2023. január 26.

Ady 250 zárórendezvény, iskolai évkönyv bemutatója

Ady 250 zárórendezvény, iskolai évkönyv bemutatója

Az Ady 250 ünnepségsorozat lezárásaként és kapcsolódva a költő január 27-i halálának évfordulójához csütörtök délután bemutatták az iskolai albumot. A Vad Márta igazgatónő által szerkesztett kötet az Ady Endre Elméleti Líceum és az Alma Mater Alapítvány kiadványa, a megjelenését pedig a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Az ünneplőket Kirkósa Enikő magyartanár, a kötet egyik korrektora köszöntötte. Vad Márta igazgató kiemelte, hogy ezzel a rendezvénnyel zárul az Ady250 ünnepségsorozat, melyet azért szerveztek, mert az iskola 2022-ben ünnepelte az ősi schola megalapításának 250. évfordulóját. 2022. június 01.

Bambergi barátaink üzenete iskolánk alapításának 250 éves évfordulója alkalmából

250 éves a nagyváradi Ady Endre Líceum – ez igazán méltó alkalom az ünneplésre! Sajnos a mai ünnepi eseményen nem tudunk személyesen jelen lenni és Önökkel együtt ünnepelni. Ezúton küldjük szívélyes üdvözletünket és őszintén gratulálunk e nem mindennapi évforduló alkalmából!

A líceum bambergi partneriskolája, a Franz Ludwig Gimnázium teljes munkaközössége nevében köszöntöm Önöket és zavartalan, hangulatos ünneplést kívánok.2022. május 20.

Adys öregdiákok munkáit állították ki a nagyváradi püspöki palotában

Adys öregdiákok munkáit állították ki a nagyváradi püspöki palotában Mások mellett Márton Katalin, Jankó-Szép Noémi, Holló Cs. Kinga, a Kristófi család tagjai, Jovián György és Ferenczy Béla képzőművészeti alkotásai tekinthetők meg azon az időszakos kiállításon, melynek vernisszázsát kedden délután tartották a nagyváradi püspöki palota második emeletén, a 30. Festum Varadinum keretében.

2022. május 18.

Aniversarea a 250 ani de la infiintarea scolii

Aniversarea a 250 ani de la infiintarea scolii

Liceul Teoretic „Ady Endre”, este cel mai important liceu cu predare în limba maghiară din Oradea, urmașul de drept al Școlii de Fete aparținând „Ordinului Ursulinelor”, înființată de canonicul István Szentzi, instituție care și-a început activitatea în 1772. Actualmente, liceul funcționează cu 28 de formațiuni de studiu, 8 clase la nivel gimnazial și 20 la nivel liceal, însumând  736 elevi și funcționând cu 58 cadre didactice. Liceul deservește nu numai orașul Oradea și județul Bihor, ci și  județele limitrofe, oferind elevilor cazare și masă în internatul și cantina proprii.În acest an, se sărbătoresc 250 de ani de la începutul funcționării acestei clădiri ca instituție de învățământ.2022. május 16.

ADY 250: Szülői bál

ADY 250: Szülői bál

Az idei, a 23. szülői bál nemcsak azért volt különleges, mert az Ady 250 eseménysorozatának része volt, hanem azért is, mert a meghívottak között ott voltak a nyugdíjas tanáraink is, azok, akiknek munkája hozzájárult ahhoz, hogy az Ady Endre Elméleti Líceumban mindig minőségi oktatást kapjanak az ide járó diákok.2022. május 13.

A jubileumi hét ünnepi lezárása

A jubileumi hét ünnepi lezárása A 250 éves évfordulóra emlékező rendezvénysorozat méltó lezárása volt az az ünnepi alkalom, melyre hivatalosak voltak az egyházak és a különböző intézmények, szervezetek képviselői.

2022. május 12.

Ady 250: Sportnap az Adyban

Ady 250: Sportnap az Adyban

Hatalmas technikai feladat volt megoldani a sportnap focibajnokság részét. Mindenki keményen dolgozott: Peti majdnem 3 órát állt egy helyben a napon a fő kamerával, Péter és Zsombi koordinálták a videósokat, Ferike és Boti pedig a hangulatot biztosították zenéikkel és a nekünk adott mikrofonokkal. Kommentátor társammal, Sanyival szívünket-lelkünket beleadtuk és nem hiába. Remek élmény volt és remélem, hogy jövőre is megrendezésre kerül!

Karancsi Matyi2022. május 12.

Ady 250: Jamfest

Ady 250: Jamfest

Az iskolánk fennállásának 250 éves évfordulója alkalmából tartott eseménysorozat részeként szerda délután sor került a díszteremben megtartott Ady Jamfest koncertre. Az örömzenélés már hagyománynak számít az iskolában. Diákzenekarok, tehetséges zenészek, énekesek, meghívottak mellett a tanári együttes is színesítette a zenei palettát. A mostani alkalom is gazdag zenei kínálatot biztosított, a régi idők slágereitől a pop és rock számokon át a freestyle rapig, ami a műsor végén belecsúszott a szabad jammelésbe. Mérai Zalán volt az est házigazdája, ő konferálta fel az együtteseket. A tanárok zenekarát a diákfellépők követték: Lázár Jonatán,Gergely Tamás, Simai Mihaela, Wrepperz, Rius & Band, Mock Surprise. Az est közös jammel zárult. 

 

 2022. május 11.

Múlt és jelen: 250 éve iskola - Iskolatörténeti vetélkedő az Adyban

Múlt és jelen: 250 éve iskola - Iskolatörténeti vetélkedő az Adyban

Az iskola diákjai a kerek évfordulót iskolatörténeti vetélkedővel ünnepelték. A verseny szervezői Apáti Timea és Ardelean Klementina történelemtanárok voltak.

 

 

 2022. május 10.

Időutazás – kiállításmegnyitó

Időutazás – kiállításmegnyitó Ugyancsak az ADY 250 ünnepségsorozat keretén belül, Jankó-Szép Ilona tanárnő hagyatékából kiindulva, iskolánk  elmúlt pillanatait megörökítő képeket állítottunk ki egy idővonalon keresztül. A kiállítás anyagát, mely az 1940-es évektől  napjainkig  követi nyomon  a legjelentősebb  ünnepeket és a vidám hétköznapokat, Czirják Enikő rajztanár és Makai-Bölöni Judit könyvtáros állította össze több hónapos kutató-válogató munka során.

2022. május 09.

Időutazás - meghívó kiállításmegnyitóra

Időutazás - meghívó kiállításmegnyitóra

Ugyancsak az ADY 250 ünnepségsorozat keretén belül, Jankó-Szép Ilona tanárnő hagyatékából kiindulva, iskolánk  elmúlt pillanatait megörökítő képeket állítunk ki egy idővonalon keresztül. A kiállítás anyaga az 1940-es évektől  napjainkig  követi nyomon  a legjelentősebb  ünnepeket és a vidám hétköznapokat. Szeretettel várunk mindenkit május 10-én az iskola főfolyosóján!2022. május 09.

Időkapszula az Ady Endre Líceumban: A dolgok örök emlékezetéül

Időkapszula az Ady Endre Líceumban: A dolgok örök emlékezetéül Az iskola fennállásának 250. évfordulóját ünneplő ünnepségsorozat első napján időkapszulát helyeztünk el az épület falában. Az Erdei István tanár úr ötlete nyomán készült  diófadobozba belekerültek mindazok a tárgyak, képek, üzenetek, melyekkel a ma diákjai és tanárai üzennek 50 évvel későbbi társaiknak, illetve kollégáiknak.

2022. május 08.

Ady 250 programok

Ady 250 programok Iskolánk alapításának 250 éves évfordulója alkalmából  ünnepi hetet szervezünk. Részletes program itt 

2022. május 07.

Üzenet a jövőbe - időkapszula elhelyezése

Üzenet a jövőbe - időkapszula elhelyezése

Május 9, hétfő

13.00 ADY 250: Üzenet a jövőbe – időkapszula elhelyezése

Helyszín: Ady Endre Elméleti Líceum, Nagyvárad

Programfelelős: Ady Endre Elméleti Líceum, Vad Márta igazgató, Erdei István tanár

A 250 éves évforduló és az iskola felújításának alkalmából egy, a jelenkori Ady líceumot bemutató időkapszula kerül ünnepélyesen elhelyezésre.2022. április 12.

Ady 250: Öregdiák-találkozó

Ady 250: Öregdiák-találkozó

Iskolánk alapításának 250. évfordulója alkalmából 2022. május 14-én, szombat délelőtt sor kerül az arany- és gyémánt oklevelek ünnepélyes átadására, az ezelőtt 50 illetve 60 éve érettségizett diákjaink számára. Hiányt pótlandó, az 51, 52 illetve 61 és 62 éve végzetteknek is átadjuk az okleveleket. Kérjük azon osztályok képviselőit, akik még nem jelezték ez irányú szándékukat, hogy tegyék meg az iskola titkárságán, vagy a 0259431787 es telefonszámon, legkésőbb április 14-ig.  A rendezvény támogatója az RMDSZ Nőszervezete. Várjuk szeretettel öregdiákjainkat!

 2022. március 04.

Kiállítás Alma Materünk fennállásának 250 éves évfordulója alkalmából  

Kiállítás Alma Materünk fennállásának 250 éves évfordulója alkalmából  

Kedves volt adys művészek!

Alma Materünk fennállásának 250 éves évfordulója alkalmából  kiállítást szervezünk a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel közösen, melynek helyszíne a római katolikus püspöki palota.

A kiállítás során iskolánk végzett diákjainak  művészeti alkotásait mutatjuk be.2022. február 20.

Felhívás iskolahimnusz írására

Felhívás iskolahimnusz írására

Kedves jelenlegi és volt Diákjaink!

Iskolánk fennállásának 250. évfordulója alkalmából pályázatot hirdetünk iskolahimnusz írására, illetve megzenésítésére. A himnusz szövege tükrözze az iskola szellemiségét és a műfaj sajátosságait. Javasolt terjedelme legalább 2, legtöbb 4 szakasz, a szakaszokat refrén zárja le. Dallamvilága legyen lendületes, dinamikus. 

A pályázatok beküldésének határideje: 2022. ápr.15. 

A legjobb pályamunkákat a májusban megtartandó ünnepi rendezvénysorozat keretében jutalmazzuk.

Bővebb felvilágosításért forduljatok magyartanárotokhoz!

 2022. február 17.

Flashmob az iskola előtt

Flashmob az iskola előtt Az Ady 250, vagyis iskolánk fennállásának 250. évfordulóját ünneplő, arra emlékező rendezvénysorozat nyitánya volt az a villámcsődület, melynek során az 5-8. osztályosok közös táncot mutattak be az iskolaépület előtti téren. A táncot a Zabhegyező diákok tanították be kisebb társaiknak. Az esemény ötlete és megvalósítása Sarkadi Viktória tanárnőnek köszönhető. 2022. február 17.

Egybefonódik a 250. jubileumi év és az Ady-líceum épületének a felújítása

Egybefonódik a 250. jubileumi év és az Ady-líceum épületének a felújítása

A nagyobb Zabhegyezős diákok által betanított V-VIII. osztályosoknak a tanintézmény előtti téren előadott táncos villámcsődületével tegnap délután elkezdődött az Ady Endre Középiskola idei rendezvénysorozata, mellyel azt ünnepli, hogy 250 éve folyik tanítás és nevelés az épület falai között. Ezután az iskola dísztermében gyűltek össze a tanárok, ahol Vad Márta igazgatónő köszöntötte őket.2022. február 16.

Ady 250: Flashmob az Ady előtt

Ady 250: Flashmob az Ady előtt Csütörtökön, 2022. február 17-én 14 ótától rövid flashmobra kerül sor az Ady 250 - ünnepségsorozat keretében az Ady Endre Elméleti Líceum előtti téren, az V--VIII. osztályos diákok előadásában. Szeretettel várjuk a szülőket, érdeklődőket és az épp arra járókat!

2022. január 11.

Aláírták a nagyváradi Ady Endre Líceum felújításának kivitelezési szerződését

Aláírták a nagyváradi Ady Endre Líceum felújításának kivitelezési szerződését Méltó nyitányaként a 250 éves évfordulói ünnepségsorozatnak, szombat délben a nagyváradi Ady Endre Líceum dísztermében aláírták az iskolaépület teljes felújítására vonatkozó kivitelezési szerződést. A finanszírozó a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium, a kedvezményezett pedig a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség mint az ingatlanegyüttes tulajdonosa.

2022. január 08.

2022-ben elkezdődik iskolánk épületének teljes felújítása

2022-ben elkezdődik iskolánk épületének teljes felújítása

Fontos esemény színhelye volt szombat délelőtt iskolánk díszterme. Ezen napon írta alá a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak alárendelt Országos Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója és a Exc. Böcskey László római katolikus megyéspüspök azt a szerződést, melynek értelmében az iskolaépület több mint 50 millió lejes minisztériumi támogatásból teljes felújításra kerül. Az esemény azért is kiemelt fontosságú, mert 2022-ben 250 éves lett az egykori Orsolya-rendi leánynevelő intézet, mely- működésének két  évszázada alatt - ilyen mértékű restaurálásban még nem részesült.
Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron  

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad