Adysok Egerben

2024. október 22.

A Rákóczi Szövetség október 23-i diákutaztatási pályázata keretében az Ady Endre Elméleti Líceumból 42 diák csodálhatta meg Eger csodálatos városát és műemlékeit. Délután a Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum Szakképző Iskola Kollégiumába érkeztünk, ahol elfoglaltuk szobáinkat, de siettünk tovább. A csodálatos várat látogattuk meg először, ahol Gárdonyi Géza síremléke is található. Itt hat nagy gyűjteményt nézhettünk meg: történeti, régészeti, művészettörténészeti, iparművészeti, néprajzi és irodalomtörténeti gyűjteményt.

Ezt követően rövid műsorral méltóképpen megemlékeztünk az 1956-os forradalomról, valamint koszorút és mécsest is elhelyeztünk az 1956-os emlékműnél. Több diák verset szavalt vagy forradalmi gondolatokat olvasott fel. Az alkalom végén a magyar és a székely Himnuszt énekeltük el a kollégium igazgatójával együtt.

Másnap reggel a csillagvizsgálót látogattuk meg. Itt a Camera Obscura-t a torony csúcsán találjuk. Lényegében egy hatalmas fényképezőgép közepében állunk, ahol tükörrendszerrel kivetítik a város élő képét egy asztal lapjára. Az egri sötétkamra világszinten is különleges, ez a kontinens legrégebbi működő ilyen készüléke. Ezt követően a Panorámateraszt, a Hell Miksa Csillagászati Múzeumot, a tudományos játszóházat (itt sok érdekes fizikai kísérletet végezhettünk el) és a Barna György optikatörténeti kiállítást néztük meg. Ezt követően a gyönyörű Bazilikát, a Gárdonyi Géza Emlékházat, a belvárost néztük meg, és annak számtalan műemlékében gyönyörködtünk. A szabad idő után szép élményekkel térhettünk haza.

Rákóczi Szövetség és kedves diákok, köszönjük szépen!

 

Takács Péter, Ambrus Attila 

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad