Események az iskola életében2024. május 11.

Holdvirág a majálison

A Holdvirág néptánccsoport három táncospárjának szemet gyönyörködtető produkciója.2024. május 07.

Tűnő fényben - Adysok könyvbemutatón

Tűnő fényben - Adysok könyvbemutatón Szilágyi Gyula Stációim című verses- és aforizmakötetét mutatták be kedden este a Tibor Ernő Galériában, a 32. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében. Az esemény ünnepélyességét emelte három remek szavalónk: Kovács Dávid István, Szabó Ödön és Szekrényes Kristóf a költő szívének fontos szövegeket tolmácsolták a közönség számára. 

2024. április 12.

Képzősök Nyílt napja az Adyban

Képzősök Nyílt napja az Adyban

Április 23-án, 10, 11 és12 órától kerül sor a Képzősök nyílt napjára az Adyban. Szeretnénk megismertetni az érdeklődő diákokkal az Ady-líceumban működő képzős osztályok, pontosabban a tanító- és óvodapedagógus-képző, valamint bölcsődepedagógus-képző csoportok tevékenységét. Interaktív formában mutatjuk be két év munkáját, és az eddig elkészített módszertani anyagokat. Ugyanakkor lehetőség nyílik elbeszélgetni a képzőbe járó diákokkal és a gyakorlatokat vezető pedagógusokkal.

Kérjük, hogy az érdeklődő diákok és szülők jelentkezzenek be az iskola titkárságán április 19-ig, péntekig a 0359410588-as telefonszámon. Szeretettel várunk mindenkit, diákot, szülőt és tanárt, aki a képző iránt érdeklődik.2024. február 29.

Belga cserediákok az Ady-líceumban

Belga cserediákok az Ady-líceumban Az Ady Endre Elméleti Líceum lelkesen fogadta az “Across cultures” program keretében érkező belga cserediákokat. Ez az egyedi program lehetővé tette, hogy határokat átlépve kulturális tapasztalatban gazdagodjanak és fejlesszék idegen nyelvű beszédkészségüket. A cserediák csapatot teljesen elbűvölte Nagyvárad városa, ahol az Ady Endre Elméleti Líceum adott helyt a különböző közös tevékenységeknek. Az intézmény lelkes diákjai és tanárai szívélyesen fogadták a vendégeket, akik hamarosan beleszerettek a helyi kultúrába és életstílusba.

2024. február 15.

Éva Heymanre emlékeztünk

Éva Heymanre emlékeztünk

Éva Heyman születésének évfordulóján a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum IX. A, XI.D, XII.E, XII.D, XI.F osztályai Ardelean Klementina történelemtanár kíséretében megemlékezett a deportált kislányra. A diákok az 1944-es tavaszi nagyváradi eseményekről szóló beszámolókat és naplóbejegyzéseket olvastak fel Éva Heyman szobránál és szülői háza előtt.

 2024. február 09.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Biztonságos Internet Nap alkalmából több programot is szervezett

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Biztonságos Internet Nap alkalmából több programot is szervezett A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Biztonságos Internet Nap alkalmából ma több programot is szervezett, partnerségben a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziummal és a nagyváradi RMDSZ Nőszervezettel. 300 diák kapcsolódott be a tevékenységekbe, a Lorántffy-gimnáziumból, a művészeti líceumból, a Dimitrie Cantemir Általános Iskolából, az Ady Endre Líceumból és a Szacsvay Imre Általános Iskolából.

2024. február 05.

Pályaválasztási tanácsadás a Partiumi Keresztény Egyetem képviselőivel

Pályaválasztási tanácsadás a Partiumi Keresztény Egyetem képviselőivel

A jövő mindenkit foglalkoztató kérdés. Ebben fontos szerepet kap a munka, ezért nem mindegy, hogy az milyen. A fiatalok számára a pályaválasztás jelentőségét épp ez a gondolat adja. A Partiumi Keresztény Egyetem oktatói által tartott pályaorientációs program segített a diákoknak abban, hogy képesek legyenek tudatosan navigálni a pályaválasztás útvesztőjében.

 2024. január 27.

Együtt báloztak szülők és tanárok

Együtt báloztak szülők és tanárok

Szép, nemes hagyomány a nagyváradi Ady Endre Líceumban a szülői bál, amelyet lehetőleg minden évben megszerveznek, nem törődve a felmerülő nehézségekkel sem, például azzal, hogy az iskola épülete az ott zajló felújítási munkálatok miatt nem áll rendelkezésre, ezért alternatív helyszínt kellett találni az eseménynek. A lelkes, iskola iránt elkötelezett szervezők a PKE székházának dísztermét rendezték be és át erre az ünnepségre.

 2024. január 25.

Január 27.: a holokauszt nemzetközi emléknapja

Január 27.: a holokauszt nemzetközi emléknapja

International Holocaust Remembrance Day

 

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor. Auschwitz felszabadításának 79. évfordulóján tisztelgünk a vészkorszak hatmillió európai áldozatának, köztük a fél millió magyar áldozat emléke előtt.

 2024. január 25.

Tavaszi szél – flashmob a Majomszigeten

Tavaszi szél – flashmob a Majomszigeten Csütörtökön, 12:30-tól flashmobra kerül sor az Ady-líceum előtti Majomszigeten, a magyar kultúra napja utórendezvényeként. Iskolánk több mint 700 diákja fog együtt énekelni Tavaszi szelet idézve. Szeretettel várunk mindenkit, aki csatlakozna hozzánk!

2024. január 21.

„Együtt énekel a nemzet”

„Együtt énekel a nemzet” Tegnap, január 21-én, vasárnap 200 nagyváradi diák közösen énekelte el a nemzeti imánkat, a Himnuszt. A váradi iskolák diákkórusai a várad-rogériuszi református templomban gyűltek össze, ahol A  Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretén belül közösen elénekelték a magyar himnuszt. Ezen az eseményen az Ady Endre Líceum is részt vett 20 diákkal. Felemelő érzés volt a gyermekek közös éneklését hallgatni.

2024. január 12.

Gólyabál -- 2024

Gólyabál -- 2024

Idén január 12-ig kaptak haladékot a kilencedikesek, hogy összeérlelt, átgondolt produkciókkal, filmekkel, jelenetekkel mutatkozzanak be az évfolyamnak, tanáraiknak és a megjelent szülőknek. Bár mindegyik osztály rengeteg energiát fektetett a felkészülésbe, és a gólyapárok is igyekeztek helytállni, a legemlékezetesebb mégis a bajtársias, baráti hangulat marad mindenki számára: hiszen a kilencedikesek egyforma lelkesedéssel szurkoltak nemcsak a saját, hanem mindegyik rivális osztálynak.2023. december 24.

Karácsonyi műsor

Karácsonyi műsor A téli szünet előtti napon karácsonyi műsorral léptek fel iskolánk diákjai, ezzel kívánva boldog ünnepket tanáraiknak és  5-8. osztályos diáktársaiknak. A műsorban az iskola ünnepi színekbe öltözött néptánccsoportja és kórusa teremtette meg a közelgő ünnep hangulatát. 

2023. december 21.

Karácsonyi készülődés az Adyban

Karácsonyi készülődés az Adyban

A karácsonyi időszakban iskolánk sikeres pályázat útján elnyerte a Rákóczi Szövetség támogatását a karácsonyi készülődéshez. Az elmúlt héten el is kezdődött az ünnepi kavalkád iskolánkban. Volt, aki énekelt, volt, aki kézműveskedett, táncolt és betlehemezett. 2023. december 21.

Kezdő nyelvcsoportok karácsonyi énekei

Kezdő nyelvcsoportok karácsonyi énekei Olasz, francia és német nyelvű karácsonyi dalokkal köszöntötték az iskola pedagógusait, az adminisztratív személyzetet és diáktársaikat a kezdő nyelvet tanuló kilencedikes és tizedikes diákok.

2023. december 12.

"Hallgatni Arany, beszélni Petőfi"

"Hallgatni Arany, beszélni Petőfi"

Petőfi és Arany barátságáról, a két költő emberi és művészi nagyságáról szóló rendhagyó irodalomórán vett részt december 12-én iskolánk 6 osztálya - kilencedikesek, tizedikesek és tizenegyedikesek.

 2023. december 06.

Mikulás járt az Adyban

Mikulás járt az Adyban

A Mikulás és krampuszai lepték meg december 6-a délelőttjén az 5-8. osztályokba járó diákokat. A hatalmas puttony ajándékcsomagokat rejtett, melyekből  különféle ínyencségek kerültek elő. 

Ugyanaznap a DT-sek jóvoltából ünnepi posta is működött: a Mikulás kedves üzeneteket jutottatott el a címzettekhez.

 

 2023. december 04.

Jótékonysági vásár

Jótékonysági vásár

Az idei karácsonyi vásáron, december 4-5-6-án, 12:00-16:00 óra között,  az iskolánk diákjai által készített termékek megvásárolhatóak lesznek  a líceum előtti standnál.

A bevételt jótékonysági célra szeretnénk fordítani.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, szülőt, diákot, nagyszülőt, vásárlót, hogy legyen

BOLDOG KARÁCSONYA mindenkinek!!!!!!2023. november 22.

„Föl-földobott kő, földedre hullva, /Kicsi országom, újra meg újra/ Hazajön a fiad.”

„Föl-földobott kő, földedre hullva, /Kicsi országom, újra meg újra/ Hazajön a fiad.”

Iskolánk névadójára emlékeztünk születésnapján, november 22-én. Az Ady Endre Elméleti Líceumban hagyomány, hogy ezen a napon kilencedikes diákjaink szavalóversenyen vesznek részt, melyre kedvenc Ady-versükkel készülnek. 

 2023. november 13.

A modern technika anyanyelvünk szolgálatában - a magyar nyelv napján is

A modern technika anyanyelvünk szolgálatában - a magyar nyelv napján is

A magyar nyelv napja alkalmából a 9.E osztály diákjaival azt próbáltuk ki, hogyan hozhatunk létre irodalmi szövegeinkből digitálisan szerkesztett képeket, illetve mire használható fel az MI irodalomórán.

A diákok alkotó módon nyúltak a nyelvhez, az irodalomhoz, a képi megjelenítés pedig magát az irodalmi művet hozta közel a 21. századi diákhoz.2023. november 06.

Tamási Áron-kiállítással nyitottuk meg a főfolyosót

Tamási Áron-kiállítással nyitottuk meg a főfolyosót Magyarország kolozsvári főkonzulátusának szervezésében és Szász István Tas kurátorsága alatt nyílt meg a Tamási Áron életét bemutató kiállítás, melyet rendhagyó irodalomóra követett a 9.A és 9.E osztályok számára. 

2023. október 25.

Nyílt nap a Karrier hetében

Nyílt nap a Karrier hetében Az Iskola másképp rendezvény keretében a Karrier hete zajlik ezekben a napokban a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban.  Ebbe illeszkedett a szerdai nyílt nap is.

2023. október 02.

Lengyel diákok Váradon, iskolánkban

Lengyel diákok Váradon, iskolánkban

Október 2-án 50 lengyel diák és három őket kísérő pedagógus érkezett iskolánkba.

A lengyel iskola (III Líceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Alfreda Lityńskiego) biológia-kémia szakos hallgatói egy romániai körúton vettek részt, melynek egyik állomása Nagyvárad városa és azon belül a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum volt.

 

 2023. szeptember 23.

Csapatépítés a pedás osztályokban

Csapatépítés a pedás osztályokban

Iskolánk pedás osztályai, a IX.B és a X.B, szeptember 22-én csapatépítő tevékenységen vettek részt a Szilvásban. A hagyománynak megfelelően a XI.osztály volt a főszervező, de a végzős XII. sem maradt ki. Ismerkedős, szórakoztató játékok, vicces osztályhimnusz és osztályzászló, jó idő és jó hangulat jellemezte az együtt töltött időt.2023. szeptember 11.

Ünnepi tanévnyitó 2023–2024

Ünnepi tanévnyitó 2023–2024 Hagyományos ünnepi megnyitóval vette kezdetét a 2023/24-es tanév iskolánkban. 

2023. szeptember 07.

Tanévkezdés az Ady-líceumban

Tanévkezdés az Ady-líceumban

Kedves diákok!

 

Az Ady Endre Elméleti Líceum ünnepi tanévnyitójára 2023. szeptember 11-én, hétfőn 10 órától kerül sor az iskola udvarán, melyre szeretettel várjuk diákjainkat és szüleiket. Kérünk minden diákot, hogy az ünnepi alkalomra fekete - fehérben, iskolai nyakkendővel jelenjen meg.

A bentlakásba való beköltözésre vasárnap, szeptember 10- én kerül sor 14 órától.

Szép évkezdést kívánunk mindenkinek!

 2023. szeptember 06.

A Holdvirág Néptánccsoport 1. edzőtábora Aranyoson

A Holdvirág Néptánccsoport 1. edzőtábora Aranyoson Idén első alkalommal került megszervezésre a Holdvirág néptánccsoport edzőtábora. Piski Orsolya és Ádám Tamás Bendegúz átadták tudásukat a vajdaszentiványi tánckultúráról. Ám a szűk három nap alatt másra is jutott idő, úgy mint: csapatjátékokra, vetélkedőkre, csapatépítésre. A népi kultúrába is betekintést nyerhettek két játékos vetélkedő során. A csoport esélyt kapott az összeszokásra is, mivel először töltöttünk huzamosabb időt együtt. Ezúton is köszönjük Závodszky Tamás tanár úrnak a lehetőséget, a támogatást, és Ianc Dóra tanárnőnek, hogy velünk tartott.

2023. május 27.

Elballagtak az Ady Endre líceum végzős diákjai

Elballagtak az Ady Endre líceum végzős diákjai

Szülők, rokonok, barátok és ismerősök várták május 27-én, szombaton délelőtt, hogy az Ady Endre Elméleti Líceum végzős osztályai kilépjenek az iskola kapuján, hogy a Fő utcán felvonulva kezdődjék el a felnőtté válás folyamatában jelképes esemény, a ballagási ünnepség. 

 2023. május 25.

Ballagási ünnepség az Adyban

Ballagási ünnepség az Adyban

Szombaton, május 27-én, 11 órától kezdődően ballagnak az Ady Líceum idei végzősei. Az ünnepségre a sportpályán kerül sor, előtte azonban a főutcán is végigballagnak diákjaink, a főbejárattól indulva, az épület körül. Szeretettel hívjuk és várjuk a szülőket, rokonokat, ismerősöket. Ünnepeljünk együtt!

 

Online közvetítés:

https://www.facebook.com/events/638905061439054/

 

 2023. május 24.

Deportáltak Emlékmenete

Deportáltak Emlékmenete

Emlékmenet során emlékeztek a 79 éve Nagyváradról a náci táborok irányába elhurcolt zsidókra csütörtökön.  A demonstráció a Mihai Viteazul utcai Nagy Zsinagógától indult, és a Bălcescu parkban található Heyman Éva Emlékműnél ért véget, ahonnan a második világháború alatt a halálvonatok indultak.

 2023. május 20.

Adysok a majálison

Adysok a majálison Az Ady  Holdvirág nevet viselő néptáncsoportja is fellépett az idei majálison. A tőlük megszokott profizmussal szerepeltek ezúttal is, saját koreográfiájukat mutatták be az iskolák  színpadán. 

2023. május 18.

Holdvirág – nevet választott az Ady néptánccsoportja

Holdvirág – nevet választott az Ady néptánccsoportja

Lelkesek és szenvedélyesen szeretik a néptáncot és a zenét - ez jellemzi az Ady Endre Líceum néptánccsoportjának tagjait, mely ma délután mérföldkőhöz érkezett azáltal, hogy felvette a Holdvirág nevet.2023. április 24.

Az adysok néptánccsoportjának évadzáró gálaműsora

Az adysok néptánccsoportjának évadzáró gálaműsora

Az Ady Endre Líceum 2021-ben újjáalakult néptánccsoportja éves munkáját mutatja be az érdeklődőknek. A gálaműsort a csoport névadási ünnepsége zárja.

Időpont: 2023. május 18. csütörtök, 14.30 óra

Helyszín: Ady Endre Elméleti Líceum

Szervező: Ady Endre Elméleti Líceum

https://festumvaradinum.ro

https://www.facebook.com/varadinum2023. február 16.

Teljes körű felújítást végeznek a váradi Ady-líceum épületén

Teljes körű felújítást végeznek a váradi Ady-líceum épületén

Ebben az időszakban nemcsak diákok járnak iskolába a nagyváradi Ady Endre Líceumba, hanem munkások is. Igaz, utóbbiak nem tanulni mennek, hanem felújítani a régi, patinás épületet, melyre már igencsak ráfért egy alapos belső felújítás.

 2023. február 06.

PETŐFISÁNDOR@ARANY.HU

PETŐFISÁNDOR@ARANY.HU A február 6 - február 11. közötti héten a Szigligeti Színház Lilliput Társulata "beköltözött" az iskolába. Az 5-8.osztályosok 1-1 magyarórájára látogattak el, és magukkal hozták a hevesvérű Petőfit, a szerény, szelíd Aranyt és Szendrey Júliát, az apai akarattal is dacoló lázadó leányt. 

2023. február 05.

Jótékonysági szülői bál az Adyban

Jótékonysági szülői bál az Adyban

Nagy sikernek örvendett a péntek este lezajlott szülői bál, melyre az idén a Partiumi Keresztény egyetem dísztermében került sor.

Köszönet a szervezőknek, fellépőknek, felkészítőknek, és a szülőknek, kedves vendégeinknek, akik velünk együtt ünnepeltek.

Lapozzák szeretettel az alábbi, iskolánk médiaköre által készített képeket, nagyon hűen visszaadják azt a fergeteges hangulatot, mely az estét jellemezte.

Jövőre újra találkozunk!2023. január 26.

Ady 250 zárórendezvény, iskolai évkönyv bemutatója

Ady 250 zárórendezvény, iskolai évkönyv bemutatója

Az Ady 250 ünnepségsorozat lezárásaként és kapcsolódva a költő január 27-i halálának évfordulójához csütörtök délután bemutatták az iskolai albumot. A Vad Márta igazgatónő által szerkesztett kötet az Ady Endre Elméleti Líceum és az Alma Mater Alapítvány kiadványa, a megjelenését pedig a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Az ünneplőket Kirkósa Enikő magyartanár, a kötet egyik korrektora köszöntötte. Vad Márta igazgató kiemelte, hogy ezzel a rendezvénnyel zárul az Ady250 ünnepségsorozat, melyet azért szerveztek, mert az iskola 2022-ben ünnepelte az ősi schola megalapításának 250. évfordulóját. 2023. január 25.

VérAdy - Kezdd az évet egy jó cselekedettel!

VérAdy - Kezdd az évet egy jó cselekedettel!

Januárban a 18. életévüket betöltött diákokat közös véradásra hívtuk. A véradás nemcsak hatalmas segítség azoknak, akiknek vérre van szükségük, hanem hosszú távon is segít majd több véradót toborozni, hisz együtt a fenntartásokon is könnyebb túllépni. A kezdeményezésre a vártnál is több, több mint 40 érdeklődő diák és tanár jelentkezett, akikkel a Nagyváradi Véradó Központban fogunk vért adni. 

 2023. január 23.

Együtt szavaltuk a himnuszt

Együtt szavaltuk a himnuszt Így hangzott a himnusz a nagyváradi Barátok templomában mintegy 150 nagyváradi diák előadásában. Az esemény a magyar kultúra napja alkalmából került megrendezésre a Bihar megyei Rákóczi Szövetség szervezésében. Ezzel egyidőben Székelyudvarhelyen, Zentán és Nagymegyeren valamint az Országház főlépcsőjén a 200. évfordulót jelképezve 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli, köztük 50 Bihar megyei – szavalta a nemzeti imádságot Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnökével közösen.

2023. január 19.

A Petőfi-hét folytatódik: rejtvénykészítés a 9.C-ben

A Petőfi-hét folytatódik: rejtvénykészítés a 9.C-ben

Le s fel kedvre tekereghet,

Kerevetre felrebbenhet,

Nyelve rekedten kelepel,

Ember vele nem felesel.

 

Felismered a fenti szöveget?

A 9.C az ünnepelt költő ismert verseinek kezdősorait írta át eszperente nyelvre. A rejtvénykészítést vetélkedő követte: a legtöbb szöveget felismerő csapatok jutalomban részesültek. A legjobb szövegeket szerzőik nevével együtt itt találod.

Jó rejtvényfejtést kívánunk!

 

 2023. január 18.

Petőfi 200. – A vers-staféta tovább folytatódik

Január 16–20. között zajló a vers-staféta keretében a diákok egymás osztályának továbbították a költő verseit. A szövegeket a diákok választották, így a költő kevésbé szavalt, idézett verseit is megismerhették a hallgatók. Petőfit többnyire a patetikus tisztelet hangján említjük, bár ő írta azokat a verseket is, amelyekben keményen (amúgy kamaszosan) beolvasott irigyeinek veréssel is fenyegetve őket; a hegyek és völgyek szépségéről ábrándozott; vagy épp gyerekkori csínytevéseinek emlékét őrizte meg.

2023. január 18.

A Himnusz születésnapjára

A Himnusz születésnapjára Az iskola 5-8. osztályos diákjai a mai napon ünneplőbe öltöztek, hiszen arra a napra emlékeztünk közösen, amikor Kölcsey Ferenc 1823-ban befejezte a később nemzeti imánkká váló Himnusz című költeményét. Az Erkel Ferenc által megzenésített mű ma több mint 200 diák hangján csendült fel az iskola folyosóján. 

2023. január 17.

Kedvenc Petőfi-versem: vers-staféta a 6. A-ban

Kedvenc Petőfi-versem: vers-staféta a 6. A-ban A Petőfi-hét és A magyar kultúra hete alkalmából a hatodikosok kedvenc Petőfi-verseiket hozták el magyarórára. A rendhagyó óra bevezető részében a 9.D diákjai vezették be a kisebbeket az esemény jelentőségébe, majd  ajándékként elmondták kedves versüket. 

2023. január 16.

Petőfi 200. – Vers-staféta

Petőfi 200. – Vers-staféta

Miért nem szerette Petőfi, ha fényképezik? Hogyan tükröződik a költő romantikusan isteni természete a János vitéz megalkotásában? Aki tudja a választ, jelentkezzen egy csokiért a magyarkuckóban!

200 éve született a legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor. Évfordulóját mától egy egész héten keresztül együtt ünneplik az adysok: versolvasás, szavalás, játékos szövegfeldolgozás, versírás, filmkészítés, tánc révén mélyítik el ismeretségüket a költővel.

 

(a kép forrása itt)2022. december 24.

Karácsonyi készülődés az Adyban

Karácsonyi készülődés az Adyban Az ünnepre hangolódás jegyében iskolánk pedagógia és filológia szakos diákjai (9B, 10A) kézműves tevékenység keretében karácsonyfa díszeket készítettek. Csillogószárnyú angyalkákkal és pirossapkás mikulásokkal díszítették iskolánk karácsonyfáját. A tanulók szorgos kezeit Czirják Enikő és Apáti Timea tanárnők irányították. Köszönet a támogatásért a Rákóczi Szövetségnek!

2022. december 21.

"Legyen minden nap karácsony" - diákjaink ünnepi műsora

"Legyen minden nap karácsony" - diákjaink ünnepi műsora Karácsonyváró hangulat töltötte be az iskolát ma délelőtt a 4.órától kezdődően. Diákjaink ünnepi műsorral kedveskedtek társaiknak és tanáraiknak. 

2022. december 17.

Karácsonyi dalok csendültek fel a tanáriban

Karácsonyi dalok csendültek fel a tanáriban

 

 

 

 

 
 2022. december 12.

Múltidézés a nagyváradi gettónál

Múltidézés a nagyváradi gettónál

December 8-án a XI.A osztály különleges, rendhagyó törióra keretén belül emlékezett meg a második világháborúban elhurcolt nagyváradi zsidókról.

1944 májusában a nagyváradi gettó területén két kényszerlakhelyet állítottak fel. Az elsőt a Körös bal partján, a nagy ortodox zsinagóga és a Nagypiac környékén hozták létre, és harminchat utcát foglalt magába. A legsűrűbben lakott városrészben mintegy 27 ezer polgárt helyeztek el. A második kényszerlakhelyet 8 ezer Bihar megyei szegregáltnak szánták.

Ardelean Klementina történelemtanárnő vezetésével az osztály meglátogatta az egykori gettó területén található Viznitz zsinagógát, illetve a Szesz- és Élesztőgyárat.2022. november 20.

Pedagógusaink és diákunk díjazása a színházban

Pedagógusaink és diákunk díjazása a színházban A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Bihar megyei szervezetének ünnepi díjátadójára került sor szombat este a Szigligeti Színházban. Az időpont nem véletlen, hiszen A magyar nyelv napjának hetében díjazták azokat a nagyszerű pedagógusokat, akik a nyelv- és identitásőrzés nemes feladatát is végezték és végzik pályájuk során.

2022. november 19.

Rendhagyó irodalomórák a nagyváradi római katolikus püspöki palotában

Rendhagyó irodalomórák a nagyváradi római katolikus püspöki palotában

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Vitéz János és Janus Pannonius halálának 550. évfordulója alkalmából rendhagyó irodalomórára várta és várja a Bihar megyei diákokat november 17-én és 18-án a római katolikus püspöki palotában.

A rendhagyó alkalmak három, egyenként fél órát tartó részekre vannak osztva. Mi a legelső irodalomórába pillantottunk bele, melyen az Ady Endre Középiskola IX. A, IX. B és X. A osztályai vettek részt, a diákokat Sarkadi Viktória, Kirkósa Enikő tanárok és Makai-Bölöni Judit könyvtáros kísérték el.

https://www.erdon.ro/helyi-kozelet/2022/11/rendhagyo-irodalomorak-a-nagyvaradi-romai-katolikus-puspoki-palotaban?fbclid=IwAR3JYMEEAVUTWXjWmRR95ZQWdcqn6CU4mD89pqVbV2f7Fc1_3sr7vvSeMcE

 

 2022. november 17.

Vitéz János és Janus Pannonius nyomában

Vitéz János és Janus Pannonius nyomában Rendhagyó irodalomórán vettek részt a 9.A, 9.B és 10.A osztályok diákjai a nagyváradi római katolikus püspöki palotában. A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumból érkező Simon Ferenc magyartanár Vitéz János és Janus Pannonius halálának 550. évfordulója alkalmából tartott előadást a diákoknak, akiket Kirkósa Enikő és Sarkadi Viktória magyartanárok, valamint Makai-Bölöni Judit könyvtáros kísért el erre az alkalomra. 

2022. november 14.

"Fölmagasodni nem bírhatsz. De lobogsz még..." - A magyar nyelv napja a 11.A-ban

"Fölmagasodni nem bírhatsz. De lobogsz még..." - A magyar nyelv napja a 11.A-ban Rendhagyó világirodalom-óra keretében emlékezett meg a 11.A osztály a magyar nyelv napjáról. A diákok szöveggyűjteményt lapozgattak,  verseket olvastak fel egymásnak, előadták kedvenc  költeményüket, sőt saját alkotást is bemutattak. Elhangzottak többek között Karinthy Frigyes, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, József Attila, Faludy György, Kányádi Sándor művei. A magyar vers, a magyar költői nyelv varázsa bűvölhette el ezen az órán az arra fogékony diákokat. 

2022. november 08.

Tanári kirándulás Budapestre

Tanári kirándulás Budapestre

Minden kirándulás célja kimozdulni a négy fal közül, utazni, együtt lenni más emberekkel. Utazás közben észrevétlenül lehet egyszerre tanulni valami újat, és kellemesen eltölteni az időt. Ha ez azzal is társul, hogy közben világraszóló magyar találmányokkal ismerkedünk meg, illetve a Budavári Palota egyik csodáját tekinthetjük meg, akkor minden adott egy nagyszerű naphoz, egy remek csapatépítő kiránduláshoz.

 2022. november 08.

SZÜLŐI TALÁLKOZÓ 2022

SZÜLŐI TALÁLKOZÓ 2022

Remekül sikerült az elmúlt szombaton az adys szülők részére szervezett  találkozó. A Bihari tó kellemes környezete lehetőséget biztosított, hogy a régi és új szülők kötetlenül tudjanak beszélgetni, ismerkedni egymással és a vezetőséggel. 2022. november 07.

Gólyahét

Gólyahét Idén is megrendezésre került az Ady Endre Elméleti Líceumban a gólyahét, melyet a gólyaavató ünnepség zárt. Az eseménysor legfőbb célja a kilencedikes diákok beilleszkedése és egymással, illetve a szervezőkkel, az Ady Endre Líceum Diáktanácsának tagjaival való ismerkedés volt. 

2022. október 23.

Szacsvay Imrére, az 1848–49-es szabadságharc vértanújára emlékeztünk

Szacsvay Imrére, az 1848–49-es szabadságharc vértanújára emlékeztünk

A X. A osztály diákjai és osztályfőnökük, Apáti Timea történelemtanár a mártír szobránál elhelyezett virágokkal és főhajtással tisztelegtek az elfelejtett bihar megyei vértanú emléke előtt. A diákok felidézték Szacsvay Imre életének és pályafutásának főbb mozzanatait, majd elhelyezték az emlékezés virágait a szobor talapzatánál.  
 2022. október 18.

Gólyatábor 2022

Gólyatábor 2022

Az idei új adysoknak tartott gólyatábor nagy sikert aratott. A tábor Kiskoh településen volt, a Medve-barlang lábánál, gyönyörű tájjal körbevéve, ahol 79 gólya és 20 felügyelő egyaránt tudott élvezni egy zökkenőmentes, jó hangulatú hétvégét.

Köszönjük a tanároknak és osztályfőnököknek is, akik részt vettek a táborunk rendezvényein.2022. október 12.

Nagyvárad mártírjaira emlékeztünk október 12-én

Nagyvárad mártírjaira emlékeztünk október 12-én

A X. A osztály diákjai és Apáti Tímea történelemtanár a tisztelet koszorúját helyezték el a Szent László plébániatemplom falán lévő emléktáblánál. 12022. október 10.

Október 9.: a holokauszt romániai áldozatainak emléknapja

Október 9.: a holokauszt romániai áldozatainak emléknapja

2004-től kezdődően minden év október 9-én a holokauszt romániai áldozataira, az elhurcolt zsidókra emlékeznek országszerte, ugyanis ezen a napon kezdődött meg a bukovinai zsidók deportálása. Románia két világháború közötti 800.000-es zsidó közösségének több mint a fele vált a holokauszt áldozatává, több mint 150.000 embert a magyar hatóságok deportáltak Észak-Erdélyből, és közel 300.000-en az óromániai, főképp moldvai és bukovinai pogromokban, illetve a román hadsereg felügyelete alatt álló besszarábiai és Dnyeszteren-túli haláltáborokban lelték halálukat.

 2022. október 06.

Október 6., az aradi vértanúk nemzeti gyásznapja

Október 6., az aradi vértanúk nemzeti gyásznapja

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc leverése után osztrák megtorlás következett. Miután Világosnál letették a fegyvert, befejeződött az 1848–49-es szabadságharc. A császári haditörvényszék ítélete alapján pedig Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, akik a bukás után kerültek az osztrákok fogságába. Ők a nemzet vértanúivá váltak: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly.

 2022. október 04.

Habitát világnap

Habitát világnap

A Habitát világnapot minden októbet első hétfőjén tartják, hogy felhívják a figyelmet az emberiség életkörülményeire. Ebből az alkalomból az Ady Endre Elméleti Líceum hatodikos diákjai, Karancsi Kinga technológia tanárnő irányításával, őskori élőhely maketteket készítettek különböző anyagokból, melyeket az iskola főlépcsője mellett ki is állítottak. 

 2022. október 04.

Időutazás a nagyváradi Szent László téren

Időutazás a nagyváradi Szent László téren

A drezdai bibliabuszt látogattuk meg az Ady Endre Elméleti Líceum 12. C osztályának diákjaival.  A Bibelmobil, vagyis a Bibliabusz érdekes, interaktív kiállítás. Lelkes, érdeklődő kis csapatunk hálás a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek, Vinczéné Pálfi Judit lelkésznek, a KREK missziói előadótanácsosának, hogy részese lehetett ennek a bemutatónak, amelyről élményekkel és új ismeretekkel gazdagodva tértünk haza.

Módi Kinga, vallástanár.2022. május 28.

Elballagtak az adys diákok is

Elballagtak az adys diákok is A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban a hagyományokhoz híven szombat délelőtt tartották a végzős osztályok ballagását, idén pedig nemcsak egy évfolyam ballagott el, hanem a 2020-ban végzettek is, akiknek akkor a járványhelyzet miatt nem lehetett ünnepséget szervezni.

Ballagás az Ady Endre Elméleti Líceumban | 2022 - https://youtu.be/SjJR4iVbDXY2022. május 27.

Tehetségek nyomában

Tehetségek nyomában

A Nemzeti Tehetség Központ munkatársai látogattak múlt héten iskolánkba.  Az előadás alkalmával az adys diákok és tanárok személyesen is megismerhették azt a két nagyszerű személyiséget, akik a maguk területén kiemelkedőt alkottak: Novák Eduárd sportminisztert, paralimpiai bajnokot és Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívót.2022. május 26.

Határtalanul Ady nyomában

Határtalanul Ady nyomában

Május 19. reggelén, a nagyváradi Ady Endre Líceum XI.A és X.A osztályos diákjai közös kirándulásra indultak. A Határtalanul projekt keretein belül 5 napot tölthettünk el a Nagy Sándor József Gimnáziumban Budakeszin. A testvériskola diákjai és tanárai nagyon kedvesen fogadtak minket, szoros kapcsolatok alakultak ki. Első nap, csütörtökön, ismerkedős játékokat játszottunk, ami nagyban hozzájárult a jó hangulathoz. Ezután bemutatták nekünk az iskolát és a helyi látványosságokat.2022. május 20.

Kedves 2020-ban végzett fiatalok!

Kedves 2020-ban végzett fiatalok!

Meglehetősen nehéz időszakon vagyunk túl, ami sok mindentől megfosztott mindnyájunkat. Ennek ellenére szeretettel meghívunk benneteket egy nagy, közös ballagásra, melyet az idei végzősök mellett veletek is szeretnénk megünnepelni. Erre az alkalomra május 28-án kerül sor. Rendhagyó alkalom ez, melynek során örülnénk, ha ti is elballagnátok régi iskolátokból. Ezért kérünk benneteket, hogy ha szeretnétek élni ezzel a lehetőséggel, mindenképpen értesítsétek a volt osztályfőnökötöket.

Reméljük, hogy találkozunk, és együtt ünnepelünk!

Szeretettel,

Az Ady Endre Líceum munkaközössége.2022. május 06.

Nyílt nap zajlott az Ady-líceumban

Nyílt nap zajlott az Ady-líceumban

Nagyváradról, illetve Bihar megye több vidéki településéről, sőt Arad megyéből is érkeztek nyolcadikos diákok és tanárok szerdán az Ady Endre Líceumba, hogy részt vegyenek az iskola által meghirdetett nyílt napon. A gyülekező a díszteremben volt, ahol Vad Márta igazgató köszöntötte a jelenlevőket. Elmagyarázta: a céljuk az, hogy az érdeklődők néhány óra erejéig megtapasztalják, milyen adysnak lenni, hogyan zajlanak a hétköznapok az intézmény falai közt, milyen kínálatból lehet válogatni. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2022/2023-as tanévben hat kilencedikes osztály indul: egy filológia/intenzív angol specialitással – 28 hely; egy matematika-informatika/intenzív informatika – 28 hely; egy matematika-informatika/intenzív angol – 28 hely; egy természettudományok/intenzív angol – 28 hely; egy „sima” természettudományok – 28 hely, valamint egy olyan osztály, melynek fele tanító és óvónőképző/intenzív angol – 12 hely, másik fele pedig bölcsődepedagógus/intenzív angol – 12 hely, ebbe az osztályba azonban előzetes képességfelmérés után lehet bejutni. Mindegyik líceumi képzést ad, érettségivel, és gyakorlatilag bárhol tovább lehet tanulni.

A rövid nyitóünnepségen fellépett a Sarkadi Viktória tanárnő által felkészített néptánccsoport, egyfajta ráhangolódásként arra a jövő heti rendezvénysorozatra, melyet annak kapcsán szerveznek, hogy idén fennállásának 250. évfordulóját ünnepli a tanintézmény.

Ezután a társaság több helyen is megfordult körforgásos alapon, találkoztak a Zabhegyezőkkel, a Létra színjátszókör és a Diáktanács tagjaival, valamint ellátogattak a nyelv- és a kémialaborba.2022. május 06.

ADY250 - az Osonó Színházműhely előadása

ADY250 - az Osonó Színházműhely előadása Az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című posztdramatikus dokumentarista színházi megnyilvánulás, már közel 580 alkalommal játszottunk három kontinens 25 országában, számos fesztiváldíjat is nyerve. Az előadás korunk szociális kérdéseit tárja a néző elé elsősorban a család válságát helyezve a középpontba.

Az Osonó Színházműhely előadásának kiinduló pontját a fiatalok személyes történetei, illetve az azokból született szövegkönyv képezi, így a fiatalokat érintő társadalmi- szociális problémákat, a magányos gyerekek, a tehetetlen szülők, a kiszolgáltatott fiatalok helyzetét és történeteit járja körbe a társulat.

2022. április 15.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja: április 16.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja: április 16.

Magyarországon 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. Az első gettókat a következő településeken hozták létre: Beregszász, Felsővisó, Huszt, Kassa, Kisvárda, Máramarossziget, Mátészalka, Munkács, Nagyszőllős, Nyíregyháza, Sátoraljaújhely, Técső, Ungvár.

A példátlan gyorsasággal lezajlott gettósítás után mindössze néhány hét alatt, május közepe és július eleje között, a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták. A magyar vidék zsidóságára a birkenaui lágerben azonnali pusztulás várt. A csekély számú munkaképesnek ítélt ember közül is csak kevesen élték túl a megpróbáltatásokat: a magyar vidék többszázezres zsidóságából mindössze néhány tízezren tértek vissza. A túlélők családjuk, közösségük elvesztése miatt gyakran úgy döntöttek, hogy nem tudnak új életet kezdeni egykori lakóhelyükön, ezért a fővárosban, nagyobb városokban, vagy külföldre emigrálva próbálták békében élni tovább életüket.2022. április 13.

Hej, Rákóczi, Bercsényi, magyar vitézek nemes vezéri!

Hej, Rákóczi, Bercsényi, magyar vitézek nemes vezéri! Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész tartott rendhagyó irodalom-, történelem és zeneórát az Adyban. A gyönyörű tárogatózenét megszólaltató előadáson a kuruc kor világába csöppentünk bele, felidéződtek a kuruc-labac szabadságharc ismert zenéi, toborzó és visszavonulást jelző dallamai. Hallottunk II. Rákóczi Ferencről, az utolsó erdélyi fejedelemről, a sárospataki várról, és meghallgattuk a várba érkező vendégek fogadására felzengő tárogatózenét is. 

2022. április 13.

Múlt és jelen - 250 éve iskola - iskolatörténeti vetélkedő

Múlt és jelen - 250 éve iskola - iskolatörténeti vetélkedő

A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum, az iskola 250 éves fennállásának alkalmából, iskolatörténeti vetélkedőt hirdet diákjai számára.

A verseny célja megismertetni diákjainkkal iskolánk múltját, az idők során gyakorolt tevékenységének jelentőségét és a jelenre gyakorolt hatását. Reméljük, hogy sok izgalmas, érdekes feladatot találtok majd az egyes fordulók feladatsoraiban, és élvezitek majd a megoldások elkészítését.

A versenyre 3 fős csoportok jelentkezését várjuk, osztályonként egyet.

Versenyünket 3 fordulósra tervezzük, a két írásbeli forduló után kerül majd sor az utolsó fordulóra, a döntőre iskolánkban.

A versenyre minden osztály egy előzetesen elkészített kreatív feladattal, valamint Ady Endrének, iskolánk névadójának, egyik előadott és videóban rögzített versével jelentkezhet.

Jelentkezési határidő 2022.05.03.

 

 2022. április 13.

Nyílt nap nyolcadikosok számára

Nyílt nap nyolcadikosok számára

Nagyváradról, illetve Bihar megye több vidéki településéről, sőt Arad megyéből is érkeztek nyolcadikos diákok és tanárjaik szerdán az Ady Endre Líceumba, hogy részt vegyenek az iskola által meghirdetett nyílt napon. A gyülekező a díszteremben volt, ahol Vad Márta igazgató köszöntötte a jelenlevőket. Elmagyarázta: a céljuk az, hogy az érdeklődők néhány óra erejéig megtapasztalják, milyen adysnak lenni, hogyan zajlanak a hétköznapok az intézmény falai közt, milyen kínálatból lehet válogatni. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2022/2023-as tanévben hat kilencedikes osztály indul: egy filológia/intenzív angol specialitással – 28 hely; egy matematika-informatika/intenzív informatika – 28 hely; egy matematika-informatika/intenzív angol – 28 hely; egy természettudományok/intenzív angol – 28 hely; egy „sima” természettudományok – 28 hely, valamint egy olyan osztály, melynek fele tanító és óvónőképző/intenzív angol – 12 hely, másik fele pedig bölcsődepedagógus/intenzív angol – 12 hely, ebbe az osztályba azonban előzetes képességfelmérés után lehet bejutni. Mindegyik líceumi képzést ad, érettségivel, és gyakorlatilag bárhol tovább lehet tanulni.

A rövid nyitóünnepségen fellépett a Sarkadi Viktória tanárnő által felkészített néptánccsoport, egyfajta ráhangolódásként arra a jövő heti rendezvénysorozatra, melyet annak kapcsán szerveznek, hogy idén fennállásának 250. évfordulóját ünnepli a tanintézmény.

Ezután a társaság több helyen is megfordult körforgásos alapon, találkoztak a Zabhegyezőkkel, a Létra színjátszókör és a Diáktanács tagjaival, valamint ellátogattak a nyelv- és a kémialaborba.2022. április 13.

JamFest

JamFest

Kedves diákok!

Május 11-én, szerdán 5 órakor, a díszteremben ismét megrendezésre kerül a JamFest, az iskola 250 éves rendezvénysorozata részeként!

A JamFesten bárki felléphet, különböző helyi zenekarok, előadók, adysok, akár ti is!

Gyertek minél többen, akár nézni, akár zenélni, egyedül vagy együttessel!

Jelentkezni a fellépőknek Molnár Dávidnál lehet a XI.E-ben, vagy a plakátokon található telefonszámon.

A koncertek után open-stage jamre kerül sor, amikor akárki feljöhet a színpadra egy közös zenélésre!

A belépés ingyenes!

Mindenkit sok szeretettel várunk!2022. április 13.

Gólyaavató 2022

Április elsején a DT szervezésében megrendezésre került az idei gólyaavató ünnepség. Ezen a rendezvényen a kilencedikes osztályok versenyeztek. Készültek táncprodukciókkal, szórakoztató videókkal és sok mással, hogy elnyerjék a 2022-es gólyaavató első helyezését. Minden osztály csodálatosan teljesített, ezért a produkciók elbírálása nehéz feladatnak bizonyosult. A zsűri hosszas megfontolás után úgy döntött, hogy a nyertes a 9.F osztály. Gratulálunk nekik!

2022. április 12.

A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja

Április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja 2012 óta, amikor a magyar Országgyűlés ellenszavazat nélkül döntött erről. Április 12-én arról a több mint 100 ezer felvidéki magyarra emlékezünk, akik a Beneš-dekrétumok következtében állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjük elhagyására kényszerültek. A felvidéki kitelepítettekkel az első vonat 1947. április 12-én indult el Magyarország felé.

2022. április 12.

Ady 250: Öregdiák-találkozó

Ady 250: Öregdiák-találkozó

Iskolánk alapításának 250. évfordulója alkalmából 2022. május 14-én, szombat délelőtt sor kerül az arany- és gyémánt oklevelek ünnepélyes átadására, az ezelőtt 50 illetve 60 éve érettségizett diákjaink számára. Hiányt pótlandó, az 51, 52 illetve 61 és 62 éve végzetteknek is átadjuk az okleveleket. Kérjük azon osztályok képviselőit, akik még nem jelezték ez irányú szándékukat, hogy tegyék meg az iskola titkárságán, vagy a 0259431787 es telefonszámon, legkésőbb április 14-ig.  A rendezvény támogatója az RMDSZ Nőszervezete. Várjuk szeretettel öregdiákjainkat!

 2022. április 08.

Iskolánk régi arca az orsolyita nővérek tükrében

Iskolánk régi arca az orsolyita nővérek tükrében Az Ady 250 ünnepségsorozat keretében ma délelőtt Szabó Ervin nagyvárad-olaszi plébános tartott  érdekes múltidőző, a diákok körében nagy sikert arató interaktív előadást a nagyváradi Ady Endre Líceum dísztermében.

2022. április 01.

Az Osonó színház volt a vendégünk

Az Osonó színház volt a vendégünk

Először a 9.D és 9.E osztály diákjaival tartott Fazakas Misi és Mucha Oszkár, az Osonó két vezetője műhelymunkát. Bár három órán át tartott a csapatépítő önismereti munka, a diákok egy percig sem unatkoztak. A vezető trénerek őszinte érdeklődéssel fordultak feléjük, aktívan „osontak” a diákok közelébe, kíváncsiak voltak szenvedélyeikre, félelmeikre, életükre. 

Ezt követte a Nem vagyok, csak mások látnak című, József Attila szövegeiből készült előadás, ami már a javarészt tizenegyedikesekből álló hallgatóság számára jelentett nagy élményt.2022. március 28.

"Napsütötte" törióra

"Napsütötte" törióra

Március 25-én az Ady Endre Elméleti Líceum 10.A osztályos diákjai rendhagyó történelemórán vehettek részt Ardelean Klementina tanárnő vezetésével.

Egy hagyományos tanóra helyett, mely ugyan hasznos, de valljuk be, nem mindig a legérdekfeszítőbb, tanárnőnk javaslatára egy óra alatt körbesétáltuk városunk központját, rengeteg információval és elbűvülő látvánnyal gazdagodva.

 2022. március 27.

Kőrösi Csoma Sándor anyanyelvi vetélkedő - először az Adyban

Kőrösi Csoma Sándor anyanyelvi vetélkedő - először az Adyban

Először adott helyet az Ady Endre Elméleti Líceum a Kőrösi Csoma Sándor anyanyelvi vetélkedő megyei fordulójának. A versenyen öt háromfős csapat versengett egymással: a Szószórók, Kőmívesék, Alyssumok, Bakuba Vipama és a TaLányok csapata.2022. március 26.

A Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny döntősei

A Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny döntősei Az elmúlt évtizedek hagyományaihoz híven idén is iskolánkban rendezték meg a legrangosabb irodalmi megmérettetést, a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny megyei fordulóját. Az adysok számára hagyományosan jó eredményeket hozó versenyen ebben az évben négy döntősünk lett: Kövér Sára, 6.osztály, Szabó Szilvia, 7.osztály, Rázmán Orsolya 8. és Rázmán Botond 11. osztály. Ők képviselik iskolánkat az április végén Szatmáron megrendezendő országos döntőben. Gratulálunk nekik és felkészítő tanáraiknak!

2022. március 24.

A nagyváradi görög katolikus püspöki palotában jártunk

A nagyváradi görög katolikus püspöki palotában jártunk

A görög katolikus püspöki palota sorsának alakulása mindig szorosan kötődött a nagyváradi Görög Katolikus Püspökséghez és annak püspökeihez. A nagyváradi románság vallási és nemzetiségi életének központjaként ez az épület kiemelkedő történelmi fontossággal bír.

 2022. március 15.

Közös ünneplés március 15-én

Közös ünneplés március 15-én

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából közös megemlékezésre hívtuk iskolánk diákjait.

A mai nap ünnepnap, amikor azt a fiatalos lendületet, reményt és elszántságot ünnepeljük, amivel 1848. március 15-én a Márciusi ifjak elindították a magyar forradalmat. 2022. március 15.

Adysok a szabadságharc eseményeinek nyomában

Adysok a szabadságharc eseményeinek nyomában

 Az iskolánk diákjai március 13-án egy történelmi tanulmányi kiránduláson vettek részt. A kirándulás témája Az 18481849-es forradalom egy szabadságharc, az apropója pedig március 15., a nemzeti ünnepünk közeledte. A kirándulás tervezett programja szerint felidéztük a forradalom és a szabadságharc eseményeit és következményeit, de ez alkalommal az események természetes lefolyásának fordított sorrendjében haladtunk.        2022. március 14.

Mit ünneplünk március 15-én?

Mit ünneplünk március 15-én?

Március 15. az 1848–49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, és egyben a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja is. A rendszerváltás évétől kezdődően munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

 2022. március 02.

Múzeumlátogatás és kézműves műhely az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban

Múzeumlátogatás és kézműves műhely az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban Múzeumlátogatáson és kézműves műhelyben vettek részt az V.A és a VII. B osztály tanulói. Megtekintették a múzeum márciuska-kiállítását, majd ők maguk is készítettek hasonlókat. Kísérő tanáraik voltak: Apáti Tímea, Ardelean Klementina, Buna Boglárka, Czirják Enikő.

2022. március 01.

Újra rákóczis vezetőképzőn

Újra rákóczis vezetőképzőn

Újra rákóczis vezetőképző! Iskolánk, az Ady Endre Elméleti Líceum újra, most 7 gyermekkel vett részt a február 25-27. között megrendezett rákóczis vezetőképzőn, amit Budapesten, a Szent Margit Gimnáziumban tartottak.  Sok ismerős arc, tanár, szervező és annál több új diákarc fogadott minket.

Takács Péter

 

 

 2022. február 20.

Felhívás iskolahimnusz írására

Felhívás iskolahimnusz írására

Kedves jelenlegi és volt Diákjaink!

Iskolánk fennállásának 250. évfordulója alkalmából pályázatot hirdetünk iskolahimnusz írására, illetve megzenésítésére. A himnusz szövege tükrözze az iskola szellemiségét és a műfaj sajátosságait. Javasolt terjedelme legalább 2, legtöbb 4 szakasz, a szakaszokat refrén zárja le. Dallamvilága legyen lendületes, dinamikus. 

A pályázatok beküldésének határideje: 2022. ápr.15. 

A legjobb pályamunkákat a májusban megtartandó ünnepi rendezvénysorozat keretében jutalmazzuk.

Bővebb felvilágosításért forduljatok magyartanárotokhoz!

 2022. február 16.

Ady 250: Flashmob az Ady előtt

Ady 250: Flashmob az Ady előtt Csütörtökön, 2022. február 17-én 14 ótától rövid flashmobra kerül sor az Ady 250 - ünnepségsorozat keretében az Ady Endre Elméleti Líceum előtti téren, az V--VIII. osztályos diákok előadásában. Szeretettel várjuk a szülőket, érdeklődőket és az épp arra járókat!

2022. január 27.

Irodalmi pályázat Ady Endre halálának 103. évfordulójára

Irodalmi pályázat Ady Endre halálának 103. évfordulójára

A Körösvidéki Múzeum és annak fiókintézménye, az Ady Endre Emlékmúzeum, partnerségben a Bihar megyei Tanfelügyelőséggel „Élet a költő szemén keresztül” címmel megyei versenyt rendezett általános és középiskolás diákok számára. A magyar nyelvű kategóriában összesen 34 diák versengett egymással, közös volt bennük a vers szeretete, az alkotás és az önkifejezés igénye. Az 5 díjazott diákból négyen az Ady Endre Líceum diákjai.2022. január 08.

2022-ben elkezdődik iskolánk épületének teljes felújítása

2022-ben elkezdődik iskolánk épületének teljes felújítása

Fontos esemény színhelye volt szombat délelőtt iskolánk díszterme. Ezen napon írta alá a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak alárendelt Országos Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója és a Exc. Böcskey László római katolikus megyéspüspök azt a szerződést, melynek értelmében az iskolaépület több mint 50 millió lejes minisztériumi támogatásból teljes felújításra kerül. Az esemény azért is kiemelt fontosságú, mert 2022-ben 250 éves lett az egykori Orsolya-rendi leánynevelő intézet, mely- működésének két  évszázada alatt - ilyen mértékű restaurálásban még nem részesült.2022. január 04.

Karácsonyi dalok a tanáriban az 5.A-val (2021)

Karácsonyi dalok a tanáriban az 5.A-val (2021) Az 5.A osztály két karácsonyi dallal és József Attila Betlehemi királyok című versével köszöntötte a tanárokat és a közelgő ünnepet. Műsoruk különlegessége volt az Éjszaka árnya kezdetű dal furulyakísérettel való előadása. A kisdiákokat Kirkósa Enikő osztályfőnök, illetve Buna Boglárka és Csepregi Imola tanárnők készítették fel. 

2022. január 03.

Karácsonyi díszek készültek a rajzteremben

A rajztanárnő irányításával a kis- és nagydiákok karácsonyi díszeket készítettek, melyeket aztán felakasztottak az iskola karácsonyfájára.

2021. december 23.

Mosolygós karácsony – köszönet az adományokért!

Mosolygós karácsony – köszönet az adományokért!

Az Ady Endre Líceum apraja-nagyja felajánlásaival és közbenjárásával több, mint 30 cipősdoboznyi ajándék, illetve egyéb segélycsomag gyűlt össze a KARÁCSONYI CIPŐSDOBOZ-AKCIÓ keretén belül, melyek szebbé tehetik rászoruló gyermekek karácsonyát. A szervezők még az ünnep előtt eljuttatják az ajándékokat a legmegfelelőbb helyekre. Hálásak vagyunk minden adományért azoknak, akik szeretettel, a lehetőségeikhez mérten részt vettek ebben fontos gyűjtésben!   2021. december 23.

Karácsonyi forgatag az Adyban

Karácsonyi forgatag az Adyban

Az elmúlt időszak nehézségei, az online iskola és elszigeteltség után, idén igazi, valódi ünnepre vágytunk karácsonyfával, karácsonyi díszekkel és finomságokkal.

A diákok, kicsik és nagyok, kézműves foglalkozások keretében karácsonyfadíszeket készítettek az iskola fenyőfájára.

Köszönjük a Rákóczi Szövetség támogatását!2021. december 21.

Közös éneklés a Holnaposok karácsonyfájánál

Közös éneklés a Holnaposok karácsonyfájánál

Ebben az évben először gyönyörkedhetünk a "Holnaposok karácsonyfájában". Itt, a fa előtt, a költők közelében pedig ma felcsendültek csodaszép karácsonyi dalaink. Adys tanárok és  diákok együtt énekeltek, hogy meghozzák az ünnep varázsát minden őket hallgató ember szívébe.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=4084559876939572021. december 21.

Karácsonyi dalok a tanáriban

Karácsonyi dalok a tanáriban Több osztály diákjaiból összeállt gyermeksereg köszöntötte a tanárokat a közelgő ünnep alkalmából. Megható közös éneklés és versmondás, gyertyagyújtás tette teljessé a karácsonyi hangulatot. A diákokat Módi Kinga református vallástanárnő készítette fel. 

2021. december 21.

Idegen nyelvű karácsonyi dalok a tanáriban a 6.A-val

Idegen nyelvű karácsonyi dalok a tanáriban a 6.A-val A 6.A-sok nemcsak magyar nyelvű karácsonyi dalaikkal örvendeztették meg a jelenlévők szívét, de angol nyelven is köszöntötték a közelgő szép ünnepet. A diákokat angoltanáruk, Koncz Brigitta tanárnő készítette fel.

2021. december 06.

Cipősdoboz-akció

Cipősdoboz-akció

Iskolánk évek óta részt vállal a Mosolygós karácsony elnevezésű programban, melynek keretén belül cipősdoboznyi ajándékokat készítünk/gyűjtünk árvaházban nevelkedő gyerekek számára. Bár tavaly közbeszólt a járványhelyzet, idén újra lehetőségünk van arra, hogy rászoruló gyermekek ünnepét kissé boldogabbá, fényesebbé tegyük. Szeretettel várjuk mindenki felajánlását, aki szeretettel hozza, küldi adományait. A dobozokban lehetnek: édességek (természetesen érvényes szavatosságúak), apró játékok, iratszerek, tiszálkodási szerek, sál, sapka, kesztyű. Szeretnénk tartalmas, gazdag ajándékokat adni ezeknek a gyermekeknek, ezért kérjük és köszönjük a támogatást mindenki részéről, aki megteheti. Érdeklődni vagy az adományokat letenni Csepregi Imola tanárnőnél lehet.2021. november 22.

Főhajtással és versmondással emlékeztünk iskolánk névadójára

Főhajtással és versmondással emlékeztünk iskolánk névadójára Ady Endre születésének 144. évfordulója alkalmából a 9.A és a 12.A osztály diákjai saját kedvenc Ady-verseiket mondtál el vagy olvasták fel az iskola könyvtárában. A versek előadása között  Ady nagyváradi éveinek egy-egy jelentősebb eseményét idézték fel a diákok: szóba került az újságírói szerep és a Léda-szerelem is. 

2021. november 19.

Felhívás: ADY 250

Felhívás: ADY 250

Kedves  mindenkori adysok!

Névadónk, Ady Endre születésnapján felkéréssel fordulunk iskolánk volt tanáraihoz és diákjaihoz: alma materünk fennállásának 250. évfordulója alkalmából, melyre 2022-ben kerül sor. Iskolánk  honlapján,   januártól kezdődően, szeretnénk érdekes adys életpályákat bemutatni, olyan embereket, akikre büszkék lehetünk, szép emlékekkel, fényképekkel a múltból. Várjuk a jó kis iskolai történeteket a következő címre: judit682000@yahoo.com

Nyugdíjas tanárainkat arra kérjük, hogy válaszoljanak az alábbi két kérdésre: 1. Melyik periódusban és mit tanított az iskolánkban? 2. Milyen kedves emléket osztana meg az itt eltöltött évekből?

Személyes élményeiket és élményeinket megosztva szeretnénk indítani  ünnepi évünket.

Köszönettel,  az Ady 250 ünnepségsorozat  szervezői

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/felhivas-ady-250-4040114/?fbclid=IwAR2omgM7rn3YtjtCxx2mfPTsqMpJVvXvkXnVVtntSu3-WZKAVYHYjIK2HF82021. október 30.

„Hiába ott a kincs, hol egészség nincs” – "Mental Health"-hét az Ady Endre Líceumban

„Hiába ott a kincs, hol egészség nincs” – "Mental Health"-hét az Ady Endre Líceumban

1992 óta október 10-e a lelki egészség világnapja. Az elmúlt években világszerte ismertté vált ez a nap, amellyel a szakemberek többek között a lelki zavarok megelőzésére, kezelésére és az egymásra figyelés fontosságára hívják fel a figyelmet.

A nagyváradi Ady Endre Líceum diáktanácsa úgy gondolta, hogy idén nekik is foglalkozniuk kell ezzel a kulcsfontosságú témakörrel, hiszen a már hónapok óta tartó világjárvány még sérülékenyebbé tette a gyerekeket, fiatalokat és felnőtteket egyaránt.2021. október 12.

Főhajtással emlékeztünk a nagyváradi mártírokra

Főhajtással emlékeztünk a nagyváradi mártírokra

Október 12-én, kedden 14.00 órakor iskolánk 9.C osztályos diákjai, Apáti Tímea történelemtanár kíséretében, a megemlékezés koszorúját helyezték el a Szent László templom falán levő emléktáblánál. 1944. október 12-én, a második világháború idején 12 Bihar megyei és nagyváradi katona, védve a város épített örökségét, megpróbálta megakadályozni a központi Körös-híd felrobbantását. Merész tettükért életükkel voltak kénytelenek fizetni, mártírhalált haltak. 

 

 2021. október 12.

Mental Health Week

Mental Health Week

Kedves diákok!

Október 10-én, azaz tegnap volt a mentális egészség világnapja. Mivel szerintünk ez egy fontos téma, ezen a héten az Adyban Mental Health-hetet tartunk, amelynek keretén belül az ady dt instagram oldalán hasznos tematikus infókhoz juthattok majd hozzá napi rendszerességgel, valamint kedden és csütörtökön este fél héttől két szakember fog interaktív előadásokat tartani online, az első a bántalmazás témáját boncolgatja majd, a második pedig az asszertív kommunikációról fog szólni. Már készíthetitek is a kérdéseiteket, hiszen mindkét előadó szívesen válaszol majd rájuk. Ha esetleg olyan kérdésetek van, amit nem feltétlenül akartok nyilvánosan feltenni, elküldhetitek őket teljesen anonim a dt tellonymjére, ezeket majd mi felolvassuk az online előadások keretén belül.

Sok szeretettel várunk mindenkit így, online is!2021. október 06.

Az aradi vértanúk nemzeti gyásznapja: október 6.

Az aradi vértanúk nemzeti gyásznapja: október 6.

"Világosnál, Világosnál

Huszárok könnyeznek,

Sirva sirnak veszedelmén

A magyar nemzetnek."

(Gyulai Pál: Világosnál)

 

Az aradi vértanúkat a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án végezték ki, a Bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján. Azóta a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyásznapjaként emlékezünk október 6-ára. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az ezen a napon kivégzett tizenhárom tisztet tartja számon. Az aradi vértanúk a szabadságharc kezdetén aktív vagy kilépett császári tisztek voltak, a szabadságharc végén a honvéd hadseregben közülük egy altábornagyi, tizenegy vezérőrnagyi és egy ezredesi rangot viselt. Az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatti megtorlással az osztrákok példát akartak statuálni.2021. október 02.

Idősek napja

Idősek napja

Rendhagyó módon ünnepelték meg október 1-jén az idősek világnapját a Caritas Catolica két nagyváradi idősotthonának lakói, akik a CE Szövetség úgynevezett „Granny” programjához csatlakozva, életre szóló jótanácsokkal, üzenetekkel látták el több helyi középiskola diákjait.

Mivel a vírushelyzet megakadályozta, hogy a személyes találkozó létrejöjjön, a szépkorúak a virtuális térben váltottak üzenetet a fiatalokkal. Külföldről átvett modellt követve kézi táblákra írták fel az idősek tanácsait, melyet fotók formájában juttattak el a partneriskolákhoz: az Ady Endre Elméleti Líceumba, a Szent László Római Katolikus Iskolaközpontba, valamint a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumba – a diákok pedig szeretet-posta formájában válaszlevelet is küldtek az időseknek.2021. szeptember 13.

"Érték ott teremtődik, ahol biztonság van" - Ünnepélyes tanévnyitó az Adyban

"Érték ott teremtődik, ahol biztonság van" - Ünnepélyes tanévnyitó az Adyban

A járványhelyzetre való tekintettel, illetve azért, mert a tavaly elmaradt az ünnepség, hétfőn délelőtt csak a kezdő osztályok, azaz az ötödikesek és a kilencedikesek, valamint a hatodikos és a tizedikes osztályok jelenlétében tartották meg az ünnepélyes tanévnyitót a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum sportpályáján.

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/ertek-ott-teremtodik-ahol-biztonsag-van-3895085/2021. szeptember 12.

Nyári Rákóczi tábor Sátoraljaújhelyen

Nyári Rákóczi tábor Sátoraljaújhelyen

Az Ady Endre Elméleti Líceum diákjainak egy csoportja augusztus 1-6. között részt vett a Rákóczi Szövetség Kárpát–medencei Középiskolások táborában. A tábort a hagyományokhoz híven csodálatos környezetben, Sátoraljaújhelyen szervezték meg. Az egész Kárpát -medencéből csaknem 500 diák érkezett meg tanárai kíséretében a  gyönyörűen felújított táborba, ahol szépen rendezett környezet és kényelmes szobák várták a résztvevőket.  

         2021. július 17.

Egyhetes sátortábor a Szegyesd (Sighistel) völgyben

Egyhetes sátortábor a Szegyesd (Sighistel) völgyben

A kilencedik osztály végén rendezett sikeres pádisi sátortáborral az emlékekben és egy év kihagyás után, a 11 D úgy döntött, hogy ezt meg kell ismételni. Huszonegyen bevállaltuk és a szülők segítségével megszerveztük az idei egy hetes szegyesdi sátortábort. Nem volt könnyű, de szép volt és emlékezetes.2021. június 19.

Tanár-diák focimeccs szép környezetben

Tanár-diák focimeccs szép környezetben  A testnevelés katedra - a lehetőségek szerint - évente megszervezi a tanár-diák focimeccset. Ez remek alkalom a sportra, a közös játékra és a közös szurkolásra is. Idén is így volt ez: tanárok és diákok az iskola sportpályáján együtt fociztak, drukkoltak egymásnak. 

2021. június 15.

Nyolcadikosok ballagása

Nyolcadikosok ballagása Idén az iskolaudvaron vettek búcsút nyolcadikosaink az elmúlt négy évtől. Remélhetőleg, nem mondtak búcsút sem tanáraiknak, sem osztálytársaiknak, sem az iskolának, hiszen kilencedik osztálytól is itt folytatják majd tanulmányaikat. 

2021. június 09.

Múzeum és történelem

Múzeum és történelem

Az Ady Endre Elméleti Líceum diákjai egy egész napos online oktatási programon vettek részt 2021. május 20-án. Iskolánk a budapesti Oktatási Hivatal meghívásának tett eleget. A Hivatal az EFOP 3.10.1-17-2017-00001 „Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” elnevezésű projektje keretében szervez online diáktáborokat. Ez alkalommal az egy napos programba két intézményt, iskolánkat és a szlovákiai Arany János Alapiskolát vonták be. Mindkét iskola egy-egy osztállyal csatlakozhatott.

 2021. június 08.

Múltidéző tárgyaink – fotókiállítás a családok legrégebbi tárgyairól

Múltidéző tárgyaink – fotókiállítás a családok legrégebbi tárgyairól Az új lecke címe a 10. osztályban: Fény és árnyék.

Az egyik tanóra végi házi feladatnak indult, és hatalmas kalanddá nőtte ki magát ez a gyűjtemény, amely közel 100 képet foglal magába. Hogy még érdekesebbé tegyük mindezt: a család egyik legrégebbi tárgyáról kellett készíteni egy képet – tehát izgalmas kincskeresést is jelentett a diákok számára az online világ idején.2021. június 07.

Újra ballagtak az adysok!

Újra ballagtak az adysok!

Verőfényes napsütésben búcsúztak szombaton délelőtt alma materüktől a nagyváradi Ady Endre Líceum tizenkettedikes diákjai. 

A világjárvány sok tekintetben felülírta a megszokott oktatási rendet, és félő volt, hogy az idén is elmarad a ballagás, mint történt az az elmúlt évben, de végül a szigorú járványvédelmi előírások betartása mellett sikerült megtartani szombaton az Ady Endre Líceumban is ezt a felnőtté válás folyamatában kiemelkedően fontos eseményt. A járványhelyzetre való tekintettel egy új ötlettel rukkolt elő az iskola: a végzősök nemcsak a tanintézmény falain belül, hanem azt elhagyva is ballagtak, így a Fő utcán is felcsendült a Gaudeamus igitur.

 

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/ballagas-az-adyban-bucsuzunk-de-nem-felejtunk-3708649/2021. május 20.

Szent László-mondák - a Varadinum jegyében

Szent László-mondák - a Varadinum jegyében

A Festum Varadinum ideje alatt az Ady-líceum ötödikesei is megemlékeztek Várad alapításáról és városalapító szent királyunkról. Mivel a Szent Lászlóhoz kötődő mondákat kódexeink, krónikáink őrizték meg, ezért az 5.B-sek általuk választott Szent László-mondák szövegének részleteit írták le egy szintén általuk megtervezett és elkészített kódexlapra. A lapot a középkori kódexek mintájára iniciálékkal és miniatúrákkal díszítették.2021. március 09.

One Billion Rising

One Billion Rising

Iskolakánk hathatós közreműködésével február 28-án, vasárnap délben, Nagyvárad főterén a családon belüli erőszakra hívták fel a figyelmet az One Billion Rising nevű megmozdulással, melyet Eve Ensler írónő indított útjára, aki maga is családon belüli erőszak áldozata volt. A megmozdulás az egészségügyi szabályok szigorú betartásával zajlott. A rendezvényt az Ephorus egyesület, Szabó Andrea Nia táncoktató és Coznici Renata jógaoktató szervezte.2021. január 27.

Időutazás a Szent Anna-templomban

Időutazás a Szent Anna-templomban

Egy rendhagyó és nagyon izgalmas időutazáson vehettünk részt tegnap iskolánk kápolnájában, a Szent Anna templomban Merici Szent Angéla, az Orsolya-rend alapítójának ünnepén.

Ervin atya vetített képekkel tűzdelt előadása tette az alkalmat különösen emlékezetessé.2021. január 22.

Díjazás A magyar kultúra napján

Díjazás A magyar kultúra napján

Idén együtt ünnepelték kicsik és nagyok ezt a jeles napot este a nagyváradi Szigligeti Színházban. Ott voltak mindazok, akik tettek azért, hogy öregbítsék városunk, megyénk hírnevét, magyar mivoltunkat. A Himnusz meghallgatása és a köszöntő beszédek után következett a díjak átadása.

 2021. január 19.

Tigris az iskolában

Vendégül látta a Szigligeti színház az adysokat januárban. 

 

 2020. november 20.

Remek diákok reneszánsz remekei - avagy Shakespeare-szonettek 16.és 21. századi technikával

Remek diákok reneszánsz remekei - avagy Shakespeare-szonettek 16.és 21. századi technikával

A 10.D osztály diákjainak szabadon választott magyarórai tevékenysége volt Shakespeare-szonettek szövegének korabeli és modern technikával, vagyis papíron vagy számítógépen való megtervezése. Vagyis a diákok a számukra leginkább tetsző műhöz megválasztották a betűtípust, a hátteret, illusztrációt terveztek, sőt, kipróbálták a lúdtollas-technikát is. Illetve a WordArt szófelhő generátor  segítségével olyan alakzatot készítettek a választott szonett szavaiból, mely maga is jelentést hordoz: a mű hangulatát vagy fő gondolatát tükrözi.

A munkák Bodnár Mónika, Horváth Dalma Boróka, Hosszú Ágnes, Kovács Kinga, Kupás Nóra, Somlyai Emese és Vandrus Brigitta szorgalmát és alkotókedvét dicsérik. 2020. október 13.

A 12.F búcsúja Gergely Matyitól

A 12.F búcsúja Gergely Matyitól

A 12.F osztály diákjai megrendítő megemlékezéssel vettek búcsút a csütörtökön tragikus hirtelenséggel eltávozott osztálytársuktól. Matyi arcképe elé égő gyertyákat, mécseseket, virágokat helyeztek, és megható, őszinte szavakkal, illetve Kosztolányi Dezső verssoraival köszöntek el tőle örökre. Az iskola igazgatói, tanárai és több diákja is lerótta kegyeletét az iskolaudvar kápolnája előtt kialakított emlékhely előtt.

„Okuljatok mindannyian e példán.
Ilyen az ember. Egyedüli példány.
Nem élt belőle több és most sem él
s mint fán se nő egyforma-két levél,
a nagy időn se lesz hozzá hasonló.” (Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd)2020. október 12.

Részvétnyilvánítás

Részvétnyilvánítás

Mély megdöbbenéssel értesültünk szeretett diákunk, Gergely Mátyás hirtelen és tragikus haláláról. Drága Matyi! Fájdalommal vesszük tudomásul, hogy úgy döntöttél, egy jobb és tisztább világot választasz, és itt hagytál bennünket. Nehezen hisszük el, hogy nem látjuk többé kedves mosolyod, nem lesz alkalmunk többé beszélgetni veled.

„Többé soha / nem gyúl ki halvány-furcsa mosolya. / Szegény a forgandó, tündér szerencse, /hogy e csodát újólag megteremtse.” (Kosztolányi Dezső)

Reméljük, hogy nyugalomra találsz ott, abban a másik világban. Mindig szeretettel fogunk Rád emlékezni, és nem felejtünk el soha!

Az Ady Endre Elméleti Líceum közössége őszinte részvétét fejezi ki a fájdalomtól megtört családnak.2020. október 12.

Hőseink emlékére

Hőseink emlékére Október 12-én, hétfőn 14 órakor megemlékezésre került sor a Szent László templom falán elhelyezett emléktáblánál. Iskolánk képviseletében Apáti Tímea történelem tanárnő vett részt a rendezvényen, és koszorút helyezett el, fejet hajtva az 1944 októberében mártírhalált halt 12 Bihar megyei és nagyváradi katona hősies tette előtt, mellyel megakadályozták a Körös-híd felrobbantását.

2020. szeptember 16.

Rendhagyó tanévnyitó

Rendhagyó tanévnyitó „Carpe diem: élj a mostnak, a mának, mert minden emlékké fog válni villámgyorsan”, mondta köszöntőjében a tizenkettedikes Drăgan Anna kilencedikes diáktársainak. Hiszen - bár a megszokott tanévnyitó ünnepség ezúttal elmaradt - az Ady-líceum ezek között a megváltozott körülmények között is talált módot arra, hogy köszöntse új diákjait: a kis ötödikeset és a kilencedik osztályosokat is. Igazgató asszony minden kezdő osztályban kiosztotta az iskolanyakkendőket, a nagyobb diákok – az ötödikekben Mérai Petra nyolcadikos diáklány, a kilencedikekben pedig a 12.D-s Drăgan Anna és Dóczi Richárd – fogadták köszöntővel és verssel kisebb diáktársaikat. A többi osztályban az osztályfőnökök várták diákjaikat, és beszélgettek el velük a nyárról, az élményekről vagy éppen a pályaválasztásról, miközben ismertették az új tanév újdonságait és a betartandó szabályokat is. Míg azokban az osztályokban, ahol ezen a héten online oktatásban vesznek részt a tanulók, a tanévnyitó is ebben a formában zajlott.

2020. augusztus 06.

Téglák a falban

Téglák a falban Átadásra kerültek a Partiumi Alapítvány által készített Téglák a falban című emlékkönyvek, amelyek a Bihar megyei magyar nyelvű végzős diákok számára készültek. Elsőként az Ady Endre Elméleti Líceum diákjai vették át őket.

2020. május 31.

Téglák a falban

Kedves kiadvány végzőseinkről, a Rákóczi Szövetség támogatásával. Az adysokról a 35. oldaltól olvashatnak.

Köszönjük!2020. május 31.

Rendhagyó módon búcsúztattuk végzőseinket

Rendhagyó módon búcsúztattuk végzőseinket

Rendkívüli idők rendkívüli évzárója volt az idei, hiszen végzőseinktől a rádió hullámain keresztül vettünk búcsút. Bár a virágokkal feldíszített osztálytermekből való kiballagás, az iskola folyosóin, a kilencedikesek sorfala közötti méltóságteljes végigballagás elmaradt, és elmaradtak a megilletődött ölelések, a szeretetteljes mosolyok, a rádión keresztül mégis sikerült emlékezetes útravalóval útjukra bocsátanunk végzős diákjainkat.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=11891637814210282020. április 10.

Magyarórák a karanténban 2.

Magyarórák a karanténban 2.

Mi, magyartanarok, azt szoktuk mondogatni, hogy az az igazan jó, eredményes magyaróra, amikor a diákok kutakodása, ötlete, alkotókedve nyomán létrejön VALAMI, ami ÉRTÉK, azaz megszületik az ALKOTÁS. Nincs ez másképpen a virtuális osztályteremben, az online kommunikáció közegében sem. Bár a szemtől-szembe kapcsolat itt sem pótolható semmi mással, ennek hiányában viszont ki lehet használni a digitális technika kínálta lehetőségeket.2020. április 09.

Magyarórák a karanténban 1.

Magyarórák a karanténban 1.

A távoktatás, virtuális térben történő tanítás-tanulás egyaránt új helyzet elé állította a tanárokat és a diákokat. Másféle hozzáállást követel tanártól és diáktól egyaránt – a tanár olyan megoldási módokat kell, hogy találjon, amivel fenntarthatja a diákok érdeklődését, megszervezheti az önálló tanulás módjait, illetve folyamatosan tartania kell a kapcsolatot a tanulókkal. A diákoknak sem egyszerű: sokkal több terhet és felelősséget ró rájuk az önálló, online eszközökkel segített tanulás, mint az osztálytermi közös munka. Ezért az online térben történő magyartanuláshoz igyekeztünk olyan feladatokat adni tanulóinknak, amelyek elvégzésével egyszerre alkotnak és tanulnak.

 2020. február 12.

Nyelvi kisebbségi projekt

Nyelvi kisebbségi projekt Iskolánk a Partiumi Keresztény Egyetemmel partnerségben részt vesz az Európai Charta Tantermi Tevékenységek (European Charter Classroom Activities - ECCA) nemzetközi program kipróbálásában és fejlesztésében, mely a nyelvi diverzitás promoválását tűzi ki célul a Network to Promote Lingvistic Diversity-n (NPLD) keresztül. A projekt keretében 2019 őszén egy videó-pályázatot hirdettünk Mit jelent nekem a magyar nyelv - múlt, jelen, jövő? címmel. 

2020. február 11.

Maratoni nap

Maratoni nap

 

Több éve hagyomány a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban, hogy Maratoni Napot szervezzenek. Ezúttal a 10. D osztály vállalta magára ennek rendezését, összesen 19 előadás volt.

A Magyar Kultúra Ünnepe alkalmából szervezett eseménysorozathoz csatlakoztak az adys diákok a Maratoni Nappal, melyet január 22-én délután 14 órakor kezdtek, és másnap reggel 8-ig tartott. 

2020. február 06.

Együtt egy élhetőbb környezetért - Erasmus-heti tevékenységeink

Együtt egy élhetőbb környezetért - Erasmus-heti tevékenységeink

Romániai állomásához érkezett a Let’ s Stop Consumption Frenzy! - Fékezzük meg a fogyasztási őrületet! elnevezésű nemzetközi projekt. Január 18. és 25. között iskolánk látta vendégül a projektben részt vevő 4 ország – Görögország, Litvánia, Spanyolország és Törökország tanárait és diákjait. 

 2020. február 03.

Emlékezés a 30 évvel ezelőtti eseményekre

Emlékezés a 30 évvel ezelőtti eseményekre Nosztalgikus és megható pillanatoknak lehettek részesei azok, akik február 3-án részt vettek az iskola 30 évvel ezelőtti történéseit felelevenítő ünnepi beszélgetésen. Az események akkori fő szereplői azoknak az eseményeknek a láncolatát idézték fel, melyeknek nyomán az Ady Endre Elméleti Líceum visszakapta egykori státusát, magyar tannyelvű elméleti líceum rangját. 

2020. január 20.

Az Erasmus+ program ünnepélyes megnyitója

Az Erasmus+ program ünnepélyes megnyitója Január 18. és 25. között a Let’s Stop Consumption Frenzy- Fékezzük meg a fogyasztási őrületet című nemzetközi projekt házigazdája az Ady Endre Líceum. A már második éve zajló projekt a tudatos vásárlásra, a mértéktelen fogyasztás megfékezésére ösztönzi a tanárokat, diákokat, és rajtuk keresztül a szülőket is. Ennek a jegyében szerveztük iskolánkban is a heti tevékenységeket.

2019. december 07.

Mikulás-bál

Mikulás-bál Az Ady-líceum 8.A osztályának diákjai már hetekkel ezelőtt hozzáláttak a Mikulás-buli megtervezéséhez, a dekorációk elkészítéséhez. Céljuk az volt, hogy a már jól bevált programok mellé minél több újat találjanak ki, emlékezetesebbé és színesebbé varázsolva az estét.

2019. december 03.

Nyílt nap a negyedikes, ötödikes és kilencedikes szülők számára

Nyílt nap a negyedikes, ötödikes és kilencedikes szülők számára

Az oktatás alapja az iskola–szülő–diák közötti folyamatos kommunikáció és bizalomteljes kapcsolat. Ennek jegyében hirdeti meg az Ady-líceum évről évre a Nyílt napot, amelynek során vendégül látja a 4., 5. és 9. osztályos diákok szüleit. A látogatókat nemcsak finom süti és kávé várta.2019. november 25.

Ismét Ady-sétán az ötödikesekkel

Ismét Ady-sétán az ötödikesekkel

Ady Endre születésének 142. évfordulójára emlékezve irodalmi-helytörténeti sétán vettünk részt a friss adys ötödikesekkel. A 2011-ben indított programot a Szacsvay Imre Általános Iskola, a Nagyvárad-Olaszi RMDSZ körzet és Kecse Gabriella tanfelügyelő szervezi évről évre. Iskolánkból minden évben az ötödikesek csoportja indul el Ady Endre nyomában Nagyvárad belvárosában.

 2019. november 15.

Gólyabál 2019

Gólyabál 2019 A mesékből soha nem lehet kinőni, de ha mégsem töltjük már a hétvégi délelőttöket mesenézéssel, szívesen emlékezhetünk vissza kedvenc mesefiguráinkra. Így vélekedhettek az Ady Endre Elméleti Líceum idei gólyabáljának szervezői is, akik tévés mesefigurák bőrébe bújtatták a kilencedikeseket.

2019. október 29.

Az egészség a legnagyobb érték!

Az egészség a legnagyobb érték! Köztudott, hogy akkor értékeljük igazán egészségünket, amikor betegek vagyunk. Sokszor egy betegség döbbent rá bennünket: az egészség a legnagyobb érték, nincs is becsesebb dolog az életünkben, mint magunk és szeretteink egészsége. Ezekre a gondolatokra hívták fel a figyelmet a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karának képviselői, vagyis dr. Pallag Annamária docens és Herman Szilvia ötödéves gyógyszerészhallgató.

2019. szeptember 30.

Boldog iskola lettünk!

Boldog iskola lettünk! Szeptember 18-án hivatalosan is boldog iskola lettünk! A budapesti Kongresszusi Központban megrendezett évnyitón négyen képviseltük iskolánkat. Itt megelőlegezték ezt a címet a programban részt vevő összes - mintegy 1700 - oktatási intézmény számára.

2019. szeptember 09.

Tanévnyitó ünnepség

Tanévnyitó ünnepség

A 2019-2020-as tanév nyitó ünnepségén közel  700 adys diák sorakozott fel az iskola udvarán, és fogadta a jókívánságokat, a buzdító, bátorító szavakat, melyekkel Vad Márta igazgatónő, Szabó Ödön parlamenti képviselő, majd a  tanfelügyelőség, az önkormányzat és az egyházak képviselői köszöntötték őket. 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/09/09/bizalomra-es-hitelessegre-van-szukseg-az-oktatasban.biharinaplo2019. június 15.

Tanévzáró, díjkiosztó 2019

Tanévzáró, díjkiosztó 2019 A 2018/2019-es tanév utolsó napja a jól megérdemelt jutalmak, díjak kiosztásáról, az évi tevékenységek és az azokban részt vevő diákok méltatásáról szólt. 

2019. június 14.

Nyolcadikosok ballagása

Nyolcadikosok ballagása

A 8.-os diákok életében egy korszak lezárult. Ennek az ünneplése zajlott iskolánk dísztermében 2019. június 7-én, a késő délutáni órákban. Az iskola vezetősége, tanárai, a diákok családjának és barátainak körében elevenítette fel a két végzős osztály az együtt töltött négy év emlékeit.2019. június 12.

"World Enviromental Day"

"World Enviromental Day" Június 5-én ünnepeljük a környezetvédelem világnapját. Ebből az alkalomból  a Let' s Stop Consumption Frenzy - Fékezzük meg a fogyasztási őrületet címet viselő Erasmus+ projektben részt vevő diákok a kilencedik osztályosokkal és a 7. A diákjaival közösen június 12-én takarítási napot tartottak. 

2019. június 01.

„Ezek a pillanatok most csak a mieink, és meg kell őket élni, úgy igazán.”

„Ezek a pillanatok most csak a mieink, és meg kell őket élni, úgy igazán.”

Június első szombatján elballagott 126 diákunk. Ünnepi beszédek, köszöntések sora- Biró Rozália parlamenti képviselő, Pető Dalma városi tanácsos, Mahajduda János atya, Szűcs Éva tanügyi előadó, Dézsi Enikő szülőbizottsági elnök őszinte, megszívlelendő jótanácsai tették emlékezetessé a ballagók utolsó adys napját. 

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/06/02/aki-adys-volt-orokre-az-marad.biharinaplo2019. május 31.

Kompetenciafelmérésen a 10. osztályosok

Kompetenciafelmérésen a 10. osztályosok A kompetenciafelmérés a 10. osztályos diákok matematikai eszköztudásának és szövegértési képességének felmérésére terjedt ki. A fotókon a 10.D munka közben.

2019. május 30.

Cum Deo pro Patria et Libertate - II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem nyomában

Cum Deo pro Patria et Libertate - II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem nyomában

2019. május 18-án a XXVIII. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében került sor a „Cum Deo pro Patria et Libertate - II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem nyomában” című történelmi vetélkedőre. Idén 21. alkalommal szerveztek az Ady Endre Elméleti Líceumban történelemversenyt középiskolások számára.

 2019. május 11.

XV. Károly József Irenaeus fizika-és találmányverseny

XV. Károly József Irenaeus fizika-és találmányverseny Május 11-én reggel 9 órakor vette kezdetét a XV. Károly József Irenaeus fizika- és találmány verseny, amelyet idén is a nagyváradi Ady Endre Elmélet Líceumban rendeztek. A megnyitóra az iskola dísztermében került sor, ahol az iskola igazgatója, Vad Márta, Torjoc Silviu tanfelügyelő, illetve a verseny főszervezője, Bogdán Károly fizikatanár köszöntötték a versenyzőket.

2019. május 10.

Nyílt nap 8. osztályosok számára

Nyílt nap 8. osztályosok számára Mintegy százhatvan nyolcadikos diák látogatott el pénteken a nagyváradi Ady Endre Líceumba az iskola által szervezett nyílt napra. Az adys élet számos vetületét ismerték meg mindazok a nyolcadikos diákok, akik pénteken elmentek az iskola által szervezett nyílt napra.

2019. május 10.

Nyílt nap 8. osztályos diákok számára

Nyílt nap 8. osztályos diákok számára

Pénteken, május 10-én 12 órától nyílt napot tartunk az Ady-líceumban.

Szeretettel várjuk a 8. osztályos diákokat és tanáraikat egy közös délelőttre. A diákok számára szervezett tevékenységek körülbelül 14 óráig tartanak. 

Figyelem,  12 órától, nem 10-től! Kérjük szépen, hogy akik szeretnének részt venni,  jelezzék csütörtökig a 0359410587-as telefonszámon vagy a litadyendre@yahoo.com címen, hogy hányan jönnek. 2019. május 09.

Angol előkészítő negyedikeseknek

Angol előkészítő negyedikeseknek

2019. május 11-től kezdődően, szombat délelőttönként ingyenes előkészítőt tartanak iskolánk angoltanárai. Az elkészítők időpontjai:

 • 2019. május 11.
 • 2019. május 18.
 • 2019. május 25.
 • 2019. június 8.
 • 2019.június 15.

Az előkészítők 10 órától 12 óráig tartanak, helyszínük az angol labor.

Szeretettel várjuk a negyedikes diákokat!2019. május 08.

Rangos előadásokkal várunk minden érdeklődőt az idei Irenaeus versenyen

Rangos előadásokkal várunk minden érdeklődőt az idei Irenaeus versenyen

15-18.30. National Instruments, Debrecen

"Interaktív DEMO-k és robotbemutató"

17-18.30 Néda Zoltánphd, a kolozsvári  Babeş-Bolyai Egyetem tanára, az MTA tagja: 

"Rend és Rendetlenség"

Az előadásokra május 11-én, szombaton kerül sor, az Ady Endre Líceum dísztermében.


2019. május 08.

Adysok Erasmus-projekttel Litvániában

Adysok Erasmus-projekttel Litvániában

A Fékezzük meg a fogyasztási őrületet címet viselő, Románia, Spanyolország, Litvánia, Görögország és Törökország részvételével zajló projekt második nemzetközi találkozójára került sor 2019. április 8. és 13. között a litván fővárosban, Vilniusban. Az Ady-líceumot 4 diák– Benedek Boglárka, Drăgan Anna, Drimba Cristina, Fekete Tibor– és 2 tanár– Ianc Dorothea és Kirkósa Enikő– képviselték. A

http://www.biharinaplo.ro/este/2019/05/07/adys-diakok-erasmus-projekttel-litvaniaban.biharinaplo2019. május 02.

Ciubotariu Éva tanárnő, igazgatóhelyettes Mentor-díja

Ciubotariu Éva tanárnő, igazgatóhelyettes Mentor-díja

 Iskolánk igazgatóhelyettese, Ciubotariu Éva kémiatanárnő rangos elismerésben részesült: A MOL ROMÁNIA ÉS A KÖZÖSSÉGÉRT ALAPÍTVÁNY  Mentor-díját vehette át a bukaresti Odeon Színházban megtartott Mentor Gálán. Szívből gratulálunk neki! 

http://www.biharinaplo.ro/cimlap/2019/05/01/mentor-dij.biharinaplo2019. április 26.

Magyar tantárgyverseny - harmadik nap

Magyar tantárgyverseny - harmadik nap

Az eredményhirdetés és díjkiosztás napja. A dolgozatok értékelésének napja. De ekkor került sor az általános iskolások nagyszalontai kirándulására és a középiskolások városnéző sétájára is. A versenybizottság elnöke, dr. Biró Annamária  is ezen  a napon tartott előadást a középiskolásoknak a klasszikus szövegek kortárs  szövegekre gyakorolt hatásáról. 

http://www.biharinaplo.ro/cimlap/2019/04/29/iden-is-dijaztak-a-legjobbakat.biharinaplo

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/04/29/dijaztak-a-legjobbakat-a-tantargyversenyen.biharinaplo2019. április 25.

Magyar tantárgyverseny - második nap

Magyar tantárgyverseny - második nap A tantárgyverseny második napja a megmérettetésről szólt: ekkor írták meg a diákok a versenydolgozatokat. A dolgozatírás után, lazításképpen,  az általános iskolások a  Zabhegyező gyermekanimátorok által  szervezett játékos foglalkozáson vettek részt,  illetve  a városnéző séta során ismerkedtek Nagyváraddal,  míg a középiskolások Arany János nyomába eredtek Nagyszalontán. Este színházba voltak hivatalosak: a Népek tengere című táncelőadással zárhatták a programokkal teli, tartalmas napot.

2019. április 24.

Megnyitottuk a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny országos szakaszát

Megnyitottuk a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny országos szakaszát

2019. április 24-én került sor magyar tantárgyverseny országos szakaszának megnyitójára a Filharmónia Bartók-Enescu termében. A ünnepi esményen Vad márta igazgatónő köszöntötte az Ady városába ellátogató diákokat, tanárokat, arra buzdítva őket, hogy  lelkükben vigyenek majd magukkal valamit a szecesszió városából, Ady örökségéből, az Ady 100 eseményeinek atmoszférájából. 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/04/24/varadon-zajlik-az-orszagos-magyar-tantargyverseny.biharinaplo2019. április 09.

"Reading a Painting" – újabb rendhagyó órák a múzeumban

"Reading a Painting" – újabb rendhagyó órák a múzeumban

Az Ady Endre Líceum négy éve vesz részt a Creative Speaking (Kreatív beszéd) projektben, ami évről-évre különféle angol nyelven zajló tevékenységekkel mélyíti el a gyerekek nyelvtudását.

Ebben a tanévben a projekt célkeresztjébe a festészet került, innen az idei tevékenységsorozat címe: Reading a painting (Olvassunk festményeket), vagyis fejtsünk meg együtt, értelmezzünk közösen egy festményt. A projekt egyik sajátossága, kihívása, hogy a tanárok a projektben résztvevő, véletlenszerűen kisorsolt iskola diákjainak tartanak foglalkozást. A tevékenységeknek minden alkalommal a Körösvidéki Múzeum ad otthont.2019. április 09.

Barátok határok nélkül: belga cserediák-kapcsolat 2019

Barátok határok nélkül: belga cserediák-kapcsolat 2019

Manapság már senki sem hiszi, hogy a tanulás csak az iskola falain belül zajlik, és nyilvánvalóan sem a szigor, sem a korlátok nem jellemzik már az oktatást. Éppen ezért, ahogy a szakirodalom is alátámasztja számos esetben, a tanulás akkor igazán hatékony és eredményes, ha az érdeklődés és a tudás iránti vágy jellemzik. Ebben a szellemiségben indítottuk ismét útjára a belga–magyar cserediák-projektet az Ady Endre Elméleti Líceum diákjaival.

 2019. április 09.

,,Szűrrátétek régen és most’’ – második felvonás

,,Szűrrátétek régen és most’’ – második felvonás

A magyar vendégek a miénkhez hasonló lelkesedéssel utaztak Nagyváradra, hisz korábban idelátogató iskolatársaiktól csupa jót és szépet hallottak mind városunkról, mind iskolánkról.

Örömmel sétáltak a városban, jócskán elidőzve a várban, ahol érdeklődéssel hallgatták végig az idegenvezetőt, és a városháza tornyában, ahonnan a tavaszi napsütésben minden olyan tisztán látszott. 2019. március 25.

Digitális kábítószer: számítógép-függőség

Digitális kábítószer: számítógép-függőség

Az okos eszközöknek – amellett, hogy megkönnyítik a mindennapi életünket – sajnos romboló hatásai is vannak, ami fölött sajnos az emberek, szülők egy részének figyelme átsiklik. Uzsayné dr. Pécsi Rita előadásában a túlzott géphasználat veszélyeinek ismertetése mellett kiemelte: meg kell tanítani a gyerekeket, hogyan használják a gépet, annak érdekében, hogy majd ne a gép használja őket. 2019. március 20.

Közösen ünnepeltünk március 15-én

Közösen ünnepeltünk március 15-én

Három iskola ünnepelte együtt március 15-ét,  s ez megsokszorozta nemzeti ünnepünk értékét. 1848. március 15-ére emlékeztünk együtt. Nemzetünk életében az olyan történelmi sorsfordulók egyike ez a nap, amely által többnek és igazabbnak tudhatjuk magunkat, érezzük egy közösség összetartozását. Az 1848-49-es szabadságharc hősei hazafiságunk példaképei, akik megmutatták, hogy összetartással érhetőek el a nagy dolgok, és ez ugyanúgy, ahogy a 19. században, ma is igaz.

Az Ady Endre Elméleti Líceum ez alkalommal két debreceni iskolát látott vendégül. Együtt ünnepeltünk a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium és a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziumának  tanáraival és diákságával.2019. március 18.

Fejleszt vagy rombol? Okos eszközök. Pécsi Rita előadása

Fejleszt vagy rombol? Okos eszközök. Pécsi Rita előadása

Szeretettel várunk minden kedves szülőt, nagyszülőt, pedagógust, érdeklődőt pénteken, 2019. március 22 - én délután fél 4-től az Ady líceum dísztermébe, Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató bemutatójára, melynek címe Fejleszt vagy rombol? Okos eszközök. A függőség kialakulása és megoldásaink. A két részes, lebilincselő előadás napjaink egyik legtöbb gondolkodásra és aggodalomra okot adó témáját boncolgatja: adjunk, ne adjunk, mikor adjunk okos eszközöket csemetéink kezébe? Íme egy kis ízelítő:

· A képernyőzés és a fejlődő idegrendszer
· Életkorhoz illő használat?
· Hogyan válik valaki függővé?
· A Patkány Hotel kísérlet
· Közösségi média: kapcsolat, vagy illúzió?
· Van védelem? Tanítható?
· Mire való a gép? Mire való az agy?2019. március 17.

Szép eredmények a bukaresti robotversenyen

Szép eredmények a bukaresti robotversenyen

2019. március 17-én tartották Bukarestben az országos First Lego League robotversenyt. A versenyre 62 csapat jelentkezett. A nagyváradi Ady Endre Líceum 2 csapattal vett részt a versenyen Ady-Sokk és Ady-Sokk 2.0. Az Ady-Sokk csapata "Inspiráció" kategóriában első lett, a robotjátékban 4.-ek lettek. Az Ady-Sokk 2.0 csapat a robotjátékban 11. lett.

A versenyen meglátogatott minket a bukaresti Ady Endre Líceum küldöttsége Csire Gábor vezetésével. A verseny után elvittek minket egy rövid, de annál tartalmasabb városnézésre.

Az Ady-Sokk csapat  tagjai: Társi Kristóf, Kovács Aida, Balázs Botond, Gál Dávid, Laboncz Gergő, Dénes Péter és Dallos Lóránd

Az Ady-Sokk 2.0 csapat tagjai: Méhes Nándor, Boruzs István, Balogh Levente és Bódis-Kosoczki Gergő-Keve2019. február 27.

Danke für euren Support! Köszönjük a támogatást!

Danke für euren Support! Köszönjük a támogatást!

Danke für euren Support!  Vielen-vielen Dank an unseren Freunden von Berufskolleg Wirtschaft und Verwaltung des Kreises Siegen-Wittgenstein, die die Behandlung unserer Schülerin, Claudia Duma ünterstüzt haben. 

Köszönjük a támogatást! Köszönjük barátaink segítségét a Siegen-Wittgenstein körzeti Gazdasági és Közigazgatási Szakmai Kollégiumból, amivel hozzájárultak iskolánk diákja, Duma Claudia gyógykezeléséhez. 2019. február 25.

A huszadik szülői bált szervezték meg az Adyban

A huszadik szülői bált szervezték meg az Adyban

Lédával a bálban elnevezéssel szervezték meg szombaton a huszadik szülői bált a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban. A rendezvénynek ezúttal is volt jótékonysági vonzata is, a XI. A osztályos Duma Claudia részére szerveztek ugyanis gyűjtést.

/www.biharinaplo.ro/cimlap/2019/02/24/szuloi-bal-az-adyban-8.biharinaplo

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/02/24/a-huszadik-szuloi-balt-szerveztek-meg-az-adyban.biharinaplo2019. február 25.

Betekintés egy másik világba

Betekintés egy másik világba

Adys diákok is ellátogattak a Budapestről Váradra elhozott Láthatatlan kiállításra. A középiskolai diákoknak lehetőségük adódott bepillantani a látássérültek hétköznapjaiba, és megismerni azt, hogyan lehet eligazodni a szem kiiktatásával, a maradék négy érzékszerv segítségével a világban.2019. február 21.

Our student the 11th grader Claudia Andreea Duma needs a bone marrow transplant

Our student the 11th grader Claudia Andreea Duma needs a bone marrow transplant

Our student the 11th grader Claudia Andreea Duma needs a bone marrow transplant due to a severe disease, called anaemiaaplastica. The transplant needs to be done in Rome and the costs of the whole procedure go far beyond the family's financial possibilities.

Anyone willing to help should send the money on the following bank account:

 

In RON           RO27RNCB0661105629840001

In EUR           RO97RNCB0661105629840002

 

The account holder is the girl's mother Laura Radui.2019. február 21.

Unsere Schülerin Duma Claudia Andreea aus XI.A braucht Knochenmark-Transplantation

Unsere Schülerin Duma Claudia Andreea aus XI.A braucht Knochenmark-Transplantation

Unsere Schülerin Duma Claudia Andreea aus XI.A braucht Knochenmark-Transplantation, weil sie an einer sehr schweren Krankheit leidet. Sie hat aplastische Anämie. Die Transplantation müsste man in Italien ausführen.Die Kosten der Prozedur geht über die finanzielle Lage der Familie. Diejenigen, die helfen möchten, können irgendeine Summe auf die folgenden Konten überweisen:

RO27RNCB0661105629840001                   RON

RO97RNCB0661105629840002                   EUR

Die Kontoinhaberin ist Radui Laura, die Mutter der Schülerin.2019. február 18.

Lédával a bálban - Meghívó jelmezes szülői bálra

Lédával a bálban - Meghívó jelmezes szülői bálra

Szeretettel hívjuk a kedves szülőket, volt adys diákok szüleit, kedves érdeklődőket az Ady Endre Elméleti Líceum Lédával a bálban elnevezésű szülői báljára, melyet 2019. február 23-án, szombaton 19 órai kezdettel tartunk az iskola dísztermében. Vidám műsorral az iskola diákjai fognak kedveskedni. Akinek ötlete és kedve van, kérjük, öltözzön korhű jelmezbe.

A legötletesebb, legérdekesebb jelmezeket jutalmazzuk. Közben tombolavásárra és a hagyományos tortakóstolásra is sor kerül.  Zenél a President együttes.

Jelentkezni az iskola titkárságán lehet, naponta 12 és 16 óra között. Szeretettel várjuk Önöket!

A bálon súlyosan beteg diákunk, a sürgős csontvelő átültetésre szoruló, XI. A osztályos Duma Klaudia részére szervezünk gyűjtést.

Szeretettel fogadjuk felajánlásaikat.2019. február 15.

Egészségnap az Ady Endre Elméleti Líceumban

Egészségnap az Ady Endre Elméleti Líceumban

Ebben a tanévben a IV. Semmelweis Egészségverseny online fordulóiban elért eredményeik alapján a 10.E osztály tanulóiból álló “Polipeptidek” csapat (Bakos Dóra, Bíró Timea, Búzási Vivien, Kapalai Gergő, Perei Ágnes) továbbjutott a verseny döntőjébe, amit Budapesten szerveznek meg. A döntőbe kerülés a megtiszteltetés mellett egy újabb feladat elé állította a csapatot: egészségnapot kellett szervezniünk az iskolában, amely során interaktív feladatokkal, felvilágosító előadásokkal hívták fel diáktársaik figyelmét az egészséges életmódra.

A február 20-án megszervezett egészségnap legfőbb célja a helyes életvitel fontosságának tudatosítása volt. A rendezvény fő témája a cukorbetegség, a kardiovaszkuláris betegségek és az elsősegélynyújtás volt. A megemlített betegségeknek vannak olyan rizikófaktorai, amelyek nem kerülhetőek el (életkor, nem, genetikai háttér), de az egészségtelen életmód is nagyban hozzájárul e betegségek kialakulásához. Az előadás alatt a diákok kvízt töltöttek ki, aminek tétje is volt, ugyanis a kérdésekre helyesen válaszolók között ajándékokat sorsoltak ki.2019. február 14.

"Reading a Painting" - rendhagyó angolóra a múzeumban

"Reading a Painting" - rendhagyó angolóra a múzeumban

Január 29-én került sor a Creative Speaking című projekt újabb tevékenységére, Fazekas Csilla-Anikó és Koszta Gyöngyi-Kinga angoltanárnők vezetésével. Ebben a tanévben a tevékenység a művészetek felé irányul, ezért is a címe: Reading a Painting. Az eseménynek a nagyváradi Körösvidéki Múzeum adott otthont.

 2019. február 14.

Egészségnap az Adyban

Egészségnap az Adyban

2019. február 20-án, a IV. Semmelweis Egészségverseny keretén belül az Ady Endre Elméleti Líceum 10.E osztályának Polipeptidek nevű csapata megszervezi az Egészségnapot az iskola dísztermében.

Az esemény célja, hogy felhívjuk a diákok figyelmét a különböző betegségek veszélyeire és azok megelőzésére, illetve szeretnénk mindenkiben tudatosítani a helyes életvitel fontosságát.

 

 2019. január 25.

ADY 100 - FELHÍVÁS ADYS DIÁKOK SZÁMÁRA

ADY 100 - FELHÍVÁS ADYS DIÁKOK SZÁMÁRA

       2019-ben Ady Endre halálának 100 éves évfordulójára emlékezünk. Ebből az alkalomból hirdetjük meg a következő programokat, tevékenységeket:

1. 100 nap 100 Ady-vers: Ady-versek felolvasásából, elmondásából készítünk videofelvételeket, melyekből – január 28-ától kezdődően – 100 napon keresztül minden nap egy felkerül az iskola honlapjára. Aki szívesen szerepelne egy ilyen videofilmben, jelentkezzen Fekete Tibinél a 11.E-ben és a magyartanáránál!

2. Diákalkotók antológiája: akinek van saját verses vagy prózai alkotása bármilyen témában, esetleg most kap kedvet az íráshoz, vagy szépen rajzol, és szívesen illusztrálna Ady-verset, valamint szeretné, ha munkája bekerülne az évforduló alkalmából kiadott kötetünkbe, azt kérjük, hogy munkáját február 10-ig küldje el magyartanárának!2019. január 24.

A leggyengébb láncszem - avagy ÉLETED egyetlen esélye ÉTELED - Staharóczky Noémi előadása szülőknek

A leggyengébb láncszem - avagy ÉLETED egyetlen esélye ÉTELED - Staharóczky Noémi előadása szülőknek

Staharóczky Noémi táplálkozási tanácsadó tart meglepetés-kóstolóval egybekötött előadást szülőknek, nagyszülőknek és minden érdeklődőnek az Ady Endre Líceum dísztermében 2019. február 12- én, 18 órától. A találkozót interaktív beszélgetés és az egészséges, fiatal generáció táplálkozására vonatkozó praktikus tanácsok teszik színesebbé, melyek segítenek eligazodni a XXI. század információ- és készterméközönének áradatában.

 2019. január 21.

Megnyitottuk az Ady-évet

Megnyitottuk az Ady-évet

Az ADY 100 rendezvénysorozat első eseményére került sor január 21-én, a könyvtár olvasótermében. Az Ady Endre halálának századik évfordulójára emlékező rendezvények nyitóeseménye  A magyar kultúra hetének programsorozatába is illeszkedett.  Vad Márta igazgató asszony megnyitó beszédében ismertette azokat a további eseményeket, melyekkel a 2019-es év folyamán iskolánk névadójára emlékezünk.

www.biharinaplo.ro/helyi/2019/01/21/ady-100-verseiben-el-tovabb-a-kolto.biharinaplo2018. december 21.

Adys diákok és pedagógusok díjazása Bukarestben

Adys diákok és pedagógusok díjazása Bukarestben

2018. december 20-án került sor a diákolimpiák nemzetközi szakaszán első, második, harmadik díjat és dicséretet szerző tanulók, az őket felkészítő tanárok és a felkészülést lehetővé tevő iskolák díjazására. A rangos eseményre idén a Bukaresti Műszaki Egyetem aulájában került sor, ahol Ecaterina Andronescu miniszter asszony köszöntötte a részt vevő 174 diákot és 210 tanárt. 

https://www.biharinaplo.ro/cimlap/2018/12/27/elismeres-2.biharinaplo

/www.biharinaplo.ro/helyi/2018/12/27/adys-diakok-es-pedagogusok-dijazasa.biharinaplo

 

 2018. december 17.

Erasmus+ – avagy: Kulcs az álmokhoz?

Erasmus+ – avagy: Kulcs az álmokhoz?

Az Ady Endre Elméleti Líceum az idei tanévben bekapcsolódott a Let’s stop consumption frenzy! (Fékezzük meg a fogyasztási őrületet!) címet viselő Erasmus+-projektbe, ami az Európai Unió által finanszírozott project, és 5 ország részvételével zajlik. A projektvezető Spanyolország mellett Görögország, Törökország, Litvánia és Románia vesz részt benne a következő városokkal: Palma de Mallorca, Volos, Istanbul, Vilnius és Nagyvárad. A projektben az adysok is aktív részt vállalnak.2018. december 07.

5-8. osztályosok Mikulás-várása

5-8. osztályosok Mikulás-várása

Az 5-8. osztályosok jó hangulatú, vidám versekkel, játékokkal várták délelőtt a Mikulást, aki – az iskola  szülőbizottságának jóvoltából – ki is osztotta nekik a megérdemelt ajándékcsomagokat.

Délután és este pedig mókás vetélkedők, zene, tánc, finom falatok várták a Mikulás-buli résztvevőit. 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/12/06/az-ady-liceumban-is-jart-a-mikulas.biharinaplo

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/12/10/mikulas-buli-volt-az-adyban.biharinaplo2018. december 07.

Iskola másként - összegző diplomaosztás

Iskola másként - összegző diplomaosztás Az Iskola másként-hét méltó lezárása volt azoknak az okleveleknek a kiosztása, melyeket az egyes osztályok kaptak a diák - és tanárszavazatok alapján. A diákok arra az osztályra adhatták le a voksukat, amelytől a legtöbb információt szerezték meg az adott osztály által bemutatott uniós országról, a tanárok pedig a MI ÍGY LÁTJUK AZ EURÓPAI UNIÓT  összegző összeállításra szavazhattak. 

2018. december 05.

Mikulás-kupa

Mikulás-kupa

  Idén ismét sor került  az RMDSZ által szervezett Mikulás-kupára a borsi sportcsarnokban. Ezen a focibajnokságon az Ady Endre Elméleti Líceum mellett még 7 csapat vett részt: a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum, a margittai Horvát János  Elméleti Líceum, a mihályfalvi Mezőgazdasagi Főgimnázium, a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és  Szakképző Ipari Líceum, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a Mihai Eminescu Főgimnázium és a Lorántffy Zsuzsanna Református Líceum.2018. november 27.

Ne vásárolj semmit!-napot tartottunk

Ne vásárolj semmit!-napot tartottunk

Sikeresen zajlott le az első Buy Nothing Day, azaz a Ne vásárolj semmit-nap az iskolánkban. Miután előző nap feliratkoztunk a nap "kihívására", vagyis vállaltuk, hogy nem költekezünk, a cserepiacon az otthonról hozott, jó állapotban lévő dolgainkért cserébe beszerezhettük akár a szendvicset, az almát, de sütit és zakuszkás kenyeret is kaphattunk.

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/11/27/ne-vasarolj-semmit-nap-az-adyban.biharinaplo2018. november 26.

Ady-séta az ötödikesekkel

Ady-séta az ötödikesekkel Ady Endre születésének évfordulója környékén az ötödikesek, mint minden évben, idén is Ady Endre és Nagyvárad kapcsolatáról szóló sétán vettek részt.  Az esőtől sem megriadó kisdiákok felkeresték azokat az emlékhelyeket, ahol nagyváradi tartózkodása idején Ady Endre megfordult, meghallgatták az egyes helyszíneken elhangzó rövid ismertetőt, majd válaszoltak a villámkérdésekre. A séta az Ady Endre Emlékmúzeumnál ért véget, ahol elhelyezték az emlékezés koszorúját.

2018. november 22.

Kilencedikesek szavalóversenye

Kilencedikesek szavalóversenye

Ady Endre születésének 141. évfordulóján, november 22-én zárult a kilencedikesek hagyományos, immár XXIX. szavalóversenye. Ez utóbbi egy többhetes sorozat záródarabja, ugyanis a "beavatás" részévé vált az utóbbi években a váradi Ady-emlékhelyek megismerése, az Ady-múzeum meglátogatása, Ady alakjával, verseivel való foglalkozás. Az idei nívós szavalóverseny döntőjében tizenhét diák vetélkedett egymással.2018. november 20.

Buy Nothing Day - először az Adyban

Buy Nothing Day - először az Adyban

Kedves diákok!

Az Erasmus + projektnek köszönhetően iskolánk először szervezi meg november 27-én a Buy Nothing Day-t , azaz a Ne vásárolj semmit!-napot. Ez azt jelenti, hogy ezen a napon NEM VÁSÁROLUNK SEMMIT. Kérjük, hogy vegyetek részt ennek a napnak a tevékenységeiben, melyek a következők lesznek:

1.az iskola előterében kifüggesztett plakátokon bejelentkezés az eseményre, ezt követő napon pedig feljegyzése annak, hogy sikerült-e megvalósítani a “semmit nem vásárlást”, és ha igen, hogyan

2.a büfé helyett az erre a célra kialakított Exchange Market-en, azaz cserepiacon való vásárlás, vagyis: számunkra fölöslegessé vált, de jó állapotban lévő tárgyakat hozunk magunkkal, és " cserélünk be" olyanokra, melyekre  igazán szükségünk van

3.ismeretterjesztő kiselőadás a nap jelentőségéről, általában a fogyasztói szokásokról és az erre az alkalomra készült videó levetítése az 5-6. osztályosok számára a könyvtárban

Az eseményről szóló híreket kövessétek az iskola honlapján és a Fb-on!2018. november 17.

XV. Partiumi Ady Endre Szavalóverseny

XV. Partiumi Ady Endre Szavalóverseny

November 16-17-én zajlott az iskola magyartanárainak szervezésében a  XV. PARTIUMI ADY ENDRE SZAVALÓVERSENY. Az idei évben is jó színvonalú szavalatokat hallhattunk. A versenyzőknek 2 kötelező Ady-verssel és egy – a magyar irodalomból – szabadon válaszott verssel kellett készülniük. 

Diákjaink jól szerepeltek ezúttal is: Dóczi Richárd a verseny II. díjasa lett, Márton Ágnes dicséretet kapott, Nagy Kincső pedig különdíjjal térhetett haza. Mindnyájan tizedikesek. Az Ady-versillusztrációk kategóriájában Császár Shantal lett a győztes. Felkészítő tanáraik: Csepregi Imola, Kirkósa Enikő és Czirják Enikő. Gratulálunk mindannyiuknak! 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/11/18/szavaloverseny-volt-az-adyban.biharinaplo

 2018. november 02.

József Attila-műsor

József Attila-műsor Kurucz Ádám Konrád, Latinovits-díjas szavalóművész József Attila-monodrámájával látogatott el ma az iskolánkba. A műsor a költő Curriculum Vitae-jét véve alapul élményszerűen vezetett végig József Attila életpályáján. A művész szép, pontos szövegmondással és mély átéléssel adta elő a versbetéteket és elevenítette meg József Attila személyét. Élmény volt hallani Kurucz Ádám előadásában az Ódát, de megrázó volt a Nagyon fáj részlete is. A zenei aláfestés és a zárójelenet hangeffektusa – az erősödő gőzmozdony hang – igen erős drámai hatást keltettek. Az előadó önmagát rendezve lebilincselő hatásokat volt képes elérni ezekkel is. A figyelmes közönség (9. A,F, 11.A és a 12.-es osztályok) a műsor által teljes képet kaphatott nagy költőnk életművéről.

2018. november 02.

Gólyabál 2018.

November 2-án az Ady Endre Elméleti Líceumban a diáktanács megszervezte a gólyabált, melynek idei témája híres énekesek  megjelenítése volt. Minden osztály választott 2 énekest, akiket megjelenített, majd készülhettek az osztályvideók és az osztályprodukciók.2018. november 01.

Európai uniós országok az Adyban – Iskola másként – 4. nap

Európai uniós országok az Adyban – Iskola másként – 4. nap

Az Iskola másképp negyedik napja az országbemutatóké volt. Minden osztály a maga választotta módon, eszközökkel, díszletekkel, táncokkal és ételekkel mutatta be az előzőleg sorsolás útján hozzákerült uniós országot. Azok a diákok, akik az országbemutatókban nem játszottak aktív szerepet, körbejárták  a többi osztály bemutatóit, hogy aztán a másnapi összegző Európai Unió-kompozícióhoz minél több adatot és információt gyűjtsenek. 

 https://www.biharinaplo.ro/…/bekoltozott-az-eu-az-ady-endre…2018. október 23.

Ünnepi műsor az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére

Ünnepi műsor az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Október 23-án, nemzeti ünnepünkön, Nagyváradon, az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében az iskola hagyományaihoz híven az alkalomhoz illő zenés-verses-dramatikus összeállítással emlékeztek meg a X.A és XI.E osztály tanulói erről a rendkívüli és tragikus történelmi eseményről. A műsor, amelyet Ardelean Klementina tanárnő állított össze, a Himnusz eléneklésével ért véget.2018. október 12.

Jól sikerült az adysok gólyatábora

Jól sikerült az adysok gólyatábora

Az idei évben –  a Diáktanács odaadó munkájának köszönhetően –  sor került a gólyatábor megszervezésére, amelynek helyszíne Székelyhíd volt. Ez az egy hétvégét felölelő kirándulás lehetőséget nyújtott az új kilencedikes diákjainknak arra, hogy játékos programok során jobban megismerjék egymást.2018. október 08.

Az egészséges életmódról - Sztaharoczky Noémi dietetikussal

Az egészséges életmódról - Sztaharoczky Noémi dietetikussal

Sztaharoczky Noémi táplálkozási szakértőt látta vendégül iskolánk október 3-án és 8-án. A foglalkozáson a IX.E, XI.F, X.D és X.F osztályok kaptak gyakorlati tanácsokat az egészséges táplálkozással kapcsolatosan. A tevékenységet ízletes turmixok közös elkészítése koronázta. Baczoni Bolgárka (X.D) diáklány így összegezte az eseményt: az egészséges és hosszú élet titkaiba nyerhettek betekintést.2018. október 06.

Október 6-i koszorúzás

Október 6-i koszorúzás Az aradi vértanúk kivégzésének napján, a nemzeti gyásznapon, idén is részt vettünk  a nagyváradi Nagysándor József emléktáblájánál szervezett megemlékezésen és koszorúzáson.

2018. október 06.

Ünnepi műsor az aradi vértanúk tiszteletére

Ünnepi műsor az aradi vértanúk tiszteletére Október 6., az aradi vértanúk nemzeti gyásznapja. Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc leverése után osztrák megtorlás következett. 1849. október 6-án, reggel fél hatkor a legyőzött magyar hősökön súlyos bosszút állt a bécsi udvar. Négy honvédtábornokot golyó általi, kilencet pedig kötél általi halálra ítéltek. A történelem soha nem felejti emléküket. 

2018. október 04.

Kilencedikesek teadélutánja

Kilencedikesek teadélutánja

A DT által szervezett teadélutánon az új kilencedikes diákoknak lehetőségük nyílt betekintést nyerni az iskola tanórákon kívüli életébe, a szakkörök tevékenységébe. Ezáltal felfedezhették azt, mi mindenben vehetnek még részt órák után, miben bontakoztathatják ki tehetségüket, mi az, ami érdeklődési körüknek megfelel. A szakkörök csapata pedig új diákokkal bővült.2018. október 03.

Sorsolás az Iskola másképp–hét országbemutatójára

Sorsolás az Iskola másképp–hét országbemutatójára Az Iskola másképp-hét témája az Adyban az Európai Unió országai. Ehhez sorsolta ki a 12.D-s Fándly Gergő által írt számítógépes program azt, hogy melyik osztály melyik uniós országot fogja majd minél ötletesebben és szemléletesebben bemutatni. 

2018. június 13.

Ki mit tud?

Szerdán, június 13-án, lehetőségünk lehetett az 5A által első alkalommal megrendezett Ki mit tud?-on részt venni, véleményezni a produkciókat. Így, hogy először volt ilyen alkalom az iskolánkban, kevés fellépő volt jelen, ám ennek ellenére remek volt a hangulat, a gyerekek komolyan vették a felkeszülést, és remek produkciók születtek, számos tehetséget ismerhettünk meg. Többek között láthattunk énekes-, és táncprodukciót, és közös zenélést is. Sok meglepetésben volt részünk, mindenki nagyon ügyes volt, viszont mint minden versenyben, itt is a pontszámok döntenek. Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a lehetőséget és a bizalmat az 5A-nak. Reméljük ezentúl hagyománya lesz az iskolánkban a Ki mit tud?-nak!

2018. június 06.

Előadás Arany Jánosról

Előadás Arany Jánosról

Június 6-án ismét Tóth Péter Lóránt, Radnóti- és Latinovits -díjas szavalóművész volt iskolánk vendége. Hallhattunk tőle már korábban József Attila-előadást, megemlékeztünk együtt az 56-os eseményekről, most Arany János alakját hozta közel a szerencsés hallgatósághoz: a 10.A és a 11.D osztályosokhoz.

Tóth Péter Lóránt alapvégzettsége szerint kunszentmiklósi testnevelés tanár, aki három évvel ezelőtt főállásban kezdte el bejárni Magyarország, Erdély és a távolabbi magyarlakta közösségeket, hogy átadja  a versek iránti szeretetét a diákoknak, amely benne él.

 2018. május 24.

Angol tábor

Angol tábor
Itt a jó idő, jön a nyár és vele a kihagyhatatlan tábori időszak! 
Mi már teljes gőzzel készülünk arra, hogy nektek, kedves gyerekek, minél szebb élményekkel töltsük meg a nyarat! A tábor az aranyosláposi Ady-házban kerül megszervezésre június 25. – július 1. között (a 4–6. osztályosoknak) és a hamarosan vizsgázók kérésére július 17–23. között (a 7–8. osztályosoknak). 
Kezdődhet a jelentkezés!!!


2018. április 26.

Lányok az informatikában

Lányok az informatikában

A lányok az informatikában világnap – melyre minden év áprilisának negyedik csütörtökén kerül sor – idén április 26-ára esett, és mi, matematika-informatika szakos és pályaválasztás előtt álló tizedikes lányok együtt nézhettük és hallgathattuk meg Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes asszony prezentációját a nők esélyeiről az informatika területén.

Kohán Zsófia (10.D) beszámolója2018. április 12.

Kiállítás és műhelymunka a magyar költészet napján

Kiállítás és műhelymunka a magyar költészet napján A Partiumi Keresztény Egyetem oktatói voltak vendégeink a magyar költészet napján. Dr. Balogh Andrea, dr. János Szabolcs és dr. Verók Attila látogattak el hozzánk, hogy egy rendhagyó irodalomóra keretén belül elbeszélgessenek a diákokkal az április 11-éhez köthető jeles évfordulókról, a 2017-es és 2018-as emlékévről, valamint műhelymunka során hozzák közelebb a diákokhoz a verseket.

2018. március 27.

Arany János nyomában Budapesten

Arany János nyomában Budapesten

Az Arany-emlékév alkalmából meghirdetett diákutaztatási pályázat keretén belül iskolánk 17 diákja - Kirkósa Enikő és Sarkadi Viktória tanárnők vezetésével - Budapestre látogatott a debreceni  Vegyipari Szakgimnázium ugyancsak 17 diákjával. A debreceniek vezetőtanárai Szabóné Balogh Anita és Aczél Ákos voltak. Az adys diákok az iskola színjátszóinak, versmondóinak és újságíróinak sorából kerültek ki.2018. március 15.

Közös koszorúzás március 15-én

Közös koszorúzás március 15-én

 

Elsősorban a kilencedik osztályosok képviselték idén is az iskolát a március 15-i megemlékezések központi helyszínén, a Szacsvay-szobornál. Az Ady-líceum koszorúját Kirkósa Enikő tanárnő kíséretében Căuș Bianca Argentina, Bagdán Kristóf, Czencz Róbert és Révész Balázs helyezte el a szobor talapzatán.2018. március 13.

A CERN-ről érthetően. Fekete Pál nagysikerű előadást tartott a híres részecskekutató-intézetről.

A CERN-ről érthetően. Fekete Pál nagysikerű előadást tartott a híres részecskekutató-intézetről.

Fekete Pál Nagyszalontán kezdte pályafutását fizikatanárként, de úttörő volt a Bihar megyei informatika-oktatásban is. Később a Pápai Református Gimnáziumban folytatta a tanári pályáját, amelynek jelenleg igazgatóhelyettese. Az utóbbi években kétszer is részt vett a CERN által szervezett tanárképzésen. Az itt szerzett információkat osztotta meg a hallgatókkal az Ady-líceum dísztermében tartott előadásán, amelyen iskolánk hat matematika-informatika osztálya vett részt.2018. március 08.

Határon túli kapcsolat

Határon túli kapcsolat

2017 újabb határon túli kapcsolatot hozott iskolánk,  elsősorban a 11.A osztály életébe: a Debreceni Könnyűipari Gimnáziummal kerültünk kapcsolatba,  ahonnan a másfél év alatt több diákcsoport is ellátogatott hozzánk, legutóbb március 8-án, Bardóczi Anita Ágnes tanárnő irányításával.2018. március 06.

Miért nem működik a "Százszor megmondtam"? avagy A sikeres nevelés kulcsa az érzelmi intelligencia

Miért nem működik a "Százszor megmondtam"? avagy A sikeres nevelés kulcsa az érzelmi intelligencia Tavaszváró ajándékként, március 16-án 15 órai kezdettel szeretettel várunk minden pedagógust, szülőt, nagyszülőt és érdeklődőt Uzsalyné dr. Pécsi Rita nagysikerű előadására az Ady Endre Líceumba, melynek címe: Miért nem működik a "Százszor megmondtam"? avagy A sikeres nevelés kulcsa az érzelmi intelligencia. A humorral fűszerezett, ugyanakkor igen tartalmas előadás olyan kérdéseket jár körül, mint:  Mit kezdhetünk az öröklött adottságokkal? Miért nem működik, pedig  százszor is elmondjuk? Mekkora az IQ szerepe az életben való boldogulásban? Hogyan fejleszthető az érzelmi intelligencia?

Tanulható-e a humor, a kapcsolatteremtés, az együttműködés, a kitartás vagy az indulatkezelés? Mi a helyzet a kreativitással? Jobb agyféltekénk speciális funkciói.2018. március 05.

Bio Powers: egészségnap volt az Adyban

Bio Powers: egészségnap volt az Adyban

Kedden az Ady Endre Elméleti Líceumban az órák mellett különleges tevékenységek folytak, amelyek során az egészséges életmód fontosságára hívták fel a diákok figyelmét. Középpontban a szív- és érrendszeri, illetve a cukorbetegség megelőzése és azok ismertetése állt.

 2018. március 05.

Ismét öregdiák-találkozó

Ismét öregdiák-találkozó

2018. május 19-én, 10 órakor ismét öregdiák-találkozóra várjuk iskolánk egykori diákjait. A találkozó keretén belül osztályfőnöki órákra és az arany-, gyémánt- és rubinoklevelek ünnepélyes átadására is sor kerül.

Kérjük az 50, 60 és 70 évvel ezelőtt végzett osztályok képviselőit, hogy a díszoklevelek elkészítése végett minél előbb jelentkezzenek az iskola titkárságán naponta 12 és 16 óra között, vagy a 0259431706 telefonszámon. 2018. február 22.

Egészségnap az iskolánkban

Egészségnap az iskolánkban 2018. február 27-én, kedden, a XI.E osztály diákjainak egy lelkes kis csapata egészségnapot szervez. Ezáltal szeretnék felhívni diáktársaik és tanáraik figyelmét a helyes életvitel fontosságára és a cukorbetegségek, illetve a  kardiovaszkuláris betegségek megjelenésének kockázataira és megelőzési módjaira.

2018. január 31.

Kiállításmegnyitón a magyar kultúra napja alkalmából

Kiállításmegnyitón a magyar kultúra napja alkalmából

A magyar kultúra napja alkalmából érdekes kiállításon vettek részt az Ady Endre Elméleti Líceum diákjai Czirják Enikő rajztanárnő vezetésével.

A nagyváradi Vár „A” épületében található galériában, a Tanoda Egyesület  és a Berettyó Kulturális Központ közös szervezésében, Tóth Sándor berettyóújfalui festőművész Londontól Isztambulig című kiállítását tekintették meg.

Köszöntőt mondot Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, valamint Kecse Gabriella, a Tanoda Egyesület elnöke.2018. január 26.

Megemlékezés Ady Endre halálának évfordulóján

Megemlékezés Ady Endre halálának évfordulóján

Halálának kilencvenkilencedik évfordulójára emlékezve rendhagyó módon idéztük meg a költőt, Ady Endrét 2018. január 26-án. Iskolánk névadóját ünnepelve életének jelentős eseményeiről, a Nagyváradon eltöltött éveiről beszélgettünk a X.F tagjaival, majd sor került a költő ifjúságot megszólító verseinek, a lázongó, újat akaró fiatalokról szóló költeményeknek a felolvasására. Az egymás után elhangzó versek meghallgatása után közösen kerestük a választ az oly sokszor feltett kérdésre: Valóban él-e az ifjú szívekben Ady?2018. január 22.

"Hogy a tegnapunkra emlékezve a holnapunkra is gondolhassunk" - könyvbemutató a magyar kultúra napján

"Hogy a tegnapunkra emlékezve a holnapunkra is gondolhassunk" - könyvbemutató a magyar kultúra napján

A magyar kultúra napján került sor az Ady Endre Elméleti Líceum legutóbbi tíz évének eseményeit megörökítő emlékkönyv bemutatójára. Az eseményt az emlékkkönyvet összeállító Tóth Márta tanárnő köszöntő szavai nyitották meg, majd Vad Márta igazgató asszony üdvözölte az iskola „krónikájának” megjelenését. 2018. január 22.

Himnusz - soronként - a magyar kultúra napján

Himnusz - soronként - a magyar kultúra napján

A magyar kultúra ünnepe alkalmából az RMDSZ nagyváradi körzete HIMNUSZ KLUB elnevezéssel pályázatot hirdetett nagyváradi iskolák magyar tagozatai számára.

A pályázat témájának megfelelően  Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményét adták elő a diákok oly módon, hogy minden verssort iskolánk más-más diákja mondott. Nemzeti imánkat 64 gyerek szólaltatta meg. A versenykiíráshoz igazodva az előadásról videofilm készült. 

 2018. január 17.

Meghívás könyvbemutatóra

Meghívás könyvbemutatóra

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én kerül sor az Ady Endre Líceum emlékkönyvének bemutatójára. A kiadvány az elmúlt tíz esztendő oktató-nevelő tevékenységét, eredményeit, az öregdiákok megemlékezéseit fűzi egybe.

A rendezvény helyszíne az iskola díszterme, időpontja délután öt óra.

    Számítunk megtisztelő jelenlétére!2017. december 27.

Karácsonyi műsor

Karácsonyi műsor

A karácsonyi szünet előtti utolsó napon verses-zenés műsorral teremtették meg a közelgő ünnep hangulatát a kis- és nagydiákok.

Az alkalomhoz illő műsorban karácsonyi kórusműveket adott elő az iskola kórusa. Az énekek között szavalatok hangzottak el, és egy betlehemest is bemutattak a diákok. A műsor legmeghittebb pillanataként az iskola tanári zenekara és kórusa közösen énekelt ismert karácsonyi dalokat, amelybe a nézők is bekapcsolódtak. Az utolsó hét így nem csak egy szokványos várakozással teli adventi hét volt, hanem egy közös, meghitt készülődés a Megváltóval való találkozásra, a szeretet és az őszinte egymásra figyelés  jegyében.

 2017. december 21.

Poeta faber - Concurs de crăciun

Poeta faber - Concurs de crăciun

Clasele a V-a A, a VI-a A, a VI-a B si a XII-a A au participat joi, 21 decembrie 2017, la concursul de recitare si creație lirică „Poeta faber” – ediția de Crăciun, concurs organizat de prof. Estera Durne și de prof. Otilia Hercuț.2017. december 15.

Jogi nevelés az iskolánkban

Jogi nevelés az iskolánkban

A Bihar megyei Jogtanácsosok Kollégiumának és a „VeDem Just” Egyesület együttműködésének köszönhetően az EDUIURIS - Jogi nevelés az iskolában elnevezésű projekt keretén belül  diákjaink non-formális jogi képzésben részesültek.

A képzéseket Kenéz Daniela jogtanácsos tartotta 6-11. osztályos diákok számára.2017. december 08.

Mikulás-buli a 8.A-sokkal

Mikulás-buli a 8.A-sokkal

A nyolcadikosok idén is megszervezték a már hagyományossá vált Mikulàs-bulit az Adyban.

Ebben az évben a 8.A osztályt érte az a megtiszteltetés, hogy igazi ünnepi hangulatot varázsolhatott az iskola 5-8.-os diákjainak körébe.

 2017. december 07.

Nyílt nap volt a váradi Ady Endre Líceumban

Nyílt nap volt a váradi Ady Endre Líceumban

Az adys ötödikes és kilencedikes, valamint Várad más tanintézményeiben tanuló negyedikes diákok szülei látogattak el a nyílt napon az iskolába, hogy közelebbről is megismerkedjenek az itt folyó oktatási-nevelési tevékenységekkel. A szülők, nagyszülők az iskola dísztermében gyűltek össze, ahol Vad Márta igazgatónő köszöntötte őket.

Bővebben2017. december 04.

Nyílt nap az Adyban

Nyílt nap az Adyban

 Az előző évek pozitív visszajelzései alapján az idén is szeretettel várjuk a negyedikes és iskolánk ötödikes és kilencedikes diákjaink szüleit a 2017. december 7-én, csütörtök délután 17-19 óra között szervezendő nyílt napra az Ady Endre Líceumba. A találkozó célja az iskolában zajló tanítási-nevelési tevékenységek megismertetése a szülőkkel, akik a pedagógusok vezetésével végigjárhatják  az iskolát. A szaktermekben beszélgetésre várják a tanárok a szülőket, ahol egyúttal bemutatásra kerülnek azok a felszerelések, tantervek, alternatív tankönyvek, amelyek eszközei, kiegészítői a mindennapi iskolai munkának.

Legyenek egy pár órára Önök is adysok!2017. november 29.

Megyei szintű papírgyűjtési verseny

Megyei szintű papírgyűjtési verseny

November 24-én került sor az Eco Bihor KFT, Nagyvárad Polgármesteri Hivatala, a Bihar megyei Tanfelügyelőség, a Környezetvédelmi Hivatal és a Nemzeti Környezetvédelmi Gárda Bihar megyei kirendeltsége  által szervezett papírgyűjtési verseny eredményhirdetésére.

Az ötödik alkalommal meghirdetett gyűjtési akció október 9. és november 17. között zajlott, célja pedig a gyermekek környezettudatos nevelésének szorgalmazása és a papírhulladékok összegyűjtése volt. Az Ady-líceumban zajló papírgyűjtési akciót Ambrus L. Attila, Puskás Ágnes és Takács Péter  tanárok koordinálták.2017. november 18.

XIV. Partiumi Ady Endre Szavalóverseny

XIV. Partiumi Ady Endre Szavalóverseny Az Ady Endre születésének 140. évfordulójához kapcsolódó iskolai rendezvények legrangosabbika a 14. alkalommal megrendezett Partiumi Ady Endre Szavalóverseny volt. 

2017. november 16.

Ziua Internațională a Toleranței

Ziua Internațională a Toleranței

Ziua Internațională a Toleranței a fost sărbătorită și anul acesta, în 16. 11. 2017, la Liceul Teoretic ,,Ady Endre”. Motivaţia derulării acestei activități, coordonată de prof. Estera Durne, a fost practicarea multiculturalităţii şi a educaţiei în spiritul toleranţei. Mesajul  transmis a fost că fiecare dintre noi trebuie să contribuim la un dialog între culturi, valori şi convingeri pentru realizarea unei solidarităţi reale în diversitate.

 2017. november 09.

Író-olvasó találkozó

Író-olvasó találkozó

Különleges élményben lehetett része annak  a mintegy hatvan diáknak, aki november 9-én az Ady- líceum könyvtárában kortárs írókkal-költőkkel találkozott.

Az E-MIL (ERDÉLYI MAGYAR ÍRÓK LIGÁJA) őszi felolvasó körútjának egyik helyszíne a mi iskolánk volt. Diákjaink már elég rutinosak a klasszikusokkal való találkozásban, de a Karácsonyi Zsolt, Papp Attila Zsolt, Serestély Zalán és Goron Sándor alkotta különítményben nem volt semmi szoborszerű.

 2017. november 02.

Iskola másként: negyedik napi programkavalkád

Iskola másként: negyedik napi programkavalkád Az  iskola másképp-hét negyedik napja a tudomány és művészet jegyében telt. 

2017. november 01.

Iskola másként: harmadik napi gólyaforgatások

Filmeket készítettek az Iskola másképp-hét harmadik napján az adys kis- és nagydiákok. A kitétel az volt, hogy az elkészített film valamiképpen illeszkedjen a hét tematikájához, és ne haladja meg az öt percet. A kilencedikesek a gólyabálra készítették bemutatkozó osztályfilmjüket.

2017. október 31.

Iskola másként: második napi programkavalkád

Iskola másként: második napi programkavalkád Az Iskola másképp-hét második napja a tanulmányi kirándulásoké volt: számtalan közelebbi és távolabbi helyre látogattak el a diákok, ezek között voltak országon belüliek és országhatáron túliak is. A közös bennük, hogy mindegyikük a másként tanulásról és a közösségi élményekről szólt. 

2017. október 29.

Ismét sikere volt a suli-bulinak

Ismét sikere volt a suli-bulinak

Az indiai világversenyen 10. helyen végzett robotos csapatunk idei Costa Rica-i útjának támogatása volt a fő célja a szombat esti kötetlen hangulatú rendezvénynek. 2017. október 23.

Október 23.

Október 23.

Október 23-án, nemzeti ünnepünkön, Nagyváradon, az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében az iskola hagyományaihoz híven az alkalomhoz illő zenés-verses összeállítással emlékeztek meg az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról. Az iskola folyosóján egy gyertya lángja emlékeztetett a forradalom hőseire, azokra a fiatalokra, gyerekekre, akik 1956-ban legdrágább kincsüket, az életüket áldozták fel a szabadságért.2017. október 09.

DT elnök és alelnök kerestetik!

DT elnök és alelnök kerestetik!

 Jelentkezőket várunk a DT elnöki és alelnöki posztjaira. Az érdeklődő diákok leadhatják jelentkezési dossziéjukat a diáktanács elnökségi és alelnökségi pozícióinak betöltéséhez. A dossziénak tartalmaznia kell a szülői beleegyezést, politikamentességi nyilatkozatot és a jelentkezési űrlapot, melyek a Metodologie alegeri Consiliul Elevilor 2017-2018.pdf linken érhetőek el, a II. mellékletben. Jelentkezési határidő: október 9., hétfő. A dossziét Domján Katalin tanárnőnél lehet leadni. 

 

https://drive.google.com/file/d/0B6g-IqbAZAUrLU5rVll0bmhFMDQ/view

 2017. október 08.

Vitabemutató IX. osztályosoknak

A vitakör tagjai Karl Popper-formátumú vitával köszöntik azokat a IX. osztályos diákokat, akik szeretnének az idei tanévben vitakörre járni. A kilencedikesek közül osztályonként 10 diák vehet részt a bemutatón előzetes jelentkezés alapján, október 11-én, szerdán 7. órában az olvasóteremben. Jelentkezni Domján Katalin tanárnőnél lehet.2017. október 06.

Újraindult a Fizika Tehetséggondozó Központ az Adyban

Újraindult a Fizika Tehetséggondozó Központ az Adyban Október 6-án indult újra az eMag és BCR által támogatott "HAI LA OLIMPIADĂ" elnevezésű Fizika Tehetséggondozó Központ programja az Adyban. Idén 113, VI-XII.-es diák iratkozott be, köztük 40 adys. Magyar csoportjaink lesznek idén is VI., VII., VIII. és IX. osztályban.

2017. október 06.

Emlékezés az aradi vértanúkra

Emlékezés az aradi vértanúkra Október 6-án a 11-12.-es diákok verses-zenés összeállítással emlékeztek meg az aradi vértanúkról, a kilencedikesek pedig a hagyományokhoz híven  részt vettek Nagysándor József aradi honvédtábornok nagyváradi emléktáblájának megkoszorúzásán. 

2017. szeptember 29.

Adysok a Kínai népszokások című fotókiállítás megnyitóján

Adysok a Kínai népszokások című fotókiállítás megnyitóján A fotózás és a média iránt érdeklődő diákok, főleg az iskola médiakörének tagjai, részt vettek a kínai népszokásokat bemutató fotókiállításon az Euro Foto Art Galériában.

2017. szeptember 27.

Kilencedikesek teadélutánja

Kilencedikesek teadélutánja A Diáktanács szervezésében került sor arra a délutáni programra, melynek során a kilencedikesek betekintést nyerhettek az Ady tanórán kívüli "életébe". Azaz megismerkedhettek azokkal a tevékenységekkel, szakkörökkel, melyek másfajta ismeretszerzési, tanulási, kikapcsolódási lehetőséget kínálnak számukra. 

2017. szeptember 24.

Meghívás iskolai szülői értekezletre

Szeretettel hívjuk és várjuk a tisztelt szülőket a szerdán, 2017. szeptember 27-én 17 órától tartandó iskolai szintű, évkezdő szülői értekezletünkre, melyre a díszteremben kerül sor. 

Közvetlenül utána a Reprezentatív Szülői Bizottság első megbeszélésének ad helyet a 104-es terem. Ide is szeretettel várunk minden, az iskola ügyei iránt érdeklődő, segíteni szándékozó szülőt.2017. szeptember 11.

A 2017–2018-as tanév ünnepélyes megnyitója

A 2017–2018-as tanév ünnepélyes megnyitója

"Az első lépésetek legyen az első építőkő megtalálása..."

2017. szeptember 11-én 10 órakor kezdődött meg az új tanév az ünnepélyes megnyitóval.

 

http://www.erdon.ro/az-ady-mindig-a-sikerek-iskolaja-volt/

 

 

 

 2017. szeptember 11.

Ünnepélyes tanévnyitó

Ünnepélyes tanévnyitó

Szeretettel várjuk a diákokat és szüleiket az Ady Endre Elméleti Líceum tanévnyitó ünnepségére, amely 2017. szeptember 11-én, hétfőn 10 órakor kezdődik.

Kérjük a tanuló ifjúságot, hogy az alkalomhoz illő öltözetben (fehér ing/ blúz, sötét nadrág/ szoknya, adys nyakkendő) 9:30-tól kezdve gyülekezzen az iskola udvarán, ahol az osztályfőnökök várják őket.

A tanévnyitót követően az osztályfőnöki órán kiosztjuk a tankönyveket.2017. július 03.

Nyári iskola licisták számára az Ady-líceumban

Nyári iskola licisták számára az Ady-líceumban

Július 3–7. között az Ady Endre Elméleti Líceum termeiben zajlottak immár harmadik éve a 10–11. osztályosok számára szervezett Nyári iskola kurzusai. A Durne Estera és Tódor Éva tanárnők által szervezett projekt tevékenységeinek elsődleges célja a román–angol–magyar nyelvi tudás gyarapítása, gyakoroltatása, az idegen nyelvi és anyanyelvi kompetenciák fejlesztése volt.

 2017. június 20.

Școala de vară: Ferestrele cunoașterii

Școala de vară: Ferestrele cunoașterii

Luni și marți au avut loc primele două zile de activități cu conducerea doamnei profesoare Hercuț Otilia.

Detalii...2017. június 03.

Ballagók és ittmaradók

Ballagók és ittmaradók

"...papírsárkányoknak láttunk mindig titeket. Olyanoknak, akik a magasba vágytak, és oda is jutottak, és mi néztünk titeket, csodáltuk bátorságotokat, magabiztosságotokat, azt, ahogy nem féltetek dacolni a széllel, és attól sem, hogy egyszer majd nem fúj tovább." (Miheler Dóra, 11.E osztály)2017. június 02.

Elballagtak a végzőseink

Elballagtak a végzőseink Május 27-én, szombaton ballagott el hat végzős osztályunk 150 diákja. Tekintsék meg képes összeállításunkat.

2017. június 02.

Június 10-én folytatódnak az angol és román előkészítők negyedikes diákoknak

Június 10-én folytatódnak az angol és román előkészítők negyedikes diákoknak Folytatódnak az előkészítők angolból és románból a negyedikes diákok számára. A következő találkozóra június 10-én, szombaton 10 órától kerül sor. Szeretettel várjuk a diákokat!

2017. május 27.

Elballagtak az Ady líceum tizenkettedikesei

Elballagtak az Ady líceum tizenkettedikesei

Szombat délben elballagott a nagyváradi Ady Endre Líceum hat végzős tizenkettedikes osztálya is. Az ünnepséget a hagyományoknak megfelelően az iskola udvarán tartották.

http://www.erdon.ro/elballagtak-az-ady-liceum-tizenkettedikesei/34970252017. május 25.

245 évesek vagyunk: szabadtéri tevékenységek

245 évesek vagyunk: szabadtéri tevékenységek Ünnepségünk során igyekeztünk mindenkit megszólítani, mindenkinek kínálni valami olyan jellegű tevékenységet, amelynek során jól érzi magát kicsi, nagy, diák, öregdiák, szülő. Így került sor gulyáskészítésre, palacsintasütésre, zabhegyezős tevékenységekre, aszfaltrajzversenyre, csoportos és egyéni játékokra a Dt szervezésében, kisállatkiállításra, palacsintaevő versenyre, sporttevékenységekre és az örökös tanár-diák-szülő focibajnokságra, ami az idén az öregdiákok csapataival is bővült. S hogy mindez hogyan sikerült, arról tanúskodjanak az alábbi képsorok.

2017. május 25.

Látogatás Legoland-ben

Látogatás Legoland-ben A Dániában megszervezett nemzetközi FLL (First Lego Leag) verseny első napján a regisztráció után meglátogattunk a billundi Legolandet.

2017. május 24.

245 évesek vagyunk: a 7próba döntője

245 évesek vagyunk: a 7próba döntője A 245 éves évfordulónk keretében zajlott le a híres adys 7próba döntője, melynek keretén belül a négy legjobb csapat vetélkedett. A 7 területet felölelő, képes, hangos, mindenkit megizzasztó 7 feladat jó hangulatot és sok izgalmat termett, melyről az alábbi képsorok is tanúskodnak.

2017. május 23.

245 évesek vagyunk: Táblaavatás és kiállításmegnyitók

245 évesek vagyunk: Táblaavatás és kiállításmegnyitók Május 20-án, szombaton emléktábla avatásával kezdtük a napot. Iskolánk eddigi elnevezései vannak megörökítve rajta. Az Orsolya-rend hagyatékából rendezett ideiglenes kiállítás megnyitója volt a következő állomás, majd iskolánk médiakörének Minden, ami Ady című fotókiállítása lett ünnepélyes keretek közt megnyitva. Képes összeállításunk következik.

2017. május 18.

245 éves az iskolánk

245 éves az iskolánk Szombaton, május 20- án szeretettel várunk mindenkit az iskolánk alapításának 245 éves évfordulója alkalmából rendezett iskolanapra, mely 10 órakor kezdődik. Remélem, mindenki talál kedvére való programot, legyen az kiállítás, egy jó beszélgetés, az 50, 60 és 70 éve érettségizettek oklevelekkel való jutalmazása, a 7próba verseny döntője, sporttevékenység, gyermekfoglalkozás, palacsintaevő verseny, egy jó gulyás avagy diákkoncert. Találkozunk szombaton!

2017. május 10.

Angol tábor 2017

Angol tábor 2017

Itt a jó idő, jön a nyár és vele a kihagyhatatlan tábori időszak! 
Mi már teljes gőzzel készülünk azért, hogy nektek, kedves gyerekek, minél szebb élményekkel töltsük meg a nyarat! A tábor az aranyosláposi Ady-házban kerül megszervezésre június 24-30. között, az elmúlt évek feltételei mellett, 5- 8. osztályos diákoknak, illetve leendő adysoknak.
Kezdődhet a jelentkezés!!!

 2017. május 10.

7próbás adysok Szent László városában – játékos tudáspróba kicsiknek és nagyoknak

7próbás adysok Szent László városában – játékos tudáspróba kicsiknek és nagyoknak

Iskolánk fennállásának 245. évfordulója alkalmából újra meghirdetjük az adysok hétpróbás versenyét, 7próbás adysok Szent László városában – játékos tudáspróba kicsiknek és nagyoknak címmel.

Cél: a játék, az ismeretszerzés, a csapatmunka, a taktika, a jókedv és főleg sok-sok mosoly. Bővebben...

           2017. április 22.

Ünnepeljük a Föld napját!

Ünnepeljük a Föld napját!

,,Ha megajándékozzuk Földünket tisztasággal, ő is megajándékoz gyümölcseivel” volt az egyik csapat jelmondata a Föld napja alkalmából szervezett vetélkedőn, melyet az Ady Endre Líceum biológiatanárai, Puskás Ágnes és Hanesz Annamária szerveztek 5–8.-os diákok számára. Központi témánk a környezetvédelem, Földünk természeti kincseinek megőrzése és a környezettudatos magatartás volt.2017. április 12.

Dream Team a Nemzetközi Gyermekfesztiválon

Dream Team a Nemzetközi Gyermekfesztiválon

A Zabhegyező Gyermekanimátor Egyesület az idei Nemzetközi Gyermekfesztivált Pápán rendezte meg. Mint minden évben, az Ady Endre Elméleti Líceum Dream Team nevű csapata is részt vett a „fesztin” Koncz Brigitta, Nonn Andrea és Cseke Sándor tanárok vezetésével. A fesztivál témája idén Éjszaka a múzeumban volt. 2017. április 12.

József Attila születése napját ünnepeltük

József Attila születése napját ünnepeltük

Nincsen nekem jó jegyem,/ Nem virít a tízesem. / Már elhagytam sok füzetem, / Évek óta fizetem.

Három hete nem eszek, / Se sokat, se keveset. / Kilenc éve rab vagyok, / Pár év múlva meghalok. (Diák szívvel -- P.R, K.Á.)

 

József Attila Tiszta szívvel című verséhez írtak parafrázist a kilencedikes diákok a költészet napjának ünneplésére.2017. április 06.

Kicsalogatják a diákokat a szabadba

Kicsalogatják a diákokat a szabadba A Kaufland Olimpia elnevezésű projekt keretében felújították az Ady Endre Líceum udvarának egy szegletét, s egy multifunkcionális osztálytermet is kialakítottak. Csütörtökön mindkettőt felavatták.

2017. március 30.

Meghívás a felújított iskolaudvar avatójára

Meghívás a felújított iskolaudvar avatójára

 

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt április 6-án, csütörtökön délután fél 3-kor az iskolaudvar felújított szegletének avatóünnepségén. A rövid ünnepségre, majd a kötetlen együttlétre az iskolaudvaron kerül sor.

Várunk mindenkit, ünnepeljünk együtt!2017. március 21.

Am sărbătorit ziua Internațională a Poeziei

Am sărbătorit ziua Internațională a Poeziei Ziua Internațională a Poeziei a fost celebrată prin concursul de recitare și creație „Poeta faber”, coordonat de doamnele profesoare Estera Durne și Otilia Hercuț. Elevii au dat dovadă de curaj, abilități de interpretare, sensibilitate, determinare și talent. 
Citește mai departe...

2017. március 21.

Itt a tavasz – meghívás kalákára

Itt a tavasz – meghívás kalákára Szeretettel hívjuk és várjuk a segítőkész szülőket és kollégákat március 24-én, pénteken délután 4 órától az iskola udvarára. Kitavaszodott, itt az idő befejezni az ősszel elkezdett munkákat. Még egy kis festegetés vár ránk, és felavathatjuk a felújított szabadidős sarkot. Szép időnk lesz, szeretettel várunk mindenkit péntek délután az udvaron.

2017. március 16.

A szépség belülről fakad – tartalmas előadás nőnap alkalmából

A szépség belülről fakad – tartalmas előadás nőnap alkalmából

Március 6-án, a szülőbizottság szervezésében népes közönséget sikerült megszólítani: sokan eljöttek Sztaharoczky Noémi nutricionista előadására.

 2017. március 08.

„Ziua mamei” la liceul Ady

„Ziua mamei” la liceul Ady Primăvara a sosit îmbrăcând inimi și chipuri în culoare și zâmbet. În proiectul „Ziua Mamei”, coordonat de d-na prof. Otilia Hercuț, copiii din clasele a V-a A, a V-a B și a XI-a E au creat dedicații celor mai scumpe ființe: mamele. 

2017. március 03.

Jóga a stressz ellen

Jóga a stressz ellen

Közhelynek számít, hogy a stressz a mindennapok tartozéka. Legyen az ember akár vizsgázó diák, tanár, vagy más foglalkozást űző személy, a munkahelyen, de akár az otthon közegében is érheti ennek hatása. Péntek délután az Ady Endre Líceum kis tornatermében az érdeklődők jógával oldhatták fel a héten felgyülemlett stresszt.2017. február 06.

Gyakorlati matek foglalkozások a vakációban

Gyakorlati matek foglalkozások a vakációban

A félévközi vakáció minden napján, délelőtt 9 és 13 óra között speciális mértani szetteket készítünk, állítunk össze  iskolánk diákjai számára. Ezekre a tevékenységekre várjuk szeretettel a diákokat, V.-estől a XII. osztályosig. A tevékenységet Tempfli Ádám tanár úr vezeti Bors Violetta és Báthori Éva tanárnők segítségével. Ha elkészül a 15 szettnyi felszerelés, mellyel egy egész osztály dolgozhat  majd egyszerre, iskolánk lesz az első, amely a szabadalmaztatott felszereléseket ilyen szinten, szervezett formában fogja tudni gyakorlati tanítási eszközként használni.

Kedves diákok, gyertek, segítsetek Ti is elkészíteni a mértani felszereléseket!2017. január 20.

“Concorso di ortografia” betűzőverseny

“Concorso di ortografia” betűzőverseny

Manapság minden szülő és diák tudja, hogy ha egy új nyelvet kezdünk el tanulni, előbb ismernünk kell a nyelv alapjait, vagyis az ABC-jét és a betűk helyes kiejtését.

Ezt figyelembe véve rendeztük meg 2017. január 20-án az Ady Endre Elméleti Líceum nyelvlaborjában az olasz betűzőversenyt azoknak a 9.-es diákoknak a számára, akik az olasz nyelvet választották második idegen nyelvként.2016. december 24.

Zâmbet pentru copii

Zâmbet pentru copii

Proiectele de voluntariat au devenit deja o tradiție a școlii noastre. În fiecare an învățăm împreună adevărul cuvintelor „e mai ferice să dai decât să primești” și căi practice prin care ne putem dezvolta și demonstra atitudini și principii frumoase.2016. december 23.

Ünnepre hangolódva

Ünnepre hangolódva A múlt hét csütörtökén az Ady Endre Elméleti Líceum diákjai közösen hangolódtak Jézus Krisztus születésének  ünnepére.

2016. november 28.

Bukaresti díjkiosztón a legeredményesebb diákjaink

Bukaresti díjkiosztón a legeredményesebb diákjaink A román tanügyminisztérium meghívására az év végén néhány kiváló diák, tanáraik és az iskola igazgatónője Bukarestbe utazott. A minisztérium az idén is jutalmazta azokat a diákokat, felkészítő tanáraikat és iskoláikat, akik kiváló eredményeket értek el egy-egy tantárgyverseny nemzetközi szakaszán.

2016. november 19.

Ziua Internațională a Toleranței

Ziua Internațională a Toleranței

A tolerancia napját ünnepeltük

 

Cu prilejul acestei mari sărbători a umanităţii, alegem să fim toleranţi, să promovăm împreună înţelegerea şi dialogul între oameni, popoare, limbi, culturi şi tradiţii.2016. november 01.

Iskola másképpen 2016

Iskola másképpen - Programok Iskola másképpen - Órarend Iskola másképpen - Programonkénti órarend Iskola másképpen - Tevékenységek, helyszínek és gyülekezőhely

2016. július 22.

Școala de Vară a Liceului Teoretic ,,Ady Endre” Oradea

Școala de Vară a Liceului Teoretic ,,Ady Endre” Oradea

Nyári iskola az Adyban

 

În săptămâna 18-22 iulie 2016, la Liceul Teoretic ,,Ady Endre”, au avut loc cursurile Școlii de Vară. Proiectul a avut ca principal scop valorificarea potențialului intelectual al copiilor cu privire la capa­citatea acestora de a-și perfecționa com­petențele acumulate în timpul anului școlar și de a le folosi în diverse contexte. 
Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron  

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad