Erasmus+2021. november 03.

Egy kis nosztalgia...avagy mi minden történt az elmúlt 3 évben :-)

Az iskola 2018 óta zajló Eramus+ projektje, a "Let' s stop consumption frenzy!" azaz, "Állítsuk meg a fogyasztási őrületet!"  lezárásaként ezzel a tíz videóval nosztalgiázhatunk, és elámulhatunk azon, hogy milyen rengeteg program fért bele az elmúlt három évbe!

https://www.youtube.com/playlist?list=PL2G9vpZd1HEYDnyxGDYu945C0ROWpFP2L2021. június 15.

A nagyváradi adysok virtuális találkozója az Erasmus-partnerekkel

A nagyváradi adysok virtuális találkozója az Erasmus-partnerekkel

Május utolsó hetében került sor a Let’s Stop Consumption Frenzy – Fékezzük meg a fogyasztási őrületet! elnevezésű projekt ötödik és egyben utolsó találkozójára – a járványhelyzet miatt ezúttal a virtuális térben.

A virtuális találkozó házigazdája – Spanyolország, Litvánia, Görögország, Románia (Ady Endre Elméleti Líceum) után – most Törökország volt, az isztambuli Kurtkoy Anadolu Lisesi nevű líceum. Sajnos a projektben részt vevő tanárok és diákok csak a digitális technika segítségével láthatták és hallhatták egymást, de így is sokszínű tevékenységeknek lehettek részesei.

 2020. február 07.

What's up, Ady? - Winter

What's up, Ady? - Winter A MI ÚJSÁG? ADY?!-nak az  Erasmus-hét alkalmából kiadott angol nyelvű különszáma. Benne betekintés iskolánk 250 éves történetébe, beszámolók a görögországi, litvániai, spanyolországi Erasmus-utazásokról, diákjaink alkotásai versben és prózában. 

2020. február 06.

Együtt egy élhetőbb környezetért - Erasmus-heti tevékenységeink

Együtt egy élhetőbb környezetért - Erasmus-heti tevékenységeink

Romániai állomásához érkezett a Let’ s Stop Consumption Frenzy! - Fékezzük meg a fogyasztási őrületet! elnevezésű nemzetközi projekt. Január 18. és 25. között iskolánk látta vendégül a projektben részt vevő 4 ország – Görögország, Litvánia, Spanyolország és Törökország tanárait és diákjait. 

 2020. január 21.

Határokon átívelő projekt az Adyban

Határokon átívelő projekt az Adyban Folytatódik a Fékezzük meg a fogyasztási őrületet! elnevezésű Erasmus+ projekt a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban. A projektben részt vevő országokat képviselő diákok és tanárok egy hétig vendégeskednek városunkban.

2020. január 20.

Az Erasmus+ program ünnepélyes megnyitója

Az Erasmus+ program ünnepélyes megnyitója Január 18. és 25. között a Let’s Stop Consumption Frenzy- Fékezzük meg a fogyasztási őrületet című nemzetközi projekt házigazdája az Ady Endre Líceum. A már második éve zajló projekt a tudatos vásárlásra, a mértéktelen fogyasztás megfékezésére ösztönzi a tanárokat, diákokat, és rajtuk keresztül a szülőket is. Ennek a jegyében szerveztük iskolánkban is a heti tevékenységeket.

2019. november 29.

Buy Nothing Day másodjára

Buy Nothing Day másodjára Feliratkozás a nap "kihívására", cserepiaci vásárlás, prezentáció - ezek voltak azok a programpontok, melyek az idei Buy Nothing Day-t, vagyis a Ne vásárolj semmit-napot meghatározták. Miután a kilencedikes diákok számára a tizenkettedikes Birta Vivien, Kurucz Csenge és Kovács Sándor tartott bemutatót a tudatos és bölcs vásárlásról (bemutatójuk címe: It' s Time to Become A Wise Consumer), az erre az alkalomra kialakított "cserepiacon" lehetett "vásárolni". 

2019. november 25.

Buy Nothing Day - ediția a doua

Buy Nothing Day - ediția a doua Dear Students,
Thanks to our participation in the Erasmus + project we are going to celebrate for the first time the Buy Nothing Day on Tuesday, the 27th of November. That means we WON’T PURCHASE ANYTHING FOR 24 HOURS. Please, take part in the activities organized on that day:
1.check in for the “ 24 hours Buy nothing CHALLENGE” on the posters at the school’ s entrance hall, then on the following day tick it if you could carry it out, and mention it how;
2.bring with you and exchange your brand new and less useful things for more required ones at the Exchange MARKet set up for this special event near the snack bar during the breaks (even food, drink, Cd, Dvd, toy, jewelry, book, etc.).

2019. november 25.

Buy Nothing Day

Buy Nothing Day

 Kedves diákok!
Az Erasmus + projektnek köszönhetően iskolánk másodjára szervezi meg november 26-án a Buy Nothing Day-t , azaz a Ne vásárolj semmit!-napot. Ez azt jelenti, hogy ezen a napon NEM VÁSÁROLUNK SEMMIT. Kérjük, hogy vegyetek részt ennek a napnak a tevékenységeiben!2019. október 11.

Ziua europeană a limbilor străine

Ziua europeană a limbilor străine De ziua limbilor europene, câțiva elevi implicați în proiectul Erasmus + au călătorit în Grecia, a treia țară din proiect, mai exact în Volos, unde, alături de colegii lor din Spania, Lituania și Turcia, au avut oportunitatea de a se prezenta în limba lor maternă pentru a evidenția astfel frumusețea fiecărei limbi în parte.

2019. október 11.

Erasmus+ – avagy az adysok mernek nagyot álmodni

Erasmus+ – avagy az adysok mernek nagyot álmodni Az Ady Endre Elméleti Líceum az idei tanévben folytatja a Let’s stop consumption frenzy! (Fékezzük meg a fogyasztási őrületet!) címet viselő Erasmus+-projektet, ami az Európai Unió által finanszírozott projekt, és 5 ország részvételével zajlik. A projektvezető Spanyolország mellett Görögország, Törökország, Litvánia és Románia vesz részt benne a következő városokkal: Palma de Mallorca, Volos, Istanbul, Vilnius és Nagyvárad. Az új tanév a harmadik diákcserével indult a görögországi Volosban 2019. szeptember 21. és 28. között.

2019. szeptember 26.

Erasmus - European Day of Languages

A nyelvek európai napján az Erasmus-projekben részt vevő adys diákok a projekt-utazások harmadik helyszínén, a görögországi Volosban görög, török, spanyol és litván társaikkal együtt  saját anyanyelvükön mutatkoztak be, így jelezve azt, hogy minden nyelv egyedülállóan szép és értékes. 

2019. szeptember 25.

Erasmus-bemutató az Orsolya-oviban

Erasmus-bemutató az Orsolya-oviban A fogyasztási szokásokról szóló Erasmus-projekt egyik tevékenysége volt az Orsolya Óvoda kisgyermekeihez való látogatás. Az adys diákok azokat a kis füzetecskéket vittél el az ovisokhoz, melyeket ők maguk készítettek, és melyekkel a tudatos fogyasztói magatartást kívánták megismertetni a legkisebb fogyasztókkal.  

2019. június 12.

"World Enviromental Day"

"World Enviromental Day" Június 5-én ünnepeljük a környezetvédelem világnapját. Ebből az alkalomból  a Let' s Stop Consumption Frenzy - Fékezzük meg a fogyasztási őrületet címet viselő Erasmus+ projektben részt vevő diákok a kilencedik osztályosokkal és a 7. A diákjaival közösen június 12-én takarítási napot tartottak. 

2019. június 08.

Újabb Erasmus+ tevékenység: hobbi-kert létrehozása

Újabb Erasmus+ tevékenység: hobbi-kert létrehozása

Az Erasmus+  "Let' s stop consumption frenzy!" projektjének  újabb kihívása egy  hobbi-kert  létrehozása volt. 

Czirják Enikő művészeti nevelést oktató tanárnővel az 5- 8. osztályosok saját maguk öntötték ki gipszböl a kezet formázó " cserepeket", melyeket ők  maguk festettek ki, és bele búzát vetettek, csodás, színes zöld oázist hozva létre a rajzteremben, a tanàriban és pár osztályteremben.

 

A 10-11.-esek az Erasmus programban részt vevö tanárok - Fazekas Csilla, Koncz Brigitta és Ianc Dorotea aktív közreműködésével -  kis konyhakertet hoztak létre, zöldfűszerekkel látva el az iskola étkezdéjét: bazsalikomot, zellert, csombort, petrezselymet, mentát és citromfüvet ültettek. 

 

 

 2019. május 31.

"Recycling plastic" - műanyaghulladékok újrahasznosítása

"Recycling plastic" - műanyaghulladékok újrahasznosítása Az adys diákok a két éves ERASMUS + "Let's stop consumpytion frenzy!"című projekt keretében rendezett szeminárium alkalmával új  életet leheltek kiselejtezett műanyag tárgyakba, illetve újakat alkottak belőlük. Miután megbeszélték, bemutatták a műanyag hulladékok okozta veszélyeket az élővilágra, csodás dísztárgyak készültek a kiselejtezett CD-borítókból, ceruza-, vagy ragasztótartó műanyag flakonokból,  a többinek pedig már csak a fantázia szabott határt! Vagy még az sem?
 

2019. május 08.

Adysok Erasmus-projekttel Litvániában

Adysok Erasmus-projekttel Litvániában

A Fékezzük meg a fogyasztási őrületet címet viselő, Románia, Spanyolország, Litvánia, Görögország és Törökország részvételével zajló projekt második nemzetközi találkozójára került sor 2019. április 8. és 13. között a litván fővárosban, Vilniusban. Az Ady-líceumot 4 diák– Benedek Boglárka, Drăgan Anna, Drimba Cristina, Fekete Tibor– és 2 tanár– Ianc Dorothea és Kirkósa Enikő– képviselték. A

http://www.biharinaplo.ro/este/2019/05/07/adys-diakok-erasmus-projekttel-litvaniaban.biharinaplo2019. március 29.

Kiselőadás a fogyasztói jogokról

Kiselőadás a fogyasztói jogokról A Let’s stop consumption frenzy!  Fékezzük meg a fogyasztási őrületet! címet viselő Erasmus+ projekt következő állomásához érkezett az Ady Endre Elméleti Líceum csapata. Ne vásárolj semmit-nap, illetve a fogyasztói szokásokról szóló, ötödikeseknek tartott interaktív foglalkozás után a projekt újabb tevékenysége volt a Consumer Rights címet viselő, fogyasztói jogokról szóló kiselőadás.

2018. december 17.

Erasmus+ – avagy: Kulcs az álmokhoz?

Erasmus+ – avagy: Kulcs az álmokhoz?

Az Ady Endre Elméleti Líceum az idei tanévben bekapcsolódott a Let’s stop consumption frenzy! (Fékezzük meg a fogyasztási őrületet!) címet viselő Erasmus+-projektbe, ami az Európai Unió által finanszírozott project, és 5 ország részvételével zajlik. A projektvezető Spanyolország mellett Görögország, Törökország, Litvánia és Románia vesz részt benne a következő városokkal: Palma de Mallorca, Volos, Istanbul, Vilnius és Nagyvárad. A projektben az adysok is aktív részt vállalnak.2018. november 27.

Ne vásárolj semmit!-napot tartottunk

Ne vásárolj semmit!-napot tartottunk

Sikeresen zajlott le az első Buy Nothing Day, azaz a Ne vásárolj semmit-nap az iskolánkban. Miután előző nap feliratkoztunk a nap "kihívására", vagyis vállaltuk, hogy nem költekezünk, a cserepiacon az otthonról hozott, jó állapotban lévő dolgainkért cserébe beszerezhettük akár a szendvicset, az almát, de sütit és zakuszkás kenyeret is kaphattunk.

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/11/27/ne-vasarolj-semmit-nap-az-adyban.biharinaplo2018. november 24.

Kérdőív a fogyasztási szokásokról

Kérdőív a fogyasztási szokásokról

Az alábbi angol nyelvű kérdőív a Fékezzük meg a fogyasztási őrületet című Erasmus+-program részét képezi. Kérjük, töltsék ki minél többen: tanárok, diákok, szülők egyaránt! Köszönjük szépen!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeL_uy4E4qKYRChw4aPmcBra6qcWWIO60aqR0HTHg3pLscKAQ/viewform 2018. november 20.

Buy Nothing Day - először az Adyban

Buy Nothing Day - először az Adyban

Kedves diákok!

Az Erasmus + projektnek köszönhetően iskolánk először szervezi meg november 27-én a Buy Nothing Day-t , azaz a Ne vásárolj semmit!-napot. Ez azt jelenti, hogy ezen a napon NEM VÁSÁROLUNK SEMMIT. Kérjük, hogy vegyetek részt ennek a napnak a tevékenységeiben, melyek a következők lesznek:

1.az iskola előterében kifüggesztett plakátokon bejelentkezés az eseményre, ezt követő napon pedig feljegyzése annak, hogy sikerült-e megvalósítani a “semmit nem vásárlást”, és ha igen, hogyan

2.a büfé helyett az erre a célra kialakított Exchange Market-en, azaz cserepiacon való vásárlás, vagyis: számunkra fölöslegessé vált, de jó állapotban lévő tárgyakat hozunk magunkkal, és " cserélünk be" olyanokra, melyekre  igazán szükségünk van

3.ismeretterjesztő kiselőadás a nap jelentőségéről, általában a fogyasztói szokásokról és az erre az alkalomra készült videó levetítése az 5-6. osztályosok számára a könyvtárban

Az eseményről szóló híreket kövessétek az iskola honlapján és a Fb-on!2018. október 29.

Fékezzük meg a fogyasztási őrületet!

Fékezzük meg  a fogyasztási őrületet!

Az Ady Endre Elméleti Líceum az idei tanévben bekapcsolódott a Let’s stop consumption frenzy!, azaz: Fékezzük meg  a fogyasztási őrületet! címet viselő Erasmus+-projektbe. Az Európai Unió által finanszírozott projekt 2018 októberétől  2020 júniusáig tart, és 5 ország részvételével zajlik. A  projektvezető Spanyolország mellett Görögország, Törökország, Litvánia és Románia vesz részt benne a következő városokkal: Palma da Mallorca, Volos, Isztambul, Vilnius és Nagyvárad.

 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/10/29/doc72jdnvugnuh1nehgweh6.biharinaplo?fbclid=IwAR2876PxceD--CDcPvfGpKDXCgs2-3jPN6DwFf0NZHMA73jt-1bs3qjjTd4

 

 

 2018. október 12.

Erasmus+ Partner Schools and Project Description

SPAIN: PALMA DE MALLORCA: Colegio NUESTRA SEÑORA DE MONTESIÓN

 https://colegiomontesion.es/web/

 

TURKEY: ISTANBUL: KURTKOY ANADOLU LISESI

http://kurtkoyanadolulisesi.meb.k12.tr/

 

LITHUANIA: VILNIUS: Vilniaus Tuskulenu gimnazija

http://old.tuskulenai.lt/

 

GREECE: VOLOS: 2 GENIKO LYKEIO VOLOU

http://2lyk-volou.mag.sch.gr/autosch/joomla15/

 

Project description: 

Short project description2018. október 11.

Erasmus+: Test of selection

Erasmus+: Test of selection

To all the students who are interested in participating in the Erasmus+ exchange programme

We would kindly like to let you know that the deadline for subscribing to the programme is Friday, the 12th of October. You can subscribe to the teachers involved in the Erasmus + project: Csilla Fazekas, Brigitta Koncz, Enikő Kirkósa and Dorotea Ianc.

The selection test will take place on Monday, the 15th of October, at 11:40 a. m., in the Festivity Hall.2018. október 08.

CALL FOR PARTICIPATION!     

CALL FOR PARTICIPATION!     

Dear Students,

Our school is involved in the  Erasmus+ Project entitled:

“LET’S STOP CONSUMPTION FRENZY"

The aim of the project is:

  • to improve our consumption behaviour
  • to prevent unsustainable consumption
  • to learn how production can become wise
  • to increase competence in foreign languages and level of digital competence 
  • to develop knowledge among students and teachers of the diversity of European cultures and languages
  •  to improve intellectual, social, team-working and communication skills, and inter-cultural dialogue

Join us!
Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron  

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad