Hírek


Nagyvárad mártírjaira emlékeztünk október 12-én

2022. október 12.

A X. A osztály diákjai és Apáti Tímea történelemtanár a tisztelet koszorúját helyezték el a Szent László plébániatemplom falán lévő emléktáblánál. 1



Október 6., az aradi vértanúk nemzeti gyásznapja

2022. október 06.

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc leverése után osztrák megtorlás következett. Miután Világosnál letették a fegyvert, befejeződött az 1848–49-es szabadságharc. A császári haditörvényszék ítélete alapján pedig Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, akik a bukás után kerültek az osztrákok fogságába. Ők a nemzet vértanúivá váltak: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly.

 



Habitát világnap

2022. október 04.

A Habitát világnapot minden októbet első hétfőjén tartják, hogy felhívják a figyelmet az emberiség életkörülményeire. Ebből az alkalomból az Ady Endre Elméleti Líceum hatodikos diákjai, Karancsi Kinga technológia tanárnő irányításával, őskori élőhely maketteket készítettek különböző anyagokból, melyeket az iskola főlépcsője mellett ki is állítottak. 

 



Időutazás a nagyváradi Szent László téren

2022. október 04.

A drezdai bibliabuszt látogattuk meg az Ady Endre Elméleti Líceum 12. C osztályának diákjaival.  A Bibelmobil, vagyis a Bibliabusz érdekes, interaktív kiállítás. Lelkes, érdeklődő kis csapatunk hálás a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek, Vinczéné Pálfi Judit lelkésznek, a KREK missziói előadótanácsosának, hogy részese lehetett ennek a bemutatónak, amelyről élményekkel és új ismeretekkel gazdagodva tértünk haza.

Módi Kinga, vallástanár.



Adysok a Kutatók éjszakáján

2022. szeptember 30.

Szeptember 30-án, pénteken újra megrendezték a Nagyváradi Egyetem sportcsarnokában a Kutatók éjszakája elnevezésű európai szintű rendezvényt. Iskolánkból kb.50 kíváncsi diák jelent meg, szinte minden korosztályból (6.A, 6.B, 9.C, 9.F, 10.F, 11.A, 11.E, 11.F). 


Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad