Vezetőképző

2016. április 15.

Április 15-17. között iskolánk két XI.-es diákja (Dézsi Krisztina és Németi Roland, XI.B) Takács Péter tanár úr kíséretében a Rákóczi Szövetség vezetőképzőjén vett részt Debrecenben. A központi téma az“Érték és ifjúság” . Az alkalomra pedig Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Partiumból és az anyaországból érkeztek a résztvevők. A két nap alatt  a változatos programnak köszönhetően rengeteg élménnyel és információval lettünk gazdagabbak. Az első napunk ismerkedéssel keződött, majd megnéztük Kaszás Géza  “Lovasíjász” című filmjét Kassai Lajosról  az ősi technikák és szellemiség feltámasztójáról. Másnap reggel városnézés következett, ellátogattunk a híres Református Kollégiumba és annak könyvtárába, majd a  Déri Múzeumban megcsodáltuk többek között Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának két festményét is. Ezt követően egy helytörténeti és egy régészeti kiállításon vettünk részt, végezetül pedig az impozáns Nagytemplomot tekintettük meg, majd annak teraszán gyönyörködhettünk a csodás kilátásban.
A felszólalások, előadások során először Dr. Halzl József, a Szövetség elnöke beszélt a kezdetekről, a szerteágazó programokról, majd dr. Kisida Elek orvosprofesszor beszélt életéről, munkájáról, személyes hitvallásáról ("A stílus maga az ember”, “Annál teljesebb az ember, minél jobban szétosztja magát“,“ Úgy kell élni, hogy ne legyen kétség felőlünk”). Ezt követően Takaró Mihály irodalomtörténész fiatalos, meggyőző stílusban a kultúra megtartó erejéről beszélt és a következő  tette fel : “ Gyarapodó nemzet akarunk lenni, vagy csak megmaradni akarunk?”, “Harry Potteren, Dagobert bácsin, vagy Benedek Elek meséin neveljük gyermekeinket?”, és jött is a válasz: “Ha csak megmaradni akarunk, akkor kipusztulunk”, “szembenézni önmagammal őszintén az igazi előrelépés, a jövő”.
Este a Nagytemplomban orgonakoncerten vettünk részt, ahol a Liszt-díjas Berkesi Sándor karnagy vezetésével a Magyar Örökség-díjas Kollégiumi Kántus énekkar kápráztatott el minket. Míg a pedagógusok egy kötetlenebb beszélgetést folytattak a további tervekről, pályázati lehetőségekről, addig a diákok táncházban voltak. Vasárnap reggel a kiértékelő beszélgetést követően istentiszteleten voltunk, majd néhány fénykép elkészítése után búcsút vettünk egymástól. Köszönet újra a Rákóczi Szövetségnek mindenért!








Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad