VII. A - 2023 / 2024


Osztályfőnök: Kirkósa Enikő
01. BIHARI IF ÁRPÁD
02. BOERIU ST SEBASTIAN-TITUS
03. CZIRJÁK TZ ZSOLT-MÁRK
04. ERDEI L DOROTTYA-ANNA
05. FRANȚIU LA TOMA
06. HORVATH LZ DOMINIK
07. HÜBNER JS KAMILLA
08. KOVÁCS BT PETRA-KITTI
09. KŐVÁGÓ ZK ALEXANDRA-REBEKA
10. KRISTÓFI KJ KATINKA-ÁGNES
11. LUKASAK T PÉTER
12. MAGYAROS Á DÁVID
13. MÉHES A BARKA-KAMILLA
14. MIKÓ J KINCSŐ
15. PÁLCZA S ZSOLT
16. PAP BZ HANNA-ZSÓFIA
17. PÓTI C ÁKOS-FERENC
18. SZABÓ C CSABA
19. SZABO I ÁBEL-CSANÁD
20. TÓTH P ESZTER
21. VANCEA P FELIX
22. VÁRADY-KRAICSI T WILHELM-PATRICK
23. VARGA CZ NIKOLETT-ZSÓFIA
24. ZATYI GL ANNA-DOROTTYA


2024. február 05.

A 7.A-sok téli osztálykirándulása

A 7.A-sok téli osztálykirándulása

Váradi tavaszból az aranyosi télbe érkeztek a 7.A-s adysok, akik ezúttal síeléssel, szánkózással, havas sétával töltötték a közös hétvégét. Az Ady-líceum menedékháza volt a bázis, innen rajzottak ki a közeli sípályára, a környék felfedezésére vagy éppen a  hegyimentők barakkjához. 2024. január 22.

Magyar szerzők művei a magyar kultúra napján - magyarórák másképpen

Magyar szerzők művei a magyar kultúra napján - magyarórák másképpen

A Himnusz születésnapján az Ady-líceum kis-és nagydiákjai a nap első két órájában kedvenc versüket vagy szépprózai olvasmányukat hozták el magyarórára.

A programban Csepregi Imola, Demeter Emőke, Kirkósa Enikő és Sarkadi Viktória magyartanárok irányították a diákokat.2023. december 20.

Történelemóra a múzeumban

Történelemóra a múzeumban

A VII. A, 7.B és 11.E osztály diákjai Ardelean Klementina történelemtanár kíséretében múzeumlátogatáson és történelemórán vettek részt az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban.

Az Aurel Lazăr Emlékmúzeumnak a Lazăr család 19. század végén épült háza ad otthont. A Lazăr-ház történelmi jelentőségűnek tekinthető, hiszen egyik szobájában került aláírásra 1918. október 12-én az a nyilatkozat, amellyel az erdélyi, bánsági, partiumi és máramarosi románok függetlennek kiáltották ki magukat az Osztrák-Magyar Monarchiával szemben.

Felelevenítettük az 1918 év eseményeit, és arról beszélgetünk  hogy Dr. Aurel Lazar milyen meghatározó szerepet játszott abban az időszakban.2023. október 27.

Színházbejárás és értékelés a 7.A-ban

Színházbejárás és értékelés a 7.A-ban A hét utolsó programpontja a Szigligeti Színház bejárása volt. Bozsódi-Nagy Orsolya irodalmi titkár kalauzolt végig minket a színházon, miközben az épület történetéről, építőjéről és építészeti stílusáról, a korabeli Nagyvárad polgári szokásairól is hallottunk. 

2023. október 26.

A karrier egy fogorvos, egy állatorvos és egy szállodatulajdonos szemével - a 7.A programjában

A karrier egy fogorvos, egy állatorvos és egy szállodatulajdonos szemével - a 7.A programjában Érdekes személyiségek fogadták el mai meghívásunkat is: dr. Szabó Erika fogorvos, dr. Czirják Zsolt állatorvos, egyetemi tanár és Szabó Lujza magánvállalkozó beszélt ma nekünk karrierről, munkáról, hivatásról.

2023. október 25.

Elfeledett szakmákról és a biztonságos közlekedésről a 7.A-ban

Elfeledett szakmákról és a biztonságos közlekedésről a 7.A-ban

A hét harmadik napja Karancsi Kinga tanárnő érdekes előadásával kezdődött a 7.A-ban. 

A nap második felében pedig Jakab Róbert közlekedésbiztonsági szakemberhez látogattunk el a Várba.2023. október 24.

A 7.A és a falusi gazdálkodás

A 7.A és a falusi gazdálkodás

A 7.A-sok ma Száldobágyra tettek egy hosszú sétát, hogy ott Kovács Petra édesanyjának, Andi néninek a vendégszeretét élvezzék, és egyben bepillantást nyerjenek a gazdálkodói életmódba.2023. október 23.

Motiváció, képességek, önismeret, kíváncsiság a karrierépítésben - a 7.A-ban

Motiváció, képességek, önismeret, kíváncsiság a karrierépítésben - a 7.A-ban Mi a karrier? Mi a szerepe a motivációnak, a képességeknek és a tapasztalatnak a munkahely-választásban? Mi az elsődleges szempont az állásinterjún? Hogyan lehet sikertörténet a karrierből? Ezekre a kérdésekre kaptak választ a 7.A diákjai az Iskola másként-hét első napján. 

2023. október 22.

Solymászat, várséta, lovaglás a 7.A őszi osztálykirándulásán

Solymászat, várséta, lovaglás a 7.A őszi osztálykirándulásán Gazdag programban vehettek részt a hét végi nyárias időben Gyulára kiránduló hetedekisek. Miközben bejártuk Gyula 15. században épült várát, diaporámán láttuk és hallottuk a vár történetét, bekukkantottunk a várúrnő hálószobájába, a lovagterembe, láttunk kódextartó állványt, láttuk, hogyan rendezkedett be a török megszállás idején a bég, és hol kortyolta a "feketelevesét", és felpróbáltunk középkori harci öltözetet, rácsodálkoztunk arra is, hogy milyen rövidek voltak a középkori ágyak, mennyire nehezek a katonai páncélok és fegyverek, és hogy hol volt az a hely, ahová "a király is gyalog járt". 

2023. június 10.

Hegymászás, evezés, szórakozás - a 6.A évzáró kirándulása

Hegymászás, evezés, szórakozás - a 6.A évzáró kirándulása Különleges kirándulással zárta a tanévet a 6.A osztály. Nem volt mindennapi a gerinctúra Sonkolyostól Révig, a csapatokban evezés a Körösön és a vízesésnél fürdőzés sem. De igazán különlegessé az tette ezt a két napos programot, hogy osztályfőnök-tanár-szülő együtt, egymás mellett élte át a természetjárás felszabadító örömét és az együvé tartozás élményét.

2023. április 27.

Kísérletek napja

Kísérletek napja Az iskola másképp csütörtökjén a 6. és 9. osztályosok számára kísérletekkel telt a fizikaóra. A gyerekek saját maguk is kipróbálták a statika, elektrosztatika néhány érdekes jelenségét.

2023. április 27.

Toldi másként

Toldi másként A 6.A-sok csapatokban mutatták be, milyen lehetett a lovaggá  avatási szertartás és egy középkori lovagi torna. 

2023. április 26.

Rendhagyó irodalomóra Szalontán

Rendhagyó irodalomóra Szalontán

A 6.A-sok az Iskola másként-hét harmadik napján meglátogatták Arany János szülővárosát. Mivel az osztálybeli magyarórák témája a Toldi, éppen ezért kis kiruccanásunk "kihelyezett magyarórának" is nevezhető, hiszen hiteles helyszíneken hallottunk Arany János életének jelentős eseményeiről, költői pályájának alakulásáról.2023. április 06.

"Zöld" alkotások bemutatása a 6.A-ban

"Zöld" alkotások bemutatása a 6.A-ban A Zöld hét utolsó napján az újrahasznosítható anyagokból készült alkotásait mutatták be a 6.A-sok is. Bemutatták a Nicolis 2000 mentőrobotot és Sanyikát, a végtagpótló robotot, Billy "dolgozó"robotot, a katapultot, a hajtogatással készült elegáns női táskát és az Air Jordan 1Mid Low Bred Toe kartoncipőt. 

2023. április 05.

Fosszíliák, gerincesek, gerinctelenek, ízeltlábúak, hüllők - a 6.A negyedik zöld napja

Fosszíliák, gerincesek, gerinctelenek, ízeltlábúak, hüllők - a 6.A negyedik zöld napja

A  hideg idő miatt az állatkerti séta elmaradt, viszont a Körösvidéki Múzeum Természettudományi Részlegét és a Viváriumot különleges élmény volt meglátogatni. 

A hatodikosok megfigyelési lappal a kezükben járták végig a paleontológiai és a zoológiai kiállítást.2023. április 04.

Ötletes kreációk kartonból, papírból, üdítős dobozból, pillepalackból, szemeteszsákból

Ötletes kreációk kartonból, papírból, üdítős dobozból, pillepalackból, szemeteszsákból A 6.A harmadik "zöld" napja alkotással telt. Az előzőleg megtervezett tárgyakat ma állították elő a csapatok. Robot, ruha, cipő, táska készült a hulladékanyagokból, és még egy katapultot is sikerült megépíteni.  

2023. április 03.

Ismerkedés a Félix-fürdői tanösvény növényvilágával

Ismerkedés a Félix-fürdői tanösvény növényvilágával A 6.A osztály a Zöld hét második napját erdei sétával töltötte. A Félix-fürdőben tavaly kialakított tanösvényen végighaladva az erdőben kihelyezett QR kódok segítségével ismerkedhettünk a fafajtákkal és nevükkel. Láttunk kocsányos és kocsánytalan tölgyet, csertölgyet, gyertyánt, elegyfát. A  szakértelemmel kidolgozott kódleolvasó rendszer jóvoltából a növényfajták leírása alatt feladatokat is találtunk, illetve a megismert növényekkel kapcsolatos irodalmi szövegek címét is olvashattuk. 

2023. március 31.

Pénzügyi tudatosság és "okosvásárlás" a 6.A-sokkal

Pénzügyi tudatosság és "okosvásárlás" a 6.A-sokkal

Sebestyén Nándor, volt adys diák, ma pénzügyi szakember tartott rövid előadást a hatodikosoknak inflációról, befektetésről, megtakarításról. Az előadás után a hatodikosok a gyakorlatban is kipróbálták, hogyan kell bánni a pénzzel, hiszen azt a feladatot kapták, hogy meghatározott keretösszegből (35 lej) vásároljanak olyan dolgokat, melyekre 3 napos túlélésükhöz szükség lehet. 

 

 2023. március 15.

Márciusi ifjak a 6.A-ból

Márciusi ifjak a 6.A-ból A 6.A osztály március 15-i osztályfőnöki órájának helyszíne a nagyváradi Szacsvay-szobor volt. A  hatodikosok, miután a szobor feliratát ("Egy tollvonás volt a bűne")  magyarázták, erről beszélgettek, Petőfi Sándor verseivel emlékeztek meg a "vér nélküli forradalom" első napjáról. A Csatadal, A márciusi ifjak és a Nemzeti dal elmondása mellett felidézték a 12 pontot is. Az ünnepi osztályfőnöki óra lezárásaként elhelyezték a tisztelet és emlékezés sárga tulipáncsokrát a szobor talapzatán. 

2023. március 02.

Múzeumi séta a Darvas–La Roche-házban

Múzeumi séta a Darvas–La Roche-házban

A Darvas-ház a Iosif Vulcan utca (egykori Rimanóczy) 11. szám alatt áll, és méltán tekinthető a legeredetibb szecessziós stílusú váradi magánháznak, egy európai színvonalú századfordulós épületnek. A sétán a 6.A, a 8.A és a 11.A osztályok diákjai vettek részt.

 2023. február 10.

Játékos modulzárás a 6.A-val

Játékos modulzárás a 6.A-val Vidám, jókedvű közös együttléttel zártuk a tanév 3. modulját. Bowling, autóverseny, motorverseny, csocsó, box....mindent kipróbáltunk. Éhesek, szomjasok sem maradtunk, hiszen pizza és üdítő is volt bőven. És még egy focilabdát is sikerült egy zseton segítségével "kimarkolni". 

2023. február 06.

PETŐFISÁNDOR@ARANY.HU

PETŐFISÁNDOR@ARANY.HU A február 6 - február 11. közötti héten a Szigligeti Színház Lilliput Társulata "beköltözött" az iskolába. Az 5-8.osztályosok 1-1 magyarórájára látogattak el, és magukkal hozták a hevesvérű Petőfit, a szerény, szelíd Aranyt és Szendrey Júliát, az apai akarattal is dacoló lázadó leányt. 

2023. január 18.

A Petőfi-hét folytatódik: illusztrációk és állóképek

A  Petőfi-hét folytatódik: illusztrációk és állóképek A vers-staféta után tovább folytatódott a Petőfi költészetének szentelt hét. A diákok ezúttal - csoportban vagy egyénileg -  illusztrációkat készítettek egyik kedvelt Petőfi-versükhöz. Az illusztrációkat az osztályban bemutatták, 1-2 mondatos  magyarázatban kiemelve, hogy milyen érzést, gondolatot, motívumot ábrázoltak alkotásaikon. 

2023. január 17.

Kedvenc Petőfi-versem: vers-staféta a 6. A-ban

Kedvenc Petőfi-versem: vers-staféta a 6. A-ban A Petőfi-hét és A magyar kultúra hete alkalmából a hatodikosok kedvenc Petőfi-verseiket hozták el magyarórára. A rendhagyó óra bevezető részében a 9.D diákjai vezették be a kisebbeket az esemény jelentőségébe, majd  ajándékként elmondták kedves versüket. 

2022. december 21.

Lazulós, filmnézős ünnepvárás

Lazulós, filmnézős ünnepvárás A 6.A-sok egy előzőleg kiválasztott karácsonyi film közös megtekintésével hangolódtak a közelgő ünnepre. A téli szünet előtti együttlétet a matracokon való kényelmes elnyújtózás, a szülők által küldött finom falatok majszolása tette meghitté. 

2022. november 14.

Adys hatodikosok a debreceni Agórában

Adys hatodikosok a debreceni Agórában A két adys hatodik osztály már nagyon várta a tervezett kirándulást Debrecenbe, ahol- osztályfőnökeik, Kirkósa Enikő és Závodszky Tamás, valamint fizikatanáruk, Takács Péter vezetésével- az Agóra tudományos élményközpontot, valamint a belvárost látogatták meg. 

2022. október 04.

Habitát világnap

Habitát világnap

A Habitát világnapot minden októbet első hétfőjén tartják, hogy felhívják a figyelmet az emberiség életkörülményeire. Ebből az alkalomból az Ady Endre Elméleti Líceum hatodikos diákjai, Karancsi Kinga technológia tanárnő irányításával, őskori élőhely maketteket készítettek különböző anyagokból, melyeket az iskola főlépcsője mellett ki is állítottak. 

 2022. június 25.

Nyári kalandozás a Balaton környékén az 5.A-sokkal

Nyári kalandozás a Balaton környékén az 5.A-sokkal

A Határtalanul program keretében az Ady Endre Elméleti Líceum kis ötödikeseinek lehetőségük nyílt egy hétig táborozni a Dunántúlon, bejárva a Balaton környéke és az Őrség legszebb tájait.

A tanév lezárása után szinte azonnal útnak indult 24 ötödikes, 2 hetedikes és 1 kilencedikes diák, hogy osztályfőnökük és 5 szülő kíséretében részt vegyenek egy különleges, élményekkel és tudással gazdagító kalandban.2022. június 04.

Csillagszerző Matematikaverseny

Csillagszerző Matematikaverseny

Május 13-15. között zajlott a nagyváradi Loránffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban a Csillagszerző Matematikaverseny országos döntője.

Iskolánk 5.A osztályos tanulója, Póti Ákos Ferenc szépen szerepelt a döntőn, és elnyerte a Csillagszerző II., valamint a minisztérium III.díját.

Gratulálunk!2022. március 02.

Múzeumlátogatás és kézműves műhely az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban

Múzeumlátogatás és kézműves műhely az  Aurel Lazăr Emlékmúzeumban Múzeumlátogatáson és kézműves műhelyben vettek részt az V.A és a VII. B osztály tanulói. Megtekintették a múzeum márciuska-kiállítását, majd ők maguk is készítettek hasonlókat. Kísérő tanáraik voltak: Apáti Tímea, Ardelean Klementina, Buna Boglárka, Czirják Enikő.

2022. február 28.

Farsangi mulatság az 5.A-ban

Farsangi mulatság az 5.A-ban

Jelmezes-táncos összejövetelt tartott farsang farkán az 5.A osztály. A délutáni együttlét jelmezbemutatóval, fánkevéssel kezdődött, közös játékkal folytatódott,majd tánccal ért véget. Jól éreztük magunkat! 

 2022. január 04.

Karácsonyi dalok a tanáriban az 5.A-val (2021)

Karácsonyi dalok a tanáriban az 5.A-val (2021) Az 5.A osztály két karácsonyi dallal és József Attila Betlehemi királyok című versével köszöntötte a tanárokat és a közelgő ünnepet. Műsoruk különlegessége volt az Éjszaka árnya kezdetű dal furulyakísérettel való előadása. A kisdiákokat Kirkósa Enikő osztályfőnök, illetve Buna Boglárka és Csepregi Imola tanárnők készítették fel. 


Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron  

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad