XII. F - 2023 / 2024

Természettudomány
Osztályfőnök: Ambrus Lajos Attila
01. ALTFATTER IM DÁNIEL-MARTIN
02. BÉLES ZR SZINTIA-MÁRIA
03. BERNATH-ROUCH LA ALEXA
04. BOROS L LÁSZLÓ-ATTILA
05. BOROS LI ESZTER-ERIKA
06. CRIŞAN FI NIKOLETT
07. CZEGŐ A EMŐKE
08. DARAI A ALEXANDRA
09. FARKAS R IASMINA-ROBERTA
10. FEYŐS M SZABOLCS
11. JUHASZ II BIANKA-VIOLA
12. KOVÁCS ZJ PETRA
13. KRISTÓFI KJ BORBÁLA-JÚLIA
14. LAZAR O JONATÁN
15. LEVENDAY L EVA-BOGLÁRKA
16. LŐRINCZ AI JÁZMIN-ADRIENN
17. MODORA I NIKOLETT-KRISZTINA
18. NAGY LG BERNADET
19. NÉMETI J BRIGITTA-EMESE
20. PAP L ALPÁR
21. SVARCZMAN Z VIVIEN-CYNTHIA
22. SZABÓ K ALEXA-BERNADETT
23. SZÉKELY I ORSOLYA
24. SZILÁGYI-LUKÁCS LA ADRIEN-SANDRA
25. TAKACS-ŰVEGES SL MÁRK-LÁSZLÓ
26. TOTH-SÜRÜ I DEBORA
27. VÁGI CN VILMOS-GEORGE


2023. december 08.

A 12.F maturandusza

A 12.F maturandusza

November 29-én került sor a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében a 12.F osztály maturandusz-avató ünnepségére.

Jelenlévő tanáraink, rokonaink és barátaink a Fele se mese című műsorfolyamban betekintést nyerhettek a 12.F osztály nem hétköznapi, olykor igen zajos életébe.2023. október 23.

Másként hét a 12.F-ben

Másként hét a 12.F-ben

Az idei Iskola másként-hét is hasznos és tanulságos volt az immár végzős 12.F osztály számára. Minden napra jutott valami érdekes program, hogy valami újat megtapasztaljunk.2023. április 06.

Zöld hét 5. tevékenység: Természetfilm megtekintése és plakátkészítés

Zöld hét 5. tevékenység: Természetfilm megtekintése és plakátkészítés Ezen a napon  megtekintettük a híres természetfilmes, Sir David Attenborough Élet a bolygón című alkotását. A filmben bemutatásra kerül, hogyan változott meg a Földünk környezete, hogyan fogyatkozott meg az élővilága az elmúlt évszázadban. 

2023. április 04.

Zöld hét, 4. tevékenység: Látogatás a nagyváradi Orvosi, Fogorvosi és Gyógyszerészeti Tanszéken

Zöld hét, 4. tevékenység: Látogatás a nagyváradi Orvosi, Fogorvosi és Gyógyszerészeti Tanszéken A Zöld héten sok mindenre nyitottak vagyunk, főleg a nagyobb diákok, akik érettségihez közeledve már elgondolkoznak azon,  hogyan és merre folytatják útjukat. Szerencsére lehetőségünk nyílt megtekinteni a nagyváradi Orvosi, Fogorvosi és Gyógyszerészeti Tanszéket, ahol dr.  Pallag Annamária dékánhelyettes asszony és kollégái  kalauzoltak végig bennünket.

2023. április 04.

Zöld hét 3. nap - 11.f / Séta a nyíregyházi állatparkban

Zöld hét 3. nap - 11.f / Séta a nyíregyházi állatparkban A zöld hét 3. tevékenysége üde kikapcsolódást nyújtott a Nyíregyházi Állatparkban és erdőben tett sétán keresztül. Megcsodálhattuk  Földünk élővilágát a minden kontinens jellemző fajait gazdagon bemutató vadasparkban. Talán ez a séta is hozzájárul ahhoz, hogy ezentúl nagyobb becsben tartsuk a helyi természetes környezetünket is... 

2023. április 03.

Intelligenciateszt és látogatás a biztonságos vezetés laborban (11.F)

Intelligenciateszt és látogatás a biztonságos vezetés laborban (11.F) A Zöld hét második tevékenysége arról szólt, hogy diákjaink  a Gardner-teszt 70 darab kérdéssorát küzdötték végig. A teszt kitöltése során mindenki szembesült azzal, amit akart, vagy épp nem akart megtudni önmagáról, készségeiről, sajátosságairól stb. A teszt levezetését iskolánk pszichológusa, Luka Enikő végezte el.

A továbbiakban ellátogattunk a nagyváradi Biztonságos vezetés laborba, ahol megtudtuk, hogyan legyünk elővigyázatosak a környezetünkkel, miként viselkedjünk az utcán gyalogosan és vezetés közben. Speciális szemüvegek segítségével kipróbáltuk, milyen az egyensúly, a tájékozódàs, amennyiben alkohol vagy drog befolyásoltság alatt közlekedünk, majd valós ütközést (15km/h) is àtélhettünk, természetesen ellenőrzött körülmények között a biztonsági öv becsatolàsàval!2023. március 31.

Terepséta az Ecobihornál, avagy mi történik a hulladékokkal?

Terepséta az Ecobihornál, avagy mi történik a hulladékokkal? A Zöld hét első napján a 11.F osztály kilátogatott az Ecobihor hulladékszortírozó telepre. A szakszerű idegenvezetésnek köszönhetően bepillantást nyerhettünk a telep működésének részleteibe. Nyomon követtük annak a rengeteg hulladéknak az útját és sorsát, amit mi termelünk, és szembesültünk ennek mennyiségével is. Láthattuk azt is, hogyan válogatják külön a vegyes hulladékot. Tanulságos séta volt!

2023. január 24.

Embernek lenni – a Body Worlds kiállításon jártunk

Embernek lenni – a Body Worlds kiállításon jártunk

Január 23-án a 10.F, 11.E, 11.F, 12.F osztályok anatómia iránt érdeklődő diákjai megtekintették Budapesten a Body Worlds című kiállítást Buna Boglárka, Ianc Dóra, Puskás Ágnes és Takács Péter tanárok vezetésével.

A tárlat lehetőséget nyújtott arra, hogy ámulatba ejtő utazást tegyünk az emberi test belsejében. A kiállítás tanulsága, hogy bár mindannyian más-más testben élünk, valójában nagyon hasonlóak vagyunk. Anatómiánk és életműködéseink szinte ugyanolyanok származásunktól, kinézetünktől, korunktól, vallásunktól, anyagi helyzetünktől, családi állapotunktól, státuszunktól és nézeteinktől függetlenül. 

Mindnyájan emberek vagyunk. Még ha ezt hajlamosak is vagyunk elfelejteni.2021. december 21.

Bradul cu dorințe

Bradul cu dorințe În luna decembrie elevii clasei a X-a F, coordonați de prof. Hercuț Otilia, au împodobit un „brad al dorințelor” de Crăciun. Rememorând iernile copilăriei, elevii și-au așternut gândurile și dorințele, mulțumirile și expectanțele pentru sărbători în variante creative ale textului epistolar.

2021. január 21.

Városnéző séta A Magyar Kultúra Hetében

Január 20-án, A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat alkalmából, nagy örömmel és lelkesedéssel vetettük bele magunkat  abba a városnéző sétába, amelyen iskolánk könyvtárosa, Makai-Bölöni Judit (alias Cseresznye) kalauzolt bennünket. Érdekes, mókás és ritka adalékokkal gazdagította ismereteinket városunk történelméről, elődeiről, nagy hírnevű, páratlan építészetéről és építészeti örökségünkről. A séta végén büszkén és felemelt fővel térhetünk haza, mert bizony van mire büszkének lennünk. Történetek, helyek, épületek, szobrok mind egyfajta töltöttséget hordoznak magukban, amelyet majd mi is a magunk módján továbbadunk. Egy igazi tartalmas és tanulságos időutazás volt ez, melynek várjuk a folytatását!

A 9.F diákjai
Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron  

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad