Hírek


 „Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben.”

2023. november 17.
A Szatmárnémetiben megrendezett Bolyai Matematika Csapatverseny országos döntőjén vettek részt az 5.A osztály Hatványmesterei. 12 csapattal versengtek, és második helyezést értek el.

Gratulálunk a sikerhez!

 



Tájfutó-verseny Velencében

2023. november 14.
November 10-12. között tájfutó csapatunk az olaszországi Velencében versenyzett. A több mint 2000 versenyző több mint 35 országból jött, az olaszok után az svájciak voltak a legtöbben. Az Ady Líceum Sport Klubot 11-en képviseltük. A zegzugos utcák és sikátorokban való futás, a fantasztikus épületek, a millió turista felejhetetlen élmény volt számunkra. 

Tamási Áron-kiállítással nyitottuk meg a főfolyosót

2023. november 06.
Magyarország kolozsvári főkonzulátusának szervezésében és Szász István Tas kurátorsága alatt nyílt meg a Tamási Áron életét bemutató kiállítás, melyet rendhagyó irodalomóra követett a 9.A és 9.E osztályok számára. 

Hétvége a gólyatáborban

2023. október 31.
Az Ady diáktanácsa táborral szépítette meg a vakációt megelőző hét végét a gólyák számára, Biharfélegyházán. Itt a diákok ügyességét, csapatmunkáját és elszántságát próbára tevő feladatokkal számolhattak a vendégek, mindeközben szórakozásban sem volt hiány. 

Kalandpark és egy kis ízelítés Szalacs történelméből

2023. október 26.

A mai nap a Kanonoksornál vette kezdetét, ahol hamar megérkezett a busz, ami elvitt minket Szalacsra. Az utunk azzal kezdődött, hogy megnéztünk egy Zsellérportát a XIX. Századból. A kedves idegenvezetőnk sok izgalmas dolgot mesélt nekünk erről a faluról: gyakran hívták ezt a helyet az ezer pince falvának, ugyanis rengeteg pince és borászat volt itt. Azt is megtanultuk, hogy a 70- es években azt az egész falut a Kraszna és a Berettyó vizei árasztották el. Ezek után megnéztünk egy tavat, ami az egykori második leggazdagabb tó volt a madarak szempontjából (a Duna- Delta után). Majd elmentünk egy helyi pékséghez, és megnéztük, hogyan készül a kenyér. Megkínáltak minket friss lángossal, és ajándékba még finom cipót is vihettünk magunkkal. Ezt követően megérkeztünk a fő helyszínre, ahol megnéztük a kastélyt, és a 133 méteres pincét is. Miután itt mindent alaposan megnéztünk, elmentünk a kalandparkba. Itt mindenki nagyon jól érezte magát a friss levegőn, a kötélpályán. Amikor már kimozogtuk magunkat, visszapattantunk a buszra, és sikeresen visszatértünk Nagyváradra. Jó volt megnézni az érdekességeket, és utána a kalandparkba mászni. Ez egy igazán élményben dús nap volt, amire boldogan tekinthetünk vissza.



Betekintést nyerünk a ruhák készítésébe

2023. október 25.

A napunk 10 órakor kezdődött az iskolában. Mindenki izgatottan várta, hogy megérkezzen a busz, ami hamar elrepített minket a Mobiente Limtex varrodába. Érkezésünk után kedves fogadtatás, és egy kis finomság várt minket: üdítő, kekszek és más finom harapnivalók. Majd kezdődhetett a java. Elsőnek a gyárat néztük meg, ahol az anyagok vágását, előkészítését láthattuk. Ezeket mi is kipróbálhattuk. Ezek után átmentünk oda, ahol néhány anyagcafatból mesés ruhákat varrnak a dolgozók gépek segítségével. Miután mindent megnéztünk ezen a részlegen, átmentünk az egész gyárnak az agyába. Itt tervezik meg a ruhákat, adják le a rendeléseket és innen irányítják szinte az egész varrodát. Nagyon érdekes volt látni, hogy a számunkra mindennapi ruhákat, hogyan, és milyen nehezen készítik el. A kedves dolgozók még szuvenírt is adtak, hogy sose feledjük el ezt a csodás napot.



Nyílt nap a Karrier hetében

2023. október 25.
Az Iskola másképp rendezvény keretében a Karrier hete zajlik ezekben a napokban a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban.  Ebbe illeszkedett a szerdai nyílt nap is.

Mert olvasni jó

2023. október 25.

Október 25-én, szerdán délben megrendezésre került a „Gheroghe Șincai” Megyei Könyvtárban rendszeresen megszervezett olvasóklub magyar nyelvű találkozója. Erre az alkalomra az Ady Endre Elméleti Líceum XII.A osztályos diákjai, Egeresi Alexandra, Kozma Nikoletta és Szabó Panna készültek harmadikos gyerekek számára egy interaktív irodalmi foglalkozással Csepregi Imola-Eszter magyartanár vezetésével. 



Őszirózsás adysok

2023. október 25.

Október 20-22. között 13. alkalommal rendezték meg az Őszirózsa Országos Népdalvetélkedőt a Temes megyei Újszentesen. Bihar megyét tizenhárom diák képviselte, ketten iskolánk diákjai: Nagy Lilla (VI.B), Dobrai Hanna Viktória (VIII.A). Nagy Lilla III. díjban részesült.

Mindnyájuknak gratulálunk!


Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad