Idegennyelv katedra: az első félév képekben…

2014. február 26.

A 2013-2014-es tanév az elejétől kezdve jónak igérkezett számunkra, hisz frissen, jókedvűen kezdett mindenki. Aztán jött az első siker: Horváth Gyöngyi-Kinga tanárnő tanítványa, Kósa Zsuzsanna, X.A osztályos tanuló, második díjat nyert a Budapesten megrendezésre kerülő „Ciao! Beszéljünk olaszul? 2013” olasz nyelvű kreativitási versenyen, amelyre négy másik diákunk is benevezett.

A Zsuzsa által kapott oklevél,
a nyertes,
és a nyeremény.





Október végén az összes gimnáziumi osztály közösen ünnepelte meg a Halloweent, amit ezúttal a VIII. A osztály és osztályfőnöke szervezett. A gyerekek beöltöztek, jelmezversenyen vettek részt, énekeltek, mókáztak, buliztak, nagyszerű volt a hangulat.
Az V. B



A VI.B és a többiek is...




November közepén a 10-12. osztályosok nemzetközileg elismert nyelvvizsga-szimuláláson vettek részt, melyet az Ady Endre Liceum idegennyelv katedrája a Bridge Language Study House-szal közösen szervezett. LCCI-t C1 és B2 nívón, valamint BME-t, C1 és B2 nívón lehetett kipróbálni. 47 diák vett részt, és szép eredmények születtek, mert három diákot kivéve mindenki átment, sőt, ketten ingyenes vizsgalehetőséget kaptak BME-re:





Később aztán a Cambridge nyelvvizsgákról is kaptunk tájékoztatót az Eurolingva cégtől, akik megígérték, támogatásban fogunk részesülni, ha vizsgázni akarunk.

Az angol katedra is bekapcsolódott azokba a tevékenységekbe,melyeket az iskola szervezett diákjai számára. Így a december 6-i Mikulás-ünnepségbe is, mely minden évben az erre vállalkozó V-VIII-os osztályfőnökök közreműködésével valósul meg. Minden gimnáziumi osztály jelen volt a délelőtti ünnepségen,



és volt olyan is, aki délután osztályszinten folytatta, például a VIII.B, akik műsort szerveztek.




December 12-én volt az V-es és a IX-es szülők számára szervezett Nyílt nap, melynek tiszteletére díszbe borult az iskola minden sarka. Ez alkalomból az angol katedra is kidíszítette a saját "falát" a tanáriban a diákok által szerzett diplomákkal:




Készültek poszterek is különböző tevékenységekről: a nyári angoltáborról, a szimulálásról és a Halloweenről, melyek a nyelvlabor folyosójára kerültek,



akárcsak a diákok által készített poszterek, melyeket a Holland cserediák-kapcsolat ihletett:




Karácsony tiszteletére több tevékenységet is szerveztünk. December 17-én a IX-XII.-esek részt vehettek A legszebb Karácsonyom című angol nyelvű monológversenyen.



Az igazgatóság jóvoltából a nyertesek finom csokit és szép angol könyveket, a szervező jóvoltából pedig szép diplomákat kaptak:



Az igazság az, hogy csak nyertesek voltak...



Már hagyománnyá vált, hogy majdnem minden nyelvtanárnő kéri a diákokat, készítsenek karácsonyi posztereket, melyekkel az iskola kopott falait is ünnepélyessé lehet varázsolni...





A két ötödik osztálynak szép műsort tanított be a két tanárnő, mellyel nagy örömet szereztek az iskola legfiatalabb diákjai szüleinek.

21,22

Januárban megszerveztük a VII - VIII.- osok angol olimpiájának iskolai szakaszát, és nagy örömünkre 12 diák továbbjutott a helyi szakaszra.
Az első félévet a nagyváradi Ady Endre Líceum és a sassenheimi Rijnlands Lyceum nemzetközi partnerkapcsolatával zártuk, mely az idén január 25. és február 1. között zajlott, és melynek 15-15 magyar, illetve holland diákrésztvevője volt. Koncz Brigitta és Pallai Márta szervező tanárnők változatos, gazdag programot készítettek elő a cserediák-kapcsolat egy hetére: volt családi nap a szülőkkel:



Tanulmányi kirándulás Aranyosra, ahol magyar estet,





másnap pedig holland estet tartottunk.





Volt táncház élő zenével és a Konrád Tamás hozzáértő vezetésével,



Volt bowlingozás,



És végül, de nem utolsó sorban nagyon kemény munka is volt, olyan projektek, melyek során a két ország fiataljai sok mindent megtudhattak egymás szokásairól, kultúrájáról, értékeiről.




Sikeres együttműködés volt, így nem maradhatott el a méltó ünneplés sem:




Ezúton is mindenkinek köszönetet mondunk, aki valamilyen módon besegített abba, hogy ez a hét ilyen csodálatos élményekkel gazdagítson diákot és tanárt egyaránt.







Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad