Kirándulás Szarvasra a június 4-i Diákutaztatási Program jóvoltából

2024. június 11.

A múlt hét közepén, amikor országszerte zárva voltak az iskolák, 21 adys diák és 5 tanár (Apáti Tímea, Demeter Emőke, Aszalós Ágnes, Kányádi Zoltán, Takács Péter) a június 4-i rákóczis diákutaztatási pályázat keretében a történelmi Magyarország közepét, Szarvast látogatta meg. Reggel 10 órára érkeztünk meg a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumba, ahol nagy szeretettel fogadtak mindannyiunkat. Megnéztük az iskola felszerelt laboratóriumait, tornatermét, edzőtermét, majd a sportpályán végighaladva az impozáns evangélikus templomot. A templomban érdekes információkat hallhattunk annak történetéről, a különböző építészeti irányzatok motívumairól, majd felmásztunk a templomtoronyba, ahol a lelkész fülünk hallatára szólaltatta meg 4 harangot. A 4 harang együttes megszólalása és csodálatos panoráma fentről igazi örömmel töltött el mindenkit.

Utunkat a Történelmi Országközép Emlékmű meglátogatásával folytattuk. A történelmi Magyarország mértani középpontját Mihálfi József, szarvasi evangélikus gimnáziumi tanár határozta meg (1880 körül), amely egyben a Kárpát-medence középpontját is jelenti.

1939-ben készült el a 6,5 m magasságú, belső szerkezet nélküli jelképes, négy vitorlaszárnyas szélmalom, mesterséges dombra emelten, terméskőből, s a Körös felől a város címerével díszített mellvéddel. Bejárata fölött ez a felirat állt: “Isten malmai lassan őrölnek, az igazság győz, itt volt, itt lesz Nagy–Magyarország közepe”. Dél körül 1 óra szabadidőnk volt, ami alatt a főutca éttermében elfogyaszottuk ebédünket.

Ezután folytattuk utunkat, ugyanis 14 órára a Katalin II-es sétahajó várt bennünket. Majd egy órás hajókázásunk során megcsodálhattuk a Holt- Körös ágát, a mocsári citrusokat, a hosszan elnyúló arborétumot, a szabadtéri vízi színházat, a Millenniumi Emlékművet, a Bolza-kastélyt és a szebbnél szebb üdülőházakat, hoteleket. A sétahajókázás alatt érdekes tudnivalókkal lettünk gazdagabbak, főleg a várost, az arborétumot illetően. Az szarvasi arborétum és a benne található mini-Magyarország meglátogatása egy nagy élmény volt mindenkinek. Itt a csoport kb. 3 óra szabadidőt kapott, nézelődni, fotózkodni, sétálni, pihenni. Csak néhány információ hol is voltunk: a szarvasi Arborétum öt fás gyűjteményt gondoz 82 ha területen. A gyűjteményben közel 1600 fa- és cserjefaj található, ebből 1200 a lomblevelűek száma. Közel 150-re tehető a madárfajok száma, amelyek egy része átvonuló vagy csak időszakosan megjelenő. Élnek itt emlősállatok is: apróbb rágcsálók, vakondok, sünök, nyulak, s néhány őz és róka. A kertben számos szabadidős tevékenység végezhető, többféle interaktív programból választhat a látogató.


A Mini-Magyarország az egyetlen interaktív makettpark a történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani középpontjában, a Szarvasi arborétumban nyílt meg. A nemzet történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit bemutató Mini- Magyarország makettpark a Békés megye szívében található arborétumban kapott helyett. A makettpark mozgó, hangzó és gombnyomásra indítható makettekkel vár minden látogatót, ahol közel száz épület, vasút- és hajómakett minden apró részletében kidolgozott mása megtalálható. Néhány óra alatt bebarangolhatjuk egész Magyarországot, sőt az egész Kárpát-medencét is, miközben több száz év történelmi hagyománya, építészete és neves eseménye elevenedik meg a látogatók előtt.

De inkább beszéljenek most már a fotók...

Takács Péter

 

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad