XII. E - 2023 / 2024

Természettudomány – intenzív angol
Osztályfőnök: István Zoltán
01. BAJKÓ ZB NOÉMI
02. BAKRÓ A TAMÁS
03. BALLA A JOHANNA
04. BERTALAN L JUDIT
05. CORNEA EI ALEXANDRA-IZABELLE
06. CSÁKÁNYI A ZITA-TÜNDE
07. CSALOK AH ZSÓFIA-ABIGEL
08. CSERVID L AKOS
09. DEBRENTI AF DÁVID
10. DÉNES I ESZTER
11. DUDÁS LL BETTINA
12. ELLENES-JAKABFFY ZI ZSELYKE-IRINGÓ
13. FILA IL BARBARA-ERZSÉBET
14. GAL C PÉTER-LEVENTE
15. JANOS-SZATMARI S BOGLÁRKA
16. KALMÁR G EMŐKE
17. KULCSÁR Á ÁRPÁD
18. MÁRTON E PANNA-RÉKA
19. MONTSERRAT-GRÓF F AMAYA
20. NAGY JC CSABA-JÓZSEF
21. NAN I BENJAMIN-PÉTER
22. NĂNDREAN C VICTOR-DOMINIC
23. OLÁH L CSENGE
24. OPREA A KINGA-ERIKA
25. PALLAG CS BERNADETT-TÜNDE
26. PALOTAS CM ÁRON
27. PARDI BA EVELIN
28. PISKI AI ORSOLYA
29. SZÉKELY AZ RENÁTA-DALMA
30. SZILÁGYI Z KITTY-HELGA


2024. február 15.

Éva Heymanre emlékeztünk

Éva Heymanre emlékeztünk

Éva Heyman születésének évfordulóján a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum IX. A, XI.D, XII.E, XII.D, XI.F osztályai Ardelean Klementina történelemtanár kíséretében megemlékezett a deportált kislányra. A diákok az 1944-es tavaszi nagyváradi eseményekről szóló beszámolókat és naplóbejegyzéseket olvastak fel Éva Heyman szobránál és szülői háza előtt.

 2024. január 22.

Emlékezés Lédára halálának 90. évfordulóján

Emlékezés Lédára halálának 90. évfordulóján A magyar kultúra napja alkalmából Boka László, a budapesti Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa tartott előadást az Ady-líceum 9-12-es diákjainak. A kutató Ady és Léda váradi megismerkedéséről, majd 9 évig tartó viharos kapcsolatáról beszélt a jelenlévő diákoknak és tanároknak.

2023. december 08.

„Érted-e?” – Utazás az otthon megtalálásáért

„Érted-e?” – Utazás az otthon megtalálásáért

Az Ady Endre Elméleti Líceum 12.E osztályának diákjai egy szívmelengető előadással folytatták az idei évad maturandusz-avatóinak sorát, melynek címe „Érted-e” volt. Az előadás egy különleges utazásra hívta a nézőket, ahol a főszereplő a mindenkori E osztály szelleme segítségével, dimenzióról-dimenzióra ugrált. A darab során a közönség végigkísérhette a főhős menekülését, ahogy keresi azt a helyet, ahol igazán otthon érezheti magát.2023. november 27.

A 12.E osztály tanulmányi látogatása a nagyváradi Vérközpontban

A 12.E osztály tanulmányi látogatása a nagyváradi Vérközpontban

Novemberben a 12.E osztály Puskás Ágnes tanárnő vezetésével a nagyváradi Vérközpontba látogatott el, ahol a diákoknak lehetőségük nyílt közelebbről is megismerkedniük a vérkészítmény-előállító intézmény munkájával.2023. október 26.

A nagyváradi orvosi egyetem bemutatója

A nagyváradi orvosi egyetem bemutatója

A csütörtöki napon az iskola meghívására dr. Pallag Annamária és kísérői a 12.E és 10.D osztály diákjainak bemutatták a nagyváradi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet. 2023. október 25.

A Nagyváradi Klebelsberg Kuno Szakkollégium bemutatója a 12.E osztályban

A Nagyváradi Klebelsberg Kuno Szakkollégium bemutatója a 12.E osztályban

A Klebelsberg Kuno Szakkollégium 2009 végén jött létre a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PIHE) kezdeményezésére. Célja lehetőséget teremteni az egyetemen folyó szakmai munka kibővítésére, és ezáltal egy nyitott, gazdasági és társadalmi problémákra érzékeny, összetartó közösség kialakítására, amely az egyetemről a munkaerőpiacra kikerülve könnyebben boldogul majd. 2023. október 24.

Az orvosi karrier és a magánélet

Az orvosi karrier és a magánélet

Az Iskola másképp-hét második napján a 12.E osztályban tartott előadást dr. Laczikó Szidónia nőgyógyász doktornő.

 2023. október 23.

Megemlékezés az 1956-os októberi szabadságharcról

Megemlékezés az 1956-os októberi szabadságharcról

A 12.E osztály és néhány hozzájuk csatlakozó 12.A osztályos diák, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa meghívására Kolozsvárra utazott, az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából szervezett megemlékezésre.2023. szeptember 08.

Adysok a Rákóczi-táborban

Adysok a Rákóczi-táborban Iskolánk 10 diákkal képviseltette magát a Sátoraljaújhelyen megrendezett I. Összmagyar Középiskolás táborban, június 25-30. között. A nagyváradi magyar iskolák közösen, busszal érkeztek a helyszínre, ahol nagy szeretettel fogadtak minket.  

2023. április 28.

A 11.E osztály rendhagyó biológiaórája a növénytani laboratóriumban

A 11.E osztály rendhagyó biológiaórája a növénytani laboratóriumban

Az Iskola másként- héten a 11.E osztály Puskás Ágnes biológiatanárnő vezetésével tanulmányi látogatást tett a Nagyváradi Állami Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karának növénytani laboratóriumában.

 2023. április 27.

A 11.E osztály kerékpártörténeti kiállításon vett részt

A 11.E osztály kerékpártörténeti kiállításon vett részt

A „Fabico-Biciklik evolúciója” című kerékpártörténeti kiállítás megalkotói Antal Lajos asztalos és fafaragómester, valamint felesége, Antal Edith.

A mester olyan kerékpárokat faragtott ki, melyek eredetileg is fából készültek egy adott korban. Igyekezett tartani a méretarányokat, az eredeti leírások alapján. 2023. április 05.

A jövő kihívásai

A jövő kihívásai

A nap elején közösen sorra vettük korunk nagy problémáit a klímaváltozástól kezdve, a vízgazdálkodáson és a jövő alternatív táplálékforrásain át a megújuló energiákig, sok témát érintve. Ezt csapatmunkák követték, alapos dokumentálódások után elkészültek a jövőbe mutató megoldásokat felvázoló prezentációk, amiket a csapatok bemutattak a többieknek.

Bízunk abban, hogy a kutatások eredményeinek felhasználásával és a gyakorlatban való megvalósításokkal, illetve az emberek tudatos hozzájárulásával élhető bolygót tudunk megőrizni az utókor számára.2023. április 04.

XI. E - Zöld hét - Kedd

XI. E - Zöld hét - Kedd A nap egy természetvédelemről szóló powerpoint és egy kvíz alkotásával és megoldásával telt. Ezt követően megbeszéltük és együtt ötletekkel álltunk elő, hogy hogyan tudnánk mi elősegíteni a környezet megóvását. Ez a nap is nagyon hasznos és tanulságos volt.

2023. április 03.

XI.E Látogatás az ECOBIHOR-nál

XI.E Látogatás az ECOBIHOR-nál

A hétfői napon az ECOBIHOR hulladékgyűjtő telepre mentünk látogatóba, ahol megtanultuk, hogyan szelektálják a szemetet és hogyan dolgozzák fel. Nagyon élveztük, érdekes tapasztalatokat gyűjtöttünk.

Érdekességek:

· 5 különféle kukába gyűjtik a szemetet

· Igazán kellemetlen szagok terjengtek és mindezt a szél az arcunkba fújta

· Hatalmas szeméthegyek voltak, amikből csurdalékvíz folyt, és ennek kialakítottak egy lefolyórendszert, ami a vizet mesterséges medencékbe tereli

· A csurdalékvizet megtisztítják és öntözővíznek használják.

A látogatás után összeültünk és megbeszéltük a látottakat. Figyelmességre int minket, hogy a szemetet szelektíven gyűjtsük. Örülünk, hogy volt esélyünk meglátogatni ezt a helyet

 2023. március 31.

XI. E Környezetvédelmi átbeszélés – a zöld hét előszobája

XI. E Környezetvédelmi átbeszélés – a zöld hét előszobája

A nap elején, egymás gondolatait meghallgatva hangolódtunk rá a környezetvédelem témájára, majd ezekre megpróbáltunk megoldásokat találni. Ez a folyamat amolyan ötletbörze formájában valósult meg, amelyben mindenki kifejthette saját véleményét.

Ezt követően megtekintettük a Word Press fotóverseny idei legjobbjait. A fotóválogatásban régiókra bontva láthattuk a tavalyi év legkiemelkedőbb sajtófotóit. Ennek kapcsán beszélgettünk a világot érintő problémákról. A képek közül példaként kiemelnénk a Peruban, egy olajfinomítónál történt szerencsétlenséget, amely során közel 12 ezer hordó nyersolaj ömlött az óceán vizébe, 7 km2 területet beborítva.

Egy rövid szünet után megtekintettük Sir David Attenborough Zöld Bolygó nevű sorozatának első részét. A dokumentumfilm keretein belül belátást nyerhettünk a növények titkos, szabad szem számára láthatatlan életébe, amely sokunkat ledöbbentve nem csupán harmónia, hanem egy valóságos csatatér. A film elmagyarázta az élőlények különféle összetűzéseit és szimbiózisát egyaránt.

A következő feladat a film kiértékelése, valamint egy rövid vers vagy reklámszöveg megfogalmazása volt.

Lezárásképpen két vitát folytattunk le csapatokba rendeződve, melyekben környezetvédelmi szempontból kérdéses témák ellen, illetve mellett érveltünk. Az egyik ilyen téma a vízi erőművek telepítésének környezetre gyakorolt hatása volt, a másik pedig az erdők mezőgazdasági területté való átalakítása volt.2023. március 01.

Eva Heymanra emlékeztünk

Eva Heymanra emlékeztünk

Ki volt Eva Heyman? 1931. február 13-án született, és a második világháború forgatagában nevelkedett gyerek volt, amikor bármi rossz lehet rosszabb. Félelemben élt, a szeretteiről szóló szörnyű hírek között. Gyerek volt, akit zsidóellenes intézkedéseknek vetettek alá, a sárga csillag megkülönböztető jelének viselésére kényszerítették, gettóba zárták, az auschwitzi táborba deportálták. Éva olyan erős volt, hogy még a "haláltáborban" is sikerült túlélnie 1944 októberéig.2023. január 24.

Embernek lenni – a Body Worlds kiállításon jártunk

Embernek lenni – a Body Worlds kiállításon jártunk

Január 23-án a 10.F, 11.E, 11.F, 12.F osztályok anatómia iránt érdeklődő diákjai megtekintették Budapesten a Body Worlds című kiállítást Buna Boglárka, Ianc Dóra, Puskás Ágnes és Takács Péter tanárok vezetésével.

A tárlat lehetőséget nyújtott arra, hogy ámulatba ejtő utazást tegyünk az emberi test belsejében. A kiállítás tanulsága, hogy bár mindannyian más-más testben élünk, valójában nagyon hasonlóak vagyunk. Anatómiánk és életműködéseink szinte ugyanolyanok származásunktól, kinézetünktől, korunktól, vallásunktól, anyagi helyzetünktől, családi állapotunktól, státuszunktól és nézeteinktől függetlenül. 

Mindnyájan emberek vagyunk. Még ha ezt hajlamosak is vagyunk elfelejteni.2022. december 20.

Vizită la Centrul de Îngrijire de Zi

Vizită la Centrul de Îngrijire de Zi În luna decembrie elevii clasei a XI-a E împreună cu d-na prof. Hercuț Otilia au vizitat cu multă bucurie copiii de nivel primar din Centrul de Îngrijire de Zi, Oradea, pentru a zâmbi, a se juca, a învăța și a celebra împreună sărbătorile de iarnă. Cu această ocazie elevii le-au dăruit copiilor dulciuri și i-au implicat în diverse jocuri și activități creative. Această experiență ne-a învățat frumusețea de-a lega punți între generații, bucuria de a ne implica în comunitate și de-a dărui puțin din noi.

2022. december 11.

Látogatás a Gránátalma Patikamúzeumban

Látogatás a Gránátalma Patikamúzeumban

December 10-én a 11.E osztály tanulói tárlatvezetésen vettek részt a nagyváradi Gránátalma Patikatörténeti Múzeumban.

 A városunk gyógyszerészetének történetét felvonultató gyűjteményt Lakatos Attila régész mutatta be. Vezetőnk mesélt a Betegápoló Irgalmasrend nagyváradi működéséről, az egykori gyógyszerészek mindennapjairól és az akkori gyógyszerkészítés módszereiről.

A patika 1770-től működött, a közbeszédben a Könyörülő Barátok patikájaként emlegették, a Gránátalma nevet csak a 19. század derekán vette fel.

A múzeum összesen négy helyiségből áll, a leglátványosabb az officina, melyet úgy rendeztek be, ahogyan a 18–19. században a Gránátalma patika kinézhetett. A második teremben a patika és a rendház történetével ismerkedtünk. Ezután megtekinthettük a laboratóriumot, ahol a súlymérés eszközeit, a gyógyszerek csomagolóanyagait és a gyógyszerkészítés eszközeit vettük szemügyre. A laboratórium galériájában a szerzetesi herbáriumot tekintettünk meg.

A közel 250 éven átívelő kiállítás egyszerre volt lebilincselő, látványos, tanulságos és elgondolkodtató.

Érdekes volt látni azt, hogy 100 vagy akár 50 évvel ezelőtt mennyire más volt egy gyógyszerész dolga és a gyógyszertárak működése. Bár jónéhány dolog örvendetes, hogy változott, van, amihez lehet, hogy megérné visszatérni.2022. június 09.

Sátoraljaújhelyen jártak a Rákóczi-tábor résztvevői

Sátoraljaújhelyen jártak a Rákóczi-tábor résztvevői Remekül telt a hétvége, rengeteg új barátra, és felejthetetlen élményekre tettünk szert. A kísérő tanárunk Takács Péter volt.

2021. február 24.

Célkeresztben az olimpiai ötkarika

Célkeresztben az olimpiai ötkarika

Nemrég saját egyéni rekordjával országos bajnok lett a 10 méteres légpisztolyos versenyen, korábban pedig sportlövészetben végzett az élen saját kategóriájában, szintén nagy pontszámmal. Ő az élesdi származású Bucsias Levente Mátyás, a nagyváradi egyetemi klub sportlövő szakosztályának a sportolója (edzői: Vasile Leţ és Adriana Floruţa).

 2021. január 30.

Városnéző sétával tettük emlékezetessé kultúránk ünnepét

Városnéző sétával tettük emlékezetessé kultúránk ünnepét A magyar kultúra ünnepe alkalmából, január 19-én városnéző sétán vettek részt iskolánk, az Ady Endre Elméleti Líceum 9. osztályos tanulói. Vezetőnk, Makai-Bölöni Judit lelkesen kalauzolt bennünket a Nagyvárad szívében található épületek között. Felhívta a figyelmünket arra, hogy városunk számos műemlék épülettel büszkélkedhet.

2021. január 21.

Séta Ady nyomában A Magyar Kultúra Hetében

Séta Ady nyomában A Magyar Kultúra Hetében

A 9.E osztály január 18-án, hétfőn vett részt A magyar kultúra napja alkalmából szervezett “Ady nyomában” elnevezésű sétán. A zord idő miatt az iskola kapujától a Szent László hídig jutottunk. Rövidke sétánk alatt hallottunk Ady életéről, Lédáról, egyes épületek megépítéséről és századokkal előtti funkciójáról. Magam és osztálytársaim nevében állíthatom, hogy a séta nemcsak hasznos, de élvezetes is volt. Az Ady Endre Líceum diákjaként fontosnak tartom, hogy minél többet tudjunk iskolánk névadójáról és a városról, ahol élünk. A hideg idő ellenére is jól éreztük magunkat, üdítő élmény volt a hónapok óta tartó online oktatás után az osztálytársak körében múlatni az időt.

Montserrat-Gróf F. Amaya
Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron  

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad