Hírek


Harmadszor is részt vesz az országos szakaszon

2019. április 13.
Április 13-án, szombaton zajlott az információtechnológia tantárgyverseny (OTI – Olimpiada de Tehnologia Informației) megyei szakasza, ahol négy óra alatt kellett számos feladatot megoldani. Iskolánkat több tanuló is képviselte, Karancsi Mályás-Béla (IX.D) dicséretet kapott.
A verseny megyei szakaszán a XII. osztályosok között Fándly Gergő-Zoltán (XII.D) végzett az első helyen, így korcsoportjában ő képviseli Bihar megyét az országos szakaszon (az országos rangsor szerint ő az V. helyezett).

Ady és kora: százéves tárgyakból nyílt kiállítás

2019. április 12.

Iskolánk ebben az évben is megünnepelte a magyar költészet napját. Ady Endre halálának 100 éves évfordulójára való tekintettel ezt az ünnepet is neki szenteltük: Ady és kora címmel 100 éves tárgyakból nyitottunk kiállítást. A tárgyak szándékunk szerint Ady életének időszakából származnak, vagyis, amennyire pontosítható az eredetük, mindenképp 1877 és 1919 közöttiek. 



Cultura Nostra című történelmi verseny

2019. április 12.

A Rákóczi Szövetség és a Pannonhalmi Főapátság évről évre meghirdeti Cultura Nostra címmel történelmi versenyét. A vetélkedő küldetése a magyar fiatalság összetartozás-tudatának megerősítése és a magyar történelem egy-egy fontos fejezetére vonatkozó ismeretek elmélyítése. 

260 beiratkozott csapatból iskolánk által indított - Holló Blanka,Vas Anikó,Kéri Annamária (10. A osztályos diákok) összetételű csapat a Cultura  Nostra  címmel   meghirdetett   történelmi vetélkedő döntőjébe jutott – mint Erdély egyetlen képviselője. Felkészítő tanár Ardelean Klementina.

 



"Reading a Painting" – újabb rendhagyó órák a múzeumban

2019. április 09.

Az Ady Endre Líceum négy éve vesz részt a Creative Speaking (Kreatív beszéd) projektben, ami évről-évre különféle angol nyelven zajló tevékenységekkel mélyíti el a gyerekek nyelvtudását.

Ebben a tanévben a projekt célkeresztjébe a festészet került, innen az idei tevékenységsorozat címe: Reading a painting (Olvassunk festményeket), vagyis fejtsünk meg együtt, értelmezzünk közösen egy festményt. A projekt egyik sajátossága, kihívása, hogy a tanárok a projektben résztvevő, véletlenszerűen kisorsolt iskola diákjainak tartanak foglalkozást. A tevékenységeknek minden alkalommal a Körösvidéki Múzeum ad otthont.



Barátok határok nélkül: belga cserediák-kapcsolat 2019

2019. április 09.

Manapság már senki sem hiszi, hogy a tanulás csak az iskola falain belül zajlik, és nyilvánvalóan sem a szigor, sem a korlátok nem jellemzik már az oktatást. Éppen ezért, ahogy a szakirodalom is alátámasztja számos esetben, a tanulás akkor igazán hatékony és eredményes, ha az érdeklődés és a tudás iránti vágy jellemzik. Ebben a szellemiségben indítottuk ismét útjára a belga–magyar cserediák-projektet az Ady Endre Elméleti Líceum diákjaival.

 



,,Szűrrátétek régen és most’’ – második felvonás

2019. április 09.

A magyar vendégek a miénkhez hasonló lelkesedéssel utaztak Nagyváradra, hisz korábban idelátogató iskolatársaiktól csupa jót és szépet hallottak mind városunkról, mind iskolánkról.

Örömmel sétáltak a városban, jócskán elidőzve a várban, ahol érdeklődéssel hallgatták végig az idegenvezetőt, és a városháza tornyában, ahonnan a tavaszi napsütésben minden olyan tisztán látszott. 



Szűrrátétek régen és most

2019. április 03.

Március 19-22. között Czirják Enikő tanárnő kíséretében 10 tehetséges adys diák Debrecenbe látogatott a “Szűrrátétek régen és most” című pályázattal, amely a Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája kezdeményezésére jött létre.

 



Kiselőadás a fogyasztói jogokról

2019. március 29.
A Let’s stop consumption frenzy!  Fékezzük meg a fogyasztási őrületet! címet viselő Erasmus+ projekt következő állomásához érkezett az Ady Endre Elméleti Líceum csapata. Ne vásárolj semmit-nap, illetve a fogyasztói szokásokról szóló, ötödikeseknek tartott interaktív foglalkozás után a projekt újabb tevékenysége volt a Consumer Rights címet viselő, fogyasztói jogokról szóló kiselőadás.

"Határtalanul" program: Nagyvárad - Budakeszi

2019. március 26.

Március 14-18. között  mint minden évben  idén is sor került a testvériskolák találkozójára a nagyváradi Ady Endre Líceum és a budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium között. Kis csapatunk csütörtök reggel nagy lelkesedéssel vágott neki a Budakeszire tartó útnak.


Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad