Hírek


Tudnivalók 8.osztályosoknak az angol képességfelméréssel kapcsolatban

2022. március 22.

Az érvényben lévő, vonatkozó módszertanok értelmében azoknak a VIII. osztályos diákoknak, akik az induló IX. intenzív angol osztályainkba szeretnének bejutni az Ady-líceumba, ajánlott, hogy vegyenek részt a nyelvi kompetencia felmérésen (ismertebb nevén bilingv vizsga). 

Akinek sikeres (admis) a felmérése, elsőbbséget élvez a matek - info - intenzív angol, illetve a természettudományok - intenzív angol osztályokba való bejutáskor.

Fontos! Ez a felmérés nem kötelező, de ha két osztály között kell választani, annak van elsőbbsége, akinek megvan az angol nyelvi kompetenciafelmérése, tehát előnyt jelenthet!

 

Az angol felmérés menetrendje: 

· 2022. május 11–13.: A saját iskola titkárságáról ki kell kérni a Beiratkozási lap mellékletét (Anexă la fișa de înscriere)

· 2022. május 16–17.: beiratkozás  a felmérésre a melléklettel, a vizsga helyszínén (valószínűleg az Eminescu-líceum)

· 2022. május 20.: képességfelmérés angol nyelvből. Írásbeli – 70%, szóbeli – 30%. Aki eléri a 6-ost, megkapja az ADMIS-t.

· 2022. május 23.: eredményhirdetés

A mellékletet vissza kell igényelni az Eminescu líceumból, majd le kell adni a saját iskola titkárságán. Egy másolatot be kell majd tenni a beiratkozó dosssziéba.

A Bölcsődepedagógus/ tanító – óvodapedagógus szakokra való beiratkozáshoz nem feltétlenül szükséges az angol képességfelmérés.

Hasonlóan a filológia osztályba való bejutáshoz sem feltétlenül szükséges az angol képességfelmérés.

Egy tételsor minta az angol képességfelméréshez: Angol_kepessegfelmero_tetelsor

 

Sikeres felmérést és felvételit kívánunk a VIII. osztályos diákoknak!



Információk az induló tanító–óvodapedagógus és bölcsődepedagógus szakokkal kapcsolatban

2022. március 22.

Tudnivalók az előzetes képességfelmérésről:

Rendelkezésre álló helyek a 2022–2023-as tanévben:

· 12 hely a bölcsődepedagógus szakon

· 12 hely a tanító – óvodapedagógus szakon

A pedagógiai szakoknak megfelelően, itt is van egy előzetes képességfelmérés, ami már előre biztosítja a képzőbe való bejutást. Ennek menetrendje a következő:

· 2022. május 11–13: A saját iskola titkárságáról ki kell kérni a Beiratkozási lap mellékletét (Anexă la fișa de înscriere)

· 2022. május 16–17: beiratkozás az Ady Endre Líceum titkárságán

· 2022. május 18–19: előzetes képességfelmérés

· 2022. május 23: eredményhirdetés (Admis/Respins)

Ezután részt kell venni az országos felmérő vizsgán. Bejutás az EN-eredmények sorrendjében.

Az előzetes képességfelmérés szerkezete röviden:

  1. Erőnléti felmérés
  2. Zenei felmérés
  3. Művészeti felmérés
  4. Elbeszélgetés

További részletek itt .

Szeretettel várunk!



A 2022–2023-as tanévben induló 9. osztályaink

2022. március 22.

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy a 2022–2023-as tanévben  HAT kilencedik osztályt indítunk, a következő szakosításokkal:

 

  • A: Filológia, intenzív angol nyelv  26 hely
  • B: Bölcsődepedagógus, intenzív angol  12 hely 
  • B: Tanító - óvodapedagógus, intenzív angol  12 hely – ÚJ!
  • C: Matematikainformatika, intenzív informatika  26 hely

  • D: Matematikainformatika, intenzív angol nyelv  26 hely 
  • E: Természettudományok, intenzív angol nyelv  26 hely
  • F: Természettudományok  26 hely

Az intenzív angol nyelvű osztály emelt óraszámot jelent, így diákjaink heti 2 óra helyett heti 4 órában sajátítják el az angol nyelvet.

Az intenzív informatika szakosítás emelt óraszámot jelent, a diákok heti 1 informatika óra helyett heti 4 órában bővíthetik informatikai tudásukat.

A kezdő nyelv választhatónémet, francia és újra olasz (a lehetőségek függvényében).

Vidéki diákjainknak bentlakást és étkezési lehetőséget kínálunk.

Figyelem! Tanító–óvodapedagógus  és bölcsődepedagógus szakok csak a mi iskolánkban indulnak!

További tájékoztatásért az intenzív angol osztályokba való bejutásról és a pedagógiai szakokra történő előzetes képességfelmérésről kövessék figyelemmel iskolánk honlapját: www.adyliceum.ro.

 

Érdeklődni lehet iskolánk titkárságán

                  hétfőcsütörtök: 9 és 16 óra között

                  péntek: 9 és 14 óra között

                  telefon: 0259431787

Szeretettel várjuk leendő IX. osztályos diákjainkat!



Mindörökké adysok: Miron-Vilidár Vivien

2022. március 22.
Zabhegyeztem, szavalóversenyeken és kreatív irodalmi versenyeken vettem részt, Buna Bogi táncsulijába jártam, őszi, téli, tavaszi bálon vettem részt, kosaraztam és az Oberon csőszínház tagja is voltam.

Átadták a díjat a prózaolvasó verseny nyertesének

2022. március 21.

Az Ovisuli Egyesület az elmúlt évek hagyományaihoz híven idén is szervezett programokat az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából. A versenypontokat már zsűrizték és a díjakat is átadták. A prózaolvasó verseny nyertesének díjátadóját az elmúlt napokban tartották az Ady Endre Elméleti Líceumban. Gratulálunk a nyertesnek, Szellő Nikolettának és felkészítő tanárának, Kozma Évának!

 



Mindörökké adysok: Varga Teréz - nyugalmazott tanár

2022. március 21.
Amikor a leány kosarasaink valahol megjelentek, mindenki csodálkozott, mert nem voltak magasak, a legmagasabb 174 cm volt, a többi 160-167 cm közt, de nagyon felkészült, technikás, küzdő, jó csapatszellemű lányok voltak.              

Rendhagyó osztályfőnöki óra a 9.F-ben

2022. március 19.
A múlt héten a 9.F osztályfőnöki óráján – interaktív módon – Takács Péter osztályfőnök bemutatásában az álhírekről, azok veszélyeiről, rejtett céljairól, felismerésük módozatairól volt szó. A bemutatót megelőzően a diákok egy kérdőív segítségével mérhették fel, mennyire ügyesen ismerik fel az álhíreket. Ez után következett a bemutató.

Mindörökké adysok: Jankó-Szép István

2022. március 16.
1. Szatmáron élek és a megyei önkormányzat pályázataival, határmenti együttműködéssel foglalkozom munkaidőben. Geográfusnak indultam, de az nem bizonyult hosszúnak, maradt a természet, a hegyek, a vizek szeretete . Nagy néha még tánccal, idegenvezetéssel is foglalkozom. Igen, még mindig raccsolok.
2. A váradiság egyre kevesebbet jelent, mert az a város, amiben én éltem, szinte teljesen eltűnt, csak az épületek maradtak. Leginkább álmokat jelent, hiszen mai napig játszom álmomban focit a köves utcánkon és mászom át a 4-es suli kerítésén.
3. Az iskolától meglepően sokat kaptam. Akkor nem is gondoltam - mert hár nem nagyon tudtak lekötni a tantárgy-alapú üzenetei -, hogy végülis milyen komoly csomaggal tarisznyált fel, amiből mai napig van mit adni másnak.
4. Hát, a könyvtárban sok időt töltöttem, csupa jó élmény volt, jó dumálások, az emberszámba vevés és az ebből fakadó felelősség felismerésének egyik első fontos helyszíne volt. Meg tele volt szép lányokkal is. OK, könyvek is voltak.

Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad