Bambergi barátaink üzenete iskolánk alapításának 250 éves évfordulója alkalmából

2022. június 01.

Tisztelt Vad Márta igazgatóasszony!

Kedves Ágnes,

Kedves Tamás,

Kedves nagyváradi Ady Endre Líceum iskolai közösségéhez tartozó családok!

 

 

Szívből gratulálok a többnemzetiségű városuk szívében álló, az Orsolya-rendi zárdaiskola jogutódjaként számon tartott Ady Endre Líceum fennállásának 250. évfordulója alkalmából.

Az iskola névadója, Ady Endre, fiatalon érkezett Debrecenből Nagyváradra, abba a szecesszió stílusjegyeit magán viselő városba, ahol olyan szellemi pezsgéssel találkozott, amelynek hatására a költő stílusa kiteljesedhetett.

 

Ady Endre egyik versében ezt írta:

" De ha megyek, sorsom te vedd el,

Kinek az orkán oda-adta,

A te tűrő, igaz kezeddel."

 

Azt idézetet olvasva, azt hihetnénk, hogy arra az iskolára gondolt, amely ma az ő nevét viseli.

Három éve volt Ady halálának 100. évfordulója.

Öt év múlva ünnepelhetjük Ady 150. születésnapját.

2021-ben egy kisbolygót neveztek el a költőről.

 

Ady francia és német hatásokat is magán viselő költészete határokon átívelő. Költeményeit barátja, Octavian Goga fordította le románra.

A költőhöz hasonlóan az Ady Endre Líceum is rendelkezik határokon átívelő hagyományokkal. Az 1991 óta fennálló Bamberg – Fonyód – Nagyvárad kapcsolat fennállásának 20. évfordulóján együtt ünnepelhettük Bambergben. A 30. évforduló megünneplését a koronavírus okozta járvány hiúsította meg.

 

Ezzel a felvéltellel üzenjük, hogy gondolunk Rátok az ünnepi órákban. A koronavírus idején. A ukrajnai - a Romániától mindössze 200 km-re zajló - háború idején.

A nehézségek ellenére nem akarjuk, hogy a közöttünk fennálló kapcsolat megszakadjon. Használjuk ki, hogy minden eddiginél jobb technikai lehetőségek állnak rendelkezésre. Jó lenne, ha a két ország fiataljai újra találkozhatnának. Jó lenne új ötleteket megvalósítani, esetleg egy közös Erasmus programban részt venni.

 

Szép és tartalmas ünneplést kívánok. Szerettem volna személyesen jelen lenni, de a csütörtökön zajló vizsgák miatt nem tudtam volna időben odaérni.

 

Szerettel!

Cu dragoste!

Minden jót,

 

Üdvözlettel,

Jeff Kurzella

tanár

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim,

Tisztelt Vad Márta igazgatóasszony!

Kedves adys diákok,

Kedves tanárok, szülők, munkaközösség!

 

250 éves a nagyváradi Ady Endre Líceum – ez igazán méltó alkalom az ünneplésre! Sajnos a mai ünnepi eseményen nem tudunk személyesen jelen lenni és Önökkel együtt ünnepelni. Ezúton küldjük szívélyes üdvözletünket és őszintén gratulálunk e nem mindennapi évforduló alkalmából!

A líceum bambergi partneriskolája, a Franz Ludwig Gimnázium teljes munkaközössége nevében köszöntöm Önöket és zavartalan, hangulatos ünneplést kívánok.

Iskoláinkat összeköti a több mint 30 éve kezdődött, három országon átívelő diákcsere, amely lehetőséget nyújtott diákjaink számára, hogy jobban megismerjék egymást, hogy felfedezzék a szülőhelyeik és mindennapjaik közötti különbségeket, valamint hasonlóságokat.

Saját tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy az általunk átélt események hagynak igazán mély nyomokat bennünk!

A mi évtizedekre visszatekintő diákcserénk pedig pontosan erről szól: magyarországi, romániai és németországi fiatalok találkozhatnak egymással, ismerkedhetnek, tapasztalatot cserélhetnek – korlátokat bontva le ezáltal, feloldva az ismeretlennel szembeni idegenkedést és életre szóló barátságokat kötve.

 

Kedves adys diákok!

Biztosan többször hallhattátok azt a kijelentést, hogy „a fiatalok felelősséggel tartoznak a jövőt illetően.” Ez így van.

Tegyetek is meg minden tőletek telhetőt ennek érdekében.

Ezáltal juthatunk közelebb az egyesült, szabad és békés Európa felé. Így válhatunk nyitottabbakká és kíváncsikká számunkra kevésbé ismert országok és kultúrák felé.

A médiában követve a mindennapi eseményeket hozzáfűzném még azt is, hogy a jelenlegi globális helyzetben a diákcserék fontosságát még inkább értékelnünk kell.

 

Köszöntöm az Ady Endre Líceum tanárait, kívánok Önöknek sok szerencsét, és fogadják szeretettel üdvözletemet, amelyet Jens-Peter Kurzella kollégám nevében is tolmácsolok. Önök a megálmodói és megvalósítói annak a diákcserének, amely a bambergi Franz Ludwig Gimnázium és a fonyódi, illetve nagyváradi középiskolák között évtizedek óta zajlik.

 

Az Önök személyes elkötelezettsége teszi lehetővé a fiataljaink számára, hogy meghatározó külföldi tapasztalatokat szerezzenek. Túlontúl is jól ismerem azt az erőfeszítést és felelősséget, amelyet az ilyen projektek megvalósításakor kell vállalnunk. Ezúton köszönöm az elkötelezettségüket!

 

Kedves diákok,

Örülnék, ha hamarosan újból útnak indulhatnátok, hogy szomszédaitokat jobban megismerhessétek. Fogadjátok szeretettel meghívásunkat, látogassatok el hozzánk ismét Bambergbe!

 

Kívánok minden résztvevőnek kellemes ünneplést és a jövőnket, életünket gazdagító, felejthetetlen pillanatokat!

 

 

Üdvözlettel,

Saskia Hofmeister

a bambergi

Franz Ludwig Gymnasium igazgatója

 

 

 

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad