Barátként üdvözölték egymást Szolnokon

2014. október 17.

Október 17-18. Az Ady Endre Líceum XII. A osztályos tanulói, osztályfőnökük Domján Katalin és Apáti Tímea történelem tanárnő kíséretében, a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjának köszönhetően a szolnoki Széchényi István Gimnáziumba látogattak. A fogadó iskola XI. dráma-rajz szakos diákjai idén júniusban az Összetartozás napja alkalmából már jártak iskolánkban, így a diákok és tanáraik most már barátként üdvözölték egymást.
A könyvtár termében az iskola egyik vezetője üdvözölte a vendégeket, majd a diákok és osztályfőnökük, Hegedűs Zsuzsa történelem tanárnő, ismertették a két napra gondosan előkészített programot, és bemutatták iskolájukat, kis csoportokra osztva végigvezették a vendégeket a modern, jól felszerelt termeken.
A látogatás valódi célja a közös megemlékezés volt az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Az adysok az alkalomhoz illő zenés irodalmi műsorral készültek, melyet az ottani diákoknak és tanáraiknak a fogadó iskola drámatermében mutattak be. Naplótöredékek, visszaemlékezések és a szabadságharc ihlette versek idézték fel a forradalmi napok eseményeit. A műsor, amelyet Apáti Tímea tanárnő állított össze, a Himnusz eléneklésével ért véget.
A program a város központjában folytatódott. A városi könyvtárban, önkéntes diákok kalauzolásával, a vendégek megnézték az Anna Frank- kiállítást, majd a múzeumban megtekintették a Szolnok polgári múltját bemutató kiállítást és az őskori kiállítást, ahol meghallgattak egy, a Szolnok váráról szóló előadást is. A csepergős idő ellenére városnéző sétára is sor került, mely et aszolnoki diákok vezettek, és melyhez egy feladványokat tartalmazó füzet nyújtott segítséget. A séta után mindenkinek jól esett a vacsora. Az este a kivilágított város megtekintésével és közös bowlingozással telt.
A szombat a szolnokiak neves vetélkedőjének, a 24 órás játéknak napja volt. A vendégek a résztvevő iskolák csapataival együtt vonultak fel, majd az iskola sportcsarnokában szurkoltak a vendéglátók csapatának. A játékos, érdekes feladatok jó szórakozást biztosítottak minden jelenlévőnek.
A program ebéd után, a délutáni napsütésben, a besenyszögi hagyományőrzők körében folytatódott, ahol a diákok honfoglalás kori jurtákat és lakóházakat láthattak, valamint egy őrzőtornyokkal ellátott földvár rekonstrukcióját. Az íjászbemutató után, a diákok nagy örömére, a honfoglalás kori íjakkal és nyilakkal mindenki kipróbálhatta az íjazást. A kellemes program után a nagyváradiak búcsút vettek szolnoki barátaiktól, és a viszontlátás reményében indultak útnak. Élményekkel gazdagodva, kellemesen eltöltött két nap után érkeztek haza.



















Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad