A 12.D osztály látogatása a Nagyváradi Repülőtéren

2024. szeptember 10.

Szeptember 10-én a 12.D osztály tanulói a Nagyváradi Repülőtérre látogattak el.

A helyszínre megérkezve Csuzi Botond légbiztonsági mérnök fogadott minket és bemutatta  az új utasterminál különböző részeit. A réginél négyszer nagyobb terminálban kényelmes váróterem, játszószoba, kávézó, vásárlási lehetőségek várják az utasokat.

A váróterembe történő belépésünk előtt biztonsági vizsgálaton estünk át Claudia Inășel security szakember irányításával. Ștefan Dorintól, a biztonsági szolgálat vezetőjétől megtudtuk, hogy a reptér védelmének biztosítsa komplex feladat, amelyből mi éppen csak  a jéghegy csúcsát láthattuk.

A kifutók közelébe érve Csuzi Botond elmagyarázta hogyan történik a repülőgépek földi illetve légi irányítása. Őt hallgatva beleképzelhettük magunkat egy pilóta bőrébe, aki éppen egy meghatározott célpont felé halad és ennek érdekében tájékozódnia, kommunikálnia, döntéseket hoznia kell.

Megismerkedtünk a flightradar24 alkalmazással, melynek segítségével nyomon követhetjük a repülőgépek útvonalait és azt is megtudtuk, hogy a gépek leszállásakor hallható lövésszerű hangok célja, hogy elriasszák a madarakat.

A pontos idő ismerete kulcsfontosságú az irányítás folyamata során. A félreértések elkerülése érdekében a gépek vezérlésekor mindenhol a bolygón a greenwichi időt használják.

Sorbán Annamária segítségével közelről tekinthettük meg egy repülőgép leszállásának és  indulásának folyamatát. A gép földetérésének és levegőbe emelkedésének lépéseit Csuzi Botond magyarázta el. Amikor utasként szállunk egy gépre, nem is gondolunk bele, milyen összetett folyamat vezet odáig, míg gépünk a kifutópályán felgyorsulva elemelkedhet a talajtól, most viszont ebbe is beleláthattunk.

Köszönjük a Nagyváradi Repülőtér alkalmazottainak, hogy lehetővé tették számunkra ezt a tanulmányi kirándulást és külön köszönet Csuzi Botondnak a reptéri idegenvezetésért!

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad