„A tanulás hatékonyabb, ha nyitottak vagyunk mindenre” – a 8.A-sok „másképp hete”

2024. szeptember 15.

A 8.A is Ady nyomában indult el az Iskola másképp-hét keddi napján osztályfőnökével és Luka Enikő iskolapszichológussal.  Ady Endre nagyváradi éveinek (az újságírói tevékenységnek, a Léda-szerelemnek) felidézése után szerdán útra keltünk a magyar történelem és kultúra további felfedezése felé. Magyarországon első állomásunk Visegrád volt, ahol a Mátyás által reneszánsz formába öntött királyi palotát barangoltuk be, közben a korszak építészeti jellemzőivel ismerkedtünk, a reneszánsz díszudvar Herkules-kútjánál pedig egyik ügyes diákunk Herkules és a hidra mítoszát is felidézte. A visegrádi időtöltésünkbe belefért 1-2 kör bobozás is a kanyargós, emelkedős-lejtős bobpályán.

Szentendre következett, és pár órás séta a különleges, mediterrán hangulatú kisvárosban, felfedezve a hét templomtornyot, a Duna-partot, a színes esernyős utcácskát, a Templomdombon lévő 13. századi, Keresztelő Szent János-templomot, és onnan lenézve a piros háztetős házakat.

Budapesten a képek, a művészetek világába csöppentünk a 3D Galériában. Itt a művészi festményekről készült képek és fotók „terébe” léphettünk be, elhelyezhettük magunkat a képeken látható figurák és tárgyak mellett, a lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhatott határt. Elég ötlettel és merészséggel mi magunk is művésszé válhattunk. A fotózkodás végén kincskereső játékban vettünk részt, melynek 2 nyertes csapata egy-egy üveg gyerekpezsgőt kapott jutalmul.

Utunk végén pedig megérkeztünk Adyhoz. A Veres Pálné utcai Ady Endre Emlékmúzeumban Ady és Csinszka kapcsolatáról hallgattunk meg rövid, interaktív előadást, melynek során Csinszka Adynak írt első levelét is meghallgattuk, majd bepillanthattunk abba a térbe, ahol a költő utolsó éveit töltötte. Budapesti lakásuk bútorainak egy részét Csinszka csucsai otthonából hozatta közös lakásukba, másik részét pedig – elegáns otthonukat nagy gondossággal megtervezve  a fővárosban vásárolta. Belepillanthattunk Csinszka saját kézzel írt verseskönyvébe, illetve felpróbálhattuk Ady kalapját és nyakkendőjét is.

Adytól indultunk, Adyhoz érkeztünk, közben pedig láttunk, hallottunk, felfedeztünk, befogadtunk és…..együtt voltunk.

Kirkósa Enikő

 

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad