XI. A - 2023 / 2024

Filológia - intenzív angol
Osztályfőnök: Apáti Timea
01. ASZALOS LS SZABOLCS-IMRE
02. BAJKÓ IA PETRA-EVELYN
03. BARTA S BEATA
04. BUGYA S VANESSA
05. CSER VZ GERGŐ
06. DIOSZEGI C CSONGOR
07. GYÖNGYÖSI Z VIVIEN-BARBARA
08. GYÖRI LT VIVIEN-FRUZSINA
09. HUȘE AF ALEXANDRA-BEATRIX
10. KOMLOSI AR ERIK
11. KUPÁS TL LILLA
12. MENYHÁRT I ESZTER-KITTY
13. NAGY P STEFÁNIA
14. NOSZ B IZABELLA
15. PAPP L EVELIN
16. SZEGEDI I DIANA-TÜNDE
17. SZŰCS L ANNAMARIA-MARGARETA


2023. december 12.

"Hallgatni Arany, beszélni Petőfi"

"Hallgatni Arany, beszélni Petőfi"

Petőfi és Arany barátságáról, a két költő emberi és művészi nagyságáról szóló rendhagyó irodalomórán vett részt december 12-én iskolánk 6 osztálya - kilencedikesek, tizedikesek és tizenegyedikesek.

 2023. október 26.

A 11. A csütörtöki napja

A 11. A csütörtöki napja

1. Ösztöndíj-lehetőségek Európában.

2.  Egy ügyvéd példája: Aurel  Lazăr.  Látogatás az Aurel Lazar Múzeumban Ardelean Klementina tanárnő kíséretében.

3. Egy költő példája: Ady Endre. Látogatás az Ady Endre Múzeumban Demeter Emőke és Ardelean Klementina tanárnők kíséretében.

4. A városunk nagyjai. A diákok a város utcáit járva tovább ismerkedtek a város híres személyiségeivel Apáti Tímea osztályfőnök segítségével.2023. október 25.

Nyílt nap a csendőrségen a 11.A-val

Nyílt nap a csendőrségen a 11.A-val

A 11.A a csendőrség nyílt napján vett részt. A diákok megnézhettek egy harcművészeti bemutatót, majd a négylábú csendőrök, a kutyák bemutatóját. Megtekinthették a csendőrség által használt védőfelszerelést, fegyvereket és járműveket.

 2023. október 24.

Másképp kedd a 11.A-ban

Másképp kedd a 11.A-ban

A 11.A keddi napja három érdekes, egymástól merőben különböző helyszínen telt: kávézóban, gyorsétteremben és az egyetemen.

 2023. október 23.

Emlékezés a forradalomra és pályaorientáció a 11.A-ban

Emlékezés a forradalomra és pályaorientáció a 11.A-ban

Több érdekes témát érintett a Másképp-hét első napja a 11.A-ban.

 2023. október 12.

Nagyvárad mártírjaira emlékeztünk

Nagyvárad mártírjaira emlékeztünk

Nagyvárad mártírjai előtt tisztelegve, október 12- én koszorút helyeztünk el a Szent László plébániatemplom falán lévő emléktáblánál.

A megemlékezésen iskolánk képviseletében Apáti Tímea történelemtanár és a 11. A diákjai vettek részt.2023. április 28.

Iskola másként a 10.A-ban

Iskola másként a 10.A-ban

 Iskola másként- hét volt az Ady-ban április 24-28. között, és sokan már előre féltünk, hogy vajon most mit fognak kitalálni, mit kell majd végigcsinálnunk. Aztán pénteken, az utolsó órán amely ezt a hetet megelőzte, fény derült a nagy titokra: az angoltanárnő kijelentette: “Gyerekek, én már rengeteget dolgoztam az idén, éppen ideje, hogy ti is csinaljatok valamit!"2023. április 04.

3. zöld nap a 10.A-ban

3. zöld nap a 10.A-ban A keddi napot az iskolában töltöttük: kreatívkodással és ismeretterjesztéssel. 

2023. április 03.

Séta a Sebes-Körös partján - 10.A

Séta a Sebes-Körös partján - 10.A

A mai napot Sebes-Körös parti sétával kezdtük. Megtekintettük a parton található növényeket, állatokat, a folyóban élő halfajokat is. A parton horgászó sporthorgászoktól külön információkat kaptunk. A diákok a folyóval kapcsolatos információkat és fontos tudnivalókat gyűjtöttek, ezeket egy piknik alkalmával, az otthonról csomagolt elemózsia elfogyasztása közben egymásnak bemutatták.2023. március 31.

A Zöld hét első napja a X.A-ban

A Zöld hét első napja a X.A-ban

A Körösvidéki Múzeum természettudományi kiállításának megtekintése után végigsétáltunk a Pece patak városi szakaszának partján. Nemcsak a Föld történetével, hanem a jelen természetvédelmi övezeteivel, jellegzetességeivel, állataival is megismerkedhettünk.2022. december 24.

Karácsonyi készülődés az Adyban

Karácsonyi készülődés az Adyban Az ünnepre hangolódás jegyében iskolánk pedagógia és filológia szakos diákjai (9B, 10A) kézműves tevékenység keretében karácsonyfa díszeket készítettek. Csillogószárnyú angyalkákkal és pirossapkás mikulásokkal díszítették iskolánk karácsonyfáját. A tanulók szorgos kezeit Czirják Enikő és Apáti Timea tanárnők irányították. Köszönet a támogatásért a Rákóczi Szövetségnek!

2022. december 24.

Fehér karácsonyról álmodik mindenki

Fehér karácsonyról álmodik mindenki

Fehér karácsonyról álmodik mindenki, ám hogy ez mennyire jön össze, sajnos nem tőlünk függ. De vannak dolgok, amik igenis tőlünk függnek: hogy nyitott szemmel járjunk, és észrevegyük, hogy hány embertársunk szenved magányosan, tele gondokkal, támasz és vigasztalás nélkül, hogy ünnepekkor hány emberre nem nyitja rá senki sem az ajtót egy jó szó erejéig, hogy hányan öröm és éneklés helyett szótlanul ülnek, reménykedve benne, hogy hamar eltelik az Ünnep, mert talán a hétköznapok egyhangúságában az egyedüllét nem fáj annyira.2022. november 19.

Rendhagyó irodalomórák a nagyváradi római katolikus püspöki palotában

Rendhagyó irodalomórák a nagyváradi római katolikus püspöki palotában

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Vitéz János és Janus Pannonius halálának 550. évfordulója alkalmából rendhagyó irodalomórára várta és várja a Bihar megyei diákokat november 17-én és 18-án a római katolikus püspöki palotában.

A rendhagyó alkalmak három, egyenként fél órát tartó részekre vannak osztva. Mi a legelső irodalomórába pillantottunk bele, melyen az Ady Endre Középiskola IX. A, IX. B és X. A osztályai vettek részt, a diákokat Sarkadi Viktória, Kirkósa Enikő tanárok és Makai-Bölöni Judit könyvtáros kísérték el.

https://www.erdon.ro/helyi-kozelet/2022/11/rendhagyo-irodalomorak-a-nagyvaradi-romai-katolikus-puspoki-palotaban?fbclid=IwAR3JYMEEAVUTWXjWmRR95ZQWdcqn6CU4mD89pqVbV2f7Fc1_3sr7vvSeMcE

 

 2022. november 17.

Vitéz János és Janus Pannonius nyomában

Vitéz János és Janus Pannonius nyomában Rendhagyó irodalomórán vettek részt a 9.A, 9.B és 10.A osztályok diákjai a nagyváradi római katolikus püspöki palotában. A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumból érkező Simon Ferenc magyartanár Vitéz János és Janus Pannonius halálának 550. évfordulója alkalmából tartott előadást a diákoknak, akiket Kirkósa Enikő és Sarkadi Viktória magyartanárok, valamint Makai-Bölöni Judit könyvtáros kísért el erre az alkalomra. 


Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron  

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad