Hírek


Succes la olimpiada de limba română!

2019. március 26.

Ne bucurăm de succesul elevilor noștri, Nagy Dávid - Kristóf, din clasa a V-a A și Halász Henrietta, (din clasa a VII-a A) care au obținut locul al II-lea, la etapa județeană a  Olimpiadei de limba și literatura română pentru minorități (16. 02. 2019). Cu acest rezultat s-au calificat la etapa națională a olimpiadei, care va avea loc la Odorheiu Secuiesc, în perioada 22-25. 04. 2019. Ne bucurăm de rezultatele muncii lor obținute sub îndrumarea doamnelor profesoare Durne Estera și Hercuț Otilia. Dorim succes lui Dávid și lui Henrietta. 



A Román Rendőrség Napja

2019. március 25.

A nagyváradi vár adott otthont a Román Rendőrség Napja alkalmából szervezett programoknak, amelyen részt vettek az Ady Endre Elméleti Líceum 6.osztályos diákjai is. A változatos program nagyon tetszett a diákoknak, beülhettek a rendőrautóba, bekapcsolhatták a szirénát, valamint a hangosbeszélőt is használhatták. Kipróbálhatták, hogy milyen ujjlenyomatot venni, de megismerkedhettek a rendőrség által használt fegyverekkel és felszerelésekkel is. A legizgalmasabb mégis a rendezvényt záró bemutató volt, ahol a rendőrség speciális egysége, egy tűzpárbajt követően, látványosan fegyverzett le „bűnözőket”. A legvégén pedig egy veszélyesnek ítélt csomagot is robbantással hatástalanítottak.



Digitális kábítószer: számítógép-függőség

2019. március 25.

Az okos eszközöknek – amellett, hogy megkönnyítik a mindennapi életünket – sajnos romboló hatásai is vannak, ami fölött sajnos az emberek, szülők egy részének figyelme átsiklik. Uzsayné dr. Pécsi Rita előadásában a túlzott géphasználat veszélyeinek ismertetése mellett kiemelte: meg kell tanítani a gyerekeket, hogyan használják a gépet, annak érdekében, hogy majd ne a gép használja őket. 



Tudnivalók az érettségi próbavizsga ideje alatt

2019. március 21.

Március 18. és 12. között zajlanak a XI. és XII. osztályosok számára a próbavizsgák.

Az iskola vezetőtanácsának határozata értelmében, hétfőn, kedden és szerdán az V. - VIII. osztályosok számára, csütörtökön a XII. osztályosok kivételével mindenki számára van tanítás, a következő órarend szerint: Órarend. Pénteken rendes tanítási nap van, mindenki számára. 

A próbavizsgázók terembeosztása hétfőre és keddre, március 18. és 19-re: Ea), Eb) terembeosztás - 18., 19. 03. 2019 -Repartiția pe săli

A próbavizsgázók terembeosztása szerdára, március 20-ra: Ec) terembeosztás - 20. 03. 2019 -Repartiția pe săli

A próbavizsgázók terembeosztása csütörtökre, március 21-re: Ed) terembeosztás - 21. 03. 2019 -Repartiția pe săli

Hétfőn, kedden, szerdán - március 18, 19, 20 - án - a következő osztályok váltanak osztálytermet:

VIII.A ->  87-es terem

VIII.B -> 97-es terem

V. A -> 68 - as terem

Csütörtökön - március 21 - én - a következő osztályok váltanak osztálytermet:

VIII.A ->  87-es terem

VIII.B -> 97-es terem

X. A -> 68 - as terem

X. E -> biológia laboratórium

X. F -> földrajz laboratórium

További információk az iskola honlapján a Próbavizsga - 2018 - Simulare   menüpont alatt érhetőek el.

Bármilyen, a próbavizsgák szervezésével kapcsolatosan felmerülő kérdéssel a vizsgabizottság tagjaihoz lehet fordulni (Ciubotariu Éva, Bogdán Károly, Hibácskó Gizella, Fazekas Csilla, Ardelean Klementina, Vári- Nagy Enikő, Ianc Dóra, Ambrus Attila, Kotró László).

 

Kérjük a tanuló ifjúságot, hogy a vizsgák ideje alatt csöndes, fegyelmezett viselkedésével segítse vizsgázó iskolatársait.

Vizsgázó diákjainknak sikeres megmérettetést kívánunk!

 

Vad Márta és Ciubotariu Éva igazgatók



Közösen ünnepeltünk március 15-én

2019. március 20.

Három iskola ünnepelte együtt március 15-ét,  s ez megsokszorozta nemzeti ünnepünk értékét. 1848. március 15-ére emlékeztünk együtt. Nemzetünk életében az olyan történelmi sorsfordulók egyike ez a nap, amely által többnek és igazabbnak tudhatjuk magunkat, érezzük egy közösség összetartozását. Az 1848-49-es szabadságharc hősei hazafiságunk példaképei, akik megmutatták, hogy összetartással érhetőek el a nagy dolgok, és ez ugyanúgy, ahogy a 19. században, ma is igaz.

Az Ady Endre Elméleti Líceum ez alkalommal két debreceni iskolát látott vendégül. Együtt ünnepeltünk a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium és a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziumának  tanáraival és diákságával.



Fejleszt vagy rombol? Okos eszközök. Pécsi Rita előadása

2019. március 18.

Szeretettel várunk minden kedves szülőt, nagyszülőt, pedagógust, érdeklődőt pénteken, 2019. március 22 - én délután fél 4-től az Ady líceum dísztermébe, Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató bemutatójára, melynek címe Fejleszt vagy rombol? Okos eszközök. A függőség kialakulása és megoldásaink. A két részes, lebilincselő előadás napjaink egyik legtöbb gondolkodásra és aggodalomra okot adó témáját boncolgatja: adjunk, ne adjunk, mikor adjunk okos eszközöket csemetéink kezébe? Íme egy kis ízelítő:

· A képernyőzés és a fejlődő idegrendszer
· Életkorhoz illő használat?
· Hogyan válik valaki függővé?
· A Patkány Hotel kísérlet
· Közösségi média: kapcsolat, vagy illúzió?
· Van védelem? Tanítható?
· Mire való a gép? Mire való az agy?



Szép eredmények a bukaresti robotversenyen

2019. március 17.

2019. március 17-én tartották Bukarestben az országos First Lego League robotversenyt. A versenyre 62 csapat jelentkezett. A nagyváradi Ady Endre Líceum 2 csapattal vett részt a versenyen Ady-Sokk és Ady-Sokk 2.0. Az Ady-Sokk csapata "Inspiráció" kategóriában első lett, a robotjátékban 4.-ek lettek. Az Ady-Sokk 2.0 csapat a robotjátékban 11. lett.

A versenyen meglátogatott minket a bukaresti Ady Endre Líceum küldöttsége Csire Gábor vezetésével. A verseny után elvittek minket egy rövid, de annál tartalmasabb városnézésre.

Az Ady-Sokk csapat  tagjai: Társi Kristóf, Kovács Aida, Balázs Botond, Gál Dávid, Laboncz Gergő, Dénes Péter és Dallos Lóránd

Az Ady-Sokk 2.0 csapat tagjai: Méhes Nándor, Boruzs István, Balogh Levente és Bódis-Kosoczki Gergő-Keve



A nap verse: Sorsunk

2019. március 14.

Előadja Majercsik Szilárd X. D



A Rákóczi Szövetség diákszervezete fogadta a mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjait

2019. március 13.
Március 11-én a mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai és  tanárai látogatták meg iskolánkat. A csoportot az iskolánkban működő Rákóczi Szövetség diákszervezete fogadta.

Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad