Hírek


Minörökké adysok - Kele Brigitta

2022. április 14.
Düsseldorf, Peking, Japán, Strassbourg, ahol három különböző alkalommal léptem fel. Épp tavaly nyáron énekeltem az opera repertoár egyik legszebb és legnehezebb szerepét Cso-cso-szánt Puccini Pillangókisasszony című operájából. Énekeltem két ízben a New York-i Metropolitan operában és Új-Zélandon is.

Hej, Rákóczi, Bercsényi, magyar vitézek nemes vezéri!

2022. április 13.
Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész tartott rendhagyó irodalom-, történelem és zeneórát az Adyban. A gyönyörű tárogatózenét megszólaltató előadáson a kuruc kor világába csöppentünk bele, felidéződtek a kuruc-labac szabadságharc ismert zenéi, toborzó és visszavonulást jelző dallamai. Hallottunk II. Rákóczi Ferencről, az utolsó erdélyi fejedelemről, a sárospataki várról, és meghallgattuk a várba érkező vendégek fogadására felzengő tárogatózenét is. 

Múlt és jelen - 250 éve iskola - iskolatörténeti vetélkedő

2022. április 13.

A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum, az iskola 250 éves fennállásának alkalmából, iskolatörténeti vetélkedőt hirdet diákjai számára.

A verseny célja megismertetni diákjainkkal iskolánk múltját, az idők során gyakorolt tevékenységének jelentőségét és a jelenre gyakorolt hatását. Reméljük, hogy sok izgalmas, érdekes feladatot találtok majd az egyes fordulók feladatsoraiban, és élvezitek majd a megoldások elkészítését.

A versenyre 3 fős csoportok jelentkezését várjuk, osztályonként egyet.

Versenyünket 3 fordulósra tervezzük, a két írásbeli forduló után kerül majd sor az utolsó fordulóra, a döntőre iskolánkban.

A versenyre minden osztály egy előzetesen elkészített kreatív feladattal, valamint Ady Endrének, iskolánk névadójának, egyik előadott és videóban rögzített versével jelentkezhet.

Jelentkezési határidő 2022.05.03.

 

 



JamFest

2022. április 13.

Kedves diákok!

Május 11-én, szerdán 5 órakor, a díszteremben ismét megrendezésre kerül a JamFest, az iskola 250 éves rendezvénysorozata részeként!

A JamFesten bárki felléphet, különböző helyi zenekarok, előadók, adysok, akár ti is!

Gyertek minél többen, akár nézni, akár zenélni, egyedül vagy együttessel!

Jelentkezni a fellépőknek Molnár Dávidnál lehet a XI.E-ben, vagy a plakátokon található telefonszámon.

A koncertek után open-stage jamre kerül sor, amikor akárki feljöhet a színpadra egy közös zenélésre!

A belépés ingyenes!

Mindenkit sok szeretettel várunk!



Gólyaavató 2022

2022. április 13.
Április elsején a DT szervezésében megrendezésre került az idei gólyaavató ünnepség. Ezen a rendezvényen a kilencedikes osztályok versenyeztek. Készültek táncprodukciókkal, szórakoztató videókkal és sok mással, hogy elnyerjék a 2022-es gólyaavató első helyezését. Minden osztály csodálatosan teljesített, ezért a produkciók elbírálása nehéz feladatnak bizonyosult. A zsűri hosszas megfontolás után úgy döntött, hogy a nyertes a 9.F osztály. Gratulálunk nekik!

Középiskolások üzleti tanácsadó versenye

2022. április 12.

Iskolánk három tanulója, BODNÁR MÓNIKA-BRIGITTA (11D), HOSSU ÁGNES (11D), KOZMA PÉTER–BALÁZS (11D) vezetőtanárukkal (ANTONIE CSILLA) részt vettek április 9-én Kolozsváron a BBTE Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Kara által szervezett XIV. Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenyen. A döntőbe 60 csapatból mindössze 16 csapat jutott be kilenc városból.



A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja

2022. április 12.
Április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja 2012 óta, amikor a magyar Országgyűlés ellenszavazat nélkül döntött erről. Április 12-én arról a több mint 100 ezer felvidéki magyarra emlékezünk, akik a Beneš-dekrétumok következtében állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjük elhagyására kényszerültek. A felvidéki kitelepítettekkel az első vonat 1947. április 12-én indult el Magyarország felé.

Ady 250: Öregdiák-találkozó

2022. április 12.

Iskolánk alapításának 250. évfordulója alkalmából 2022. május 14-én, szombat délelőtt sor kerül az arany- és gyémánt oklevelek ünnepélyes átadására, az ezelőtt 50 illetve 60 éve érettségizett diákjaink számára. Hiányt pótlandó, az 51, 52 illetve 61 és 62 éve végzetteknek is átadjuk az okleveleket. Kérjük azon osztályok képviselőit, akik még nem jelezték ez irányú szándékukat, hogy tegyék meg az iskola titkárságán, vagy a 0259431787 es telefonszámon, legkésőbb április 14-ig.  A rendezvény támogatója az RMDSZ Nőszervezete. Várjuk szeretettel öregdiákjainkat!

 



Mindörökké adysok: Wagner Márta

2022. április 12.
(...)becsületre, tiszteletre, találékonyságra neveltek, arra, hogy az életben bármi történik, mindíg van egy kiút, van megoldás.

Papp Richárd a budapesti Ady Endre Gimnázium történelemversenyének döntőjében

2022. április 11.

A budapesti Ady Endre Gimnázium idén is megrendezte hagyományos háromfordulós történelemversenyét, az idei verseny témája: A Hunyadiak kora.

Papp Richárd XI.E-s tanuló benevezett a történelmi vetélkedőre, nagy ambíciókkal, hogy egy hosszas kihagyás után visszatérjen a mezőnybe. Az első fordulóban egy többfajta feladatból álló tesztet kellett kitölteni, amin sikeresen, mondhatni kitűnően teljesített. Ez után a második fordulóra is sor került, ahol a kvízkérdések háttérbe szorultak, hogy helyet biztosítsanak egy kemény esszé-feladatnak. Némi meglepetésére, de ezen a fordulón is sikeresen (nem csekély ponttal) továbbjutott. Így tehát hamar Budapesten kötött ki, ahol már nem hazai terepen játszott rendkívüli tehetséggel megáldott diákunk.


Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad