Hírek


170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu

2020. január 20.
Elevii clasei a XII-a E au marcat această zi specială, în care am sărbătorit 170 de ani de la nașterea poetului ,,nepereche”, Mihai Eminescu, printr-un moment poetic, sub îndrumarea prof. Estera Durne.

Az adysok az Adyt fogadták örökbe

2020. január 18.

A verseny már javában zajlik, néhány népszerűsítő programon már túl is vannak az adys diákok. Első alkalommal csatlakoztak a versenyhez, a csapatuk 15 főből áll, főként a kilencedikesek mutattak érdeklődést az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű program iránt, mondta el lapunknak Vad Márta, az iskola igazgatója, a csapat egyik vezetője. A csoportot továbbá Ciubotariu Éva aligazgató és Makai Judit könyvtáros koordinálja. Vad Márta kifejtette: egyértelmű volt a számukra, hogy az iskola épületét fogadják örökbe, több okból is. Egyrészt hamarosan 250 éves lesz az iskola, ezt szeretnék a köztudatba is bevinni. Az iskolaépület elég romos, erőfeszítéseket tesznek arra, hogy ezen változtassanak, és ehhez az is segítség lehet, ha megismerik az épületet és annak történetét. „Mondhatom, hogy Nagyvárad egyik legrégebbi épületéről van szó, megérdemli, hogy megismerjék” – tette hozzá Vad Márta.

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/az-adysok-az-adyt-fogadtak-orokbe-2606628/?fbclid=IwAR2rHwVnBBQq9SwcYeB1INcD5tBLgtc0tp_4sy_Jj0XS_tTE3b9U-CQK01E



Boldog iskola program – Október az optimizmus hava

2020. január 12.
A Boldog iskola programjához a bentlakók (Boldog bentlakók) is csatlakoztak egy nagyon vidám, de annál mélyebb gondolatokat ébresztő társasjátékkal. A Pozitivityt 4 db. 2 fős csapattal játszottuk. A résztvevők: Simon Petra, Halász Bernadett Michelle, Máté Júlia Angyalka, Döme Martin, Papp Csenge, Corodi Victor Edmond, Oláh Johanna Julianna, Szél Barbara remekül szórakoztak.

Tojástartók újragondolva

2020. január 08.
Színes portrék egy érdekes felületen az újrahasznosítás jegyében. Tojástartók új élete.

S hogy miért alapított Szenczy István Nagyváradon Orsolya-rendi kolostort?

2019. december 20.
Az első tanítói Kassán Orsolya-rendi nővérek voltak. Szenczy István szegény kispapként 1748-tól egy külön perselybe gyűjtötte azokat a filléreket, amelyek aztán olyan szépen szaporodtak, hogy amikor ő Váradra került, saját költségén megvásárolt egy telket Olasziban, és összesen 20000 forinttal megalapított egy leánynevelő intézetet. Természetesen Orsolya-rendit. A sarokra építette a klauzúra épületét, majd a Fő utca felől egy héttengelyes épületrészt (ide érkeztek meg az előző részben említett kassai nővérek, és kezdték el négy gyermek képzését). 

Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad