Hírek


XI. E - Zöld hét - Kedd

2023. április 04.
A nap egy természetvédelemről szóló powerpoint és egy kvíz alkotásával és megoldásával telt. Ezt követően megbeszéltük és együtt ötletekkel álltunk elő, hogy hogyan tudnánk mi elősegíteni a környezet megóvását. Ez a nap is nagyon hasznos és tanulságos volt.

Információk a tanító - óvodapedagógus és bölcsődepedagógus szakokkal kapcsolatban

2023. április 04.

 

Tudnivalók az előzetes képességfelmérésről:

Rendelkezésre álló helyek a 2023–2024-as tanévben:

· 12 hely a bölcsődepedagógus szakon

· 12 hely a tanító – óvodapedagógus szakon

 

A pedagógiai szakoknak megfelelően, itt is van egy előzetes képességfelmérés, ami már előre biztosítja a képzőbe való bejutást. Ennek menetrendje a következő:

 

· 2023. május 10 – 12: A saját iskola titkárságáról ki kell kérni a Beiratkozási lap mellékletét (Anexă la fișa de înscriere)

· 2023. május 15 – 16: beiratkozás az Ady Endre Líceum titkárságán az előzetes képességfelmérésre

· 2023. május 17 –19: előzetes képességfelmérés

· 2023. május 22: eredményhirdetés (Admis/Respins)

Ezután részt kell venni az országos felmérő vizsgán. Bejutás az EN-eredmények sorrendjében.

 

Az előzetes képességfelmérés szerkezete röviden:

  1. Erőnléti felmérés
  2. Zenei felmérés
  3. Művészeti felmérés
  4. Elbeszélgetés

További részletek itt.

Szeretettel várunk!



XI.E Látogatás az ECOBIHOR-nál

2023. április 03.

A hétfői napon az ECOBIHOR hulladékgyűjtő telepre mentünk látogatóba, ahol megtanultuk, hogyan szelektálják a szemetet és hogyan dolgozzák fel. Nagyon élveztük, érdekes tapasztalatokat gyűjtöttünk.

Érdekességek:

· 5 különféle kukába gyűjtik a szemetet

· Igazán kellemetlen szagok terjengtek és mindezt a szél az arcunkba fújta

· Hatalmas szeméthegyek voltak, amikből csurdalékvíz folyt, és ennek kialakítottak egy lefolyórendszert, ami a vizet mesterséges medencékbe tereli

· A csurdalékvizet megtisztítják és öntözővíznek használják.

A látogatás után összeültünk és megbeszéltük a látottakat. Figyelmességre int minket, hogy a szemetet szelektíven gyűjtsük. Örülünk, hogy volt esélyünk meglátogatni ezt a helyet

 



A 10.E osztály a Zöld hét második napján

2023. április 03.
A Zöld hét második napján, hétfőn, a 10.E osztály diákjainak különleges élményben volt részük: kézműves szappant készítettek a kémia laborban.

#44pentruprieteni2023

2023. április 03.

Clasa a V-a B a luat parte anul acesta la proiectul 4/4 PENTRU PRIETENI, derulat de American Councils for International Education – Romania și Ambasada SUA în România.

Elevii și părinții acestora, coordonați de prof. Otilia Hercuț, au realizat pachete de alimente pentru familiile aflate în dificultate, înscrise în programul Fundației Creștine de Asistență Socială „Casa” din Oradea.

Înțelegând responsabilitatea noastră în comunitate și impactul pe care îl putem avea în viața celor din jurul nostru, susținem lanțul dărniciei!



Történelem és társadalom virtuális dimenzióban

2023. április 03.

A Történelem és társadalom virtuális dimenzióban vetélkedő megyei fordulójának győztese Kozma Kincső (XII.E).

Gratulálunk, és sok sikert kívánunk az országos szakaszon!



Tehetséges diákjaink újabb sikere -TUDOK 2023

2023. április 03.

Ambrus Orsolya és Diószegi Zoltán 11.D osztályos tanulók Pleurotus ostreatus cellulóz-acetát lebontó képességének vizsgálata című dolgozatukkal jutottak tovább a Szamosújváron megrendezett TUDEK-en (II. díj), ezáltal továbbjutottak a TUDOK XXIII. Kárpát-medencei Konferenciájára.

 



XI. E Környezetvédelmi átbeszélés – a zöld hét előszobája

2023. március 31.

A nap elején, egymás gondolatait meghallgatva hangolódtunk rá a környezetvédelem témájára, majd ezekre megpróbáltunk megoldásokat találni. Ez a folyamat amolyan ötletbörze formájában valósult meg, amelyben mindenki kifejthette saját véleményét.

Ezt követően megtekintettük a Word Press fotóverseny idei legjobbjait. A fotóválogatásban régiókra bontva láthattuk a tavalyi év legkiemelkedőbb sajtófotóit. Ennek kapcsán beszélgettünk a világot érintő problémákról. A képek közül példaként kiemelnénk a Peruban, egy olajfinomítónál történt szerencsétlenséget, amely során közel 12 ezer hordó nyersolaj ömlött az óceán vizébe, 7 km2 területet beborítva.

Egy rövid szünet után megtekintettük Sir David Attenborough Zöld Bolygó nevű sorozatának első részét. A dokumentumfilm keretein belül belátást nyerhettünk a növények titkos, szabad szem számára láthatatlan életébe, amely sokunkat ledöbbentve nem csupán harmónia, hanem egy valóságos csatatér. A film elmagyarázta az élőlények különféle összetűzéseit és szimbiózisát egyaránt.

A következő feladat a film kiértékelése, valamint egy rövid vers vagy reklámszöveg megfogalmazása volt.

Lezárásképpen két vitát folytattunk le csapatokba rendeződve, melyekben környezetvédelmi szempontból kérdéses témák ellen, illetve mellett érveltünk. Az egyik ilyen téma a vízi erőművek telepítésének környezetre gyakorolt hatása volt, a másik pedig az erdők mezőgazdasági területté való átalakítása volt.


Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad