Hírek


Felhívás: ADY 250

2021. november 19.

Kedves  mindenkori adysok!

Névadónk, Ady Endre születésnapján felkéréssel fordulunk iskolánk volt tanáraihoz és diákjaihoz: alma materünk fennállásának 250. évfordulója alkalmából, melyre 2022-ben kerül sor. Iskolánk  honlapján,   januártól kezdődően, szeretnénk érdekes adys életpályákat bemutatni, olyan embereket, akikre büszkék lehetünk, szép emlékekkel, fényképekkel a múltból. Várjuk a jó kis iskolai történeteket a következő címre: judit682000@yahoo.com

Nyugdíjas tanárainkat arra kérjük, hogy válaszoljanak az alábbi két kérdésre: 1. Melyik periódusban és mit tanított az iskolánkban? 2. Milyen kedves emléket osztana meg az itt eltöltött évekből?

Személyes élményeiket és élményeinket megosztva szeretnénk indítani  ünnepi évünket.

Köszönettel,  az Ady 250 ünnepségsorozat  szervezői

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/felhivas-ady-250-4040114/?fbclid=IwAR2omgM7rn3YtjtCxx2mfPTsqMpJVvXvkXnVVtntSu3-WZKAVYHYjIK2HF8



Egy kis nosztalgia...avagy mi minden történt az elmúlt 3 évben :-)

2021. november 03.

Az iskola 2018 óta zajló Eramus+ projektje, a "Let' s stop consumption frenzy!" azaz, "Állítsuk meg a fogyasztási őrületet!"  lezárásaként ezzel a tíz videóval nosztalgiázhatunk, és elámulhatunk azon, hogy milyen rengeteg program fért bele az elmúlt három évbe!

https://www.youtube.com/playlist?list=PL2G9vpZd1HEYDnyxGDYu945C0ROWpFP2L



Célkeresztben a szórakozás

2021. október 30.

Október első napján összecsaptak a 9. D osztály tanulói. Persze nem az iskolában, hanem a száldobágyi erdő paintball pályáján. Ropogtak a fegyverek, süvítettek a festékgolyók, és közben, az apró-cseplő sérülések ellenére jó hangulat uralkodott. A gyerkőcök komolyan vették a feladatot, stratégiát dolgoztak ki, szervezetten támadtak, és minden tőlük telhetőt beleadtak a játékba. A négyfordulós összecsapást végül a "zöldek" nyerték a "feketékkel" szemben! Remélem, hogy a kék foltok hamar el fognak tűnni!



Kreativitás karantén idején

2021. október 14.
A karantén időszakában nagyon sok olyan alkotás született, amit ez a váratlan, szokatlan, sokszor félelemmel és bizonytalansággal teli helyzet hívott életre. Ezek a rajzok, festmények, kollázsok azt mutatják meg, hogyan élték meg a diákok a bezártság idejét.

Főhajtással emlékeztünk a nagyváradi mártírokra

2021. október 12.

Október 12-én, kedden 14.00 órakor iskolánk 9.C osztályos diákjai, Apáti Tímea történelemtanár kíséretében, a megemlékezés koszorúját helyezték el a Szent László templom falán levő emléktáblánál. 1944. október 12-én, a második világháború idején 12 Bihar megyei és nagyváradi katona, védve a város épített örökségét, megpróbálta megakadályozni a központi Körös-híd felrobbantását. Merész tettükért életükkel voltak kénytelenek fizetni, mártírhalált haltak. 

 

 



Mental Health Week

2021. október 12.

Kedves diákok!

Október 10-én, azaz tegnap volt a mentális egészség világnapja. Mivel szerintünk ez egy fontos téma, ezen a héten az Adyban Mental Health-hetet tartunk, amelynek keretén belül az ady dt instagram oldalán hasznos tematikus infókhoz juthattok majd hozzá napi rendszerességgel, valamint kedden és csütörtökön este fél héttől két szakember fog interaktív előadásokat tartani online, az első a bántalmazás témáját boncolgatja majd, a második pedig az asszertív kommunikációról fog szólni. Már készíthetitek is a kérdéseiteket, hiszen mindkét előadó szívesen válaszol majd rájuk. Ha esetleg olyan kérdésetek van, amit nem feltétlenül akartok nyilvánosan feltenni, elküldhetitek őket teljesen anonim a dt tellonymjére, ezeket majd mi felolvassuk az online előadások keretén belül.

Sok szeretettel várunk mindenkit így, online is!



Az aradi vértanúk nemzeti gyásznapja: október 6.

2021. október 06.

"Világosnál, Világosnál

Huszárok könnyeznek,

Sirva sirnak veszedelmén

A magyar nemzetnek."

(Gyulai Pál: Világosnál)

 

Az aradi vértanúkat a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án végezték ki, a Bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján. Azóta a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyásznapjaként emlékezünk október 6-ára. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az ezen a napon kivégzett tizenhárom tisztet tartja számon. Az aradi vértanúk a szabadságharc kezdetén aktív vagy kilépett császári tisztek voltak, a szabadságharc végén a honvéd hadseregben közülük egy altábornagyi, tizenegy vezérőrnagyi és egy ezredesi rangot viselt. Az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatti megtorlással az osztrákok példát akartak statuálni.



Takarítónőt alkalmazunk!

2021. október 04.

A Nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum versenyvizsgát hirdet ideiglenesen betöltendő:

 

TAKARÍTÓI állásra

 

 

KÖVETELMÉNYEK:

- 10 osztály elvégzése

- hajlandóság két váltásban való munkára

- magyar nyelv ismerete előnyt jelent (írás, olvasás, kommunkáció)

- nem szükséges régiség

 

A VERSENYVIZSGA HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJA:

- az iskola székhelye: Nagyvárad, Moscovei u. 1 szám, Bihar megye

- 2021.10.18-án: 14:00 órától gyakorlati vizsga

- 2021.10.19-én 14:00 órától interjú.

 

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok 2021.október 15-én, délután 13:00 óráig adhatóak le az iskola titkárságán. Bővebb információk személyesen kérhetőek vagy a 0359410588-as telefonszámon.

anunt_GOV.pdf

Calendar_ingrijitor.pdf


Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad