Hírek


First Lego League - robotverseny, Bukarest

2018. március 18.

Bukarestben ismét megszervezték az FLL (First Lego League) robotversenyt, melyen 33 csapat mérte össze tudását. Az Ady-sokk csapata az első helyen végzett. Ezzel továbbjutottak az Észtországban megrendezendő világbajnokságra.



Közérdekű információk a próbavizsgák idejére

2018. március 18.

Március 19. és 22. között zajlanak a XI. és XII. osztályosok számára a próbavizsgák.

Az iskola nevelőtanácsának határozata értelmében, hétfőn, kedden és szerdán az V. - VIII. osztályosok számára, csütörtökön a XII. osztályosok kivételével mindenki számára van tanítás, a következő órarend szerint: Órarend. Pénteken rendes tanítási nap van, mindenki számára. 

A vizsgatermek elhelyezkedése itt található:   Vizsgatermek elhelyezkedése 2018. március 19-21 között.  

A próbavizsgázók terembeosztása hétfőre, március 19-re: Ea - román írásbeli terembeosztása.

Hétfőn, kedden és szerdán- március 19, 20, 21. - a következő osztályok váltanak osztálytermet:

VII.A ->  72-es terem

VII.B -> 68-as terem

Csütörtökön, március 22-én csak a következő osztályok váltanak termet:

IX.D ->  33-as terem

XI.E ->  biológia laboratórium

IX.C -> 118-as terem

További információk az iskola honlapján a Próbavizsga - 2018 - Simulare   menüpont alatt érhetőek el.

Bármilyen, a próbavizsgák szervezésével kapcsolatosan felmerülő kérdéssel a vizsgabizottság tagjaihoz lehet fordulni (Vad Márta, Ciubotariu Éva, István Zoltán, Antonie Csilla, Hanesz Annamária, Dobre Katalin, Czirják Enikő, Kotró László).

 

Kérjük a tanuló ifjúságot, hogy a vizsgák ideje alatt csöndes, fegyelmezett viselkedésével segítse vizsgázó iskolatársait.

Vizsgázóinknak osztályos diákjainknak sikeres megmérettetést kívánunk!

 

Vad Márta és Ciubotariu Éva igazgatók



Ünnepeltünk

2018. március 15.

       1848. március 15-ére emlékeztünk ma. Immár 170 év telt el azóta, hogy történelmünk egyik legfelemelőbb pillanatát, óráit, napjait élte át a pesti ifjúság.  Az 1848-49-es szabadságharc hőseire emlékeznünk kell, hiszen ők hazafiságunk példaképei, akik megmutatták, hogy összetartással érhetőek el a nagy dolgok, és ez ugyanúgy, ahogy a 19. században, úgy ma is igaz. Az Ady Endre Elméleti Líceum diákjai egy rövid, összefoglaló műsorral kívántak emléket állítani nagyjainknak. 



Közös koszorúzás március 15-én

2018. március 15.

 

Elsősorban a kilencedik osztályosok képviselték idén is az iskolát a március 15-i megemlékezések központi helyszínén, a Szacsvay-szobornál. Az Ady-líceum koszorúját Kirkósa Enikő tanárnő kíséretében Căuș Bianca Argentina, Bagdán Kristóf, Czencz Róbert és Révész Balázs helyezte el a szobor talapzatán.



A CERN-ről érthetően. Fekete Pál nagysikerű előadást tartott a híres részecskekutató-intézetről.

2018. március 13.

Fekete Pál Nagyszalontán kezdte pályafutását fizikatanárként, de úttörő volt a Bihar megyei informatika-oktatásban is. Később a Pápai Református Gimnáziumban folytatta a tanári pályáját, amelynek jelenleg igazgatóhelyettese. Az utóbbi években kétszer is részt vett a CERN által szervezett tanárképzésen. Az itt szerzett információkat osztotta meg a hallgatókkal az Ady-líceum dísztermében tartott előadásán, amelyen iskolánk hat matematika-informatika osztálya vett részt.



Határtalanul Budakeszin

2018. március 12.
2018. március 9-12. között a Határtalanul címet viselő pályázat keretében került sor 30 adys és 30 budakeszi diák első találkozójára  az Irodalmi kalandozás Arany János nyomában elnevezésű nevelési projekt alkalmával.  A négynapos program minden napja a budakeszi Nagy Sándor József Gimnáziumban kezdődött, innen indultunk a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumba, az alsó-sztregovai Madách-kastélyba, a nagykőrösi Arany-emlékhelyek megtekintésére. 

Sok a tehetséges fiatal matekos

2018. március 09.

Több matematikaverseny eredményeiről számoltak be szerdán a nagyváradi Ady Endre Líceumban. Ekkor tartották meg a Zrínyi Matematika Verseny megyei szakaszának díjátadóját is.

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/03/08/sok-a-tehetseges-fiatal-matekos.biharinaplo



Határon túli kapcsolat

2018. március 08.

2017 újabb határon túli kapcsolatot hozott iskolánk,  elsősorban a 11.A osztály életébe: a Debreceni Könnyűipari Gimnáziummal kerültünk kapcsolatba,  ahonnan a másfél év alatt több diákcsoport is ellátogatott hozzánk, legutóbb március 8-án, Bardóczi Anita Ágnes tanárnő irányításával.



Miért nem működik a "Százszor megmondtam"? avagy A sikeres nevelés kulcsa az érzelmi intelligencia

2018. március 06.
Tavaszváró ajándékként, március 16-án 15 órai kezdettel szeretettel várunk minden pedagógust, szülőt, nagyszülőt és érdeklődőt Uzsalyné dr. Pécsi Rita nagysikerű előadására az Ady Endre Líceumba, melynek címe: Miért nem működik a "Százszor megmondtam"? avagy A sikeres nevelés kulcsa az érzelmi intelligencia. A humorral fűszerezett, ugyanakkor igen tartalmas előadás olyan kérdéseket jár körül, mint:  Mit kezdhetünk az öröklött adottságokkal? Miért nem működik, pedig  százszor is elmondjuk? Mekkora az IQ szerepe az életben való boldogulásban? Hogyan fejleszthető az érzelmi intelligencia?

Tanulható-e a humor, a kapcsolatteremtés, az együttműködés, a kitartás vagy az indulatkezelés? Mi a helyzet a kreativitással? Jobb agyféltekénk speciális funkciói.



Ziua sănătăţii, evenimentul care a mișcat întreaga școală

2018. március 05.

Echipa Bio Powers, formată din cinci membri (Bíró Barna, Csomay Eszter, Kovács Csenge, Tóth Titusz și Vigh Viktória), reprezentând clasa a XI.E de la Liceul Teoretic Ady Endre cu specializarea  Științe ale Naturii – Intensiv Engleză, a participat la un concurs sanitar, organizat de Asociația Studenților de Medicină din Budapesta.

Primele două etape ale competiției s-au bazat pe completarea unor sarcini on-line, iar în urma rezultatelor s-a obţinut calificarea în primele 100 de echipe înscrise. Cea de-a treia etapă a presupus organizarea unei zile dedicate sănătății, miza acesteia fiind calificarea în finala organizată la Budapesta.


Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad