Hírek


Tehetségek nyomában

2022. május 27.

A Nemzeti Tehetség Központ munkatársai látogattak múlt héten iskolánkba.  Az előadás alkalmával az adys diákok és tanárok személyesen is megismerhették azt a két nagyszerű személyiséget, akik a maguk területén kiemelkedőt alkottak: Novák Eduárd sportminisztert, paralimpiai bajnokot és Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívót.



A mi kis fizikusunk a 8. osztályból

2022. május 27.
Nagy Dávid-Kristóf 8. A osztályos diák már a tavalyi tanévben is, de az ideiben mindenképp kiemelkedőt alkotott: kitartásával, tudni akarasával, szorgalmával, fegyelmével 3 országos szervezésű versenyen is nagyon sikeresen szerepelt.

Deportáltak emlékmenete

2022. május 26.

A nagyváradi zsidók náci táborokba deportálásának 78. évfordulója alkalmából szerdán 14 órától a Körösvidéki Múzeum  emlékmenetet szervezett , amely a Deportáltak Emlékművénél kezdődőtt, a nagyváradi  ortodox zsinagóga mellett. Ezt az akciót a mintegy 30 000 nagyváradi deportált zsidó emlékére szervezték Iskolánkat Ardelean Klementina történelem szakos tanár és a VII. A osztály képviselte.

A zsidók gettóba helyezése 1944. május 3-án kezdődött. Ez a folyamat 1944. május 9-én ért véget. A gettót a zsidó negyedbe telepítették, amelynek középpontjában az ortodox zsinagóga állt.

A nagyváradi zsidók deportálása 1944. május 25-én kezdődött. A Rhédey Parkban (ma Nicolae Bălcescu Park) gyűjtötték össze őket, és onnan naponta 2500-3000 zsidót szállítottak vonaton állatvagonokban, megalázó körülmények között,  koncentrációs táborokba.



Határtalanul Ady nyomában

2022. május 26.

Május 19. reggelén, a nagyváradi Ady Endre Líceum XI.A és X.A osztályos diákjai közös kirándulásra indultak. A Határtalanul projekt keretein belül 5 napot tölthettünk el a Nagy Sándor József Gimnáziumban Budakeszin. A testvériskola diákjai és tanárai nagyon kedvesen fogadtak minket, szoros kapcsolatok alakultak ki. Első nap, csütörtökön, ismerkedős játékokat játszottunk, ami nagyban hozzájárult a jó hangulathoz. Ezután bemutatták nekünk az iskolát és a helyi látványosságokat.



Az olvasást népszerűsítették a kicsik körében a 10.A diákjai

2022. május 25.
A három pillangó meséjével ismerkedtek játékosan, interaktívan a Szacsvay Imre Általános Iskola második osztályos diákjai. A móka az Ady-líceum 10.A osztályos tanulói, Dovin Renáta, Szabó Panna, Kozma Nikoletta és Budár Jázmin, valamint Görög Orsolya és Nagy Bianka egyetemista fiatalok lelkes irányításával zajlott. A 60 perces interaktív foglalkozást Csepregi Imola-Eszter magyartanár irányításával szervezték.

Diáktanács tábor Aranyoson

2022. május 25.
2022.május 20-22-én, Aranyoson megrendezésre került a diáktanácsosoknak egy tábor, egyben képzéshétvége. Sok mindent tanulhattunk, sokat nevettünk, szórakoztunk, játszottunk és finomakat ettünk. Jót tett a csapatnak, mert jobban megismerhettük egymást és közelebb kerültünk ahhoz, hogy egy jobban működő diáktanács legyünk.

Adys öregdiákok munkáit állították ki a nagyváradi püspöki palotában

2022. május 20.
Mások mellett Márton Katalin, Jankó-Szép Noémi, Holló Cs. Kinga, a Kristófi család tagjai, Jovián György és Ferenczy Béla képzőművészeti alkotásai tekinthetők meg azon az időszakos kiállításon, melynek vernisszázsát kedden délután tartották a nagyváradi püspöki palota második emeletén, a 30. Festum Varadinum keretében.

Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad