Ifjúsági Honismereti Akadémia Esztergomban

2013. október 26.

XVIII. alkalommal szervezte meg Esztergomban 2013. október 26-29. között a budapesti Honismereti Szövetség az Ifjúsági Honismereti Akadémiát, melynek témája: Viseletek és kiegészítőik családomban, környezetemben. A magyarországi gimnáziumok képviselői mellett részt vettek a felvidéki, délvidéki fiatalok és erdélyi iskolák képviselői is, így Kolozsvárról az Apáczai Csere János Líceum, Temesvárról a Bartók Béla Líceum, Aradról a Csíki Gergely, míg Nagyváradról az Ady Endre Líceum tanulói.
Az ünnepélyes megnyitó alkalmával üdvözölte a résztvevőket Komárom-Esztergom Megye Közgyűlésének alelnöke, Simon Géza, valamint a Klébersberg Kunó Tankerület igazgatója, Nagy Gizella. A megnyitó beszédet a város polgármestere, Tétényi Éva mondta, aki szívélyesen köszöntötte az Akadémia résztvevőit, és a kiírt témának megfelelő népi motívumokkal díszített ruhában sok sikert kívánt a konferenciának. Debreceni-Droppán Béla a Honismereti Szövetség elnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta a témaválasztás aktualitását, és kiemelte, hogy a magyar népviselet rendkívül színes, hagyományokban gazdag, jellegzetes forma- és motívumvilága igen változatos. Ma autentikus népviseleti motívumokkal díszíteni öltözékünket már nem avítt és nem is "ciki", mivel a népi motívumok a reneszánszukat élik, és a fiatalok használják jellegzetes ruhadarabjaik díszítésére, mint például a farmernadrág. Napjainkban a népi hagyományokat értékelni kell és mindenkinek, így a fiataloknak is a felelőssége ezeknek az értékeknek a megőrzése és továbbadása.
Nagyon érdekes előadások hangzottak el: S. Peterdi Vera a Nemzeti Múzeum munkatársa- Hogyan élünk viseletünkkel –címmel, mely egy történeti áttekintés volt a viseletek és azok anyagának fejlődéséről, vagy Kövecses Varga Etelka esztergomi muzeológus előadása - A régi Esztergom vármegye viseletei címmel. A három napos konferencián a diákok korreferátumokat tartottak, bemutatva környezetük jellegzetes viseleteit, azok átalakulását az idők folyamán. Nagyon érdekes bemutatóval egybekötött előadások hangzottak el a kalotaszegi, a garamvölgyi kurtaszoknyás népviseletről, de érdekes bemutatók hangzottak el a román, sváb, roma népviseletekről és e népek szokásairól. Nagy érdeklődést váltott ki a szekszárdi bemutató, mely a magyar olimpiai formaruhákról szólt és arról, hogyan van jelen a népi motívum ezeken, és elhangzott, hogy több sportág formaruhája is felhasználja a magyaros mintákat, például Jason Button Forma-1 pilóta kalocsai díszítésű ruhája.
Elhangzott a miskolci diákok előadásában a munkaruhák változása a fémiparban. Az Ady Endre Líceumbólból a XI. osztályos Eghet Anita a köröstárkányi népviseletetet és hagyományokat mutatta be, míg Keresztúri Zsuzsanna IX.-es tanuló az Érmellék, ezen belül Érsemjén hagyományairól értekezett. Felkészítő tanáraik Fleisz Judit és Apáti Tímea tanárnők voltak.
A résztvevők elismerő okleveleket kaptak munkájukért. Az Akadémia résztvevői tanulmányi kiránduláson vettek részt, melynek során a szlovákiai, garamvölgyi falvakkal ismerkedtek meg: Bényben meglátogatták a románkori premontrei templomot és a faluházat, ahol az ottani kurtaszoknyás népviselettel, a piros rámáscsizmával ismerkedtek meg, majd a bucsi babamúzeumba látogattak, melynek érdekessége, hogy megtalálhatók a magyar tájegységek népviseletbe öltözött babái.
A tokodi faluházban hagyományőrzőkkel találkoztak, akik a csipkekészítés és a csuhé megmunkálásának fortélyaiba vezették be az Akadémia résztvevőit, valamint bemutatták sajátos népviseletüket. Megismerkedtek még Esztergom történelmi múltjával, műemlékeivel. Esténként a vidám együttlétet az ismerkedési est, az élőzenés táncház, valamint a karaoke biztosította. Nagyon sok élménnyel gazdagodva zárták a három napos konferenciát. A szervezők elhatározták, hogy jövőre az Akadémiát Cegléden fogják tartani.



Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad