Liceul Teoretic „Ady Endre”, este cel mai important liceu cu predare în limba maghiară din Oradea, urmașul de drept al Școlii de Fete aparținând „Ordinului Ursulinelor”, înființată de canonicul István Szentzi, instituție care și-a început activitatea în 1772. Actualmente, liceul funcționează cu 28 de formațiuni de studiu, 8 clase la nivel gimnazial și 20 la nivel liceal, însumând 736 elevi și funcționând cu 58 cadre didactice. Liceul deservește nu numai orașul Oradea și județul Bihor, ci și județele limitrofe, oferind elevilor cazare și masă în internatul și cantina proprii.În acest an, se sărbătoresc 250 de ani de la începutul funcționării acestei clădiri ca instituție de învățământ.
Seria evenimentelor aniversare a debutat în luna ianuarie, cu momentul semnării în Sala de Festivități a Liceului „Ady Endre”, din Oradea, a contraculuit pentru renovarea completă a clădirii școlii. Finanțator este Ministerul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, iar beneficiar este Episcopia Romano-Catolică de Oradea, în calitate de proprietar al complexului imobiliar. Prezent la festivitate, Episcopul László Böcskei, a subliniat necesitatea ideii de continuitate a procesului educativ, modernizarea preconizată fiind, de fapt, o investiție de viitor, scopul râmânând acelaș, de a servi comunitatea locală. într-un mediu multicultural prin colaborarea bisericii și școlii. Excelența Sa, Ministrul Attila Cseke, a reamintit că studiul de impact, ca prim pas, a fost finalizat vara trecută, prin amabilitatea Fundației „Partium”. Valoarea investiției este de 52,5 milioane de lei, perioada de implementare este de 26 de luni, iar, pe perioada lucrărilor de renovare, proprietatea va fi înfrumusețată atât la interior, cât și la exterior, lucru fără precedent în istoria școlii. Intervențiile așteptate au fost descrise în detaliu de către arhitectul Tamás Emődi. Antreprenorul este un consorțiu format din șapte membri, al cărui contractor principal este Abed Nego. De menționat că lucrările se desfășoară în paralel cu activitatea de predare și, se modernizează în același timp, și grădinița „Orsolya”.
În 17 februarie, un eveniment inedit - un flashmob al elevilor din clasele gimnaziale desfășurat în fața clădirii Liceului - a continuat seria activităților aniversare .
În mod special, chiar înainte de debutul procesului efectiv de renovare, săptămâna 9-13 mai este dedicată unei serii de activități de celebrare. În prima zi, a fost așezată o capsulă a timpului pe peretele clădirii, o cutie de nuc, care conține diverse obiecte, imagini și mesajele pe care elevii și profesorii de astăzi le transmit colegilor care le vor urma peste jumătate de secol, sfaturi pline de umor, diplome, știri din lumea școlii „la cald”, un ornament din sticlă pictat manual.
Pornind de la tradiția inițiată de doamna profesoară Ilona Jankó-Szép, pe holul principal al Liceului, au fost expuse imagini care surprind momente din istoria școlii, în ordine cronologică, care amintesc de diferitele epoci și titulaturi ale instituției de învățământ, de la Institutul de Educație a Fetelor, la Liceul Pedagogic „Al. Moghioroș”, apoi la Liceul Industrial Nr.5, iar, în final, din anii 1990, Liceul Teoretic „Ady Endre”. Materialul oferă o perspectivă detaliată asupra atmosferei și spiritualității procesului educativ care a avut loc aici. A fost realizat de doamna profesoară de artă, Enikő Czirják, și de doamna bibliotecară, Judit Makai-Bölöni, fiind rodul unui efort de câteva luni de cercetare și selecție. La momentul vernisajului expoziției, doamna Márta Tóth, fostă directoare, a amintit de ultimele decenii ale școlii, pe care le-a trăit ca elevă, profesoară, apoi ca directoare și a vorbit despre cât de important este pentru elevii de astăzi să-și „trăiască”, cu adevărat, timpul la școală, să profite de oportunitățile oferite de instituție, de nenumăratele programe și activități, pentru a își crea amintiri de neuitat. Runda evenimentelor aniversare a inclus și un concurs de istorie a școlii, la care au participat elevi din clasele gimnaziale și liceale, coordonați de doamnele profesoare Apáti Tímea și Ardelean Klementina.. De asemenea, a avut loc un concert „Ady Jamfest” , o tradiție muzicală a școlii, o pată de culoare în paleta muzicală, dar a fost organizată și ziua sportului școlar.
Punctul culminant al săptămânii a fost Ceremonia din Sala Festivă a Liceului, din data de 13 mai. Evenimentul, prezidat de doamna directoare a școlii, Vad Marta, a fost onorat de participarea a numeroase personalități din sfera religioasă, publică și politică: Preasfinția Sa, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Oradea, László Böcskei, Preasfinția Sa, Episcopul Reformat de Oradea, István Csűry, Excelența Sa, ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație, Attila Cseke, Excelența Sa, Consulul Stefánia Katalin Demeter, Viceprimarul Oradiei, doamna Arina Moș, Inspectorul Școlar General, domnul Abrudan Horea, Domnul Ödön Szabó, Vicepreședinte al Comisiei pentru Educație, reprezentanta Comitetului de părinți, doamna Enikő Popper. Printre momentele speciale din program, s-au numărat și Prelegerea reprezentantei ordinului surorilor Ursuline, un program artistic de excepție al elevilor liceului, un moment comemorativ.
La acest moment de celebrare, „este bine să realizăm cât de importantă este plus-valoarea pe care o aduce vieții comunitare, unirea fericită a două instituții fundamentale, școala și biserica”, după cum afirma Episcopul László Böcskei. „ Dacă acum mai bine de 200 de ani se făcea școală în Oradea, avem obligația morală să continuăm această tradiție și să susținem această școală-pilon a orașului”, a subliniat și Viceprimarul Oradiei, doamna Arina Moș. Domnul Inspector, Abrudan Horea, a apreciat rezultatele de excepție ale elevilor acestei instituții emblematice, ca fiind „cel mai frumos cadou cu ocazia acestei sărbători”.
A könyvtáros ajánlata
"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron