Olasz diákcsere

2015. március 01.

A 2014-2015-ös tanévben iskolánk olasz nyelvet tanuló diákjainak húsz fős csoportja (három osztály: X.A,X.B és XI.A) nagy meglepetésben és megtiszteltetésben részesült: a diákok egy olyan projektben vehettek részt, melyben közösen dolgozhattak egy olasz és egy szlovén tanítási nyelvű iskola negyven olasz és a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium húsz magyar diákjával. A projekt központi része egy diákcsere volt, témája pedig az I. világháború.
Koszta Gyöngyi-Kinga és Albert Andrea (Szent László Római Katolikus Gimnázium) irányító tanárok vezetésével húsz diák vett részt a projektben. Közösen készültek a történelmi adatok áttekintésével, úgy világtörténelmi, mint nagyváradi vonatkozásban. Utazásuk (melynek költsége nem a diákokat terhelte) március 1-jén vette kezdetét.
A végállomás Doberdó volt, ahol késő este nagy szeretettel fogadták őket a vendéglátók.
Az első nap reggelén egy magyar kápolnát látogattak meg Visintiniben, melynek koszorúi az évente odalátogató magyarok emlékezésének nyomát őrzik.
A következő megálló Trieszt csodálatos kikötővárosa volt, melynek látványát rövid ideig élvezhették csak. Itt betekintést nyerhettek A háború és béke múzeumába (Il Museo della Guerra per la Pace), melyben három szinten végigsétálva követhették nyomon a háború lefolyását. Ezután várta őket a “doberdói nagyhegy” (a nóta szerint), ahol megtekinthették az emlékműveket és lövészárkokat.
Az első nap látványos módon vezette be őket a háború zord körülményeibe, a lövészárkokban sétálva elgondolkodhattak rajta, hogy egykoron talán az ő hozzátartozóik is harcoltak ott.
A második nap szintén eseményekben gazdag volt: Gorizia, Caporetto, Ragogna, Udine városát látogatták meg a projekt résztvevői.
Caporettóban egy érdekes múzeum várta a kíváncsiskodókat, melynek “szobáiban” képek és információk tömkelege döbbentette meg őket. Itt felsétálhattak egy magasan a település fölé emelt templom-emlékműhöz, melyet maga Mussolini vezér építtetett az első világháborús hősök emlékére.
A harmadik napon meghívást kaptak a diákok szlovén tannyelvű iskolájába, ahol közös videók készítésével örökítették meg az addig látottakat és tapasztaltakat.
Elinduláskor nem kellett könnyes búcsút venniük a tanulóknak, mivel a projekt keretén belül újra találkoznak majd az olaszokkal, de már itt Nagyváradon, április 21-én, amikor az adys diákok vezetik körbe őket a helyi világháborús emlékműveknél.















Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad