Hírek


Erasmus+ Partner Schools and Project Description

2018. október 12.

SPAIN: PALMA DE MALLORCA: Colegio NUESTRA SEÑORA DE MONTESIÓN

 https://colegiomontesion.es/web/

 

TURKEY: ISTANBUL: KURTKOY ANADOLU LISESI

http://kurtkoyanadolulisesi.meb.k12.tr/

 

LITHUANIA: VILNIUS: Vilniaus Tuskulenu gimnazija

http://old.tuskulenai.lt/

 

GREECE: VOLOS: 2 GENIKO LYKEIO VOLOU

http://2lyk-volou.mag.sch.gr/autosch/joomla15/

 

Project description: 

Short project description



Bemutató-vita a IX.-eseknek

2018. október 11.

2018. október 11-én a nagyváradi Ady Endre Líceum 99-es termében 7 vitakörös vitabemutatót tartott az újonnan érkezett IX.-es tanulóknak. 

Az idei év bemutató vitájának tételmondata “Óvszer-automatákat kellene telepíteni az iskolák területére.” volt. Annak ellenére, hogy a téma tabunak számít, diákjaink megtörték a jeget és nyíltan beszéltek róla. Rengeteg elgondolkodtató érvet és ellenérvet hallhattunk az állító, illetve a tagadó csapat részéről is. A közönség érdeklődve hallgatta a bemutatót, ízelítőt kapva a Karl Popper vitaformátumban történő disputázásból.

A vitások idén is ügyesen utánaolvastak a tételmondathoz kapcsolódó tényeknek és bizonyítékokat találtak annak alátámasztására és cáfolására is.



A Rákóczi Szövetség diáktagjainak megbeszélése

2018. október 11.

A Rákóczi Szövetség iskolánkban működő diákszervezete az idei tanév első gyűlését tartja 2018.10.12-én, pénteken 10.20 órától (nagyszünetben). Minden tagot és érdeklődőt, diákokat és tanárokat, szeretettek várunk a könyvtár olvasótermében.

A helyi szervezet vezető tanárai



Erasmus+: Test of selection

2018. október 11.

To all the students who are interested in participating in the Erasmus+ exchange programme

We would kindly like to let you know that the deadline for subscribing to the programme is Friday, the 12th of October. You can subscribe to the teachers involved in the Erasmus + project: Csilla Fazekas, Brigitta Koncz, Enikő Kirkósa and Dorotea Ianc.

The selection test will take place on Monday, the 15th of October, at 11:40 a. m., in the Festivity Hall.



Az egészséges életmódról - Sztaharoczky Noémi dietetikussal

2018. október 08.

Sztaharoczky Noémi táplálkozási szakértőt látta vendégül iskolánk október 3-án és 8-án. A foglalkozáson a IX.E, XI.F, X.D és X.F osztályok kaptak gyakorlati tanácsokat az egészséges táplálkozással kapcsolatosan. A tevékenységet ízletes turmixok közös elkészítése koronázta. Baczoni Bolgárka (X.D) diáklány így összegezte az eseményt: az egészséges és hosszú élet titkaiba nyerhettek betekintést.



CALL FOR PARTICIPATION!     

2018. október 08.

Dear Students,

Our school is involved in the  Erasmus+ Project entitled:

“LET’S STOP CONSUMPTION FRENZY"

The aim of the project is:

  • to improve our consumption behaviour
  • to prevent unsustainable consumption
  • to learn how production can become wise
  • to increase competence in foreign languages and level of digital competence 
  • to develop knowledge among students and teachers of the diversity of European cultures and languages
  •  to improve intellectual, social, team-working and communication skills, and inter-cultural dialogue

Join us!



Október 6-i koszorúzás

2018. október 06.
Az aradi vértanúk kivégzésének napján, a nemzeti gyásznapon, idén is részt vettünk  a nagyváradi Nagysándor József emléktáblájánál szervezett megemlékezésen és koszorúzáson.

Ünnepi műsor az aradi vértanúk tiszteletére

2018. október 06.
Október 6., az aradi vértanúk nemzeti gyásznapja. Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc leverése után osztrák megtorlás következett. 1849. október 6-án, reggel fél hatkor a legyőzött magyar hősökön súlyos bosszút állt a bécsi udvar. Négy honvédtábornokot golyó általi, kilencet pedig kötél általi halálra ítéltek. A történelem soha nem felejti emléküket. 

Kilencedikesek teadélutánja

2018. október 04.

A DT által szervezett teadélutánon az új kilencedikes diákoknak lehetőségük nyílt betekintést nyerni az iskola tanórákon kívüli életébe, a szakkörök tevékenységébe. Ezáltal felfedezhették azt, mi mindenben vehetnek még részt órák után, miben bontakoztathatják ki tehetségüket, mi az, ami érdeklődési körüknek megfelel. A szakkörök csapata pedig új diákokkal bővült.



Sorsolás az Iskola másképp–hét országbemutatójára

2018. október 03.
Az Iskola másképp-hét témája az Adyban az Európai Unió országai. Ehhez sorsolta ki a 12.D-s Fándly Gergő által írt számítógépes program azt, hogy melyik osztály melyik uniós országot fogja majd minél ötletesebben és szemléletesebben bemutatni. 

Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad