Tanévnyitó ünnepség - "Ahol nincs szolidaritás, ott közösség sincs"

2024. szeptember 09.

A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban hétfőn délelőtt tíz órától kezdődött az idei tanév megnyitója, melyen köszöntötték a nyugdíjba vonuló Tóth Márta tanárnőt, az iskola volt igazgatóját.

Kellemes nyár végi időjárás fogadta Nagyváradon az új tanévre készülő diáksereget és az őket elkísérő rokonságot, valamint az oktatókat, tanárokat, pedagógusokat. A tanulók a viszontlátás örömével, az induló osztályok diákjai az új környezettel barátkozva léptek be hétfőn délelőtt az Ady-líceum udvarára, ahol a tanévnyitót tartották, és amelyen a házgazdai teendőket Kirkósa Enikő tanárnő látta el. Elsőként Vad Márta igazgató köszöntötte az egybegyűlteket. Todorovits Rea írónő egyik hosszabb gondolatát olvasta fel, amelynek első mondatát idézzük: „Tanítsd meg a gyermeknek, hogy gyakran az utolsókból elsők lesznek, de a sor vége is gyönyörű, ha emelt fejjel, egyenes gerinccel állsz, mert belátni a tájat”. Rövid beszéde végén Vad Márta elmondta: „Kívánom, hogy tudjunk tiszta szívvel, emelt fejjel, őszinte mosollyal az arcunkon és szeretettel, tisztelettel a szívünkben helyt állni ott, ahol vagyunk, mert ide rendeltettünk.” Horia Abrudan Bihar megyei főtanfelügyelő köszöntőjét Buna Boglárka igazgatóhelyettes olvasta fel. A főtanfelügyelő arra kérte a diákokat, hogy legyenek nyitottak, vállalkozó kedvűek, kíváncsiak, kapcsolódjanak be minden új tevékenységbe, hogy felfedezzék igazi képességeiket. A pedagógusoknak azt kívánta, hogy őrizzék meg elhivatottságukat, lelkesedésüket, melyekkel képesek a diákokat a valódi értékek felé irányítani, a szülőktől pedig azt kérte, legyenek az iskolák partnerei abban, hogy közösen sikerüljön felszínre hozni a gyermekek legjobb képességeit.

Szolidaritás, megmaradás

Ezt követően Szabó Ödön parlamenti képviselő szólalt fel, aki a diákok körében sajnos dívó iskolai megfélemlítés (bullying) jelenségéről beszélt a fiataloknak. Elmondta, hogy a következő néhány nap a diákok számára arról fog szólni, hogy megbeszéljék, ki milyen fesztiválon járt az elmúlt hónapokban, ki hol volt nyaralni, de hangsúlyozta, hogy bizonyára vannak olyan tanulók is, akiknek nem volt olyan csillogó ez a vakáció, mert anyagi lehetőségeik ezt nem tették számukra lehetővé. Arra kérte a gyerekeket, hogy ilyen esetekben ne gúnyolják osztály- vagy iskolatársaikat. „Az a ti felelősségetek is, hogy ilyen esetben bántjátok-e egymást, vagy megértően figyelitek azt, aki esetleg többet kell tegyen azért, hogy ebbe az iskolába járjon, mint azok, akiknek a szülei megengedhetik maguknak azt, hogy ide járassák gyerekeiket.” Majd így folytatta: „Egy olyan közösségben, ahol nincs szolidaritás, ahol nem figyelünk arra, aki picit másképp él, mert olyan környezetből érkezik, annak nincs is jövője. Ez a közösség, aminek ti is részei vagytok, most megtapasztalja, hogy milyen az, amikor nehézségben kell egy tanévet elkezdeni. Mert zajlik egy felújítás, és nem biztos, hogy ugyanúgy tudtok tanulni, mint azok, akiknek már készen van az iskolája.” Főként a végzős diákokhoz szólva elmondta, hogy őket most mindenki hatványozottan megpróbálja valamilyen irányba terelni. De „én arra kérlek benneteket, hogy figyeljetek magatokra: azt válasszátok, amit egy egész életen keresztül szívesen csinálnátok, amiről úgy érzitek, hogy nem fogtok beleunni (...) Ha belefutottatok egy zsákutcába, merjetek bátran visszafordulni, mert nem szégyen tévedni. Az téved, aki bent ragad a zsákutcában, nem az, aki visszafordul és új utat keres. Ne azokra hallgassatok, akik azt mondják, hogy másutt szebb, másutt jobb. Aki itt nem tud megélni, az máshol is nehezen fog tudni boldogulni. Itt is van jövő, és erre a ti szüleitek és nagyszüleitek a legnagyobb bizonyíték, akik itt maradtak, amikor sokan mások elmentek”. Végül Assisi Szent Ferenc gondolatát idézte: „Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni, adj bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet, és adj bölcsességet, hogy a kettő közötti különbséget meg tudjam tenni.”

Köszöntés

A továbbiakban az egyházak köszöntése következett: Szabó Ervin atya a római katolikus püspökség, Herdean Gyöngyi református lelkipásztor a Királyhágómelléki Református Egyházkerület részéről üdvözölte a tanulókat, mindketten a szeretet fontosságát emelve ki az iskolai közösségben. A tanévnyitón az iskola köszönetet mondott az idén nyugdíjba vonuló Tóth Márta tanárnőnek, az iskola volt igazgatójának. Az ünnepi virágcsokrot Vad Márta nyújtotta át elődjének. A tanévnyitó végén a felsőbb osztályok egy-egy képviselője köszöntötte a kezdő osztályok diákjait, majd átadták az ötödikesek, illetve a kilencedikesek osztályfőnökeinek az iskolanyakkendőket. A tanévnyitó szavalattal és a Szózat hangjaival zárult.

Papp István

https://www.erdon.ro/helyi-kozelet/2024/09/ahol-nincs-szolidaritas-ott-kozosseg-sincs

 

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad