Kutatók éjszakája

2018. október 13.

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett  eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Ezen a programon vett részt az Ady Endre Elméleti Líceumból 15 diák (a 9.c, 9.d, 10.c, 11.f osztályokból), Takács Péter tanár úr kíséretében.

Az  esemény a Nagyváradi Egyetem sportcsarnokában zajlott, ahol 5 órától kísérletekkel, találmányokkal gazdagon berendezett terem várta az érdeklődőket. Már akkor nagy volt a zsibongás, érdeklődés és tömeg, később ez csak fokozódott. A standoknál, kitett asztaloknál egyaránt helyet kaptak egyetemisták, gimnáziumi és líceumi diákok és tanáraik kísérletei: a fizika, kémia, robotika, technológia tárgykörébe tartozók egyaránt.

Néhány cég is képviseltette magát, melyek örömmel mutatták be a hőkamera, a cinezés, a gravírozás, stb. rejtelmeit. A diákok standról standra vándoroltak, s részt vettek egy-egy kísérletben, annak magyarázatát érdeklődve hallgatták, végül kérdéseket tettek föl. Az este folyamán bemutatták az arra kíváncsiaknak az egyetem laborjait, majd bolygómegfigyelés is zajlott 8 órától. A diákok beszámolóikban az érdekes távirányítású robotokat, a 3D-s nyomtató működését, a cégek bemutatóit, a húsevő növények klónozásának bemutatóját, a bolygómegfigyelést külön is kiemelték. Jó volt megtapasztalni, hogy a kutatásra, kísérletezésre és annak megértésére mekkora is az érdeklődés és igény.

Takács Péter




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad