Sajtóvisszhang2024. június 08.

Elballagtak az Ady-líceum diákjai

Elballagtak az Ady-líceum diákjai

Valamivel több mint százharminc diák vett búcsút június 8-án, szombaton délelőtt a nagyváradi Ady Endre Líceumtól. Olvass tovább →

 2024. április 12.

Anyanyelvi vetélkedőt szerveztek

Anyanyelvi vetélkedőt szerveztek

Lezajlott április 10-én a Kőrösi Csoma Sándor anyanyelvi vetélkedő megyei fordulója, amelynek a váradi Ady Endre Elméleti Líceum adott otthont.

A részt vevő csapatokat és a zsűrit Kirkósa Enikő magyartanár köszöntötte, kiemelve: a versenynek az a célja, hogy a diákok anyanyelvi műveltségét, nyelvi leleményességét és kreativitását fejlessze.2023. december 13.

Adys diákot díjaztak Bukarestben

Adys diákot díjaztak Bukarestben

Az Ady-líceum tavalyi végzettje, Bodnár Mónika Brigitta vehette át idén Bukarestben - 2 másik Bihar megyei diák mellett -  a diákoknak járó legrangosabb elismerést, az úgynevezett "Kiválósági oklevelet" a Nemzetközi Magyar Matematika Olimpián elért kimagasló eredményéért. A diákok mellett a felkészítő tanárok és az iskola is elismerésben részesült. Bodnár Mónika tanára, Báthori Éva tanárnő is megkapta a tanároknak járó "Kiválósági oklevelet".2023. november 22.

„Föl-földobott kő, földedre hullva, /Kicsi országom, újra meg újra/ Hazajön a fiad.”

„Föl-földobott kő, földedre hullva, /Kicsi országom, újra meg újra/ Hazajön a fiad.”

Iskolánk névadójára emlékeztünk születésnapján, november 22-én. Az Ady Endre Elméleti Líceumban hagyomány, hogy ezen a napon kilencedikes diákjaink szavalóversenyen vesznek részt, melyre kedvenc Ady-versükkel készülnek. 

 2023. október 17.

Kiemelkedő eredmények díjazása

Kiemelkedő eredmények díjazása

Október 12-én a Polgármesteri Hivatalban jutalmazták a hivatalos nemzetközi és országos versenyeken kimagaslóan teljesítő diákokat és az őket felkészítő pedagógusokat. Iskolánkat a rangos eseményen a következő diákok és tanárok képviselték:2023. szeptember 01.

Megújulóban az Ady-líceum épülete

Megújulóban az Ady-líceum épülete

A felújítási munkálatok kellős közepén tart a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumnak és az Orsolya óvodának otthont adó épületkomplexum. A diákok a szeptemberben kezdődő tanévtől a főfolyosótól a nagy tornateremig az első emeleti épületrészt vehetik majd birtokba, tudtuk meg Vad Mártától, az iskola igazgatójától.

 2023. május 18.

Holdvirág – nevet választott az Ady néptánccsoportja

Holdvirág – nevet választott az Ady néptánccsoportja

Lelkesek és szenvedélyesen szeretik a néptáncot és a zenét - ez jellemzi az Ady Endre Líceum néptánccsoportjának tagjait, mely ma délután mérföldkőhöz érkezett azáltal, hogy felvette a Holdvirág nevet.2023. április 19.

Zöld hetet szerveztek az Adyban is

Zöld hetet szerveztek az Adyban is

Változatos programokkal, kirándulásokkal, látogatásokkal és kreatív, környezetbarát feladatokkal telt a Zöld hét a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban. A programot egy verseny zárta április 6-án.

 2023. április 07.

Blending arts: Reading a traditional household unit

Blending arts: Reading a traditional household unit

Joi, 30 martie 2023, a avut loc o nouă întâlnire în cadrul proiectului cultural mixt „Blending Arts: Reading a traditional household unit", organizat de Facultatea de Litere din Oradea, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, școli din Oradea (gimnaziu și liceu) și Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor” cu ajutorul unei echipe dedicate și experimentate.

 2023. február 16.

Teljes körű felújítást végeznek a váradi Ady-líceum épületén

Teljes körű felújítást végeznek a váradi Ady-líceum épületén

Ebben az időszakban nemcsak diákok járnak iskolába a nagyváradi Ady Endre Líceumba, hanem munkások is. Igaz, utóbbiak nem tanulni mennek, hanem felújítani a régi, patinás épületet, melyre már igencsak ráfért egy alapos belső felújítás.

 2022. december 08.

Az adysok nyerték a IX. Mikulás-kupát

Az adysok nyerték a IX. Mikulás-kupát

A szervezők a focitorna legjobb játékosának a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum csapatában játszó Coroianu Dávidot választották.

Idén újra megrendezték a világjárvány miatt két évig elmaradt Mikulás-kupa sporteseményt, a szervezők a nagyváradi és a Bihar Megyei RMDSZ, valamint a Borsi Viitorul Sportklub voltak. A magyar középiskolák tanulói számára kiírt focitornának a nagyváradi Sportiskola fedett műfüves pályái adtak otthont december 3-án, az immáron kilencedik alkalommal megrendezett megmérettetésen 13 magyar tannyelvű líceumból 9 képviseltette magát. A kora reggeli gyülekezőt követően Botházy Nándor, Bihar megye alprefektusa, Pásztor Lehel, a nagyváradi RMDSZ sportért felelős ügyvezető alelnöke, illetve Rácz Szabolcs, a Borsi Viitorul elnöke, egyben a megyei rmdsz sportért felelős ügyvezetője köszöntötték a csapatokat.

https://www.erdon.ro/helyi-sport/2022/12/az-adysok-nyertek-a-ix-mikulas-kupat?fbclid=IwAR1T7KYHEDjPZNmZlqXyC4-fJ-z6XlXmhH05TYy9AIJ1-iLC6zyR8g1akTM2022. május 28.

Elballagtak az adys diákok is

Elballagtak az adys diákok is A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban a hagyományokhoz híven szombat délelőtt tartották a végzős osztályok ballagását, idén pedig nemcsak egy évfolyam ballagott el, hanem a 2020-ban végzettek is, akiknek akkor a járványhelyzet miatt nem lehetett ünnepséget szervezni.

Ballagás az Ady Endre Elméleti Líceumban | 2022 - https://youtu.be/SjJR4iVbDXY2022. május 20.

Adys öregdiákok munkáit állították ki a nagyváradi püspöki palotában

Adys öregdiákok munkáit állították ki a nagyváradi püspöki palotában Mások mellett Márton Katalin, Jankó-Szép Noémi, Holló Cs. Kinga, a Kristófi család tagjai, Jovián György és Ferenczy Béla képzőművészeti alkotásai tekinthetők meg azon az időszakos kiállításon, melynek vernisszázsát kedden délután tartották a nagyváradi püspöki palota második emeletén, a 30. Festum Varadinum keretében.

2022. április 15.

Jól szerepeltek az adysok a különböző tantárgyversenyeken

Jól szerepeltek az adysok a különböző tantárgyversenyeken Az idei évben is sok ügyes, szorgalmas diákkal büszkélkedhet a nagyváradi Ady Endre Líceum, amit ők az elmúlt időszakban szervezett tantárgyversenyeken elért nagyszerű eredményeikkel bizonyítanak.

2022. március 21.

Átadták a díjat a prózaolvasó verseny nyertesének

Átadták a díjat a prózaolvasó verseny nyertesének

Az Ovisuli Egyesület az elmúlt évek hagyományaihoz híven idén is szervezett programokat az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából. A versenypontokat már zsűrizték és a díjakat is átadták. A prózaolvasó verseny nyertesének díjátadóját az elmúlt napokban tartották az Ady Endre Elméleti Líceumban. Gratulálunk a nyertesnek, Szellő Nikolettának és felkészítő tanárának, Kozma Évának!

 2022. január 11.

Aláírták a nagyváradi Ady Endre Líceum felújításának kivitelezési szerződését

Aláírták a nagyváradi Ady Endre Líceum felújításának kivitelezési szerződését Méltó nyitányaként a 250 éves évfordulói ünnepségsorozatnak, szombat délben a nagyváradi Ady Endre Líceum dísztermében aláírták az iskolaépület teljes felújítására vonatkozó kivitelezési szerződést. A finanszírozó a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium, a kedvezményezett pedig a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség mint az ingatlanegyüttes tulajdonosa.

2021. szeptember 13.

"Érték ott teremtődik, ahol biztonság van" - Ünnepélyes tanévnyitó az Adyban

"Érték ott teremtődik, ahol biztonság van" - Ünnepélyes tanévnyitó az Adyban

A járványhelyzetre való tekintettel, illetve azért, mert a tavaly elmaradt az ünnepség, hétfőn délelőtt csak a kezdő osztályok, azaz az ötödikesek és a kilencedikesek, valamint a hatodikos és a tizedikes osztályok jelenlétében tartották meg az ünnepélyes tanévnyitót a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum sportpályáján.

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/ertek-ott-teremtodik-ahol-biztonsag-van-3895085/2021. szeptember 08.

„A jelenléti oktatást semmi sem pótolhatja”

„A jelenléti oktatást semmi sem pótolhatja”

Több mint 730 diákkal kezdik meg az új tanévet a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban, közölte lapunkkal Vad Márta iskolaigazgató.

Tavaly nagy bizonytalanságban indult az új tanév, hiszen akkoriban a járványhelyzet miatt még nehezebb helyzetben voltak a tanintézmények, azonban idén sokkal inkább bizakodás volt érzékelhető Vad Márta, az Ady Endre Líceum igazgatójának a hangjában. ,,Mindannyian lelkesen várjuk a tanévkezdést, és mindenki tanítani szeretne, élőben. Úgy gondolom, és a kollégákkal ezt közösen ki is jelenthetjük, hogy a jelenléti oktatást semmi sem pótolja. Mindenesetre megtanultuk az elmúlt két évben, hogy nagyon rugalmasan kell viszonyulni mindenhez” – fejtette ki Vad Márta. Mint megtudtuk, fel vannak készülve az esetleges korlátozásokra, változtatásokra is, de remélik, hogy erre nem lesz szükség. ,,Ha egy mód van rá – és erre kértem a szülőket is –, be kell tartani a szabályokat: beteg gyerek ne jöjjön iskolába. Ugyanezt kértem a kollégáktól is” – tette hozzá. Az iskola Wi-Fi ellátásán javítottak, és néhány új laptopot is beszereztek, annyit, amennyit a büdzsé megengedett, igyekeznek állandóan frissíteni az állományt. Egy rendszergazda is dolgozik most már az iskolában, hogy minden rendben legyen, illetve, mivel több informatikaterem működik az iskolában, erre már szükség is volt.

 

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/a-jelenleti-oktatast-semmi-sem-potolhatja-3879641/?fbclid=IwAR2wda5cxaoWTp5woNbtTphX0wE02htEKZ2rtekqlxezfaPsL4Wp7PesiUQ2021. május 12.

Meg kell védeni azt, ami a miénk!

Meg kell védeni azt, ami a miénk!

A Tanügyminisztérium elfogadta az RMDSZ érvelését a jövő beiskolázási tervre vonatkozóan, így ősztől indulhat az Ady Endre Líceumban a matematika-informatika, intenzív angol szakos kilencedik osztály, melyet a tanfelügyelőség diákhiányra hivatkozva megszüntetett volna. Az ügy részleteiről Vad Márta igazgatónőt kérdeztük.

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/vad-marta-meg-kell-vedeni-azt-ami-a-mienk-3657970/?fbclid=IwAR2_7wxLiLFxVl67Bz7z4_mRSMglzwo3aAIcWPtH-UnoPa_T61kQAIRhQkc2020. július 16.

Elkészült az Ady líceum átfogó felújítási terve

Elkészült az Ady líceum átfogó felújítási terve

A Partium Alapítvány elkészíttette a nagyváradi Ady Endre Líceum teljes felújításának hatástanulmányát, melyet átad az épület tulajdonosának, a római katolikus püspökségnek, az ingatlanban működő tanintézménynek, vagyis az Ady líceumnak, illetve az épület bérlőjének, az iskola üzemeltetőjének, azaz a nagyváradi önkormányzatnak.

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/elkeszult-az-ady-liceum-atfogo-felujitasi-terve-2954195/

2020. április 04.

Megtartották a Zrínyi Ilona Matematikaverseny díjkiosztóját

Megtartották a Zrínyi Ilona Matematikaverseny díjkiosztóját

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny immár 25. díjkiosztó ünnepségét tarthatták meg Bihar megyében március 9-én, a versenyt egyébként 31. éve szervezik meg. A Bihar megyeiek ezelőtt negyed évszázaddal csatlakoztak a vetélkedőhöz, akkor körülbelül 150-en vettek részt rajta. . Ez a szám mára 1229-re nőtt, ugyanis az idei tanévben ennyien versengtek az első helyekért, mondta el lapunknak Báthori Éva megyei szervező. Az országos versenyre ezúttal 10-en jutottak tovább Bihar megyéből.2020. február 06.

Együtt egy élhetőbb környezetért - Erasmus-heti tevékenységeink

Együtt egy élhetőbb környezetért - Erasmus-heti tevékenységeink

Romániai állomásához érkezett a Let’ s Stop Consumption Frenzy! - Fékezzük meg a fogyasztási őrületet! elnevezésű nemzetközi projekt. Január 18. és 25. között iskolánk látta vendégül a projektben részt vevő 4 ország – Görögország, Litvánia, Spanyolország és Törökország tanárait és diákjait. 

 2020. február 03.

Emlékezés a 30 évvel ezelőtti eseményekre

Emlékezés a 30 évvel ezelőtti eseményekre Nosztalgikus és megható pillanatoknak lehettek részesei azok, akik február 3-án részt vettek az iskola 30 évvel ezelőtti történéseit felelevenítő ünnepi beszélgetésen. Az események akkori fő szereplői azoknak az eseményeknek a láncolatát idézték fel, melyeknek nyomán az Ady Endre Elméleti Líceum visszakapta egykori státusát, magyar tannyelvű elméleti líceum rangját. 

2020. január 22.

Vizită

Vizită În data de 20.01.2020, ne-au vizitat copii de la Liceu Teoretic ,,Ady Endre'', Oradea, clasa a VIII-a, însoțiți de doamna profesoară Hartstein Greta. După ce s-au familiarizat cu regulamentul de înscriere la bibliotecă, au vizitat secția de împrumut pentru copii și tineret, unde doamnele bibliotecare Melinda Racsav și Adelina Boga le-au prezentat secția, le-au vorbit despre felul cum sunt organizate cărțile, despre noutăți, fondul de referință. După aceea, copiii s-au oprit și în ludotecă, unde au avut deosebita plăcere să vadă spațiul de studiu și recreere a celor mici. Au mai vizitat secțiile adulți, sala de lectură, Mediateca, secția de împrumut carte veche, depozitul general și nu în ultimul rând, laboratorul de conservare.

2019. november 15.

Gólyabál 2019

Gólyabál 2019 A mesékből soha nem lehet kinőni, de ha mégsem töltjük már a hétvégi délelőttöket mesenézéssel, szívesen emlékezhetünk vissza kedvenc mesefiguráinkra. Így vélekedhettek az Ady Endre Elméleti Líceum idei gólyabáljának szervezői is, akik tévés mesefigurák bőrébe bújtatták a kilencedikeseket.

2019. október 26.

Határtalanul - a közösségépítés és értékfelfedezés egy hete Miskolcon és környékén

Határtalanul - a közösségépítés és értékfelfedezés egy hete Miskolcon és környékén

Az Ady Endre Líceum 11.D osztálya is bekapcsolódott az országhatáron átívelő Határtalanul címet viselő programba, melynek kiemelt célja nemzeti értékeink megismertetése a határon inneni és túli középiskolás diákokkal, illetve a középiskolák és diákcsoportok közötti testvériskolai kapcsolatok kialakítása és erősítése.

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/11/05/a-kozossegepites-es-ertekfelfedezes-egy-hete.biharinaplo2019. szeptember 09.

Tanévnyitó ünnepség

Tanévnyitó ünnepség

A 2019-2020-as tanév nyitó ünnepségén közel  700 adys diák sorakozott fel az iskola udvarán, és fogadta a jókívánságokat, a buzdító, bátorító szavakat, melyekkel Vad Márta igazgatónő, Szabó Ödön parlamenti képviselő, majd a  tanfelügyelőség, az önkormányzat és az egyházak képviselői köszöntötték őket. 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/09/09/bizalomra-es-hitelessegre-van-szukseg-az-oktatasban.biharinaplo2019. június 01.

„Ezek a pillanatok most csak a mieink, és meg kell őket élni, úgy igazán.”

„Ezek a pillanatok most csak a mieink, és meg kell őket élni, úgy igazán.”

Június első szombatján elballagott 126 diákunk. Ünnepi beszédek, köszöntések sora- Biró Rozália parlamenti képviselő, Pető Dalma városi tanácsos, Mahajduda János atya, Szűcs Éva tanügyi előadó, Dézsi Enikő szülőbizottsági elnök őszinte, megszívlelendő jótanácsai tették emlékezetessé a ballagók utolsó adys napját. 

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/06/02/aki-adys-volt-orokre-az-marad.biharinaplo2019. május 11.

XV. Károly József Irenaeus fizika-és találmányverseny

XV. Károly József Irenaeus fizika-és találmányverseny Május 11-én reggel 9 órakor vette kezdetét a XV. Károly József Irenaeus fizika- és találmány verseny, amelyet idén is a nagyváradi Ady Endre Elmélet Líceumban rendeztek. A megnyitóra az iskola dísztermében került sor, ahol az iskola igazgatója, Vad Márta, Torjoc Silviu tanfelügyelő, illetve a verseny főszervezője, Bogdán Károly fizikatanár köszöntötték a versenyzőket.

2019. május 10.

Nyílt nap 8. osztályosok számára

Nyílt nap 8. osztályosok számára Mintegy százhatvan nyolcadikos diák látogatott el pénteken a nagyváradi Ady Endre Líceumba az iskola által szervezett nyílt napra. Az adys élet számos vetületét ismerték meg mindazok a nyolcadikos diákok, akik pénteken elmentek az iskola által szervezett nyílt napra.

2019. május 08.

Adysok Erasmus-projekttel Litvániában

Adysok Erasmus-projekttel Litvániában

A Fékezzük meg a fogyasztási őrületet címet viselő, Románia, Spanyolország, Litvánia, Görögország és Törökország részvételével zajló projekt második nemzetközi találkozójára került sor 2019. április 8. és 13. között a litván fővárosban, Vilniusban. Az Ady-líceumot 4 diák– Benedek Boglárka, Drăgan Anna, Drimba Cristina, Fekete Tibor– és 2 tanár– Ianc Dorothea és Kirkósa Enikő– képviselték. A

http://www.biharinaplo.ro/este/2019/05/07/adys-diakok-erasmus-projekttel-litvaniaban.biharinaplo2019. május 02.

Ciubotariu Éva tanárnő, igazgatóhelyettes Mentor-díja

Ciubotariu Éva tanárnő, igazgatóhelyettes Mentor-díja

 Iskolánk igazgatóhelyettese, Ciubotariu Éva kémiatanárnő rangos elismerésben részesült: A MOL ROMÁNIA ÉS A KÖZÖSSÉGÉRT ALAPÍTVÁNY  Mentor-díját vehette át a bukaresti Odeon Színházban megtartott Mentor Gálán. Szívből gratulálunk neki! 

http://www.biharinaplo.ro/cimlap/2019/05/01/mentor-dij.biharinaplo2019. április 26.

Magyar tantárgyverseny - harmadik nap

Magyar tantárgyverseny -  harmadik nap

Az eredményhirdetés és díjkiosztás napja. A dolgozatok értékelésének napja. De ekkor került sor az általános iskolások nagyszalontai kirándulására és a középiskolások városnéző sétájára is. A versenybizottság elnöke, dr. Biró Annamária  is ezen  a napon tartott előadást a középiskolásoknak a klasszikus szövegek kortárs  szövegekre gyakorolt hatásáról. 

http://www.biharinaplo.ro/cimlap/2019/04/29/iden-is-dijaztak-a-legjobbakat.biharinaplo

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/04/29/dijaztak-a-legjobbakat-a-tantargyversenyen.biharinaplo2019. április 24.

Megnyitottuk a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny országos szakaszát

Megnyitottuk a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny országos szakaszát

2019. április 24-én került sor magyar tantárgyverseny országos szakaszának megnyitójára a Filharmónia Bartók-Enescu termében. A ünnepi esményen Vad márta igazgatónő köszöntötte az Ady városába ellátogató diákokat, tanárokat, arra buzdítva őket, hogy  lelkükben vigyenek majd magukkal valamit a szecesszió városából, Ady örökségéből, az Ady 100 eseményeinek atmoszférájából. 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/04/24/varadon-zajlik-az-orszagos-magyar-tantargyverseny.biharinaplo2019. február 25.

A huszadik szülői bált szervezték meg az Adyban

A huszadik szülői bált szervezték meg az Adyban

Lédával a bálban elnevezéssel szervezték meg szombaton a huszadik szülői bált a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban. A rendezvénynek ezúttal is volt jótékonysági vonzata is, a XI. A osztályos Duma Claudia részére szerveztek ugyanis gyűjtést.

/www.biharinaplo.ro/cimlap/2019/02/24/szuloi-bal-az-adyban-8.biharinaplo

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/02/24/a-huszadik-szuloi-balt-szerveztek-meg-az-adyban.biharinaplo2019. január 30.

Ady, Nagyvárad és Debrecen

Ady, Nagyvárad és Debrecen

Váradi közintézmények vezetői egyeztettek Debrecenben, a helyi önkormányzat és testvérintézmények irányítóival idei Ady-ünnepségekről. A részleteket Debrecenben ismertették.

Száz éve hunyt el Ady Endre- ez adta az apropóját az egyeztetésnek, mely az új városházán kezdődött, majd egy különleges helyszínen, az egykori Angol Királynő Szálloda Bunda éttermében folytatódott, ott, ahol a költő szívesen tartózkodott debreceni évei alatt. 

https://www.biharinaplo.ro/cimlap/2019/01/29/ady-nagyvarad-es-debrecen.biharinaplo2019. január 21.

Megnyitottuk az Ady-évet

Megnyitottuk az Ady-évet

Az ADY 100 rendezvénysorozat első eseményére került sor január 21-én, a könyvtár olvasótermében. Az Ady Endre halálának századik évfordulójára emlékező rendezvények nyitóeseménye  A magyar kultúra hetének programsorozatába is illeszkedett.  Vad Márta igazgató asszony megnyitó beszédében ismertette azokat a további eseményeket, melyekkel a 2019-es év folyamán iskolánk névadójára emlékezünk.

www.biharinaplo.ro/helyi/2019/01/21/ady-100-verseiben-el-tovabb-a-kolto.biharinaplo2018. december 07.

5-8. osztályosok Mikulás-várása

5-8. osztályosok Mikulás-várása

Az 5-8. osztályosok jó hangulatú, vidám versekkel, játékokkal várták délelőtt a Mikulást, aki – az iskola  szülőbizottságának jóvoltából – ki is osztotta nekik a megérdemelt ajándékcsomagokat.

Délután és este pedig mókás vetélkedők, zene, tánc, finom falatok várták a Mikulás-buli résztvevőit. 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/12/06/az-ady-liceumban-is-jart-a-mikulas.biharinaplo

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/12/10/mikulas-buli-volt-az-adyban.biharinaplo2018. december 07.

Nyílt nap

Nyílt nap

December 6-án újra nyílt napot tartottunk iskolánkban. Ilyenkor a kezdő (5. és 9.) osztályosok szüleinek alkalma nyílik bepillantani az iskola belső világába,  megismerni a különbőző szaktermeket, laboratóriumokat, a könyvtárat, és nem utolsó sorban a gyermekük osztályában tanító tanárokat. 

https://www.biharinaplo.ro/cimlap/2018/12/09/szulocsoportok-korutjai-az-adyban.biharinaplo

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/12/09/szulocsoportok-korutjai-az-adyban-2.biharinaplo2018. november 27.

Ne vásárolj semmit!-napot tartottunk

Ne vásárolj semmit!-napot tartottunk

Sikeresen zajlott le az első Buy Nothing Day, azaz a Ne vásárolj semmit-nap az iskolánkban. Miután előző nap feliratkoztunk a nap "kihívására", vagyis vállaltuk, hogy nem költekezünk, a cserepiacon az otthonról hozott, jó állapotban lévő dolgainkért cserébe beszerezhettük akár a szendvicset, az almát, de sütit és zakuszkás kenyeret is kaphattunk.

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/11/27/ne-vasarolj-semmit-nap-az-adyban.biharinaplo2018. november 01.

Európai uniós országok az Adyban – Iskola másként – 4. nap

Európai uniós országok az Adyban – Iskola másként – 4. nap

Az Iskola másképp negyedik napja az országbemutatóké volt. Minden osztály a maga választotta módon, eszközökkel, díszletekkel, táncokkal és ételekkel mutatta be az előzőleg sorsolás útján hozzákerült uniós országot. Azok a diákok, akik az országbemutatókban nem játszottak aktív szerepet, körbejárták  a többi osztály bemutatóit, hogy aztán a másnapi összegző Európai Unió-kompozícióhoz minél több adatot és információt gyűjtsenek. 

 https://www.biharinaplo.ro/…/bekoltozott-az-eu-az-ady-endre…2018. október 29.

Fékezzük meg a fogyasztási őrületet!

Fékezzük meg  a fogyasztási őrületet!

Az Ady Endre Elméleti Líceum az idei tanévben bekapcsolódott a Let’s stop consumption frenzy!, azaz: Fékezzük meg  a fogyasztási őrületet! címet viselő Erasmus+-projektbe. Az Európai Unió által finanszírozott projekt 2018 októberétől  2020 júniusáig tart, és 5 ország részvételével zajlik. A  projektvezető Spanyolország mellett Görögország, Törökország, Litvánia és Románia vesz részt benne a következő városokkal: Palma da Mallorca, Volos, Isztambul, Vilnius és Nagyvárad.

 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/10/29/doc72jdnvugnuh1nehgweh6.biharinaplo?fbclid=IwAR2876PxceD--CDcPvfGpKDXCgs2-3jPN6DwFf0NZHMA73jt-1bs3qjjTd4

 

 

 2018. október 03.

Tokaji kiruccanás szárazon és vízen

Tokaji kiruccanás szárazon és vízen

Szent Mihály napjára, szeptember 29-ére esett az Ady-líceum 10.D osztályának őszi kirándulása. A kétnapos kiruccanásba sok minden belefért: megismertük a világörökség részeként számon tartott tokaji borvidéket és a sajátos hangulatú, körülbelül 4000 lakosú kisvárost, kenuztunk és hegyet másztunk, hajókáztunk és múzeumot látogattunk.

 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/10/09/tokaji-kiruccanas-szarazon-es-vizen.biharinaplo

 2018. szeptember 15.

Nagyváradon tartották a magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségét

Nagyváradon tartották a magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségét Szentmisével kezdődött, ünnepi beszédekkel és műsorral folytatódott a romániai magyar iskolák ötödik alkalommal megtartott országos tanévnyitó ünnepsége. Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök celebrálta a tanévnyitó szentmisét, amelyen Jézusnak a kaperneumbeli csodás gyógyítását idézte fel. A pedagógusoknak hatalmas kincsesbánya van a kezében: a gyermekeink, akik magmaradásunkat erősítik – mondta Böcskei László, aki szentbeszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy a tanuló ifjúságnak a helyes, tiszta és biztos forrásokat kell feltárnia.

2018. június 21.

Robotversenyeken remekelő Ady-sokk

Robotversenyeken remekelő Ady-sokk

A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum robotika szakköre ebben az évadban is elindult az FLL (First Lego League) robotversenyen, és jogot szerzett arra, hogy részt vegyenek a nemzetközi döntőn Tallinnban. Ebben az évben a robotok a víztisztítással foglalkoztak.

http://www.erdon.ro/robotversenyeken-remekelo-ady-sokk/38984822018. május 26.

„És most mégis mindenki ül. Senki sem ballag sehova.”

„És most mégis mindenki ül. Senki sem ballag sehova.”

Május 26.,szombat. A kilencedikesek sorfalat állnak, a tizedikesek székeket hordanak, a tizenegyedikesek osztályt díszítenek és műsorral készülnek. Magyar közösségünk képviselői fogalmazzák meg ünnepi gondolataikat, szülők, rokonok, barátok állnak meghatottan, virágcsokrokkal, ajándékcsomagokat szorongatva, fényképezőgéppel kezükben. „Ezek az emberek csak értetek vannak ma itt, minden mosoly titeket céloz meg, minden kar titeket ölel át, értetek nyílnak ki az ablakok...” 

 2018. április 17.

Párizs megér egy misét! Váradiak a fények városában

Párizs megér egy misét! Váradiak a fények városában

Párizs megért egy misét IV. Henrik francia királynak, Napóleon császár szerint a világ legszebb városa, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum és a Mihai Eminescu Főgimnázium tanulóinak és tanárainak pedig egy életre szóló élményt nyújtott a kirándulás.

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/04/16/parizs-meger-egy-miset-varadiak-a-fenyek-varosaban.biharinaplo

 2018. március 13.

A CERN-ről érthetően. Fekete Pál nagysikerű előadást tartott a híres részecskekutató-intézetről.

A CERN-ről érthetően. Fekete Pál nagysikerű előadást tartott a híres részecskekutató-intézetről.

Fekete Pál Nagyszalontán kezdte pályafutását fizikatanárként, de úttörő volt a Bihar megyei informatika-oktatásban is. Később a Pápai Református Gimnáziumban folytatta a tanári pályáját, amelynek jelenleg igazgatóhelyettese. Az utóbbi években kétszer is részt vett a CERN által szervezett tanárképzésen. Az itt szerzett információkat osztotta meg a hallgatókkal az Ady-líceum dísztermében tartott előadásán, amelyen iskolánk hat matematika-informatika osztálya vett részt.2018. március 09.

Sok a tehetséges fiatal matekos

Sok a tehetséges fiatal matekos

Több matematikaverseny eredményeiről számoltak be szerdán a nagyváradi Ady Endre Líceumban. Ekkor tartották meg a Zrínyi Matematika Verseny megyei szakaszának díjátadóját is.

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/03/08/sok-a-tehetseges-fiatal-matekos.biharinaplo2018. március 02.

Alma mater – Ady Endre Elméleti Líceum, Nagyvárad

Alma mater – Ady Endre Elméleti Líceum, Nagyvárad

Az Ady Endre Líceum volt már zárdaiskolától kezdve tanítóképzőn át ipari iskoláig több minden. Elődje az 1771-ben alapított Szent Orsolya-rendi zárdaiskola volt, amelynek alapjait Szentzi István kanonok tette le. Működése az orsolya rend vezetése alatt álló elemi iskolával kezdődött, ahol leánygyermekek nevelése és oktatása folyt.

https://mno.hu/hatarontul/alma-mater-ady-endre-elmeleti-liceum-nagyvarad-24507562018. február 28.

Cserediáknak lenni az egyik legjobb dolog a világon!

Cserediáknak lenni az egyik legjobb dolog a világon!

Éppen tíz esztendeje annak, hogy az első belga–magyar cserediák-kapcsolat létrejött a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum és az Izegemi Prizma Campus IdP között. Idén tizenkilenc belga cserediák és tizenhét adys vesz részt a projektben tanáraikkal együtt.

http://www.erdon.ro/cserediaknak-lenni-az-egyik-legjobb-dolog-a-vilagon/3782018

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/02/28/cserediaknak-lenni-az-egyik-legjobb-dolog-a-vilagon.biharinaplo2018. február 28.

Bio Powers: egészségnap volt az Adyban

Bio Powers: egészségnap volt az Adyban

Kedden az Ady Endre Elméleti Líceumban az órák mellett különleges tevékenységek folytak, amelyek során az egészséges életmód fontosságára hívták fel a diákok figyelmét. Középpontban a szív- és érrendszeri, illetve a cukorbetegség megelőzése, illetve azok ismertetése állt.

http://www.erdon.ro/bio-powers-egeszsegnap-volt-az-adyban/37809082018. január 27.

Hagyományos szülői bál az Adyban

Hagyományos szülői bál az Adyban

A hagyományos forgatókönyv szerint zajlott az idei, a 19.  szülői bál is. Az est első felében diákok léptek fel zenés-táncos produkcióikkal. A műsor után kezdődött az igazi báli mulatság, melyre sok szülő és néhány tanár jelmezt is öltött, és a Sanzon együttes zenéjére ropták a táncot hajnalig. Közben tombolahúzás és jelmezfelvonulás is volt, illetve meg lehetett csodálni  (és vásárolni) a szorgos anyukák tortakompozícióit. 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/01/28/hagyomanyos-szuloi-bal-az-adyban.biharinaplo2017. december 21.

Bukarestben díjazták a nemzetközi versenyek legjobbjait - köztük adysokat is

Bukarestben díjazták a nemzetközi versenyek legjobbjait - köztük adysokat is

Összesen 168 diákot hívtak meg az országból erre az eseményre, ezért vagyunk kiemelten büszkék diákjaink: Árva Norbert, Divin Judit, Kurucz Csenge és Schmidt Anita részvételére.

(A Bihari Napló beszámolója)2017. december 07.

Nyílt nap volt a váradi Ady Endre Líceumban

Nyílt nap volt a váradi Ady Endre Líceumban

Az adys ötödikes és kilencedikes, valamint Várad más tanintézményeiben tanuló negyedikes diákok szülei látogattak el a nyílt napon az iskolába, hogy közelebbről is megismerkedjenek az itt folyó oktatási-nevelési tevékenységekkel. A szülők, nagyszülők az iskola dísztermében gyűltek össze, ahol Vad Márta igazgatónő köszöntötte őket.

Bővebben2017. november 18.

XIV. Partiumi Ady Endre Szavalóverseny

XIV. Partiumi Ady Endre Szavalóverseny Az Ady Endre születésének 140. évfordulójához kapcsolódó iskolai rendezvények legrangosabbika a 14. alkalommal megrendezett Partiumi Ady Endre Szavalóverseny volt. 

2017. november 16.

Ady-rendezvények: Büszke voltam a magyarra

Ady-rendezvények: Büszke voltam a magyarra

A nagyváradi Ady Endre Líceumban is megünneplik Ady Endre születésének 140. évfordulóját, az ünnepségsorozat megnyitójára tegnap délután került sor.

http://www.reggeliujsag.ro/felemelo-hogy-ady-nyelven-szolhatok/

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2017/11/16/ady-monodrama-az-ady-liceumban.biharinaplo2017. október 30.

Az álhírekről és ezek veszélyeiről az Adyban

Az álhírekről és ezek veszélyeiről az Adyban

Az Iskola másképp programsorozat keretében a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban is színes programokat szerveznek a héten. Hétfőn a Varadinum.ma szerkesztője, az Erdélyi Magyar Televízió munkatársa, Borsi Balázs újságíró beszélt a diákoknak a hírek világáról, az álhírek terjedéséről és a tudatos médiafogyasztás fontosságáról.

http://varadinum.ma/az-alhirekrol-es-ezek-veszelyeirol-az-adyban/2017. október 30.

Változatos tevékenységek az Ady-líceumban

Változatos tevékenységek az Ady-líceumban

Az Iskola másképp-hét zajlik az Ady Endre Középiskolában, aminek keretében számos érdekes foglalkozáson vehetnek részt a diákok az intézmény falain belül és kívül. Mi is bepillantottunk néhány tevékenységbe, és tanúsíthatjuk: a gyerekek nagyon élvezték.

http://www.erdon.ro/valtozatos-tevekenysegek-az-ady-liceumban/36647342017. október 29.

Ismét sikere volt a suli-bulinak

Ismét sikere volt a suli-bulinak

Az indiai világversenyen 10. helyen végzett robotos csapatunk idei Costa Rica-i útjának támogatása volt a fő célja a szombat esti kötetlen hangulatú rendezvénynek. 2017. október 27.

Tantárgyversenyek országos díjazottjainak elismerése

Tantárgyversenyek országos díjazottjainak elismerése

A Polgármesteri Hivatal oklevéllel és pénzjutalommal értékelte azoknak a diákoknak és tanároknak a munkáját, akik az elmúlt tanévben a tantárgyversenyek országos döntőjén helyezést értek el. 

http://www.erdon.ro/diakokat-dijaztak-a-nagyvaradi-tanacsulesen/3661286

http://www.oradea.ro/stiri-oradea/primaria-oradea-a-premiat-65-de-olimpici-cu-rezultate-deosebite-la-olimpiadele-na-539-ionale

 2017. szeptember 20.

Liceul Ady Endre din Oradea intră pe piața roboticii internaționale

Liceul Ady Endre din Oradea intră pe piața roboticii internaționale

 

http://corbiialbi.ro/index.php/compas/1224-liceul-ady-endre-din-oradea-nagyvarad-intra-pe-pia-539-a-roboticii-interna-539-ionale/2017. szeptember 11.

A 2017–2018-as tanév ünnepélyes megnyitója

A 2017–2018-as tanév ünnepélyes megnyitója

"Az első lépésetek legyen az első építőkő megtalálása..."

2017. szeptember 11-én 10 órakor kezdődött meg az új tanév az ünnepélyes megnyitóval.

 

http://www.erdon.ro/az-ady-mindig-a-sikerek-iskolaja-volt/

 

 

 

 2017. július 15.

Megérte fellebbezni az érettségi eredményeket

Megérte fellebbezni az érettségi eredményeket

Bihar megye legnagyobb magyar tannyelvű középiskolája, a nagyváradi Ady Endre Líceum összességében nagyon jó eredményt ért el az idei érettségin. Vad Márta igazgatónő megítélése szerint az érettségi lebonyolítása megfelelő volt.

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2017/07/13/megerte-fellebbezni-az-erettsegi-eredmenyeket.biharinaplo2017. június 27.

Nyolcadikosok országos felmérője

Nyolcadikosok országos felmérője

A magyarul vizsgázó Bihar megyei nyolcadikosok közül adys diákok érték el a legjobb eredményeket.Divin Judit, Kor Márk, Bíró Tímea, Árva Norbert és Bakos Dóra foglalták el az első öt helyet a megyében a magyarul tanuló diákok között. Ugyancsak diákjaink érdeme, hogy 7 darab 10-es jegy is született matematikából. Minden diákunk átmenő átlagot kapott, ezzel 100%-os az átmeneteli arányunk. Mindenkire büszkék vagyunk!

http://itthon.transindex.ro/?hir=47668

http://evaluare.edu.ro/Evaluare/CandPerScoalaIAD.aspx2017. június 20.

Nyári iskola az Ady-líceumban

Nyári iskola az Ady-líceumban

Ezen héten naponta 9-13 óra között Otilia Hercuţ tanárnő fő szervezésében nyári tábornak biztosít otthont a nagyváradi Ady Endre Líceum, melyen 20, a tanintézménybe járó ötödikes diák vesz részt.

http://www.erdon.ro/nyari-iskola-az-ady-liceumban/35239162017. június 15.

Tanévzáró a váradi Ady Endre Líceumban

Tanévzáró a váradi Ady Endre Líceumban

Tegnap délelőtt az iskola dísztermében tartották a tanévzáró ünnepségeket az Ady Endre Középiskola V–VII., és IX–XI. osztályos diákjai számára. Vad Márta beszéde után díjakat adtak át. Népdalokat énekelt a Buna Boglárka tanárnő által felkészített kórus.

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2017/06/15/tanevzaro-a-varadi-ady-endre-liceumban.biharinaplo2017. június 13.

„A műsor már véget ért, ez csak ráadás. Elkezdődhet holnap egy másik folytatás.” – Elballagtak az Ady nyolcadikosai –

„A műsor már véget ért, ez csak ráadás. Elkezdődhet holnap egy másik folytatás.” – Elballagtak az Ady nyolcadikosai –

A 8.A (osztályfőnök Kirkósa Enikő) és a 8.B (osztályfőnök Fazekas Csilla) osztály közösen vett búcsút általános iskolás éveitől. Mivel sem iskolájuktól, sem tanáraiktól nem kellett elköszönniük – hiszen szinte kivétel nélkül itt folytatják majd tanulmányaikat –, produkciójuk nem annyira könnyes-szomorkásra, mint inkább szellemes-humorosra sikeredett, tele ötlettel és vidámsággal. 

https://www.biharinaplo.ro/…/elballagtak-az-ady-nyolcadikos…

#biharinapló #nagyvárad #ballagás #Adyiskola2017. június 03.

Formabontó ballagás

Formabontó ballagás

Állítsd meg az éneket

Ne tépjétek szívemet

Ne mondj búcsút, legyél néma

Ne vezényelj indulóra

Kicserélem egész énem

Csak az emlékeket védem.

Mintha kőhöz imádkoznék

Odalöksz a szekérderék

Felnőtt-ifjú tömegébe

Sodródom már, ez a vége

Nyakamat tekerem, csak hogy lássam

Mitől válok el alássan. (Részlet a végzős Farkas Réka búcsúbeszédéből)

 2017. május 20.

245 éves az Ady-líceum

245 éves az Ady-líceum

A nagyváradi Ady Endre Líceum szombaton ünnepelte az iskola fennállásának 245. évfordulóját. A rendezvény egy emléktábla leleplezésével vette kezdetét, amely az eltelt közel két és fél évszázad változásait önti maradandó formába.

http://www.reggeliujsag.ro/245-eves-az-ady-liceum/2017. május 11.

Bihar megyei tudásbajnokok

Bihar megyei tudásbajnokok

Április 7-én zajlottak Magyarországon és hazánkban (Bihar megye és Maros megye) a Bendegúz Gyermek- és Ifjúsági Akadémia szervezésében a Tudásbajnokság megyei döntői. Jön az országos.

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2017/05/10/bihar-megyei-tudasbajnokok.biharinaplo2017. április 18.

Moment festiv la Liceul Teoretic Ady Endre din Oradea

Moment festiv la Liceul Teoretic Ady Endre din Oradea

Inaugurarea noilor dotări ale instituției: un spațiu de recreere, în curtea școlii și o sală multimedia

Joi, 6 aprilie 2017, Liceul Teoretic „Ady Endre" din Oradea a îmbrăcat haine de sărbătoare. Doamna director Vad Márta a avut bucuria de a ne invita la inaugurarea noilor dotări ale instituției, un spațiu de recreere amenajat în curtea școlii și o sală multimedia. Acestea reprezintă rezultatul unui efort comun depus deopotrivă de personalul didactic și auxiliar al școlii, Episcopia Romano-Catolică Oradea și părinții elevilor.

http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.14962 2017. április 12.

Megcsillogtatták tudásukat az 5–8.osztályosok

Megcsillogtatták tudásukat az 5–8.osztályosok A micskei Miskolczy Károly Általános Iskolában az elmúlt napokban tartották a Csillagszerző Matematikaverseny megyei döntőjét. A közel nyolcvan tanuló oktatóik, szüleik, akár nagyszüleik kíséretében érkeztek a Hegyköz északi peremén fekvő településre, Micskére.

http://www.biharinaplo.ro/megyei-korkep/2017/04/11/megcsillogtattak-tudasukat-az-v-viii-osztalyosok-2.biharinaplo2017. április 06.

Kicsalogatják a diákokat a szabadba

Kicsalogatják a diákokat a szabadba

A Kaufland Olimpia elnevezésű projekt keretében felújították az Ady Endre Líceum udvarának egy szegletét, s egy multifunkcionális osztálytermet is kialakítottak. Csütörtökön mindkettőt felavatták.

http://www.erdon.ro/kicsalogatjak-a-diakokat-a-szabadba/34368012017. március 24.

Izegem–Nagyvárad cserediák-kapcsolat

Izegem–Nagyvárad cserediák-kapcsolat

Sokan valljuk azt, hogy az iskola az életre kell neveljen, és az igazán értékes tudás az, amihez tapasztalatok párosulnak. A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum az a hely, ahol az iskolán kívüli tevékenységek a diákok önmegvalósítását szolgálják.

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2017/03/21/izegem-nagyvarad-cserediak-kapcsolat.biharinaplo2017. március 22.

NyelvÉSZ tanulmányi verseny

NyelvÉSZ tanulmányi verseny

Izgalommal készültek a nyelvőrök a NyelvÉSZ nemzetközi tanulmányi verseny megyei döntőjére. A tét a nemzetközi döntőre való továbbjutás, amelyet Szegeden tartanak május 6-án.

http://www.biharinaplo.ro/szines/2017/03/22/nyelvesz-tanulmanyi-verseny.biharinaplo2017. március 20.

Országos bajnokok

Országos bajnokok

Romániában ebben az évben szervezték meg először a First Lego League (FLL) versenyt, melyre huszonhárom csapat nevezett be az ország több térségéből.

A részt vevő csapatok között volt a nagyváradi Ady Endre Líceum Kotró László-Lehel által felkészített és vezetett tíztagú csapat.

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2017/03/20/az-adysok-nyertek-az-fll-t.biharinaplo2017. március 19.

Két országban egy nemzet

Két országban egy nemzet

Idén sem maradt el a március 15-i megemlékezés az Ady Endre Elméleti Líceumban, viszont most a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnázium is velünk együtt ünnepelt.

http://www.biharinaplo.ro/szines/2017/03/19/ket-orszagban-egy-nemzet.biharinaplo2017. február 26.

Az Adyban zajlott az EMMV

Az Adyban zajlott az EMMV

Február 23–26. közt az Ady Endre Líceumban szervezték meg a 27. Erdélyi Magyar Matematika Verseny IX–XII. osztályos diákoknak szóló országos szakaszát. 126 diák vett részt 15 megyéből.

A nagyszabású rendezvény nyitóünnepségét csütörtök délután tartották az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében. Az egybegyűlteket házigazdai minőségében köszöntő Vad Márta igazgatónő felidézte, hogy néhány héttel ezelőtt még bizonytalan volt a IX–XII.-es osztályos diákoknak szóló 27. Erdélyi Magyar Matematikaverseny (EMMV) lebonyolítása két rendezőnek a visszalépése miatt is, azonban az összefogásnak, a támogatóknak és annak betudhatóan, hogy sikerült együtt dolgozni „az Adytól az Adyig, Nagyváradtól Bukarestig” végül sikerül ezt az akadályt elhárítani.

http://www.erdon.ro/az-adyban-zajlott-az-emmv/33911052017. február 25.

La Concursul de Matematică al Liceelor Maghiare, faza națională

La Concursul de Matematică al Liceelor Maghiare, faza națională

În perioada 23-26 februarie 2017, la Liceul Teoretic „Ady Endre" din Oradea, se desfășoară cea de-a XXVII-a ediție a Concursului de matematică rezervat liceelor maghiare din România, etapa națională organizată de Ministerul Educației Naționale.

 

http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.14719

 2017. február 23.

A legkiválóbb matektanulók versengtek

A legkiválóbb matektanulók versengtek

A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum adott otthont az elmúlt hétvégén a 27. Erdélyi Magyar Matematikaverseny (EMMV) országos fordulójának. A megmérettetésen körülbelül 126 magyar középiskolás diák mérte össze számtantudását. A verseny országos szakasza a matematikában jeleskedő középiskolás diákok legrangosabb megmérettetése, mely az elmúlt negyed század alatt valódi tehetséggondozó intézménnyé nőtte ki magát.

http://www.reggeliujsag.ro/a-legkivalobb-matektanulok-versengtek/2017. február 08.

Kézzel fogható matematika az Ady-líceumban

Kézzel fogható matematika az Ady-líceumban

Nemcsak elméletben, gyakorlatban is megismerkednek a váradi Ady líceum diákjai a kölünböző sík- és térmértan alakzatokkal. E héten Tempfli Ádám matematikatanár vezetésével matematika oktatási segédeszközöket szerelnek össze a tanulók az iskolában.

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2017/02/08/kezzel-foghato-matematika-az-ady-liceumban.biharinaplo2017. február 05.

Robotika verseny Debrecenben nagyváradi diákokkal

Robotika verseny Debrecenben nagyváradi diákokkal2017. február 04.

Farsangi bál volt az Adyban

Farsangi bál volt az Adyban

A nagyváradi Ady Endre Líceum szülői közössége, az intézmény pedagógusai, valamint volt és jelenlegi diákok részvételével hangulatos álarcosbált szerveztek szombaton este az intézmény dísztermében. A farsangi időszak által diktált általános báli hangulat mellett az iskola közösségének számos egyéb oka is volt a jókedvre és ünneplésre.

http://www.reggeliujsag.ro/farsangi-bal-volt-az-adyban/2017. január 13.

Diáktanácsi képzés-hétvége Szalárdon

Diáktanácsi képzés-hétvége Szalárdon Az Ady Endre Líceum Diáktanácsa képzést szervezett január 13-15. között Szalárdon, melyen “adys” illetve “eminescus” diákok vettek részt, szám szerint 20 középiskolás diák jelentkezett.
http://www.erdon.ro/diaktanacsi-kepzeshetvege-szalardon/3343853

2016. december 13.

Természettudományi versenyen

Természettudományi versenyen

A MOL által támogatott nemzetközi Junior Freshhh természettudományi versenyre idén több mint 520 csapat jelentkezett. Az eseményen az Ady Endre középiskola diákjai is részt vettek.
http://www.biharinaplo.ro/helyi/2017/01/04/termeszettudomanyi-versenyen.biharinaplo2016. december 05.

Nyílt nap az Adyban

Nyílt nap az Adyban

Az előző évek pozitív visszajelzései alapján az idén is szeretettel várják a IV-es és az iskola V-es és IX-es diákjaink szüleit a 2016. december 7-én, szerdán 17–19 óra között szervezendő nyílt napra az Ady Endre Líceumba. A találkozó célja az iskolában zajló tanítási-nevelési tevékenységek megismertetése a szülőkkel, akik a pedagógusok vezetésével végigjárhatják az iskolát. A szaktermekben beszélgetésre várják a tanárok a szülőket, ahol egyúttal bemutatásra kerülnek azok a felszerelések, tantervek, alternatív tankönyvek, amelyek eszközei, kiegészítői a mindennapi iskolai munkának.

http://www.reggeliujsag.ro/nyilt-nap-az-adyban/2016. november 27.

„Ady-sokk” a robotolimpián

„Ady-sokk” a robotolimpián Tizedik helyezést ért el az Új-Delhiben megrendezett robotolimpián az Ady Endre Középiskola 3 fős csapata: Kozma Gergő-Tamás, Kristófi János-Mihály és Papp-Bálint Gergő, XI-es diákok.
http://www.erdon.ro/ady-sokk-a-robotolimpian/3305851

2016. november 19.

Mindannyian győztesek, akk részt vettek

Mindannyian győztesek, akk részt vettek

Tizenharmadik alkalommal zajlott a hétvégén a Partiumi Ady Endre Szavalóverseny a költő nevét viselő nagyváradi középiskolában. A környező megyékből és határon túlról is jöttek résztvevők.

http://www.erdon.ro/mindannyian-gyoztesek-akik-reszt-vettek/32736812016. november 18.

Sikerhétvégéjük volt az adys diákoknak

Sikerhétvégéjük volt az adys diákoknak

Az elmúlt hétvégén három nemzetközi természettudományos versenyben is nagy sikereket értek el a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum diákjai. Az alábbiakban összegezzük a versenyeket, valamint az adys diákok által elért szép eredményeket.

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2016/11/22/sikerhetvegejuk-volt-az-adys-diakoknak.biharinaplo2016. november 18.

A Magyar Nyelv Napja az Ady Endre Líceumban

A Magyar Nyelv Napja az Ady Endre Líceumban

A Magyar Nyelv Napja (november 13.) alkalmából az Ady Endre Líceum mintegy százötven diákja  határok feletti közös versmondáson vett részt.

http://www.erdon.ro/a-magyar-nyelv-napja-az-ady-endre-liceumban/32711822016. november 12.

Buli és adománygyűjtés

Buli és adománygyűjtés

Az Ady Endre Elméleti Líceum háromfős csapata nyerte meg a World Robot Olympiad verseny magyarországi szakaszát, ezzel együtt pedig a jogosultságot arra, hogy részt vegyen az Újdelhiben (India) megrendezendő döntőben.

 

http://www.erdon.ro/buli-es-adomanygyujtes/32653942016. november 03.

Ez a nap más volt, mint a többi

Ez a nap más volt, mint a többi

Műhelyfoglalkozások, interaktív előadások és nem utolsó sorban iskolán kívüli tevékenységek zajlottak a csütörtöki nap folyamán az Ady Endre Líceumban. A diákok elektronikusan regisztráltak.

http://www.erdon.ro/ez-a-nap-mas-volt-mint-a-tobbi/32526322016. október 28.

A tematika: Nagyvárad a mi városunk

A jövő héten zajlik le a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban az Iskola másképp program, mely a Nagyvárad a mi városunk tematika köré fog csoportosulni. A programsorozatról Ciubotariu Éva, az iskola aligazgatónője tájékoztatta tegnap a Bihari Naplót.

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2016/10/27/a-tematika-nagyvarad-a-mi-varosunk.biharinaplo2016. szeptember 12.

Keresztény értékrendre neveljünk

Keresztény értékrendre neveljünk

A tanulás nem azt jelenti, hogy örök hűséget fogadunk a formaldehidnek – minden tanulás, ami valamivel előrébb mozdít – hangzott el az Ady Endre Középiskola évnyitó ünnepségén.

http://www.erdon.ro/kereszteny-ertekrendre-neveljunk/31853302016. szeptember 07.

Váradiak sikere tájfutásban

Váradiak sikere tájfutásban

A nagyváradi Ady Edre Líceum volt és jelenlegi diákjai kiemelkedő eredményeket értek el az országos tájfutó bajnokságon és a váltóbajnokságon.

http://www.erdon.ro/varadiak-sikere-tajfutasban/31789422016. június 23.

Tanévzáró volt az Ady líceumban

Tanévzáró volt az Ady líceumban

Csütörtök  délben az iskola dísztermében tartották az Ady Endre Líceum tanévzáró ünnepségét. Fellépett a Buna Boglárka tanárnő által felkészített kórus, majd a díjak átadására került sor.

http://www.erdon.ro/tanevzaro-volt-az-ady-liceumban/3092927

 2016. június 11.

Akik számára valóban édes az anyanyelv

Akik számára valóban édes az anyanyelv

Az idei év első hónapjában lezajlott vetélkedőkön, megmérettetéseken kiemelkedő eredményeket értek el a váradi Ady Endre Líceum dikjai.

http://www.erdon.ro/akik-szamara-valoban-edes-az-anyanyelv/30397812016. június 04.

Elballagtak az adys diákok

Elballagtak az adys diákok

Június 4-én, szombaton délelőtt ballagtak el a nagyváradi Ady Endre Líceum végzős diákjai.

http://www.erdon.ro/elballagtak-az-adys-diakok/30803292016. május 18.

„Olimpián” nyert az Ady

„Olimpián” nyert az Ady

A Kaufland bevásárlóközpont partnerségben az Értékek iskolája Egyesülettel és a Tanügyminisztériummal 2015. szeptember 15. és 2016. február 29. között „olimpiát” hirdetett országos szinten iskolák számára, az öt Bihar megyei díjazott tanintézmény közt pedig ott található az Ady Endre Középiskola is.

http://www.erdon.ro/olimpian-nyert-az-ady/30681912016. május 18.

Ifjú fizikusok versenye az Ady Endre Líceumban

Ifjú fizikusok versenye az Ady Endre Líceumban

Hat Bihar megyei iskola negyven diákjának részvételével zajlott le szombaton le a nagyváradi Ady Endre Líceumban az Irenaeus Fizika és Találmányi Verseny.

http://www.erdon.ro/ifju-fizikusok-versenye-az-ady-endre-liceumban/30678222016. április 25.

Kétnapos történelmi verseny

Kétnapos történelmi verseny

Tizennyolcadik alkalommal szervezett történelmi vetélkedőt középiskolások számára az Ady Endre Líceum, a Varadinum keretében. Az idén az 56-os forradalom volt a verseny témája.

http://www.erdon.ro/ketnapos-tortenelmi-verseny/30524212016. április 20.

Dinamikus nyílt nap az Adyban

Dinamikus nyílt nap az Adyban

Formabontó nyílt napot szerveztek szerdán a nagyváradi Ady Endre líceumban: különböző tevékenységekre invitálták a nyolcadikosokat, hogy megtudják, milyen is az iskola hangulata.

http://www.erdon.ro/dinamikus-nyilt-nap-az-adyban/30493122015. április 22.

Önkénteskedtek az adysok a Szent Erzsébet Idősotthonban

A Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Idősotthon és a nagyváradi Ady Endre Líceum közötti partnerség keretében kedden mintegy nyolcvan diák dolgozott az otthon kertjének megszépítésén. 

http://www.caritascatolica-oradea.ro/voluntariatul-elevilor-de-la-liceul-ady?lang=hu
Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron  

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad