Adys diákok eredményei a Kulin György Reáltudományos Diákkonferencián

2024. május 13.

Nyolc diák képviselte Nagyváradot a 2024. május 11-én megrendezett Kulin György  Reáltudományos Diákkonferencián Nagyszalontán. A versenyzők több szekcióban mérték össze tudásukat, illetve mutatták be önállóan elkészített dolgozatukat: fizika, kémia, biológia és tudománytörténet témakörökben.

A diákkonferencián való részvétel feltétele az volt, hogy a dolgozat olyan eredményeket tartalmazzon, melyeket a diák maga, kísérletezés útján ért e,l és hogy a dolgozathoz kísérlet vagy számítógépes modellezés is kapcsolódjon. Valamennyi szekcióban szaktanárokból, szakemberekből álló zsűri értékelte a pályaműveket.

A versenyzők Arad, Bihar, Máramaros és Temes megyékből érkeztek. A rangos mezőnyben az adys diákok több oklevéllel térhettek haza.

EREDMÉNYEK:

A biológia szekcióban Haizer Henrietta és Popper Emma 9. osztályos tanulók a természetes szépségápolásról tartottak előadást és I. helyen végeztek.  A 9. osztályos Labanc Edina és Samaj Edina diákpáros a túlzott kólafogyasztás ártalmairól szóló dolgozatukkal III. helyezést ért el.

A fizika szakosztályban Nilgesz Irisz és Magyari Zsófia „A gravitációs gyorsulás mérése matematikai inga segítségével” című dolgozata III. helyezést ért el, Haizer Henrietta és Popper Emma pedig a negyedik helyen végeztek.

A tudománytörténet dolgozatok elbírálása után Fodor Vivien és Nagy Kevin szerzőpáros III. díjban részesült. Ők Oppenheimer életéről és munkásságáról tartottak előadást.

A diákok felkészítő tanárai Puskás Ágnes, Kajántó Judit (biológia) és Takács Péter (fizika, tudománytörténet) voltak.

A díjkiosztás előtt, amíg a zsűri meghozta döntését, a jelenlevők meghallgathatták a kolozsvári Onkológiai Intézet rezidens orvosának előadását. Dr. Patka Annamária a rosszindulatú daganatok korai szűréséről és ezek megelőzéséről tartott érdekes előadást, melyben kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos az egészségtudatosság és az egészségkultúra kialakítása.

Ezután az iskola Színarany színjátszó csoportjának fellépése következett. Ők a Tiszta szívvel című előadást mutatták be.

Gratulálunk a versenyzőknek az elért eredményekhez! Köszönet az előadóknak és a szalontai szervezőknek a jól átgondolt, gördülékenyen lebonyolított versenyért, a tartalmas programért és a vendégszeretetért.

 

 

Puskás Ágnes




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad