Hírek


Nyílt nap zajlott az Ady-líceumban

2022. május 06.

Nagyváradról, illetve Bihar megye több vidéki településéről, sőt Arad megyéből is érkeztek nyolcadikos diákok és tanárok szerdán az Ady Endre Líceumba, hogy részt vegyenek az iskola által meghirdetett nyílt napon. A gyülekező a díszteremben volt, ahol Vad Márta igazgató köszöntötte a jelenlevőket. Elmagyarázta: a céljuk az, hogy az érdeklődők néhány óra erejéig megtapasztalják, milyen adysnak lenni, hogyan zajlanak a hétköznapok az intézmény falai közt, milyen kínálatból lehet válogatni. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2022/2023-as tanévben hat kilencedikes osztály indul: egy filológia/intenzív angol specialitással – 28 hely; egy matematika-informatika/intenzív informatika – 28 hely; egy matematika-informatika/intenzív angol – 28 hely; egy természettudományok/intenzív angol – 28 hely; egy „sima” természettudományok – 28 hely, valamint egy olyan osztály, melynek fele tanító és óvónőképző/intenzív angol – 12 hely, másik fele pedig bölcsődepedagógus/intenzív angol – 12 hely, ebbe az osztályba azonban előzetes képességfelmérés után lehet bejutni. Mindegyik líceumi képzést ad, érettségivel, és gyakorlatilag bárhol tovább lehet tanulni.

A rövid nyitóünnepségen fellépett a Sarkadi Viktória tanárnő által felkészített néptánccsoport, egyfajta ráhangolódásként arra a jövő heti rendezvénysorozatra, melyet annak kapcsán szerveznek, hogy idén fennállásának 250. évfordulóját ünnepli a tanintézmény.

Ezután a társaság több helyen is megfordult körforgásos alapon, találkoztak a Zabhegyezőkkel, a Létra színjátszókör és a Diáktanács tagjaival, valamint ellátogattak a nyelv- és a kémialaborba.



ADY250 - az Osonó Színházműhely előadása

2022. május 06.
Az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című posztdramatikus dokumentarista színházi megnyilvánulás, már közel 580 alkalommal játszottunk három kontinens 25 országában, számos fesztiváldíjat is nyerve. Az előadás korunk szociális kérdéseit tárja a néző elé elsősorban a család válságát helyezve a középpontba.

Az Osonó Színházműhely előadásának kiinduló pontját a fiatalok személyes történetei, illetve az azokból született szövegkönyv képezi, így a fiatalokat érintő társadalmi- szociális problémákat, a magányos gyerekek, a tehetetlen szülők, a kiszolgáltatott fiatalok helyzetét és történeteit járja körbe a társulat.

Képességfelmérés menetrendje a pedagógiai szakokra

2022. május 05.

Az előzetes képességfelmérés menetrendje:

· 2022. május 11–13.: A saját iskola titkárságáról ki kell kérni a Beiratkozási lap mellékletét (Anexă la fișa de înscriere)

· 2022. május 16–17.: beiratkozás az Ady Endre Líceum titkárságán 8 és 16 óra között

· 2022. május 18.: előzetes képességfelmérés az Ady líceumban

· 2022. május 23.: eredményhirdetés (Admis/Respins)

Ezután részt kell venni az országos felmérő vizsgán. Bejutás az EN eredmények sorrendjében.

További részletek itt találhatóak.



Mindörökké adysok: Szilágyi Judit

2022. május 05.
Az én váradiságom egy Ady vers, egy szomorúfűz árnyéka a Körös parton, egy kávé mellett üldögélés a főutcán, egy előadás a színházban, egy találkozás egy régi ismerőssel.

Mindörökké adysok - Benczi Boglárka

2022. május 03.
Az évek alatt kialakult barátságok a mai napig élnek, a rengeteg élmény, pl. az aranyosi kirándulások Závóval (Závodszky Tamás tanár úrral), Koncz Brigivel és az osztályfőnökünkkel, Barát Enikővel, rengeteg élményt adtak. De említhetném az utat Belgiumba, ahol Koncz Brigi és Tódor Éva tanárnők idegeit tépáztuk.

A 9.D osztály kirándulása a Királyerdő-hegységbe

2022. május 01.

Kihasználva a vakációs napokat április 23-25. között Réven kirándultunk. A Királyerdő rendkívül sokféle tájelemei, látnivalói közül nem hagyhattuk ki a Zichy-cseppkőbarlangot, amelynek teljes hossza 2700 m. Vezetőnket, Istit követve kis csoportunk csupán a barlang egyharmadát járhatta be, de így is számos érdekes cseppkőalakzatot láttunk.

A barlang megtekintése után kicsit túráztunk. Miután egyesek megmártóztatták lábaikat a vízesés jó hideg vizében, a  piros pontot követve túráztunk kicsit, és gyönyörködtünk az erdőség tavaszi színeiben.

A túra után jól estek a finom falatok, majd szabad program következett. Természetesen az esték is remek hangulatban teltek: volt zene, tánc, társasjátékozás, beszélgetés, bulizás.

 



Disputa határok nélkül – beszámoló

2022. április 29.
A nagyváradi Ady Endre Líceum 12 diákja (X–XII. osztályosok) 2022. április 11–13. között a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium által kezdeményezett Határtalanul! Disputa határok nélkül projekt keretében Hajdúböszörménybe utazhatott és izgalmas programokban vehetett részt, három terület retorikájával ismerkedve: az egyházi, az irodalmi és az újságírói-közéleti retorikával. A diákokat Domján M. Katalin, a Protagorász vitakör vezetője, és Makai-Bölöni Judit, könyvtáros kísérte. A hétfői és keddi nap rövid összefoglalóját Székely Renáta, X.E osztályos tanuló, a szerdai beszámolót pedig Mărcuș Anabella, XII.F osztályos tanuló készítette el. A fényképeket Ardelean Beatrix (X.D), Oprea Kinga (X.E) és a tanárnő készítette.

Pótvizsga a 2021–2022-es tanévben

2022. április 27.

A pótvizsgák periódusa a 2021–2022-es tanévben:

2022. július 4. – július 15.



A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja: április 16.

2022. április 15.

Magyarországon 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. Az első gettókat a következő településeken hozták létre: Beregszász, Felsővisó, Huszt, Kassa, Kisvárda, Máramarossziget, Mátészalka, Munkács, Nagyszőllős, Nyíregyháza, Sátoraljaújhely, Técső, Ungvár.

A példátlan gyorsasággal lezajlott gettósítás után mindössze néhány hét alatt, május közepe és július eleje között, a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták. A magyar vidék zsidóságára a birkenaui lágerben azonnali pusztulás várt. A csekély számú munkaképesnek ítélt ember közül is csak kevesen élték túl a megpróbáltatásokat: a magyar vidék többszázezres zsidóságából mindössze néhány tízezren tértek vissza. A túlélők családjuk, közösségük elvesztése miatt gyakran úgy döntöttek, hogy nem tudnak új életet kezdeni egykori lakóhelyükön, ezért a fővárosban, nagyobb városokban, vagy külföldre emigrálva próbálták békében élni tovább életüket.



Jól szerepeltek az adysok a különböző tantárgyversenyeken

2022. április 15.
Az idei évben is sok ügyes, szorgalmas diákkal büszkélkedhet a nagyváradi Ady Endre Líceum, amit ők az elmúlt időszakban szervezett tantárgyversenyeken elért nagyszerű eredményeikkel bizonyítanak.

Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad