Hírek


A nap verse: Az Értől az Oceánig,

2019. március 13.

Előadja Demeter Réka X. D

Előadja Demeter Réka X. D



Újra holland diákok az iskolánkban

2019. március 11.

Február 8-15. között a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum és a hollandiai Rijnlands Lyceum Sassenheim között zajlott le az idei cserediák-kapcsolatnak az első része.

Mindig nagy készülődés előzi meg a nagy eseményt. Az idén is hetekkel ezelőtt hozzáfogtunk tervezgetni, hogy mit is csinálhatnánk másképpen, jobban, mint eddig. Aztán egyszer csak elérkezett a nagy nap, és elkezdődött a rövid, de tevékenységekkel és eseményekkel zsúfolt egyhetes időszak.

Szombaton városnéző sétára mentünk, ahol a vendégek megismerkedhettek Nagyvárad csodálatos épületeivel: templomokkal, a színházzal, a városházával, és nem utolsó sorban az Ady Endre Elméleti Líceummal. Az idő velünk tartott, kellemes tavaszi napon sétálhattunk végig a színpompás paloták között, és messzire elláttunk a városháza tornyából.



A X. A osztály Dunaföldváron és környékén

2019. március 10.

Kirándulásunk első napján  elfoglaltuk a szállásunkat Dunaföldváron, ez után ebédeltünk és megnéztük a vármúzeumot és a tájházat, majd meglátogattuk az ottani gimnáziumot, a Magyar László Gimnáziumot és meghallgattuk a város történetét. Este volt táncpróba, ahol a moldvai táncokat gyakoroltuk, amelyeket később együtt adtunk elő.



Beiratkozás V. osztályba

2019. március 10.

 

Iskolánk a 2019 – 2020- as tanévben 2 ötödik osztályt indít, mindkettőt intenzív angol nyelv szakosítássalEnnek megfelelően diákjaink heti 2 óra helyett heti 4 órában sajátítják el az angol nyelvet.

Az angol tudásszint felmérésére június 19-én, szerdán kerül sor.

Május 11- től kezdődően angol felkészítőkkel várjuk a IV. osztályos diákokat.

Minta az angol tudásszint- felmérő írásbeli részére: Írásbeli tétel minta - 2018 -Model de subiect - scris

Minta az angol tudásszint- felmérő szóbeli részére: Szóbeli tétel minta - 2018 - Model de subiect - oral

Jelentkezni az iskola titkárságán lehet a második félévtől kezdődően június 13- ig. További információkért forduljanak bizalommal az iskola titkárságához a 0259431706-os telefonszámon.

Szeretettel várjuk leendő ötödikes diákjainkat!



Beszámoló – dunaföldvári diákokkal és tanárokkal a X. A osztály Nagyváradon és környékén március 8 – 12. között

2019. március 08.

Első nap, pénteken, március 8-án,  a dunaföldvári diákok megérkezése után, megnéztük a Bányavakság cìmű színdarabot. Később városnézésre indultunk, megtekinthettek néhányat Nagyvárad nevezetes épületei közül, végül körbevezettük őket iskolánkban.

2018.03.09-én a nagyszalontai Csonka toronyba látogattunk el, ahol az Arany János Emlékmúzeumban ismerkedtünk a hagyatékkal, majd Cseke Sándor tanár úr érdekes információkat osztott meg velünk a szoborparkról, ahol több híres szalontai szülött szobra is helyet kapott. Azután benéztünk a református templomba, majd megvizitáltuk az Arany valamikori szülőházának helyére épült tájházat, útba ejtve néhány híres szalontai házát is (melyek előtt csak elolvastuk az emléktáblára írottakat). A nagyszalontai látogatás végéhez érve visszautaztunk Nagyváradra bekukkantani a nagyváradi várba. A várban az idegenvezetőnek köszönhetően sok érdekességet tudhattunk meg, többek között az újonnan feltárt emlékekről, megnéztük az alagsori lapidáriumot és az ásványtani kiállítást is. Az iskolában a dunaföldváriak Ady verseiből összeállított műsort adtak elő, majd elkezdtük az együtt bemutatandó táncok megtanulását.

 

 



A nap verse: Biztató a szerelemhez

2019. március 08.

Előadja Pintea Alexandra VIII. A

Előadja Pintea Alexandra VIII. A



A Rákóczi Szövetség Középiskolás Vezetői Fóruma Budapesten

2019. március 07.

A Rákóczi Szövetség Középiskolás Vezetői Fórumát március 1-3. között Budapesten rendezték meg. Az eseményen közel 300 diák vett részt, köztük iskolánk diákjai is, mégpedig: Balogh Dóra, Balogh Renáta, Belényesi Andrea, Kacsó Éva és Veres Bernadett, akiket Ianc Dorotea tanárnő kísért el. A program péntek este vette kezdetét, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke ünnepélyes beszéddel köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően a Szomszédaink, a magyarok című filmet tekinthették meg. Vacsora után pedig az ismerkedés zajlott. A szombati napon a szövetség tájékoztatta a diákokat és a pedagógusokat az idei év pályázati lehetőségeiről és a diákokat érintő rendezvényekről. Sor került egy ünnepi megemlékezésre is a Kossuth téren, ahol az elhangzott beszédek és a koszorúzás mellett a 300 Kárpát-medencei középiskolás diák kirajzolta II. Rákóczi Ferenc címerét az emlékévhez kapcsolódva. Meglátogatták az Országházat, majd egy szerfelett érdekes előadást tekintettek meg. A hétvégét Hegedűs Endre zongorakoncertje zárta vasárnap. Mindnyájunk számára tartalmas hétvége volt. Itt tapasztaltuk meg igazán az összetartozás értékét és fontosságát. – Veres Bernadett, 11. E, az iskolai szervezet diákelnöke



A nap verse: A harmadik emeletre

2019. március 07.

Előadja Franțiu  Alexandra VII. B



Claudia végre elindult!

2019. március 06.

Örömmel értesültünk róla, hogy március 6-án hajnalban végre elindulhatott Duma Claudia! Orvosi felügyelet alatt, mentőautóval szállították Paviába, a San Matteo kórházba, ahol elkezdődhet a tulajdonképpeni kezelése.

Január óta tudjuk, hogy Claudiával nagy baj van. Lassan, innen-onnan érkeztek az információk, néha ellentmondásosan, de gyűltek a szomorú tények is. Diagnózis: aplasztikus vérszegénység. Egy törékeny, vékonyka kislány életveszélyben! Ami biztos: csak külföldön kezelhető sikeresen a betegsége, s ha kap is valamennyi támogatást, az előre látható kiadások messze meghaladják családja – egy átlagos romániai család – anyagi lehetőségeit.


Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad