Elkezdődött a VIII. Partiumi Ady Endre Szavalóverseny

2011. november 18.

November 18-19-én a váradi Ady Endre Középiskola és a Partiumi Alapítvány VIII. alkalommal szervezte meg a Partiumi Ady Endre Szavalóversenyt.
Hat romániai megyéből (Bihar, Szilágy, Szatmár, Kolozsvár, Máramaros és Maros), és három magyarországi településről (Debrecen, Hajdúböszörmény és Berettyóújfalu) érkezett 40 diák az idei szavalóversenyre. A megjelenteket tegnap délután Tóth Márta igazgatónő üdvözölte, kiemelten a zsűritagokat és a megmérettetés kitalálóit: Biró Rozáliát, az alapítvány kuratóriumi tagját, Nagy Évát, a szakminisztérium kabinetigazgatóját, dr. Földes Adalbert kuratóriumi elnököt, Zerkóczy Zenóbia előadóművészt, Veres-Kovács Attila várad-olaszi tiszteletest, Demeter Ignác magyartanárt és Hunyadi István színművészt, aki 2004-ben versenyzőként vett részt a vetélkedőn.
Biró Rozália ajándékhozó versenynek nevezte a rendezvényt, mivel a fiatalok becsomagolva magukkal hozták Ady lelkének rezdülését, magyartanárjaik gondos keze munkájuknak nyomát és saját egyéniségüket is.
Ugyanakkor késő őszi tarka virágcsokorhoz hasonlította a vetélkedőt és köszönetet mondott a tanároknak. Dr. Földes Adalbert arra hívta fel a figyelmet: a beszélt, írott vagy monológként elmond nyelv anyja a gondolkodásnak, a versmondás és a beszéd művészi rangra való emelése pedig az emberi fejlődés eszköze.
Nagy Éva hangsúlyozta: napjainkban nagy szükség van egymás megismerésére és ebben fontos szerep jut az irodalomnak és a költészetnek, mert az olvasók, a szavalók, a versértelmezők és a hallgatók titkos szövetségesei egymásnak.

Ciucur Losonczi Antonius

erdon.ro
 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad