Hírek


Embernek lenni – a Body Worlds kiállításon jártunk

2023. január 24.

Január 23-án a 10.F, 11.E, 11.F, 12.F osztályok anatómia iránt érdeklődő diákjai megtekintették Budapesten a Body Worlds című kiállítást Buna Boglárka, Ianc Dóra, Puskás Ágnes és Takács Péter tanárok vezetésével.

A tárlat lehetőséget nyújtott arra, hogy ámulatba ejtő utazást tegyünk az emberi test belsejében. A kiállítás tanulsága, hogy bár mindannyian más-más testben élünk, valójában nagyon hasonlóak vagyunk. Anatómiánk és életműködéseink szinte ugyanolyanok származásunktól, kinézetünktől, korunktól, vallásunktól, anyagi helyzetünktől, családi állapotunktól, státuszunktól és nézeteinktől függetlenül. 

Mindnyájan emberek vagyunk. Még ha ezt hajlamosak is vagyunk elfelejteni.



Együtt szavaltuk a himnuszt

2023. január 23.
Így hangzott a himnusz a nagyváradi Barátok templomában mintegy 150 nagyváradi diák előadásában. Az esemény a magyar kultúra napja alkalmából került megrendezésre a Bihar megyei Rákóczi Szövetség szervezésében. Ezzel egyidőben Székelyudvarhelyen, Zentán és Nagymegyeren valamint az Országház főlépcsőjén a 200. évfordulót jelképezve 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli, köztük 50 Bihar megyei – szavalta a nemzeti imádságot Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnökével közösen.

Néptánc flashmob - egyöntetű siker!

2023. január 20.

Köszönet a táncosoknak, zenészeknek, szervezőknek: igen nagy sikere a volt a mai villámcsődületnek. Az esőre hajló időjárás ellenére az adys fiatalok felcsíkit táncoltak, és sikerült mindenkit, kicsit, nagyot, diákot, tanárt, szülőt és szinte minden résztvevőt bevonni a közös körtáncba. Méltó eseménye volt a mai a Magyar Kultúra Napi ünnepségsorozatnak.

Köszönjük a lelkesedést, mosolyt, jókedvet, sikerült meleget varázsolni a résztvevők szívébe.

Jövőre veletek ugyanitt, a majomszigeten!

 

 



A Himnusz születésnapjára

2023. január 18.
Az iskola 5-8. osztályos diákjai a mai napon ünneplőbe öltöztek, hiszen arra a napra emlékeztünk közösen, amikor Kölcsey Ferenc 1823-ban befejezte a később nemzeti imánkká váló Himnusz című költeményét. Az Erkel Ferenc által megzenésített mű ma több mint 200 diák hangján csendült fel az iskola folyosóján. 

TÖRTÉNELEMÓRA A MÚZEUMBAN

2023. január 17.

Nagyváradon a 20. század elején 33 ezres zsidó közösség élt, a városban 29 zsinagóga és imaház működött. A holokauszt után 2700 zsidó tért vissza a városba, ahol hat zsinagóga maradt. A Teleki utcai ortodox zsinagóga Löbl Ferenc tervei alapján épült, ez volt az utolsó Nagyváradon épített zsinagóga.

Az 1926-ban épült Aachvas Rein ortodox zsinagógában berendezett és 2018. december 5-én átadott múzeum a váradi zsidóság gazdag múltjának méltó felelevenítése: ma a Zsidó Történeti Múzeum.

 



Járd ki lábam, járd ki most ... néptánc - flashmob a majomszigetnél

2023. január 17.

Január 20-án, pénteken 13 órától Járd ki lábam, járd ki most ... címmel néptánc - flashmobot szervez az Ady Endre Elméleti Líceum az iskola előtt, a volt majomsziget helyén. Az eseményre A Magyar Kultúra Napja alkalmából kerül sor, az iskola diákjainak és alkalmazottainak részvételével. 

Ha az időjárás véletlenül nem megfelelő, péntek délben közöljük a változtatásokat.

 



III. MIÉRT Erdélyi Perpatvar vitaverseny

2023. január 17.

 

Az Ellentmondás csapattal, melynek tagjai Kapalai Sára IX. E, Rázmán Orsolya IX. E és Oprea Kinga XI. E, kijutottunk a III. MIÉRT Erdélyi Perpatvar országos döntőjére, amit 2022. december 17-én tartottak Székelyudvarhelyen.

 



MCCVitázz!

2023. január 17.

Az Ady Endre Elméleti Líceumot képviselő, "Vikota" néven versenyző csapat tudását harmadik helyezettként ítélte meg a Budapesten szervezett MCCVitázz! verseny bírói kara  2022. december 2-án és 3-án a World Schools Debate formátumban.

 



Petőfi 200. – Vers-staféta

2023. január 16.

Miért nem szerette Petőfi, ha fényképezik? Hogyan tükröződik a költő romantikusan isteni természete a János vitéz megalkotásában? Aki tudja a választ, jelentkezzen egy csokiért a magyarkuckóban!

200 éve született a legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor. Évfordulóját mától egy egész héten keresztül együtt ünneplik az adysok: versolvasás, szavalás, játékos szövegfeldolgozás, versírás, filmkészítés, tánc révén mélyítik el ismeretségüket a költővel.

 

(a kép forrása itt)


Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad