"Az irodalomnak éppolyan ősi témája a gasztronómia, mint a szerelem..." – dobogós helyezések a KAV országos szakaszán

2024. május 13.

A Brassó megyei Négyfaluban rendezték meg idén a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő országos szakaszát, melyre  megyei első helyezésével  2 adys csapat is megszerezte a részvételi jogot. Az 5-8. osztályos korcsoportban a nyolcadikos Mészáros Petra, Szénási Adrienn, Tempfli Zsuzsa alkotta Pergelt tészták csapatnak az Eszem-iszom, dínom-dánom a szólásainkban témakörből kellett felkészülnie: evéssel, étkezéssel kapcsolatos szólásaink jelentését és eredetét kellett felkutatnia, illetve olyan filmes prezentációt kellett bemutatnia, melyben egy hagyományos magyar ételt készítenek el, miközben bemutatják a települést is (történelmét, nevének eredetét), ahonnan az étel származik. A csapat a Bihar megyei Anton főzött pergelt leves elkészítését, az étel nevének jelentését, az irodalomban való megjelenését mutatta be a verseny népes közönségének. Teljesítményüket III.díjjal jutalmazta a zsűri.

A 912.-es korcsoportban a Debrenti Kinga, Kéri Flóra, Murvai Nikolett alkotta Repülő tepertők csapatnak egy kisfilmet kellett készítenie egy szabadon választott, étkezéssel kapcsolatos népszokásról, illetve irodalmi művekben megjelenő ételekkel, ételnevekkel kapcsolatos játékos, a nyelvi kreativitásra összpontosító feladatokat is meg kellett oldania. A csapat a disznótorhoz kapcsolódó szokásokat, hagyományokat elevenítette fel kisfilmjében. A diákok az Érszalacsi Magyar Tájházban forgathattak, ezt Kéri Gáspár tette lehetővé számukra. A zsűri III. díjjal értékelte munkájukat.

A versenyzőknek mindkét korosztályban a témában való jártasságuk mellett bizonyítaniuk kellett nyelvi kreativitásukat, írásbeli és szóbeli kifejezőkészségüket, korosztályuknak megfelelő anyanyelvi műveltségüket.

A csapatok felkészítői Kirkósa Enikő és Kozma Éva tanárnők voltak. 

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad