Kastélyok, kúriák régen és ma

2011. november 03.

Kastélyok, kúriák régen és ma címmel tartották meg Szekszárdon az Ifjúsági Honismereti Akadémiát , melyet a Honismereti Szövetség és a Tolna megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület tizenhatodik alkalommal rendezett meg. Az Ifjúsági Akadémián a Kárpát-medence minden részéből érkeztek fiatalok. Az Akadémia első napján dr. Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója tartott előadást A főúri kastélyok és lakói címmel, majd dr. Gaál Zsuzsanna történész A közbirtokos nemesség élete Tolnában című, nagyon érdekes előadását hallgathatták meg a résztvevők. Nagyváradról az Ady Endre Líceum két XI.-es tanulója, Tóth Ágota és Seres Ádám vett részt, akik, Fleisz Judit tanárnő vezetésével, korreferátumot mutattak be Érsemjéni kúriák illetve A Nagykárolyi várkastély címmel.
A háromnapos rendezvényen 34 dolgozat hangzott el, tartalmas ,igényes helytörténeti munkákat mutattak be a fiatalok a megadott témában. A résztvevők egy tanulmányi kiránduláson megismerkedtek Tolna megye kastélyaival és kúriáival, ellátogattak többek között a lengyeli Apponyi kastélyba, a bonyhádi Percel kúriákat és a Nunkovits kastélyt nézték meg, és koszorút helyeztek el Percel Mór szülőházán. A rendezők gondoskodtak a fiatalok szórakozásáról is, mivel ismerkedési estet szerveztek és táncház találkozót, amelyen a Bartina Néptánc Egyesület és a Csúrgó zenekar a tolnai népviselet és néptáncok sajátosságaival ismertette meg a fiatalokat. A Liszt Ferenc emlékév alkalmából Zenei Estet rendeztek abban az Augusz- házban, melynek érdekessége, hogy egykori lakójának, Augusz Antalnak meghívására négy alkalommal járt ott Liszt Ferenc, először 1864-ben.


 



 



Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad