Örökségünk őrei2020. január 18.

Az adysok az Adyt fogadták örökbe

Az adysok az Adyt fogadták örökbe

A verseny már javában zajlik, néhány népszerűsítő programon már túl is vannak az adys diákok. Első alkalommal csatlakoztak a versenyhez, a csapatuk 15 főből áll, főként a kilencedikesek mutattak érdeklődést az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű program iránt, mondta el lapunknak Vad Márta, az iskola igazgatója, a csapat egyik vezetője. A csoportot továbbá Ciubotariu Éva aligazgató és Makai Judit könyvtáros koordinálja. Vad Márta kifejtette: egyértelmű volt a számukra, hogy az iskola épületét fogadják örökbe, több okból is. Egyrészt hamarosan 250 éves lesz az iskola, ezt szeretnék a köztudatba is bevinni. Az iskolaépület elég romos, erőfeszítéseket tesznek arra, hogy ezen változtassanak, és ehhez az is segítség lehet, ha megismerik az épületet és annak történetét. „Mondhatom, hogy Nagyvárad egyik legrégebbi épületéről van szó, megérdemli, hogy megismerjék” – tette hozzá Vad Márta.

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/az-adysok-az-adyt-fogadtak-orokbe-2606628/?fbclid=IwAR2rHwVnBBQq9SwcYeB1INcD5tBLgtc0tp_4sy_Jj0XS_tTE3b9U-CQK01E2019. december 20.

S hogy miért alapított Szenczy István Nagyváradon Orsolya-rendi kolostort?

S hogy miért alapított Szenczy István Nagyváradon Orsolya-rendi kolostort? Az első tanítói Kassán Orsolya-rendi nővérek voltak. Szenczy István szegény kispapként 1748-tól egy külön perselybe gyűjtötte azokat a filléreket, amelyek aztán olyan szépen szaporodtak, hogy amikor ő Váradra került, saját költségén megvásárolt egy telket Olasziban, és összesen 20000 forinttal megalapított egy leánynevelő intézetet. Természetesen Orsolya-rendit. A sarokra építette a klauzúra épületét, majd a Fő utca felől egy héttengelyes épületrészt (ide érkeztek meg az előző részben említett kassai nővérek, és kezdték el négy gyermek képzését). 

2019. december 07.

Téglák a falban

Téglák a falban

Beneveztünk az Örökségünk Őrei programra. A saját iskolánk épületét fogadtuk örökbe, mert jó kimondani, hogy mi lettünk az Őrök. Szeretnénk jobban megismertetni a külvilággal is a lassan 250 éves műemlék épületünket.Ezért szívesen fogadnánk olyan emlékeket fénykép vagy leírás formájában, amelyek az épületünkhöz köthetőek, lelkes csapatunk interjút készítene azokkal, akik megosztanák régi emlékeiket alma materükről. Szeretettel várjuk a jelentkezéseket az iskola titkárságán, vagy Makai-Bölöni Judit messenger-címén.
Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron  

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad