Hírek


Múltidézés a nagyváradi gettónál

2022. december 12.

December 8-án a XI.A osztály különleges, rendhagyó törióra keretén belül emlékezett meg a második világháborúban elhurcolt nagyváradi zsidókról.

1944 májusában a nagyváradi gettó területén két kényszerlakhelyet állítottak fel. Az elsőt a Körös bal partján, a nagy ortodox zsinagóga és a Nagypiac környékén hozták létre, és harminchat utcát foglalt magába. A legsűrűbben lakott városrészben mintegy 27 ezer polgárt helyeztek el. A második kényszerlakhelyet 8 ezer Bihar megyei szegregáltnak szánták.

Ardelean Klementina történelemtanárnő vezetésével az osztály meglátogatta az egykori gettó területén található Viznitz zsinagógát, illetve a Szesz- és Élesztőgyárat.



Teremlabdarúgó-bajnokságon járt az Ady Endre Líceum fiúcsapata

2022. december 11.
Teremlabdarúgó-bajnokságon járt az Ady Endre Líceum fiúcsapata. A megyéből 16 csapat képviseltette magát. Jó játékkal, egyetlen elvesztett mérkőzéssel a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott fel a csapat. Nagy gratuláció! Hajrá, Ady!

Látogatás a Gránátalma Patikamúzeumban

2022. december 11.

December 10-én a 11.E osztály tanulói tárlatvezetésen vettek részt a nagyváradi Gránátalma Patikatörténeti Múzeumban.

 A városunk gyógyszerészetének történetét felvonultató gyűjteményt Lakatos Attila régész mutatta be. Vezetőnk mesélt a Betegápoló Irgalmasrend nagyváradi működéséről, az egykori gyógyszerészek mindennapjairól és az akkori gyógyszerkészítés módszereiről.

A patika 1770-től működött, a közbeszédben a Könyörülő Barátok patikájaként emlegették, a Gránátalma nevet csak a 19. század derekán vette fel.

A múzeum összesen négy helyiségből áll, a leglátványosabb az officina, melyet úgy rendeztek be, ahogyan a 18–19. században a Gránátalma patika kinézhetett. A második teremben a patika és a rendház történetével ismerkedtünk. Ezután megtekinthettük a laboratóriumot, ahol a súlymérés eszközeit, a gyógyszerek csomagolóanyagait és a gyógyszerkészítés eszközeit vettük szemügyre. A laboratórium galériájában a szerzetesi herbáriumot tekintettünk meg.

A közel 250 éven átívelő kiállítás egyszerre volt lebilincselő, látványos, tanulságos és elgondolkodtató.

Érdekes volt látni azt, hogy 100 vagy akár 50 évvel ezelőtt mennyire más volt egy gyógyszerész dolga és a gyógyszertárak működése. Bár jónéhány dolog örvendetes, hogy változott, van, amihez lehet, hogy megérné visszatérni.



☺Indul a belga cserediák-program!

2022. december 08.

Tizenegyedikes diákok jelentkezését várjuk!

Köztünk a helyed, ha hiszel abban, hogy az angol nyelv nem csak egy tantárgy, hanem hasznos eszköz számodra, és szívesen ismerkedsz új helyekkel, emberekkel. Legyél kíváncsi, csapatjátékos, fegyelmezett és öntudatos, hogy életre szóló emlékekkel gazdagodj!

A cserediák-kapcsolat mobilitásai:

· Február 3–10. (Nagyvárad, Románia)

· Március 24–31. (Izegem, Belgium)

A mobilitások költségeit a diákok családjai vállalják.

Jelentkezési határidő: december 13.

Részt vevő diákok száma: 14

A projekt vezetői: Koncz Brigitta és Nonn Andrea tanárnők



Az adysok nyerték a IX. Mikulás-kupát

2022. december 08.

A szervezők a focitorna legjobb játékosának a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum csapatában játszó Coroianu Dávidot választották.

Idén újra megrendezték a világjárvány miatt két évig elmaradt Mikulás-kupa sporteseményt, a szervezők a nagyváradi és a Bihar Megyei RMDSZ, valamint a Borsi Viitorul Sportklub voltak. A magyar középiskolák tanulói számára kiírt focitornának a nagyváradi Sportiskola fedett műfüves pályái adtak otthont december 3-án, az immáron kilencedik alkalommal megrendezett megmérettetésen 13 magyar tannyelvű líceumból 9 képviseltette magát. A kora reggeli gyülekezőt követően Botházy Nándor, Bihar megye alprefektusa, Pásztor Lehel, a nagyváradi RMDSZ sportért felelős ügyvezető alelnöke, illetve Rácz Szabolcs, a Borsi Viitorul elnöke, egyben a megyei rmdsz sportért felelős ügyvezetője köszöntötték a csapatokat.

https://www.erdon.ro/helyi-sport/2022/12/az-adysok-nyertek-a-ix-mikulas-kupat?fbclid=IwAR1T7KYHEDjPZNmZlqXyC4-fJ-z6XlXmhH05TYy9AIJ1-iLC6zyR8g1akTM



Regionális Programozó Csapatverseny

2022. december 06.
Két év kihagyás után 30 csapat részvételével ismét megrendezésre került a Debreceni Egyetem Informatika Karán a Regionális Programozó Csapatverseny. A két-három fős csapatoknak 12 feladatot 5 óra alatt kellett megoldaniuk egyetlen számítógépen. Az értékelésnél figyelembe vették a megoldás beküldésének az idejét és a próbálkozások számát is. A 12.D osztály tanulóiból (Bíró Csaba-Cristian, Bodnár Mónika-Brigitta és Varga Dávid-Lajos) álló csapat a középmezőnyben végzett és dicséretben részesült. Gratulálunk nekik!

Mikulásvárás, Mikulásjárás

2022. december 06.

Vártuk, jött, énekeltünk... 

Az Ady Endre Líceumba már reggel fél 8-kor elindult nehéz puttonyával és krampuszaival a Mikulás, hogy minden 5-8.osztályos gyermeknek odaadja a finom édességekkel teli 

ajándékcsomagot. A diákok sem maradtak adósai, hiszen Kajántó Judit tanárnő irányításával kedves dalokkal köszöntötték a Nagyszakállút. 



Ady Líceum Sport Club

2022. november 28.

Az iskolánkban működő tájfutó csapat sikeres éven van túl. Számos versenyen vettünk részt, köztük a különböző számokban megtartott Országos Bajnokságokon. Eredményesség szempontjából kiemelném Divin Juditot és Divin Pétert, valamint Pálhegyi Orsolyát, akik futószalagon szállították a dobogós helyezéseket, úgy a bajnokságokról, mint a Délkelet-Európai Bajnokságról egyaránt.

Utánpótlásban sincs hiány, tavalyi ötödikekből sikerült megszerettetni néhány diákkal ezt a sportot, tavasszal reményeink szerint pedig a mostani ötödikesekből fognak kikerülni az újak.

Versenyzésben, versenyszervezésben nagy segítségünkre van az a felszerelés, amit egy sikeres pályázat útján szereztünk be. A MAGYAR KORMÁNY TÁMOGATÁSÁBÓL, melyet A BETHLEN GÁBOR ALAPON keresztül kaptunk meg, sikerült megvásárolni 10 rend futóruhát (bozótruhát), 7 pár gumiszegecses futócipőt, 18 darab iránytűt (tájolót).

Ez úton szeretnénk kifejezni köszönetünket a támogatásért, a gyümölcsöző együttműködésért, melyet remélünk megtartani a jövőben is, reméljük a lehetőségekhez mérten továbbra is élvezni fogjuk a bizalmat és a támogatást.

                                                                                                         Závodszky Tamás

                                                                           Ady Líceum S.C. – Ady Endre Elméleti Líceum

 

 

 


Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad