Hollandia

Holland–magyar cserediákprogram

 

2006-ban Chifiriuc Apollónia és Fazekas Csilla tanárnők irányításával kezdődött el a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum és a sassenheimi (Hollandia) Rijnlands Lyceum közötti partnerkapcsolat, melyet az évek során több tanár is irányított. 2011-től szervezi a két iskola cserediák- kapcsolatát Pallai Márta, előbb Chifiriuc Apollónia, majd Koncz Brigitta, végül Závodszky Tamás tanárok segítségével.      

Mind a tanárok, mind a diákok nagy lelkesedéssel, szorgalommal és komolysággal, és főleg felelősségérzettel vettek és vesznek részt ebben a csodálatos projektben, mely az évek során egyre gyarapodott eseményekben, egyre változatosabbá, érdekesebbé, és – reméljük – szórakoztatóbbá is vált a diákok és tanáraik számára.

A cserediák-kapcsolat nyelve az angol, ezért azok a diákok jelentkezhetnek részvételre, akik folyékonyan beszélik a nyelvet. Emellett biciklizni kell tudni, és februárban el kell szállásolni egy holland vendéget, akit a kapcsolat második részében a mi diákunk látogat majd meg.           

A programban olyan projektek vannak, melyek során a diákok összehasonlítják a holland és a romániai magyar életstílust, a hagyományos ételeket, a szórakozási lehetőségeket, az építészetet, és még sok minden mást, amit a hosszú beszélgetések során észrevesznek. De a partnerkapcsolat során nemcsak kemény munka van, lehetőség nyílik közös játszásra, éneklésre, táncra, egyszóval szórakozásra is, mely elősegíti a diákok közti barátságok kialakulását.

A cserediák-kapcsolatban való részvétel nem pihentető időszak az életünkben, de egy dolog biztos: megéri fáradozni, mert mindenki nyertes. Nyertes a tanár, aki előkészíti és megszervezi, a diák, aki megéli, és végül, de nem utolsó sorban az egész társadalom, melyben reméljük, hogy egyre nagyobb tere lesz az egymás megértésének, a toleranciának, a  közreműködésnek és a dolgok békés megbeszélésének. Ha valaki azt hinné, hogy tanulni csak akkreditált tankönyvből lehet, megtapasztalhatja, hogy az élet a legjobb iskola, és a legjobb iskola az, amely felkészít erre.2019. október 07.

Ady Endre Líceum, Nagyvárad - Rijnlands Lyceum, Sassenheim

Ady Endre Líceum, Nagyvárad - Rijnlands Lyceum, Sassenheim

Holland cserediák–kapcsolat:

Nagyvárad: 2020. február 1–8. 

Sassenheim: 2020. március 26. – április 5. 

20 hely 

Információ  és feliratkozás:  Pallai Márta  tanárnőnél2019. május 08.

Adysok a virágoktól illatozó Hollandiában

Adysok a virágoktól illatozó Hollandiában

A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum és a hollandiai Rijnlands Lyceum Sassenheim közötti cserediák-kapcsolat második részére az idén április 11. és 18. között került sor. Az idei év újdonságaként- a cserediákok nagy száma miatt- két csoportban érkeztek a csapatok Hollandiába, mi a litvánok társaságában élvezhettük a hazaiak vendégszeretetét.2019. március 11.

Újra holland diákok az iskolánkban

Újra holland diákok az iskolánkban

Február 8-15. között a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum és a hollandiai Rijnlands Lyceum Sassenheim között zajlott le az idei cserediák-kapcsolatnak az első része.

Mindig nagy készülődés előzi meg a nagy eseményt. Az idén is hetekkel ezelőtt hozzáfogtunk tervezgetni, hogy mit is csinálhatnánk másképpen, jobban, mint eddig. Aztán egyszer csak elérkezett a nagy nap, és elkezdődött a rövid, de tevékenységekkel és eseményekkel zsúfolt egyhetes időszak.

Szombaton városnéző sétára mentünk, ahol a vendégek megismerkedhettek Nagyvárad csodálatos épületeivel: templomokkal, a színházzal, a városházával, és nem utolsó sorban az Ady Endre Elméleti Líceummal. Az idő velünk tartott, kellemes tavaszi napon sétálhattunk végig a színpompás paloták között, és messzire elláttunk a városháza tornyából.2018. október 01.

Ady Endre Líceum, Nagyvárad – Rijlands Lyceum, Sassenheim

Ady Endre Líceum, Nagyvárad – Rijlands Lyceum, Sassenheim

Nagyvárad, 2019. február 8–15. – Sassenheim, 2019. április 12–19.

20 hely

Információ és feliratkozás: Pallai Márta tanárnőnél2018. május 31.

I ♥ Ady, I ♥ the Netherlands

I ♥ Ady, I ♥ the Netherlands

Az Ady Endre Elméleti Lίceum és a hollandiai Rijnlands Lyceum Sassenheim közötti cserediá- kapcsolat második részére április 19–26. között került sor. Mint minden évben, az idén is lázas készülődés előzte meg az utazást, százszor is elhangzottak a figyelmeztetések: mire kell figyelni, mit próbáljunk megtapasztalni, mit nézzünk meg feltétlenül, hol kell nagyon komolynak lenni, hol lehet lazábbra venni, sőt, van, ahol ezt el is várják.

Aztán eljött az utazás napja, és számos új dolgot hozott a kapcsolat szokásos életébe, nemcsak a diákok, hanem a kίsérőtanárok számára is újjávarázsolva, és emlékezetessé téve az ottlétünket.

 

https://www.biharinaplo.ro/cimlap/2018/06/06/ujra-hollandiaban-az-adysok.biharinaplo2018. február 02.

Isten hozott, RLS!

Isten hozott, RLS!

Az idén talán még a tavalyinál is nagyobb érdeklődés volt az Ady Endre Elméleti Líceum és a hollandiai Rijnlands Lyceum Sassenheim diákjai között több mint 10 éve működő cserediák-kapcsolat iránt. Szinte a meghirdetés pillanatától fogva kezdtek el jelentkezni a fiatalok, és nem egyesével, hanem 4-en, 5-en egyszerre. Túljelentkezés volt, és nehéz dolga volt a tanárnak, akinek döntenie kellett a csapat összetételét illetően.2017. szeptember 24.

Indul a holland cserediák-kapcsolat!

Indul a holland cserediák-kapcsolat!

Kilencedikesek figyelmébe!

 

Az idei évben is indul a holland cserediák-kapcsolat. Ha szeretnéd kipróbálni magad, tesztelni az angol nyelvtudásod, más életformát és egy másik országot megismerni, itt a helyed!

A részletekért keresd mihamarabb Pallai Márta angoltanárnőt.2017. április 24.

Jól szerepeltek az adys diákok Hollandiában

Jól szerepeltek az adys diákok Hollandiában

Április 1–8. között Pallai Márta és Závodszky Tamás tanárok irányításával 20 adys diák repült Hollandiába az Ady Endre Elméleti Líceum és a Rijnlands Lyceum között évek óta működő cserediák-kapcsolat keretében. Sok fiatalnak ez volt élete első repülése, így az utazás élménye összefonódott a Nagyváradon szerzett barátok viszontlátásának izgalmával, örömével. Az utazás minden várakozásunkat felülmúlta. Bővebben...2017. január 29.

Újra hollandiai cserediákok az Adyban

Újra hollandiai cserediákok az Adyban

Január 28. és február 4. között immár 12. alkalommal látogattak el a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumba a hollandiai Sassenheimban lévő Rijnlands Lyceum diákjai és kísérő tanáraik. Bár a cserediákprogram több éves múltra tekint vissza, az idei év ismét sok tekintetben hozott újat.2017. január 28.

A holland cserediákprogram órarendje (2017)

A holland cserediákprogram órarendje (2017)

2017-ben a cserediákprogram dátumai:

  • a hollandok ittléte: január 28  február 4.
  • a mi utazásunk: április 1 – 8.

A tavalyihoz hasonló programot szervezik és irányítják: Pallai Márta és Závodszky Tamás tanárok.2015. április 28.

Holland diákcsere – második forduló

Holland diákcsere – második forduló Az adys diákok a tavaszi vakációban látogatták meg februárban megismert holland barátaikat. Az egyhetes hollandiai út alatt nemcsak földrajzi tudásukat, de általános műveltségüket és angol nyelvtudásukat is gyarapíthatták. 

2015. február 07.

Holland diákcsere

Holland diákcsere A nagyváradi adys diákoknak és sassenheimi holland társaiknak nagy örömére idén is sor került az egyhetes diákcsere programra. A nálunk eltöltött idő alatt a vendégek betekintést nyertek a magyar kultúrába, kirándultak, néptáncoltak, és egy projekt keretén belül összehasonlították a magyar és holland életstílust, iskolarendszert, építészetet és nem utolsósorban az étkezési szokásokat. 

2006. október 17.

Az Ady Endre Líceum és a holland sassenheimi Rijnald Lyceum között 2004-ben indult meg és idén folytatódott a diákcsere–program

Az Ady Endre Líceum és a holland sassenheimi Rijnald Lyceum között 2004-ben indult meg és idén folytatódott a diákcsere–program Az idén 25 diák látogatott Nagyváradra, akiket itt gazdag program várt, hiszen nem csupán városunk nevezetességeivel ismertették meg őket vendéglátóik, hanem az itteni diákokal együtt ellátogattak Kolozsvárra, Aranyoson hegymászó-kalandban volt részük, foci – és kosárlabda mérkőzéseken vettek részt, buliztak, s az Európa változó arca című projekten dolgoztak. Az angol nyelv ismerete hasznosnak bizonyult, hiszen ez volt a kommunikáció nyelve a holland vendégek és magyar vendéglátóik között.


© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad