Hírek


Ismét a dobogón az országos tantárgyversenyen

2018. május 22.

Május 17-20. között zajlott az információtechnológia tantárgyverseny (OTI 2018) országos szakasza Călărași megyében. A bihari csapatban két adys diák is volt: Fándly Gergő-Zoltán (11.D) és Borbély Dávid-Márk (12.D), mivel a korcsoportjukban a megyei szakaszon az első helyen végeztek.

Gergő ebben a tanévben is nagyon jól teljesített, nagyon kevés ponttal lemaradva a II. helyen végzett és aranyérmes lett, Dávid kicsivel maradt le a bronzéremről.

Sok sikert kívánunk nekik a további munkájukhoz!



Öregdiákok találkozója

2018. május 19.

Meghitt hangulatban, a korábbi alkalmaknál jóval kevesebb résztvevővel zajlott az öregdiákok találkozója az idén. Vad Márta iskolaigazgató fogadta az egybegyűlteket a tanáriban, s köszöntő szavait megelőzően elmondta: ez egy különös év, ugyanis, mint kiderült, nappali tagozatok nemigen végeztek sem ötven, sem hatvan évvel ezelőtt. Ötven éve ugyanis változott az oktatási rendszer, azaz tizenegyről tizenkét évre módosult az érettségit megelőző tanévek száma, így abban az évben senki nem végzett nappali tagozaton.



Nyílt nap 8. osztályos diákok számára

2018. május 15.

Nyílt napot tartunk az Ady-líceumban!

Szeretettel várjuk a 8. osztályos diákokat, tanáraikat és szüleiket egy közös délelőttre május 30-án, szerdán 10 órától. A diákok számára szervezett tevékenységek körülbelül 13 - 13.30-ig tartanak. 

Kérjük szépen, hogy akik szeretnének részt venni,  jelezzék a csoport létszámát az iskola titkárságán szerdáig, május 23-ig a 0259431706-os telefonszámon.

Szeretettel várunk minden érdeklődő diákot!



Mi újság, Ady?! – tavaszi szám

2018. május 14.
9-10. osztályosok cserediák-programjai, színházi élmények, 11. osztályosok által szervezett "egészségnap", 12.-esek maturandusavatója, adys rockegyüttes dobosával készült interjú, lírai gondolatok az árnyékkert fájáról, novella az önmagunkra találásról - mindezekkel és az iskola szakosztályainak bemutatásával"hívogatja" az újság  tavaszi száma a leendő kilencedik osztályosokat.   

Fitnesztáborban az adysok

2018. május 10.
A nagyváradi Ady Endre Líceum diákjai május 10–13. között fitnesztáborban vettek részt, melyet Erdei István, Dobre Katalin és Závodszky Tamás tanárok szerveztek a diáktanács közreműködésével az iskola aranyosláposi menedékházánál. A tábor költségeinek egy részét a Communitas Alapítvány pályázatának jóvoltából sikerült fedezni, a szállást pedig az Alma Mater Alapítvány biztosította.

Tapasztalatcsere cseh és szlovákiai magyar diákokkal

2018. május 09.

Május 9–12. között a 10.E osztály néhány diákja osztályfőnökükkel, Nagy Zoltán tanár úrral útnak indultak a szlovákiai település, Cingov felé, hogy részt vegyenek egy felejthetetlen iskolatalálkozón. A résztvevők: az Ady-líceum képviselőin kívül egy csehországi iskola, a Soukromá střední průmyslová škola Břeclav, és egy szlovákiai iskola, a Súkromná stredná odborná škola – Magán Szakközépiskola, Sládkovičovo – Diószeg  diákjai, akik már régóta kedves ismerősök.

 



Tájékoztató 8. osztályosoknak az angol felméréssel kapcsolatban

2018. május 09.

Az érvényben lévő, vonatkozó módszertanok értelmében azoknak a VIII. osztályos diákoknak, akik az induló IX. intenzív angol osztályainkba szeretnének bejutni az Ady-líceumba, ajánlott, hogy vegyenek részt a nyelvi kompetencia felmérésen (ismertebb nevén bilingv vizsga). 

Akinek sikeres (admis) a felmérése, elsőbbséget élvez a matek - info - intenzív angol, illetve a természettudományok - intenzív angol osztályokba való bejutáskor.

Fontos! Ez a felmérés nem kötelező, de a fentiek értelmében előnyt jelenthet!

 

Az angol felmérés menetrendje: 

május 10-11.: a melléklet (anexă) kiállítása az iskola titkárságán

május 14-15.:  beiratkozás a felmérésre a melléklettel, a vizsga helyszínén (Eminescu-líceum)

május 17.: 12 óra: Eminescu-líceum, angol felmérés: írásbeli – 70%, szóbeli – 30%. Aki eléri a 6-ost, megkapja az ADMIS-t.

május 22.: eredmény, fellebezés

május 25.: végleges eredmény

május 29-31.: mellékletet (anexă) kikérni az Eminescu-líceumból

június 6-ig: leadni a mellékletet a saját iskola titkárságán. Ez majd belekerül a diák beiratkozási dossziéjába.

 

Sikeres felmérést és felvételit kívánunk a VIII. osztályos diákoknak!

 

Az Adyban szeretnék továbbtanulni_információk az_angol_nyelvvizsgával_kapcsolatban



Eredményes adys diákok a XXVII. Nemzetközi Magyar Matematika Olimpián

2018. május 05.

Az idei tanévben Kaposvár adott otthont a XXVII. Nemzetközi Magyar Matematika Olimpiának. Az országos szakaszon elért kiváló eredmények alapján iskolánkat három diák képviselte a versenyen: Barabás Zóra 10.D, Salánki Miklós 11.D és Árva Norbert Ákos 9.D osztályos tanulók. Erdélyből 40 diák vehetett részt a nemzetközi döntőn, és mérhette össze tudását  Felvidék, Kárpátalja, Délvidék és Magyarország matematikai tehetségeivel.  A versenyen Árva Norbert Ákos a III. díjat  szerezte meg és Salánki Miklós dicséretben részesült. Felkészítő tanáruk: Báthori Éva. Gratulálunk!



"Néhai való jó Mátyás király" a Varadinumon

2018. május 04.

2018. május 4-5-én a XXVII. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében került sor a “Néhai való jó Mátyás király” - Hunyadi Mátyás, a reneszánsz uralkodó című történelmi vetélkedőre. Idén XX. alkalommal szerveztek iskolánkban történelemversenyt a Kárpát-medencei középiskolások számára.


Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad